Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Tydzień apostazji
trymet napisał(a): Kiedyś pytano mnie czy przejście na protestantyzm to jest apostaza? Ja mysle że chyba nie. Apostaza to całkowite porzucenie wiary Chrześcijańskiej. Jednak odrzucenie zwierzchnictwa papieża i przyjęcie heretyckiej nauki względem Rzymu skutkuje ekskomuniką i zerwaniem z Kościołem katolickim Przejście na inne wyznanie chrześcijańskie jest konwersją. Przejście na islam jest apostazją, podobnie jak niewiara. Zawsze skutkuje to ekskomuniką. Konwertyta czy apostata to wykluczony człowiek z KK, nie może uczestniczyć w przyjmowaniu sakramentów. Nie weźmie ślubu kościelnego (apostaci często zgłaszają się do księdza i chcą zawrzeć związek małżeński argumentując, że są bierzmowanymi), księża odmawiają też apostatom katolickiego pochówku (znów rodziny często nalegają). Sakrament chrztu jest niezmywalny, stąd pozostają formalnie katolikami. To nie jest jednak przepustką do zbawienia.
|
Śr maja 25, 2011 19:14 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Liza napisał(a): Sakrament chrztu jest niezmywalny, stąd pozostają formalnie katolikami. Nie formalnie tylko MATERIALNIE. trymet napisał(a): Co innego jeżeli dana osoba dokona aktu apostazy- wtedy przestaje być wiernym i członkiem Kościoła Katolickiego,zostaje wykreślony z rejestru wiernych. Ekskomunika jest wtedy "gratis" To kto ma rację? Katolikiem jest się do śmierci, czy do formalnej apostazji?A może materialni heretycy przestają już być katolikami, zanim nawet dokonają oficjalnej konwersji (odstępstwa)?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr maja 25, 2011 20:48 |
|
 |
filippiarz
|
Z tego co słyszałem  to chrzest jest niezacieralny, tylko wiem co to dokładnie znaczy - jest się dożywotnim, katolikiem? chrześcijaninem? "odpadniętym" dzieckiem, ale nadal dzieckiem bożym?
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Cz maja 26, 2011 14:49 |
|
|
|
 |
MeneMeneTekelUpharsin
|
filippiarz napisał(a): Z tego co słyszałem  to chrzest jest niezacieralny, tylko wiem co to dokładnie znaczy - jest się dożywotnim, katolikiem? chrześcijaninem? "odpadniętym" dzieckiem, ale nadal dzieckiem bożym? W myśl tej absurdalnej zasady mój kolega który jest zdeklarowanym ateistą został zmuszony przez księdza do spowiedzi (nieszczerej) i przyjęcia komunii (świętokradczego) na swoim ślubie (małżonka jest wierząca), bo "przecież był ochrzczony". Straszna bzdura. Wracając do tematu - czy apostazja = automatyczna ekskomunika ? Zawsze wydawało mi się że nie ma spraw nieodwracalnych i synowie marnotrawni i inni nawróceni są na łonie Kościoła zawsze mile widziani...
|
Pt maja 27, 2011 15:06 |
|
 |
Elbrus
|
MeneMeneTekelUpharsin napisał(a): czy apostazja = automatyczna ekskomunika ? Tak. MeneMeneTekelUpharsin napisał(a): Zawsze wydawało mi się że nie ma spraw nieodwracalnych i synowie marnotrawni i inni nawróceni są na łonie Kościoła zawsze mile widziani... Ekskomuniki są odwracalne - wystarczy zgoda biskupa i odpokutowanie grzechu odstępstwa. Ale wcześniej musi nastąpić nawrócenie i szczere uznanie własnych błędów.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pt maja 27, 2011 15:14 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Co innego jeżeli dana osoba dokona aktu apostazy- wtedy przestaje być wiernym i członkiem Kościoła Katolickiego,zostaje wykreślony z rejestru wiernych. Ekskomunika jest wtedy "gratis" Taki ktoś z nikąd nie zostaje wykreślony, a ekskomunika to jedyna rzecz ,która mu "grozi".
|
Pt maja 27, 2011 20:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A powiedzcie mi- czy zmiana obrządku katolika rzymskiego na grekokatolicką wiąże się z ekskomuniką? Ktos na pewnym forum zadał to pytanie
|
Wt maja 31, 2011 22:49 |
|
 |
meritus
|
nie, skoro Kościół grekokatolicki jest w pełnej komunii ze Stolicą Apostolską
|
Śr cze 01, 2011 16:01 |
|
 |
ogon__
|
MeneMeneTekelUpharsin napisał(a): filippiarz napisał(a): Z tego co słyszałem  to chrzest jest niezacieralny, tylko wiem co to dokładnie znaczy - jest się dożywotnim, katolikiem? chrześcijaninem? "odpadniętym" dzieckiem, ale nadal dzieckiem bożym? W myśl tej absurdalnej zasady mój kolega który jest zdeklarowanym ateistą został zmuszony przez księdza do spowiedzi (nieszczerej) i przyjęcia komunii (świętokradczego) na swoim ślubie (małżonka jest wierząca), bo "przecież był ochrzczony". Straszna bzdura. Nie tylko straszna, ale niezgodna z instrukcją episkopatu. Zamiast dać się "zmuszać", trzeba było pisać do kurii. Instrukcja Episkopatu Polski, mówiąc o tych małżeństwach, wymienia kilka grup ludzi, których to dotyczy:
osoby, które formalnym aktem odstąpiły od Kościoła; uważają się za niewierzących lub ateistów; wprawdzie nie formalnie, ale praktycznie i publicznie odstąpiły od Kościoła, tak że faktu tego odstępstwa nie da się ukryć; trwają notorycznie w karach kościelnych; ostentacyjnie nie praktykują
|
Cz cze 02, 2011 6:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: osoby, które formalnym aktem odstąpiły od Kościoła; To już nieaktualne... 
|
Pt cze 03, 2011 19:11 |
|
 |
Ayfkm
|
Mnie interesuje inny aspekt. Jakie skutki pociąga za sobą apostazja względem małżeństwa zawartego w myśl przepisów prawa kanonicznego?
_________________ [i]"Zdawać by się mogło, że ludzi powinna cechować naturalna chęć poszerzania wiedzy. Ale spróbuj ich czegoś nauczyć, gdy nie są skoszarowani w szkole."[/i] - A. Luna
|
Pt cze 03, 2011 19:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Żadnych.
|
Pt cze 03, 2011 19:52 |
|
 |
Ayfkm
|
Nie znam się na prawie kanonicznym, ale jeżeli wziąć pod uwagę skutki apostazji, można uznać, że stanowi ona coś w rodzaju cywilnej śmierci. Zatem taka osoba traci zdolność zawarcia małżeństwa kościelnego, prawda? Chyba, że małżeństwo w myśl prawa kanonicznego wywiera nieodwracalne skutki. Ale i tak dziękuję za odpowiedź 
_________________ [i]"Zdawać by się mogło, że ludzi powinna cechować naturalna chęć poszerzania wiedzy. Ale spróbuj ich czegoś nauczyć, gdy nie są skoszarowani w szkole."[/i] - A. Luna
|
Pt cze 03, 2011 20:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tak, ważne małżeństwo w myśl prawa kanonicznego ,wywołuje nieodwracalne skutki. W myśl "omnium in mentem" osoba ,która dokonała apostazji, może zawrzeć małżeństwo kościelne.
|
Pt cze 03, 2011 20:19 |
|
 |
Ayfkm
|
Masz na myśli zawarcie małżeństwa kościelnego, przez osobę, która dokonała apostazji pod warunkiem wcześniejszego niepozostawania w ważnym związku małżeńskim, czy w ogóle osobę, która dokonała apostazji?
|
Pt cze 03, 2011 20:44 |
|
|
|