Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 20:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Ja NIE chcę grać w tą grę zwaną zbawieniem !!! 
Autor Wiadomość

Post Re: Ja NIE chcę grać w tą grę zwaną zbawieniem !!!
hehe, ta dyskusja jest trochę bez sensu.

to tak, jakby bączek miał pretensję, że ktoś go puścił :)

"nic tyko ..... się obracać i obracać!"

Wt sty 18, 2011 22:59

tomek92pl napisał(a):
grzmot napisał(a):
wolna wola nie istnieje (co zostało udowodnione doświadczalnie)

Oj oj oj to mnie teraz abrdzo zaciekawiłeś :) Gdzie, jak, kiedy i przez kogo udowodnione i niby w jaki sposób doświadczone.

Beniamin Libet "Do we have free will?" w "Journaln of Consciousness", 1999 - wynik badań EEG od lat 80-tych.

A rychło nastanie niepozorne wydarzenie. I jedni będą płakać, a inni się radować. Bs-c 21:39

Śr sty 19, 2011 10:59
czasowo zablokowany

Więc grzmot twierdzisz, że Beniamin Libet był zmuszony do napisania tej książki czy napisał ją z własnej woli? ;)

Śr sty 19, 2011 14:14

Zapoznaj się z tematem, a zrozumiesz, że Twoje pytanie jest bez sensu.

A rychło nastanie niepozorne wydarzenie. I jedni będą płakać, a inni się radować. Bs-c 21:39

Śr sty 19, 2011 14:55
czasowo zablokowany

Moje pytanie ma sens. Mowisz ze czlowiek nie ma wolnej woli, to dochodze. Co w tym bez sensu? Piszesz na tym forum tez nie bez powodu. Na duzo ludzi wplyw maja rozne rzeczy, co widza, slysza, przeczytaja, ma wplyw na ich decyzje, lecz i tych czynnikow zewnetrznych mozna sie wyzbyc, lecz to dlugi proces.

Śr sty 19, 2011 16:22

Kończąc OT: po prostu Twoje pytanie, w formie alternatywy, jest zbyt ciasne. On nie był zmuszony - bo nikt mu pistoletu do głowy nie przykładał. Zdecydował jego mózg, ale nie zdecydował on świadomie - a "wolna wola" to ma być świadomy wybór. I to nie była książka. Przeczytaj, będzie nam łatwiej rozmawiać. W styczniowych "Charakterach" jest też sporo na ten temat.

Czynników zewnętrznych nie można się wyzbyć, mózg się wtedy zawiesza, to też zostało udowodnione doświadczalnie ;). Co do mojego pisania na tym forum - też nikt mnie nie zmusza, i też nie decyduję o tym świadomie. Odczuwam taką potrzebę, i czasami ona przeważa - ale z tym walczę ;).

Śr sty 19, 2011 17:33
fa1, z tego co piszesz można wywniskować że nie masz rodziny, żony, dzieci i ich nie chcesz mnieć. Bo gdybyś miał to byś zrozumniał że życie jest darem i łaską, a nie przykrą przypadłością i jakąś grą. Jeżeli zadajesz pytanie po co Bóg Cię zmusił do życia mimo że wcale się o nie nie prosiłeś, to może zapytaj też o to swoich rodziców, po co chcieli Cię mieć i dlaczego nie pytali Ciebie o zdanie, dlaczego wyrządzili Ci taką krzywdę. Jak dla mnie nazywanie daru życia (jakiekolwiek by ono nie było) jakąś grą i przypadłością jest jakimś nieporozumieniem i świadczy pewnej niedojrzałości.

Cz sty 20, 2011 11:10

Człowiek jest wolny czyli ma dar wolnej woli- dar decydowania o samym sobie . Bóg każdego zaprasza do wolności wew. która polega na życiu w doskonałej miłości i pokorze . Wprawdzie jestesmy wolni w samostanowieniu o sobie, ale jestesmy własnością Boga i sami Bogiem Być nie możemy a bysmy bardzo chcieli . Bóg jest dobry, sprawiedliwy, swiety , doskonały i jest miłością dlatego napewno nic złego nam nie uczynił stwarzając nas dla nas .

Pt sty 21, 2011 8:42
zbanowany na stałe

Jak piszesz doskonaly, to po co i dobry, i sprawiedliwy? Maslo maslane?

Pt sty 21, 2011 8:46

Bo kazdy przymoit jest wazny. Ludzie róznie rozumieja doskonałość i nie zawsze uwzględniają jakies przymoity Boga . Bóg nam objawił swój charakter wieloma przymiotnikami nie tylko jednym .

Pt sty 21, 2011 9:11

metanoia napisał(a):
Bóg jest dobry, sprawiedliwy, swiety , doskonały i jest miłością dlatego napewno nic złego nam nie uczynił stwarzając nas dla nas .
Tak. Powiedz że Bóg jest sprawiedliwy i dobry chorym na zespół Downa, mukowiscydozę, urodzonym bez rąk, nóg, czy też z innymi defektami.

Pt sty 21, 2011 9:19
Geonides napisał(a):
Tak. Powiedz że Bóg jest sprawiedliwy i dobry chorym na zespół Downa, mukowiscydozę, urodzonym bez rąk, nóg, czy też z innymi defektami.

Był taki reportaż o kobiecie chorej na Downa, i to jak ona wierzyła w Boga i dawała wsparcie w wierze i nie tylko, zdrowym ludziom było czymś wyjątkowym. Takich przypadków jest bardzo wiele, gdzie chorzy ludzie badziej wierzą Bogu niż zdrowi. Wydawałoby się że powinno być na odwrót, ale wierzę że jest w tym Boży plan. Przecież to chory jest dotknięty przez Boga, i to on powinien stawiać największe wyżuty Bogu, a często jest tak że on bardziej ufa Bogu niż zdrowi. Zamiast dziękować Bogu za zdrowie, nie doceniamy tego, a widząc jak chorzy mu ufają powinniśmy brać z nich przykład. Kiedy człowiek chory zbliża się do Boga, zdrowy się oddala nie widząc jak krzyż potrafi złączyć człowieka z Jezusem. Bo człowiek chory potrafi naprawdę docenić jak wielkim darem od Boga jest zdrowie.

Pt sty 21, 2011 10:40

quas napisał(a):
...
Nie będę polemizował gdyż nie oglądałem tego reportażu. Zgoda, może faktycznie jest wielu chorych, którzy silnie wierzą.
Natomiast w kwestii zasadniczej zupełnie mnie nie przekonałeś. Zakładamy za katolikami, że życie jest łaską daną przez Boga. Rodzi się dwójka dzieci. Jedno zupełnie zdrowe. Drugie dziecko rodzi się bez rąk. Jest to sprawiedliwe? TAK/NIE

Pt sty 21, 2011 10:54
A czy ja bądz Ty możemy być sędziami w takiej sprawie? Są rzczy których żaden człowiek nie potrafi sprawiedliwie (nawet w przybliżeniu) ocenić. Powiedziałbym że zbiór odpowiedzi na to pytanie jest pusty z punktu widzenia człowieka. :)

Pt sty 21, 2011 11:07

Ja mogę bezproblemowo ocenić powyższą sprawę. To, że jedno dziecko rodzi się bez rąk, a drugie w pełni sprawne uważam za bezzasadną i jawną niesprawiedliwość.
Bezzasadną - gdyż to upośledzone dziecko niczym nikomu nie zdążyło zawinić, skąd więc dla niego taka "kara"?
Jawną - gdyż ta dwójka dzieci różni sie w sposób zasadniczy. Ot choćby nie da się ukryć, że uposledzonemu, ktoś przez całe życie będzie musiał podcierać tyłek.

Fakt narodzin dzieci z wadami wrodzonymi, chorobami genetycznymi w katolickim kontekście daru życia jako Łaski Boskiej, wywołuje u mnie ironiczny uśmiech...

quas napisał(a):
Powiedziałbym że zbiór odpowiedzi na to pytanie jest pusty z punktu widzenia człowieka. :)
Powiedziałbym, że w tym hipotetycznym przypadku doktryna katolicka zabiła w Tobie zdolność odróżnienia dobra od zła.
A ponoć katolicy są w tym lepsi od ateistów?

Pt sty 21, 2011 12:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona