Czy człowiek jest potrzebny Panu Bogu ?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Czy człowiek jest potrzebny Panu Bogu ?
apriori napisał(a): A tak na poważniej- to do niczego- Elbrus ma rację, gdyby Bóg potrzebował człowieka do czegokolwiek nie byłby bytem w pełni doskonałym. Emocjonalne widzimisię człowieka niczego tu nie zmieni. A czy potrzaba miłości jest oznaką niedoskonałośi Boga 
|
Pt sty 21, 2011 15:30 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
quas napisał(a): apriori napisał(a): A tak na poważniej- to do niczego- Elbrus ma rację, gdyby Bóg potrzebował człowieka do czegokolwiek nie byłby bytem w pełni doskonałym. Emocjonalne widzimisię człowieka niczego tu nie zmieni. A czy potrzaba miłości jest oznaką niedoskonałośi Boga  Tak. Potrzeba oznacza ,że Bogu czegoś brakuje. Skoro mu czegoś brakuje to nie jest doskonały.
|
Pt sty 21, 2011 16:20 |
|
 |
tuti
|
Człowiek nie jest potrzebny Bogu, ale Bóg człowiekowi tak i to bardzo.
_________________ Albowiem ja wiem, jakie myśli mam o was - mówi Pan - myśli o pokoju, a nie o niedoli, aby zgotować wam przyszłość i natchnąć nadzieją. Jer 29:11
|
N sty 23, 2011 14:57 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
tuti napisał(a): Człowiek nie jest potrzebny Bogu, ale Bóg człowiekowi tak i to bardzo. Tak,niektórym ludziom potrzebny jest "Bóg" (skoro w niego wierzą)-i wszystko jedno-czy prawdziwy, czy wymyślony.
|
N sty 23, 2011 15:49 |
|
 |
tuti
|
A niektórzy ludzie próbują zaprzeczać istnieniu Boga - czy to ma sens czy nie.
_________________ Albowiem ja wiem, jakie myśli mam o was - mówi Pan - myśli o pokoju, a nie o niedoli, aby zgotować wam przyszłość i natchnąć nadzieją. Jer 29:11
|
N sty 23, 2011 15:59 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
tuti napisał(a): A niektórzy ludzie próbują zaprzeczać istnieniu Boga - A niektórzy nie tylko" próbują zaprzeczać" , a nawet wprost zaprzeczają. tuti napisał(a): czy to ma sens czy nie. Ale co ma mieć sens :zaprzeczanie?Skoro zaprzeczają, to dla tych którzy zaprzeczają , chyba ma.
|
N sty 23, 2011 16:12 |
|
 |
tuti
|
Próbują - a ponieważ nie mają racji to kończy się tylko na próbach. Sądzenie, że Boga nie ma - nie ma sensu.
|
N sty 23, 2011 16:44 |
|
 |
Elbrus
|
tuti napisał(a): Próbują - a ponieważ nie mają racji to kończy się tylko na próbach. Ludzie próbują dostać się do nieba, a że nieba nie ma, to kończy się tylko na próbach. tuti napisał(a): Sądzenie, że Boga nie ma - nie ma sensu. Sądzenie, że sądzenie, że Boga nie ma, nie ma sensu - jest pozbawione sensu.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
N sty 23, 2011 16:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
tuti napisał(a): Próbują - a ponieważ nie mają racji to kończy się tylko na próbach. Każdy człowiek ma swoją rację. tuti napisał(a): Sądzenie, że Boga nie ma - nie ma sensu. Ależ "Bóg jest"-co najmniej wymyślony.
|
N sty 23, 2011 16:54 |
|
 |
Elbrus
|
apriori napisał(a): tuti napisał(a): Sądzenie, że Boga nie ma - nie ma sensu. Ależ "Bóg jest"-co najmniej wymyślony. Skoro Boga można wymyślić, to jest to dowód na Jego realne istnienie: viewtopic.php?f=47&t=27409&p=578064#p578064 (Wiara w naukę).
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
N sty 23, 2011 16:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Elbrus napisał(a): apriori napisał(a): tuti napisał(a): Sądzenie, że Boga nie ma - nie ma sensu. Ależ "Bóg jest"-co najmniej wymyślony. Skoro Boga można wymyślić, to jest to dowód na Jego realne istnienie: viewtopic.php?f=47&t=27409&p=578064#p578064 (Wiara w naukę). A skoro Maria Konopnicka wymyśliła krasnoludki to znaczy, że one realnie istnieją?
|
N sty 23, 2011 17:14 |
|
 |
naturalwoman
|
apriori napisał(a): quas napisał(a): apriori napisał(a): A tak na poważniej- to do niczego- Elbrus ma rację, gdyby Bóg potrzebował człowieka do czegokolwiek nie byłby bytem w pełni doskonałym. Emocjonalne widzimisię człowieka niczego tu nie zmieni. A czy potrzaba miłości jest oznaką niedoskonałośi Boga  Tak. Potrzeba oznacza ,że Bogu czegoś brakuje. Skoro mu czegoś brakuje to nie jest doskonały. Załóżmy, że posiadam winnicę w której wytwarzam przewspaniałe wino. I chcę się nim podzielić. Za darmo. Czy to jest oznaką mojej słabości? Niedoskonałości? Owszem. Narażam się, bo będę posądzona, że mam złe intencje. Że za mało rozdaję, że nie zmuszam do jego brania, że nie jestem sprawiedliwa, że komuś, kto nie zasłużył daję więcej niż temu, kto zasłużył... Bóg pragnie dzielić się z człowiekiem sobą samym. Swoją miłością.
_________________ To, co wiem jest kroplą. Czego nie wiem - oceanem.
|
N sty 23, 2011 17:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Załóżmy, że posiadam winnicę w której wytwarzam przewspaniałe wino. I chcę się nim podzielić. Za darmo. Czy to jest oznaką mojej słabości? Niedoskonałości? Owszem. Narażam się, bo będę posądzona, że mam złe intencje. Że za mało rozdaję, że nie zmuszam do jego brania, że nie jestem sprawiedliwa, że komuś, kto nie zasłużył daję więcej niż temu, kto zasłużył...
Bóg pragnie dzielić się z człowiekiem sobą samym. Swoją miłością. Dlatego Ty nie jesteś bytem doskonałym.Byt doskonały z definicji nie może mieć braków. A potrzeba ( nawet potrzeba dzielenia się "miłością") to stan właśnie taki.
|
N sty 23, 2011 18:20 |
|
 |
naturalwoman
|
apriori napisał(a): Cytuj: Załóżmy, że posiadam winnicę w której wytwarzam przewspaniałe wino. I chcę się nim podzielić. Za darmo. Czy to jest oznaką mojej słabości? Niedoskonałości? Owszem. Narażam się, bo będę posądzona, że mam złe intencje. Że za mało rozdaję, że nie zmuszam do jego brania, że nie jestem sprawiedliwa, że komuś, kto nie zasłużył daję więcej niż temu, kto zasłużył...
Bóg pragnie dzielić się z człowiekiem sobą samym. Swoją miłością. Dlatego Ty nie jesteś bytem doskonałym.Byt doskonały z definicji nie może mieć braków. A potrzeba ( nawet potrzeba dzielenia się "miłością") to stan właśnie taki. Kwestia definicji. Dla mnie nadmiar nie jest brakiem.
_________________ To, co wiem jest kroplą. Czego nie wiem - oceanem.
|
N sty 23, 2011 18:32 |
|
 |
Elbrus
|
naturalwoman napisał(a): Kwestia definicji. Dla mnie nadmiar nie jest brakiem. Bóg-Absolut jest bytem doskonałym, pełnym, szczęśliwym itd. Bóg ma wszystko czego potrzebuje, a jeśli czegoś nie ma, to znaczy, że tego nie potrzebuje. Jest tak odwiecznie, czyli na długo zanim został stworzony świat. Św. Augustyn pisał: niespokojne me serce, dopóki nie spocznie w Bogu. Można to sparafrazować tak, że człowiek ma pewną pustkę w duszy, którą zapełnić może tylko Bóg. Jeśliby Bóg potrzebował człowieka, to przed założeniem świata miałby w sobie pustkę, którą człowiek ma Mu właśnie zapełnić. Znaczyłoby to tyle, że przed stworzeniem człowieka Bóg miał potrzebę, którą zaspokoi/ło dopiero wykonane przez Niego dzieło. Jeśli nie widzisz w takiej potrzebie ( pustce) braku doskonałości, to nie wiem z jakiej definicji czerpiesz obraz swojego Boga. Mogłabyś coś więcej o Nim powiedzieć?
|
N sty 23, 2011 18:45 |
|
|
|