Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 9:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Modlitwa "Uwielbiam Cię Krzyżu najdroższy" 
Autor Wiadomość

Post Re: Modlitwa "Uwielbiam Cię Krzyżu najdroższy"
Koren napisał(a):
Acro napisał(a):
A dziecko do kościoła strach też puścić, bo tam pije się alkohol na ich oczach, a do tego dokonuje aktu teofagii - zjadania swojego Boga i to na surowo! A fe!

To zdecyduj się w końcu: czy pije się alkohol i zjada kawałek chleba czy Ciało i Krew Chrystusa?

Ja tam widzę gościa pijącego alkohol i jedzącego czipsy, sporo ludzi twierdzi, że on krew chłepcze i ciało. To pewno zadanie dla psychiatrii, bo ktoś tu na pewno ma omamy...

amadeus35 napisał(a):
Jak widac wiara w Boga jest nie dla kazdego, przesmiewcow coraz wiecej ale i przed takim zjawiskiem Pismo Swiete ostrzega....

Jakbym napisał takie głupoty, to nawet nie będąc prorokiem przewidziałbym, że ludzie się będą z tego śmiać...

Wt lut 15, 2011 14:33

Acro napisał(a):
Ja tam widzę gościa pijącego alkohol i jedzącego czipsy, sporo ludzi twierdzi, że on krew chłepcze i ciało. To pewno zadanie dla psychiatrii, bo ktoś tu na pewno ma omamy...

Sam sobie przeczysz. Chyba, że odwołujesz swoje wcześniejsze twierdzenie:
Acro napisał(a):
dokonuje aktu teofagii - zjadania swojego Boga i to na surowo!"

Wt lut 15, 2011 14:56

Niedawno kupiłem "Modlitewnik za zmarłych" do którego teksty zebrała i opracowała s. Kinga Szczurek WDC z Imprimatur bp Bernarda Szlagi.Modlitewnik składa się z trzech części i dodatku.Część pierwsza zawiera brewiarzowe modlitwy za zmarłych, w cząsci drugiej zamieszczono teksty rozważań nowenny, septenny, różańca, drogi krzyżowej oraz litanie za zmarłych. Część trzecia zawiera bogaty wybór modlitw indywidualnych za zmarłych. W "Dodatku"znajdują się modlitwy przy konających , do których wierni na ogół nie mają dostępu. Serdecznie polecam w dobrych księgarniach katolickich.

Wt lut 15, 2011 15:48

Nie, nie przeczę sobie. Jeszcze raz, może wytłuszczonymi:
Ja tam widzę gościa pijącego alkohol i jedzącego czipsy, sporo ludzi twierdzi, że on krew chłepcze i ciało je.
czyli dokładnie to, co napisałem:
dokonuje [się] aktu teofagii - zjadania swojego Boga i to na surowo. Nie napisałem, że JA dokonuję tego aktu, ani że JA coś takiego obserwowałem, czymś takim chwalą się wierni. Zatem:
- jeśli mają rację - to przerażające i dzieci lepiej z kościoła zabrać
- jeśli nie mają racji - to mamy tam zbieraninę kłamców lub chorych psychicznie, a więc dzieci lepiej z kościoła zabrać.

Mam nadzieję, ze teraz wyraziłem się wystarczająco jasno.

Wt lut 15, 2011 15:52

do Acro" Pan Bóg obdarzył cie rozumem i wolną wolą i jeśli ty widzisz to co widzisz to nie przekonuj innych, którzy w chlebie i winie widzą prawdziwego Chrystusa i doświadcza tego cała rzesza ludzi i to nie chorych psychicznie jak piszesz.Może kiedyś i Ty dostąpisz łaski i zobaczysz w tym białym opłatku prawdziwego Boga, czego Ci z całego serca życzę.

Wt lut 15, 2011 16:08

Acro napisał(a):
Nie, nie przeczę sobie. Jeszcze raz, może wytłuszczonymi:
Ja tam widzę gościa pijącego alkohol i jedzącego czipsy, sporo ludzi twierdzi, że on krew chłepcze i ciało je.
czyli dokładnie to, co napisałem:
dokonuje [się] aktu teofagii - zjadania swojego Boga i to na surowo. Nie napisałem, że JA dokonuję tego aktu, ani że JA coś takiego obserwowałem, czymś takim chwalą się wierni. Zatem:
- jeśli mają rację - to przerażające i dzieci lepiej z kościoła zabrać
- jeśli nie mają racji - to mamy tam zbieraninę kłamców lub chorych psychicznie, a więc dzieci lepiej z kościoła zabrać.

Mam nadzieję, ze teraz wyraziłem się wystarczająco jasno.

Skoro sam nie wiesz co się tam dokonuje to czemu uważasz, że masz rację? Rzeczywistość czasami jest inna niż nam się z pozoru wydaje.

"Jeśli mają rację": Co Cię tak przeraziło? Znasz kogoś (chociaż jedną osobę), kogo to przeraziło i z tego powodu zabrał dziecko z Kościoła?
"Jeśli nie mają racji": Czy można za kłamstwo oddać życie? (wielu świętych Kościoła oddało życie za wiarę). Czy można być chorym psychicznie i pomagać innym?

Wt lut 15, 2011 16:09

Koren napisał(a):
"Jeśli mają rację": Co Cię tak przeraziło?
Znasz kogoś (chociaż jedną osobę), kogo to przeraziło i z tego powodu zabrał dziecko z Kościoła?
Nie mają miejsca takie sceny, bo mało kto w to wierzy.
Koren napisał(a):
"Jeśli nie mają racji": Czy można za kłamstwo oddać życie? (wielu świętych Kościoła oddało życie za wiarę).
Można.
Koren napisał(a):
Czy można być chorym psychicznie i pomagać innym?
Można.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Wt lut 15, 2011 16:24

Elbrus napisał(a):
Koren napisał(a):
"Jeśli mają rację": Co Cię tak przeraziło?
Znasz kogoś (chociaż jedną osobę), kogo to przeraziło i z tego powodu zabrał dziecko z Kościoła?
Nie mają miejsca takie sceny, bo mało kto w to wierzy.
Koren napisał(a):
"Jeśli nie mają racji": Czy można za kłamstwo oddać życie? (wielu świętych Kościoła oddało życie za wiarę).
Można.
Koren napisał(a):
Czy można być chorym psychicznie i pomagać innym?
Można.

Znasz chociaż jedną osobę, która oddała życie za kłamstwo wiedząc że to jest kłamstwo?

Wt lut 15, 2011 16:29

W pierwszych wiekach jeśli chciało się uniknąć kłopotów, ostatnią organizacją do jakiej chciałoby się należeć było Chrześcijaństwo. Czy ci wszyscy Chrześcijanie mordowani za wiarę przez Rzym byli chorzy psychicznie? Przecież wystarczyło powiedzieć, że się nie wierzy, aby uniknąć prześladowań, a jednak oni woleli zginąć. W imię kłamstwa?

Wt lut 15, 2011 17:22

anioł 4 napisał(a):
do Acro" Pan Bóg obdarzył cie rozumem i wolną wolą i jeśli ty widzisz to co widzisz to nie przekonuj innych, którzy w chlebie i winie widzą prawdziwego Chrystusa i doświadcza tego cała rzesza ludzi i to nie chorych psychicznie jak piszesz.Może kiedyś i Ty dostąpisz łaski i zobaczysz w tym białym opłatku prawdziwego Boga, czego Ci z całego serca życzę.

Może po to dał mi rozum (jeżeli już upierasz się mieszać w powstanie rozumu jakieś twory nadprzyrodzone), abym przekonywał do zalet racjonalności innych? Gdyby chciał, aby wierzył w bajania, to raczej rozumem by mnie nie obdarowywał, nie sądzisz?

JA widzę, jak to ująłeś, to co wiedzę, a ty to, co chcesz zobaczyć. Które podejście jest zdrowsze?

Wt lut 15, 2011 17:23

Koren napisał(a):
Skoro sam nie wiesz co się tam dokonuje to czemu uważasz, że masz rację? Rzeczywistość czasami jest inna niż nam się z pozoru wydaje.

Jak widzisz, przezornie przeanalizowałem OBA możliwe scenariusze. Niestety, oba prowadzą do podobnych wniosków.
Cytuj:
"Jeśli mają rację": Co Cię tak przeraziło? Znasz kogoś (chociaż jedną osobę), kogo to przeraziło i z tego powodu zabrał dziecko z Kościoła?

Nie - i to mnie przeraża. Bo to oznacza bezmyślość -zjadanie Boga i zachęcanie do tego dzieci. Wysłałbyś dziecko na obóz, w którym dokonuje się kanibalizmu?

Cytuj:
"Jeśli nie mają racji": Czy można za kłamstwo oddać życie? (wielu świętych Kościoła oddało życie za wiarę). Czy można być chorym psychicznie i pomagać innym?[

Pisałem o zbieraninie kłamców i chorych psychicznie. Życie oddają ci chorzy, a nie kłamcy. Albo oszukani przez kłamców lub chorych. Albo bezmyślni. Trochę kombinacji tu mamy.

Czy można za kłamstwo oddać życie? Niestety tak. Ilu ludzi oddało życie za takie kłamstwa, jak wyższość rasy germańskiej albo konieczność nawracania niewiernych nawet siłą.

Wt lut 15, 2011 17:32

Login2 napisał(a):
W pierwszych wiekach jeśli chciało się uniknąć kłopotów, ostatnią organizacją do jakiej chciałoby się należeć było Chrześcijaństwo. Czy ci wszyscy Chrześcijanie mordowani za wiarę przez Rzym byli chorzy psychicznie? Przecież wystarczyło powiedzieć, że się nie wierzy, aby uniknąć prześladowań, a jednak oni woleli zginąć. W imię kłamstwa?

ja poprostu kocham ten argument! podobnie, jak mamtematyczne dowody na istnienie boga :D
co jakis czas na tym forum wyplywa i ile razy by nie tlumaczyc, ze jest conajmniej slaby, to i tak za jakis czas znow go ktos uzyje. zaczynam sie zastanawiac, czy dokladnie wszystkim katolikom wkreca sie bajke:
"to prawda, bo w imie tych idei umarlo wielu ludzi. wobec tego nie moze to byc klamstwo"

kiedy w koncu ludzie zrozumieja, ze pod ten argument podchodzi KAZDA [wieksza] RELIGIA/IDEOLOGIA na ziemii? no chyba, ze krolestwo Walhalli, czy tez wyzszosc rasy aryjskiej, sa niepodwazalnymi faktami. wtedy to przepraszam bardzo ;]

Śr lut 16, 2011 3:02

Acro napisał(a):
Koren napisał(a):

Jak widzisz, przezornie przeanalizowałem OBA możliwe scenariusze. Niestety, oba prowadzą do podobnych wniosków.

Niestety rzeczywistość jest często bardziej skomplikowana niż Twoje OBA scenariusze.

Acro napisał(a):
Cytuj:

Nie - i to mnie przeraża. Bo to oznacza bezmyślość -zjadanie Boga i zachęcanie do tego dzieci. Wysłałbyś dziecko na obóz, w którym dokonuje się kanibalizmu?

Czyli rozumiem, że jak nikogo to nie przeraża tylko Ciebie tzn. że Ty prawidłowo postrzegasz rzeczywistość reszta świata jest nienormalna?

Acro napisał(a):
Czy można za kłamstwo oddać życie? Niestety tak. Ilu ludzi oddało życie za takie kłamstwa, jak wyższość rasy germańskiej albo konieczność nawracania niewiernych nawet siłą.

Pytanie brzmiało czy można za kłamstwo oddać życie będąc świadomy tego kłamstwa? Nie ten jest kłamcą, który uwierzył w kłamstwo tylko ten, który świadomie kłamie i oszukuje innych.

Śr lut 16, 2011 20:52
Mimo braku uprawnień moderatora apeluję o niezbaczanie z tematu. Wysłałem zapytanie na zapytaj.wiara.pl Za około tudzież ponad miesiąc się dowiemy ;d (no chyba, że ktoś może się skontaktować w tej sprawie z ów teologiem bądź inną kompetentną osobą świecką lub duchowną).

Śr lut 16, 2011 22:12

Acro napisał(a):
I ta nazwa modlitwy... Uwielbiać narzędzie kaźni? Nie sądzicie, że autora trochę poniosło?

Sam Jezus całował swój krzyż...

Pokusa nie nawiedziła was większa od tej, która zwykła nawiedzać ludzi. Wierny jest Bóg i nie dozwoli was kusić ponad to, co potraficie znieść, lecz zsyłając pokusę, równocześnie wskaże sposób jej pokonania abyście mogli przetrwać.(1Kor10,13)

Cz lut 17, 2011 17:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona