Ufać ludziom, a może tylko Bogu?
Autor |
Wiadomość |
wojwek
|
 Re: Ufać ludziom, a może tylko Bogu?
Biblia jest to dzieło Ducha Świętego, które stworzyli Apostołowie pod jego natchnieniem. I nie budzi to żadnych wątpliwości jeśli weźmiemy pod uwagę historię powstawanie Bibli, wypowiadali się na ten temat nawet prof. ateiści.
Sophiee!
Jedyną i chyba najważniejszą rzeczą jest to abyś zaufała Bogu. Jeśli Jemu zaufasz On pokieruje Twoim, życiem i zobaczysz to czego nie doświadczyłaś do tej pory. Zachęcam Cię abyś poszukała w swojej okolicy coś takiego co nazywa się kursem Alfa. Jest to kurs, który jest w stanie odpowiedzieć na wiele Twoich pytań, tam żadne pytanie nie jest głupie i znajdziesz odpowiedzi na wszystkie nurtujące Cię sprawy. Poszukaj sobie w internecie informacji na temat tego kursu. Jest to o tyle fajna sprawa, że nie zmusza nas do niczego i odbywa się w fajnej formie.
Pozdrawiam serdecznie.
|
Wt mar 15, 2011 11:55 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
wojwek napisał(a): wypowiadali się na ten temat nawet prof. ateiści Wypowiadali się i zaprzeczyli temu? Właśnie dlatego są ateistami. Co mają wnosić ich negatywne opinie do dyskusji?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Wt mar 15, 2011 12:01 |
|
 |
wojwek
|
No właśnie nie negatywne.
Cyt." Tak jak nigdy w swoim życiu nie widziałem swojego pra-dziadka jednak wierzę że istniał ponieważ dziadek pokazywał mi jego zdjęcia... czy mam nie wierzyć Pismu Świętemu tylko dlatego że było pisane tak dawno? Czy Św. Augustyn i Św. Paweł byli „fanatykami” czy raczej racjonalnymi ludźmi których Bóg zbawił i w Chrystusie znaleźli prawdę?"
|
Wt mar 15, 2011 12:51 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
wojwek napisał(a): Biblia jest to dzieło Ducha Świętego, które stworzyli Apostołowie pod jego natchnieniem. I nie budzi to żadnych wątpliwości jeśli weźmiemy pod uwagę historię powstawanie Bibli, wypowiadali się na ten temat nawet prof. ateiści. Mam Ci wierzyć, że ateiści pozytywnie wypowiadali się na temat Biblii jako dzieła Ducha Świętego, w którego istnienie nie wierzą 
|
Wt mar 15, 2011 13:20 |
|
 |
Elbrus
|
wojwek napisał(a): Cyt. " Tak jak nigdy w swoim życiu nie widziałem swojego pra-dziadka jednak wierzę że istniał ponieważ dziadek pokazywał mi jego zdjęcia... " Nie należy wierzyć, że miało się pradziadka, tylko to WIEDZIEĆ (gdyby nie było pradziadka, to nie byłoby potomka, który podejmuje idiotyczne rozważa co do istnienia swojego pradziadka w kategoriach wiary). Cytuj: czy mam nie wierzyć Pismu Świętemu tylko dlatego że było pisane tak dawno? viewtopic.php?f=27&t=25361 - Czy wierzyć w pismo święte
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Wt mar 15, 2011 13:24 |
|
|
|
 |
wojwek
|
A wierzysz, że żył ktoś taki jak Tacyt, Flawiusz, Platon, Homer i inni? Tych autorów cytuje się czasami a ile jest kopii na świecie ich dzieł, a ile jest kopii Bibli? Nowy Testament: - 5656 kompletnych lub częściowych rękopisów, czyli manuskryptów w oryginalnym języku greckim, kopiowanych ręcznie od II do XV wieku, (1/33) - ponad 10 000 manuskryptów w języku łacińskim - co najmniej 9300 manuskryptów w innych językach W sumie mamy prawie 25 000 rękopisów ksiąg lub fragmentów Nowego Testamentu Takiej ilości rękopisów nie ma żadne inne dzieło starożytne. Np. Iliada Homera istnieje w zaledwie 643 manuskryptach a dzieła Platona w 7. Rękopisy NT są kopiami oryginalnych ksiąg - oryginały nie zachowały się do naszych czasów, podobnie jak oryginały innych ksiąg starożytnych. Żadne dzieło starożytne nie zachowało się do naszych czasów w oryginale(1/34).
Za wiarygodnością kopii przemawia fakt, że czas, jaki upłynął od powstania danej księgi NT, do stworzenia pierwszej kopii jest bardzo krótki - w przypadku innych dzieł starożytnych czas ten jest dużo dłuższy. Przykład: - NT napisano w latach od 50 do 100, a data pierwszych kopii to rok 114. Czas dzielący te wydarzenia to maksymalnie około 60 lat. Dla porównania: Iliadę napisano w 800 r. przed Chr., a data kopii to rok 400 po Chr. Czas dzielący te wydarzenia to aż 1200 lat! Im krótszy czas między oryginałem a kopią, tym mniejsze ryzyko ewentualnych niedokładności. Wiarygodność istniejących manuskryptów NT potwierdzają też inne dzieła starożytne. Ich autorzy cytują wiele fragmentów poszczególnych ksiąg NT w swoich dziełach lub korespondencji, np.: Ignacy, biskup Antiochii ( zmarł w 110 r. ) - cytował ew. Mat., Jana, Dz., Rzym., 1Kor., Gal., Ef., Cytowane przez niego Słowo jest zgodne z istniejącymi kopiami NT. (1/43)
|
Wt mar 15, 2011 14:00 |
|
|
|