co sie stalo z drugim przykazaniem?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Może bys tak odniósł się do tego co ci napisali inni.......a nie wklejał tutaj cytaty z Biblii, które maja sie nijak do tematu.
Dyskutuj i obal ich tezy....a nie głoś ...w dodatku w sposób wyjatkowo mierny......
|
So mar 05, 2005 13:45 |
|
|
|
 |
rahelix
|
Czcąc ikonę niej jnie oddaje czci boskiej farbom i desce lecz osobie, która na est przedstawiona (świętemu), a ściślej rzecz biorąc, to łasce Bożej, która w tej
cos ci sie juz w tym poplatalo
czesc boska nalezy sie bogu
W ten właśnie sposób oddając cześć ikonie, oddaję w sposób pośredni (proskinesis) cześć samemu Bogu.
czy nie lpiej i prosciej do boga sie zblizac niz przez posrednikow
jeden jest bog i jeden posrednik miedzy bogiem i ludzmi czlowiek jezus chrystus 1tym. 2,5
|
So mar 05, 2005 16:10 |
|
 |
Nektariusz
|
Ależ rahelixie pczytoczony przez Ciebie cytat nie przeczy kultowi świętych. Święci nie zajmują miejsca Chrystusa. Oni wstawiają się przed Nim za nas, gdy ich o to poprosimy w swoich modlitwach. Przez modlitwy świętych działa Chrystus. Wychwaląjąc świetych wychwalam dzieło Chrystusa.
Nasze grzeszne umysły bywają zawodne, więc czytając Pismo Święte, należy interpretować je tak, jak mówi Kościół, a nie po swojemu. Czytaj Ojców Kościoła. W ich wypowiedziach znajdziesz rozwiązanie swoich wątpliwości.
Cytuj: czesc boska nalezy sie Bogu
Zgadza się, dlatego napisałem, że Sobór Powszechny rozróżnił pomiędzy czcią boską (latria), przynależną tylko Bogu, a czcią pośrednią (proskinesis), przynależną ikonom.
_________________ http://www.ksiega-starcow.blogspot.com http://www.orthphoto.net
|
So mar 05, 2005 20:09 |
|
|
|
 |
Agniulka
|
Cóż, zbiegi okoliczności mnie chwilami powalają  Wklejam ci najświeższy zapis z wykładu
Cytuj: Chrześcijaństwo jest chyba jedyną religią na świecie które rozóżnia sacrum. Dzielimy je na pierwotne i pochodne: - pierwotne to przeżycie samego Boga, - a pochodne to przeżycie tego wszystkiego, co jest w relacji do pierwotnego. Z tym wiąże się też podział w dziedzinie kultu. Rozróżniamy w teologii katolickiej trzy rodzaje kultu: - cultus latrie, - cultus hiperduliae, - cultus duliae. Pierwsze dotyczy tylko Boga, c.h. do kult Najświętszej Maryi Panny, a c.d. to kult wszystkiego, co jest w relacji do sacrum - od świętych do książeczki do nabożeństwa
wykład z religioznawstwa ks. dr hab. Józef Urban
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
So mar 05, 2005 21:16 |
|
 |
rahelix
|
zaprawde zaprawde powiadam wam kto nie wchodzi do owczarni przez drzwi lecz winny sposob sie tam dostaje ten jest zlodziejem izbojca
ew.jam 10,1
wtedy jezus znowu powiedzial zaprawde zaprawde powiadam wamja jestem drzwiami dla owiec
ew jan 10,7
|
N mar 06, 2005 13:48 |
|
|
|
 |
jo_tka
|
Przypomnę tylko prośbę Belizariusza, rahelix
Cytuj: Może bys tak odniósł się do tego co ci napisali inni.......a nie wklejał tutaj cytaty z Biblii, które maja sie nijak do tematu.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
N mar 06, 2005 14:27 |
|
 |
Tess
|
Jotka
Mam wrazenie, ze rahelix ma jakies kontakty z jakas sekta.
_________________ Duchu Swiety daj zasluge mestwa, daj wieniec zwyciestwa, daj szczescie bez miary.
Pozdrawiam
|
N mar 06, 2005 15:21 |
|
 |
Agniulka
|
Podpisuję się pod Tess
Zwłaszcza, że cytaty są jak groch z kapustą, nie pod temat, tylko rzucane jak popadnie
|
N mar 06, 2005 16:12 |
|
 |
Tess
|
No rahelix, coz ty na to  ?? Tylko prawde powiedz.Dobrze  ??
Pozdrawiam 
_________________ Duchu Swiety daj zasluge mestwa, daj wieniec zwyciestwa, daj szczescie bez miary.
Pozdrawiam
|
Pn mar 07, 2005 1:31 |
|
 |
rahelix
|
Mt 10:25
25. Wystarczy, jeśli uczeń będzie jak jego nauczyciel, a sługa jak pan jego. Jeśli pana domu przezwali Belzebubem, o ileż bardziej jego domowników tak nazwą.(BT)
jestem chrzescijaninem obmytym krwia chrystusa opierajacym swoja wiare tylko i wylacznie na pismie swietym bez zadny ludzkich nauk dodatkow tradycji itp.jezeli to nazywa cie sekta to prosze bardzo opierwszych chrzescijanach tez ci uczeni w pismie tak mowili wiec mnie to nie dziwi wcale
|
Pn mar 07, 2005 15:51 |
|
 |
Nektariusz
|
Cytuj: opierajacym swoja wiare tylko i wylacznie na pismie swietym bez zadny ludzkich nauk dodatkow tradycji itp.
Dlaczego odrzucasz komentarze Świętych Ojców ? Poprzez nich sam Duch Święty objaśnił nam słowa Ewangelii. Autor wie przecież najlepiej, co miał na myśli, gdy pisał swoje dzieło.
_________________ http://www.ksiega-starcow.blogspot.com http://www.orthphoto.net
|
Pn mar 07, 2005 21:05 |
|
 |
Agniulka
|
rahelix napisał(a): jestem chrzescijaninem obmytym krwia chrystusa opierajacym swoja wiare tylko i wylacznie na pismie swietym bez zadny ludzkich nauk dodatkow tradycji itp.jezeli to nazywa cie sekta to prosze bardzo opierwszych chrzescijanach tez ci uczeni w pismie tak mowili wiec mnie to nie dziwi wcale
Chrześcijanie pierwszych wieków opierali się przede wszystkim na Tradycji
|
Pn mar 07, 2005 21:11 |
|
 |
rahelix
|
przechodzisz juz sama siebie
Mr 7:6-9
6. Odpowiedział im: Słusznie prorok Izajasz powiedział o was, obłudnikach, jak jest napisane: Ten lud czci Mnie wargami, lecz sercem swym daleko jest ode Mnie.
7. Ale czci Mnie na próżno, ucząc zasad podanych przez ludzi.
8. Uchyliliście przykazanie Boże, a trzymacie się ludzkiej tradycji, /dokonujecie obmywania dzbanków i kubków. I wiele innych podobnych rzeczy czynicie/.
9. I mówił do nich: Umiecie dobrze uchylać przykazanie Boże, aby swoją tradycję zachować. (BT)
jak mogli sie opierac na tradycji skoro jest ona wyraznie przea jezusa potepiona
pan jezus rozmawiajac z zydami powolywal sie tez na pisma anie na tradycje
|
Wt mar 08, 2005 11:03 |
|
 |
Agniulka
|
Hehe... mylisz kilka pojęć trudno 
|
Wt mar 08, 2005 11:34 |
|
 |
Agniulka
|
Miałeś UDOWODNIĆ że pierwsi chrześcijanie nie trzymali się Tradycji Świętej a nie cytować czego TWOIM ZDANIEM nie mogli
|
Wt mar 08, 2005 11:40 |
|
|
|