Jeżeli w niebie jest tak pięknie...
Autor |
Wiadomość |
greg(R)
|
 Re: Jeżeli w niebie jest tak pięknie...
@willbegood91Wg mnieNo właśnie. Według Ciebie. A co mówi Pismo? Cytuj: (8) Bo myśli moje nie są myślami waszymi ani wasze drogi moimi drogami - wyrocznia Pana. (9) Bo jak niebiosa górują nad ziemią, tak drogi moje - nad waszymi drogami i myśli moje - nad myślami waszymi. Iz 55, 8-9Wiem, zabrzmi to jak bluźnierstwo ale, takie miłowanie jedynie samego Boga, trąca egoizmem z jego strony, bo jeżeli ja na ziemi, tu i teraz mam kochającą osobę, (...) Dla mnie to jakaś głupota i nie przyjmuje takiego czegoś. Czemu by nie miłować Boga + kochanych dla nas osób?Co na to Pismo? Cytuj: (35) a jeden z nich, uczony w Prawie, zapytał , wystawiając Go na próbę: (36) Nauczycielu, które przykazanie w Prawie jest największe? (37) On mu odpowiedział: Będziesz miłował Pana Boga swego całym swoim sercem, całą swoją duszą i całym swoim umysłem. (38) To jest największe i pierwsze przykazanie. (39) Drugie podobne jest do niego: Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego. (40) Na tych dwóch przykazaniach opiera się całe Prawo i Prorocy. Mt 22, 35-40Wniosek: Bóg zawsze na pierwszym miejscu.
_________________ Radio Italia, solo musica italiana
|
N mar 06, 2011 13:21 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
willbegood91 - http://chomikuj.pl/TRADITION/Ksi*c4*85* ... IEK*c5*81O),412063534.pdf Przeczytaj to, napewno troche ci rozjaśni pewne sprawy, szczególnie ten przykład z babcią.
|
N mar 06, 2011 14:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ostatnio edytowano N mar 06, 2011 16:48 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
N mar 06, 2011 16:33 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
N mar 06, 2011 16:42 |
|
 |
Wiola1
|
Myślę, że Pismo św. jest dla nas takim drogowskazem, który mówi o rzeczywistości nieba. Wystarczy wczytać się w nie, a niektóre aspekty mogą być wyjaśnione. Choć czasami ludzki rozum widzi tylko to co chce. Ale na razie możemy poznać niejasno, a jak znajdziemy się w niebie wtedy wszystko się wyjaśni. Nie możemy wiedzieć wszystkiego od razu.
|
N mar 06, 2011 20:22 |
|
|
|
 |
ArturP
|
Wiola1 napisał(a): Myślę, że Pismo św. jest dla nas takim drogowskazem, który mówi o rzeczywistości nieba. Wystarczy wczytać się w nie, a niektóre aspekty mogą być wyjaśnione. Choć czasami ludzki rozum widzi tylko to co chce. Ale na razie możemy poznać niejasno, a jak znajdziemy się w niebie wtedy wszystko się wyjaśni. Nie możemy wiedzieć wszystkiego od razu. Po śmierci gdzieś odejdziemy, a odejdziemy tam gdzie się kierowaliśmy w życiu na ziemi.
_________________ "Aż do śmierci stawaj do zapasów o prawdę, a Pan Bóg będzie walczył o ciebie" (Syr 4,28) "na podstawie słów twoich będziesz uniewinniony i na podstawie słów swoich będziesz potępiony” (Mt 12, 34-37).
|
Wt mar 08, 2011 11:40 |
|
 |
Elbrus
|
ArturP napisał(a): Po śmierci gdzieś odejdziemy, a odejdziemy tam gdzie się kierowaliśmy w życiu na ziemi. A jaka jest odpowiedź chrześcijańska, bo to co przedstawiłeś ma więcej wspólnego z pogaństwem.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Wt mar 08, 2011 12:12 |
|
 |
willbegood91
|
Wracając częściowo do tematu, dziwię się, że nikt nie podważył dziwnych przekonań niejakiego "apriori" który uważa, że w niebie będziemy kochać tylko samego Boga, żadnych bliskich nie będzie itd. Przed każdym pogrzebem kapłan wypowiada takie słowa
"– Pożegnajmy serdecznie naszego brata (naszą siostrę). Niech to ostatnie pożegnanie będzie wyrazem naszej miłości, ukoi nasz ból i umocni nadzieję. Kiedyś bowiem z miłością i radością spotkamy ponownie naszego brata (naszą siostrę) tam, gdzie śmierć zostanie pokonana przez miłość Chrystusa, która wszystko zwycięża. Niech ta nadzieja przenika nasze skupienie i naszą modlitwę."
więc ja nie rozumiem co niektórzy na tym forum mają w głowach, pisząc, że Bóg będzie zazdrosny o to, że miłuje swojego bliźniego w niebie..
|
Śr mar 09, 2011 22:18 |
|
 |
buscador
|
willbegood91 napisał(a): Ja nie czuł bym się fajnie gdybym zginął, poszedł do nieba, i nie byłoby tam mojej najbliższej rodziny. Jak myślicie? Tyle pytań i wciąż brak odpowiedzi... Bo takich pytań nie stawia się na forum katolickim, prędzej już na forum OOBE albo jakimś ezoterycznym. Chodzi o to, że Biblia ma niewiele na ten temat do powiedzenia. Piszesz, że nie czułbyś się szczęśliwym gdyby nie było twoich bliskich w Niebie. Zapewniam cię, że oni już „Tam” są  i możesz w pełni (a nawet bardziej niż na Ziemi) cieszyć się ich obecnością. Jak to jest możliwe? A niby gdzie miałyby znajdować się nasze dusze jak nie w „Niebie” (Niebo to bardzo szerokie pojęcie). Większości wydaje się, że ludzka dusza przebywa tylko w ciele (oczywiście za życia) i nigdzie indziej, to podstawowy błąd. Dusza to twór wielowymiarowy, może ożywiać jakieś fizyczne ciało, ale równocześnie zajmuje wyższe wymiary a więc nie ogranicza się tylko do ziemskiej egzystencji. Powiedzmy że jeśli umrzesz wcześniej (a ściślej twoje ciało)  to i tak będziesz miał kontakt z każdą bliską ci osobą, oczywiście z jej duszą na wyższym planie. Większość z nas utożsamia się z fizycznym ciałem a przecież nasze prawdziwe „ja” to właśnie dusza, bo ona jest tylko jedna w odróżnieniu od wielu ciał które może ożywiać. Tak dla ścisłości w Niebie nie ma rodziców, dzieci, babć czy innych krewnych, lub ziemskich przyjaciół, tam jest tylko powinowadztwo dusz, czyli te dusze które realizują wspólne cele.
_________________ Nie wierzę w Boga którego istnienia można by dowieść
|
Cz mar 10, 2011 2:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
willbegood91 napisał(a): Wracając częściowo do tematu, dziwię się, że nikt nie podważył dziwnych przekonań niejakiego "apriori" Bo żeby podważyć wypowiedź apriorego to trzeba dysponować sensownymi argumentami.... willbegood91 napisał(a): który uważa, że w niebie będziemy kochać tylko samego Boga, żadnych bliskich nie będzie itd. Przed każdym pogrzebem kapłan wypowiada takie słowa... A gdzie apriori twierdzi, że w niebie " żadnych bliskich nie będzie "? willbegood91 napisał(a): więc ja nie rozumiem co niektórzy na tym forum mają w głowach, pisząc, że Bóg będzie zazdrosny o to, że miłuje swojego bliźniego w niebie.. Bo Bogu chodzi o priorytety "miłowania". Najpierw ma być On, potem ewentualnie inni.
|
So mar 12, 2011 9:05 |
|
 |
Beszad
|
Jezus odpowiadał indagującym Go ludziom, że w niebie jako aniołowie będziecie, a więc tym samym możemy spodziewać się zupełnie nowej relacyjności. Trudno jest nam nie patrzeć na perspektywę nieba inaczej, jak przez doświadczenia doczesne...
Jednak zauważ, że napotykamy tu dwie bariery, których przebrnąć nie potrafimy: PRZESTRZEŃ (poczucie oddzielenia od bliskich wynika z jakiegoś swoistego umiejscowienia tego nieba - nie koniecznie w przestworzach, ale poza tym światem) oraz CZAS (przejawia się to choćby w rozważaniach na temat oczekiwania, kiedy inni do mnie dołączą).
Myślimy więc wciąż pojęciami doczesnymi. Tymczasem niebo to stan ducha, o którym "ani ucho nie słuszało, ani oko nie widziało" - jest to coś poza zmysłami i wyobrażeniami. Niebo wymaga od nas przede wszystkim UFNOŚCI - jakkolwiek by nie było, jest to z pewnością cudowna relacja SPOTKANIA.
|
Śr mar 16, 2011 9:44 |
|
 |
Oriflamme
Dołączył(a): Pn kwi 18, 2011 1:05 Posty: 96 Lokalizacja: Kalisz, Wielkopolskie
|
Beszad napisał(a): niebo to stan ducha, o którym "ani ucho nie słuszało, ani oko nie widziało" Trudno słyszeć, czy widzieć rzeczy nieistniejące.
|
Pn kwi 18, 2011 2:47 |
|
 |
Wątpiący
|
Bóg stworzył człowieka. I mówi mu możesz pójść do nieba, możesz co piekła. Wolna wola. Tylko nikt nie wie co to piekło, a co niebo. Poza tym że w niebie fajnie a w piekle nie fajnie. Gdzie tu waolna wola, w tekiej sprawie to chyba trzeba miec jakieś dane. A co przeszkodziło Bogu powiedzieć uczciwie co nas czeka w niebie, a co w piekle  ? Że co - że rozumy nasze za miałkie. A kto stworzył te rozumy takie miałkie. Chyba nie do końca nas poważnie traktuje Najwyższy. Gdyby traktował poważnie to nie robił by takich tajemnic. Proste pytanie jak konstrukcja cepa - jak może być szczęśliwa matka której syn poszedł do piekła  ? Jesli nie potraficie dać odpowiedzi na to pytanie to dajcie sobie spokój z ewangelizacją bo sprzedajecie trochę kota w worku. Nie było mnie jakiś czas - więc może cos nie wiem ale mówiąc szczerze jestem zdumiony obrazkiem przy Oriflame - gdzie moderatorzy.
|
Wt kwi 19, 2011 15:58 |
|
 |
zsoborniki
|
Oriflamme napisał(a): Beszad napisał(a): niebo to stan ducha, o którym "ani ucho nie słuszało, ani oko nie widziało" Trudno słyszeć, czy widzieć rzeczy nieistniejące. Mylisz się! Niebo i piekło istnieją realnie w rzeczywistości. Człowiek przeżywać może piekło już tu na ziemi. Czyż piekłem nie są pewne sytuacje człowieka na ziemi? Sytuacja, gdy znajduję się w stanie grzechu ciężkiego. Jeśli chcesz, mogę podać Ci wiele przykładów...a co dopiero, gdy w takim stanie się zakończy ziemskie życie. Stan taki trwać będzie wiecznie! Z niebem jest podobnie. Pozdrawiam! zsoborniki
_________________ Pozdrawiam! Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus!
zsoborniki
|
Wt kwi 19, 2011 16:02 |
|
 |
Oriflamme
Dołączył(a): Pn kwi 18, 2011 1:05 Posty: 96 Lokalizacja: Kalisz, Wielkopolskie
|
zsoborniki napisał(a): Oriflamme napisał(a): Beszad napisał(a): niebo to stan ducha, o którym "ani ucho nie słuszało, ani oko nie widziało" Trudno słyszeć, czy widzieć rzeczy nieistniejące. Mylisz się! Niebo i piekło istnieją realnie w rzeczywistości. Człowiek przeżywać może piekło już tu na ziemi. Czyż piekłem nie są pewne sytuacje człowieka na ziemi? Sytuacja, gdy znajduję się w stanie grzechu ciężkiego. Jeśli chcesz, mogę podać Ci wiele przykładów...a co dopiero, gdy w takim stanie się zakończy ziemskie życie. Stan taki trwać będzie wiecznie! Z niebem jest podobnie. Pozdrawiam! zsoborniki Piekłem to ja bym raczej nazwał śmierć z głodu, czy żywcem spalenie na stosie. Piekłem bym nazwał tortury, czy wojny na których walczą dzieci. A nie jakieś wyimaginowane grzechy śmiertelne, czy inne dziwadła wymyślone przez ludzi.
|
So kwi 23, 2011 13:50 |
|
|
|