Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N paź 19, 2025 14:24

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 178 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona
 Moralność wierzących. 
Autor Wiadomość
Post Re: Moralność wierzących.
WIST napisał(a):
Kazdy rodzic ma prawo wychowywać jak uwaza, w granicach normalności - ja nie mówie czy wychowanie w rodzinie ateistów jest wpajaniem nienawiści i tego samego oczekuje dla wychowania chrześcijańskiego.

A gdzie są te granice normalności ?

N gru 26, 2010 14:39
Metanoia napisał(a):
lęk przed piekłem jest darem od Boga

Moralność oparta na strachu to nie moralność

N gru 26, 2010 14:42

apriori napisał(a):
Metanoia napisał(a):
lęk przed piekłem jest darem od Boga

Popieram.

N gru 26, 2010 15:04

apriori napisał(a):
A gdzie są te granice normalności ?

Każda sytuacja jest indywidualna, więc trzeba operować konkretami. W gruncie rzeczy jednak przy takich rozbieźnościach w poglądach, my się raczej nie dogadamy. Więc z punktu widzenia obserwatora zewnętrznego, poza skrajnościami, granice są rożnie definiowane.

Cytuj:

To Ty mówisz że wychowanie w wierze jest oparte na strachu. Ja nie muszę i nie przyjmuje tego za prawdę.

Mnie niezbyt rusza kolejny temat jakie to złe że rodzice wychowują swoje dziecko w wierze. Ja jednak jestem o tyle mądrzejszy że sam wobec jp ateistów już takich tematów nie zakładam.

N gru 26, 2010 15:09
WIST napisał(a):
To Ty mówisz że wychowanie w wierze jest oparte na strachu. Ja nie muszę i nie przyjmuje tego za prawdę.

Jeśli nie na strachu to na czym, Twoim zdaniem?

N gru 26, 2010 15:16

Jak to w czym? W miłości, szacunku, uczciwości, swoim dobrym przykładzie i uświadomieniu wielkiej miłości Boga.

N gru 26, 2010 15:21

Fakt. Co by nie mówić zawsze gdzieś pałęta się ten strach przed zakończeniem istnienia. Albo można się z tym pogodzić albo wymyślać sobie przyszłe łaski których się niby doświadczy żeby jakoś ograniczyć ten niepokój. To zresztą świadczy o wyjątkowym zadufaniu Homo Sapiens bo myśli że jest jakiś lepszy, wybrany i niebo na niego czeka jak jego trup zgnije. :D
A tu psikus.

N gru 26, 2010 15:25
zagubiona_21 napisał(a):
Jak to w czym?

Nie w czym tylko na czym.

zagubiona_21 napisał(a):
W miłości, szacunku, uczciwości, swoim dobrym przykładzie i uświadomieniu wielkiej miłości Boga.

A ta wielka miłość polega na tym ,aby skazać człowieka na wieczne męczarnie.

N gru 26, 2010 15:35

Zamień sobie w na na i wyjdzie to samo;)
Jak ktoś chce to może wybrać sobie męczarnie, wolną wolę mamy;)

N gru 26, 2010 15:39

Cytuj:
Jeśli nie na strachu to na czym, Twoim zdaniem?

Dla mnie takie dyskusje są często prowadzące do nikąd z uwagi na zamknięcie się dyskutantów w swoim świecie. Wiara zła, muszę to tylko powiedzieć. Po co w ogóle chcesz dyskutować skoro każdy Twój argument można sprowadzić do złego Boga, zlej wiary, złych chrześcijan?

Sam zasugerowałeś że moralność chrześcijańska, czy katolicka oparta jest na strachu. Czy ten sam i częsty absurdalny argument że w każdej rodzinie, każde dziecko jest straszne od najmłodszych lat rogatym diabełkiem. Nie mam ochoty marnować na takie coś czasu. Rodzin, dzieci, sytuacji jest multum, a Ty chcesz wszystko sprowadzić do jednego mianownika. W dodatku podobnie jak poprzednio czyli absurdalnie poczucie strachu sprowadzasz do czegoś zawsze złego. Strach nie jest zły sam w sobie.

Ustaliłeś sobie jakieś rzeczy, jak wygląda modelowa rodzina chrześcijańska, czym jest strach itd i pytasz innych z takimi właśnie założeniami, jakich wcale nie muszą podzielać.

N gru 26, 2010 15:47
Czyżby rzeczywiście nie na strachu?
Tu http://forum.oaza.pl/viewtopic.php?t=17715&postdays=0&postorder=asc&start=30są przykładowe wypowiedzi osób wierzących, których wiara właśnie opiera się na strachu.Tom84stwierdza wprost: jedyną rzeczą jaką mnie trzyma przy Bogu jest lęk przed piekłem

N gru 26, 2010 15:58

zagubiona_21 napisał(a):
Zamień sobie w na na i wyjdzie to samo;)
Jak ktoś chce to może wybrać sobie męczarnie, wolną wolę mamy;)

Pachnie mi to wolna wolą a la gestapo:
nie musisz wydawać kolegów z konspiracji, do niczego nie zmuszam, zwyczajnie zginiesz męczarniach, ale wolna wola... :P

N gru 26, 2010 16:05
zagubiona_21 napisał(a):
wolną wolę mamy;)
Ktoś przystawia Ci pistolet do głowy i mówi dawaj kasę bo jak nie- to strzelam i i tak sobie wezmę. Gratuluję Ci wolnego wyboru :brawo:

N gru 26, 2010 16:05

A jak podejmujesz jakąkolwiek decyzję w życiu to nie masz konsekwencji? Czy są sytuacje, że robisz to, co chcesz bez jakichkolwiek skutków??
Jeżeli jesteś katolikiem z powodu strachu to żaden z Ciebie wyznawca.
Wątpię, że uda nam się porozumieć, mamy całkiem inne płaszczyzny patrzenia.

N gru 26, 2010 16:12

To przykre jeśli kogoś wiara opiera się na strachu. Nie dlatego że jest to zupełnie błędne, bo jeśli uznaje że niebo i piekło są pewnymi rzeczywistościami duchowymi to trudno abym nie dokonał wyboru. Rzecz jednak w tym że właściwym priorytetem jest fakt że kocham Boga, a nie że boje się piekła.

I jak napisała zagubiona_21, tak jak na Ziemi każdy czyn może nieść konsekwencje i jakoś nikt tego nie podważa, to w kwestii wyboru jaki mamy w życiu duchowym stanowi to już problem. Bóg nikogo nie skazuje, ale widze e wiecznie będę musial wysłuchiwać tego typu czyichś wymysłów. Tylko że ja nie mam zamiaru tłumaczyć się z tego co sobie ktoś wymyślił i wmawia mi że ja w to wierzę.

Zresztą proszę o uważne czytanie tego co piszę, bo podanie linka do forum oazy nijak się ma do tego co napisałem.

N gru 26, 2010 16:33
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 178 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona