Re: Bóg wspiera okultystów?
skąd ta informacja że psalmy pochodzą od aniołów?
Anioły stale działają w świecie i nie trzeba ich przyzywać aby pomagały ludziom. To ich podstawowe zadanie.
Przypomnę Twoje pytanie w tym temacie:
Cytuj:
Dlaczego Kościół uważa, że praca z Bogiem i Aniołami to zło?
Czyżby obawiali się, że taki Anioł, może coś powiedzieć na temat autentyczności religijnej aktualnego "chrześcijaństwa" ?
Czytałeś mój post wcześniej? Kościół nie obawia się "pracy" (nie wiem jak ma to rozumieć, chodzi Ci o modlitwę?) ani z Bogiem ani z aniołami. Twoje pytanie opiera się na założeniu że Kościół znacząco odbiegł od tego jaki miał być w zamyśle i anioł miałby to wyjawić, a sam Kościół miałby się obawiać takiego wyjawienia.
Kościół jest prowadzony przez Ducha Świętego. Jego Głową jest Chrystus.
Gdyby Jego (Kościoła) "autentyczność religijna" spadła (nie wiem kompletnie jak się poruszać w Twoich pojęciach:)) to wierzę że Chrystus nie czekałby aż ktoś "wywoła" anioła i przez tego anioła przekaże wezwanie do nawrócenia, tylko zadziałałby w sposób bardziej odpowiedni.
Kościół niczego się nie obawia (w sensie nigdy nie boi się o swoje istnienie). JEst zbudowany na Skale którą jest Chrystus a "bramy piekelne go nie przemogą". Kościół zabrania przywoływania aniołów czy innych duchów ponieważ wie (na podstawie Pisma Świętego) że takie praktyki są szkodliwe dla wiernych.