wiara jako umysłowe lenistwo
Autor |
Wiadomość |
Agniulka
|
Oszczędź sobie również odpowiedzi typu że psychiatora zajmuje się tymi, którym się uroiło że mają duszę, bo gdzie się im niby uroiło? jeżeli w mózgu to to się leczy neurologicznie...
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
Cz lut 24, 2005 1:16 |
|
|
|
 |
Ateista
|
Agniulka napisał(a): Czym zajmuje się psychiatra jeżeli psyche nie istnieje? Wlasnie psychika a nie dusza. Dusza - takiego okreslenia w nauce, medycynie nie ma. Cytuj: Co do Papieza... Wybacz, ale chyba pora poczytać sobie definicje i zacząc odróżniać nieśmiertelność duszy od nieśmiertelności ciała... W jakim podreczniku od medycyny wyczytalas takie rozroznienie?
|
Cz lut 24, 2005 1:17 |
|
 |
saxon
|
Ateista
To może podaj dowód na to, że medycyna jest w stanie udowodnić że dusza nie istnieje 
|
Cz lut 24, 2005 1:20 |
|
|
|
 |
Ateista
|
saxon napisał(a): Ty się tu wypowiadasz, więc Ty podaj dowód, a nie odsyłaj do medycyny bo to śmieszne  Mam wklejac linki i kopiowac teksty z podrecznika medycyny, ze naturalne i nieodwracalne nagromadzenie sie uszkodzen wewnatrzkomorkowych, przerastajace zdolnosci organizmu do samonaprawy prowadzi do uposledzenia funkcjonowania komorek, tkanek, narzadow i ukladow, zwieksza podatnosc na choroby (np. choroby krazenia, Alzheimera, udarow mozgu czy nowotworow), wreszcie prowadzi do smierci? Spojrz jutro w TV na papieza, a bedziesz mial potwierdzenie powyzszych slow.
|
Cz lut 24, 2005 1:20 |
|
 |
Ateista
|
saxon napisał(a): To może podaj dowód na to, że medycyna jest w stanie udowodnić że dusza nie istnieje  To proste, to co jest w czlowieku juz dawno wszystko odkryto. Nerki, zoladek, serce itp itd. Nawet bada sie mozg i odpowiadajace w nim rozne platy i nerwy za nasza psychike. Dusze? Takiego czegos nie. Nawet lekarze katolicy.
|
Cz lut 24, 2005 1:25 |
|
|
|
 |
Agniulka
|
Ateista napisał(a): Mam wklejac linki i kopiowac teksty z podrecznika medycyny, ze naturalne i nieodwracalne nagromadzenie sie uszkodzen wewnatrzkomorkowych, przerastajace zdolnosci organizmu do samonaprawy prowadzi do uposledzenia funkcjonowania komorek, tkanek, narzadow i ukladow, zwieksza podatnosc na choroby (np. choroby krazenia, Alzheimera, udarow mozgu czy nowotworow), wreszcie prowadzi do smierci? Spojrz jutro w TV na papieza, a bedziesz mial potwierdzenie powyzszych slow.
Hehe... Gdybyś nie zauważyl to jest jakoby odpowiedź nie na temat. Nie mam pojęcia jak by się to co piszesz miało mieć do duszy i jej nieśmiertelności...
A, i czy mógłbyś zdefiniować co to jest psychika, jeżeli psyche nie istnieje  bo w tej medycynie gdzieś ci umknęła logika 
|
Cz lut 24, 2005 1:27 |
|
 |
saxon
|
|
Cz lut 24, 2005 1:29 |
|
 |
Agniulka
|
Ateista napisał(a): To proste, to co jest w czlowieku juz dawno wszystko odkryto. Nerki, zoladek, serce itp itd. Nawet bada sie mozg i odpowiadajace w nim rozne platy i nerwy za nasza psychike. Dusze? Takiego czegos nie. Nawet lekarze katolicy.
Nie miałeś wykazywać że medycyna nie udowodniła że jest dusza, tylko że medycyna udowodniła że nie ma duszy.
Znowu przypomnę z metodologii nauk i logiki - brak dowodu nie jest dowodem braku
|
Cz lut 24, 2005 1:30 |
|
 |
Agniulka
|
A wiesz Saxonie jak Gagarinowi odpowiedział na to jeden neurochirurg?
- Otwierałem już wiele czaszek a jeszcze nie zobaczyłem rozumu...
G'woli ścisłości z tym Gagarinem to inna bajka. Gość był podstawiony, bo temu co obleciał nie udało się żywemu wylądować, a prasa już czekała, więc się znalazł Jurij pod ręką...
|
Cz lut 24, 2005 1:32 |
|
 |
Ateista
|
Agniulka napisał(a): Nie mam pojęcia jak by się to co piszesz miało mieć do duszy i jej nieśmiertelności. Ma sie jak piesc do nosa, bo ja pisze o faktach a ty o urojeniach (dusza, niesmiertelnosc). Cytuj: A, i czy mógłbyś zdefiniować co to jest psychika, jeżeli psyche nie istnieje  bo w tej medycynie gdzieś ci umknęła logika  Psychika to caloksztalt wlasciwosci i procesow myslowych zachodzacych w naszym mozgu. A co to dusza, ktorej nie stwierdzil jeszcze zaden lekarz?
|
Cz lut 24, 2005 1:35 |
|
 |
Agniulka
|
Ateista napisał(a): Psychika to caloksztalt wlasciwosci i procesow myslowych zachodzacych w naszym mozgu. A co to dusza, ktorej nie stwierdzil jeszcze zaden lekarz?
Hmmmm... a co to jest rozum?
|
Cz lut 24, 2005 1:36 |
|
 |
Ateista
|
saxon napisał(a): Zaiste w stylu Gagarina, który wróciwszy z lotu dookoła ziemi stwierdził, że Boga nie ma bo Go tam nie widział  Świetny "naukowy" dowód  [/quit] A co w nim jest nienaukowego? Uzasadnij. Cytuj: Mam prośbę - nie ośmieszaj w taki sposób ateistów, bo naprawdę wielu mądrych i inteligentnych jest na tym forum  Na argumenty ad personam nie odpowiadam.
|
Cz lut 24, 2005 1:39 |
|
 |
Agniulka
|
Bo wiesz, słowo psychika pochodzi etymologicznie od psyche właśnie...
w schemacie topos - topika. Skoro więc posługujesz się słowem psychika musisz je rozumieć a to implikuje rozumienie pojęcia psyche...
Podpowiem. Topika to jest pewien zbiór toposów... Więc psychika może być conajwyżej zbiorem właściwości i procesów zachodzących w psyche... Mózg się zdecydowanie inaczej nazywa i jak już pisałam jego właściwościami i procesami zajmuje się neurologia
|
Cz lut 24, 2005 1:40 |
|
 |
Ateista
|
Agniulka napisał(a): Hmmmm... a co to jest rozum? Rozum - zdolność analitycznego myślenia i wyciągania wniosków z przetworzonych danych. Używanie zdobytych doświadczeń do radzenia sobie w sytuacjach życiowych.
Zanim zadasz kolejne pytanie, zajrzyj do Encyklopedii.
|
Cz lut 24, 2005 1:41 |
|
 |
saxon
|
Uzasadniła już Agniulka - brak dowodu nie jest dowodem braku
To niezgodne z metodologią naukową 
|
Cz lut 24, 2005 1:41 |
|
|