Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Skąd zdobyć relikwie?
MARIEL napisał(a): Nie wiem czemu często nie mówi, może mówi tylko niektórzy nie chcą słyszeć. Kodeks Prawa Kanonicznego (1190) mówi wyraźnie, że relikwii nie godzi się sprzedawać. Ale przeciez nie sa sprzedawane, to tylko pokrycie kosztów "opakowania" relikwii, przygotowania do wysyłki i transportu.  Taki proceder prowadzony jest takze przez zakony. Przy okazji, co myslicie o relikwii krwi JP2? Albo jego włosów? Tak po smierci JP2 zarzekał się KK, ze czasy rozczłonkowania ciał swiętych juz mineły .... Św.Helena znalazla w Jerozolimie także szczatki "Trzech Króli" których relikwia jest w Kolonii. A w Poznaniu na Ostrowie Tumskim jest miecz (tasak) św.Piotra którym obciał ucho żołnierzowi.
Ostatnio edytowano Pt maja 17, 2013 16:10 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Pt maja 17, 2013 15:54 |
|
|
|
 |
Wloczykij
|
a coz w tym dziwnego ze jestem zdziwiony  nigdy nie bylem entuzjasta relikwii i stronie od tych praktyk a 29 gwozdzi to dosc komiczna ilosc 
|
Pt maja 17, 2013 16:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wloczykij napisał(a): a coz w tym dziwnego ze jestem zdziwiony  nigdy nie bylem entuzjasta relikwii i stronie od tych praktyk a 29 gwozdzi to dosc komiczna ilosc  To dodaj do tego kilkaset relikwii kolców z korony cierniowej - starczy ich na co najmniej kilka koron.
|
Pt maja 17, 2013 16:11 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Zdaje mi się, że największymi entuzjastami relikwii są dzisiaj księża, którzy traktują posiadanie relikwii jako podniesienie własnego statusu. Nie pamiętam, kiedy ostatni raz spotkałem jakiegoś katolika, który w ogóle by się tym interesował.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt maja 17, 2013 17:23 |
|
 |
merkaba
|
ja mam relikwie ks sopocko i relikwie ojca pio to dostalem od znajomej co była w san giovanni rotondo
|
Pt maja 17, 2013 17:27 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Zdaje mi się, że największymi entuzjastami relikwii są dzisiaj księża, którzy traktują posiadanie relikwii jako podniesienie własnego statusu. Nie pamiętam, kiedy ostatni raz spotkałem jakiegoś katolika, który w ogóle by się tym interesował. Wedle już wspomnianych badań socjologicznych, przeprowadzonych przez Starka i Bainbridge'a, duchowni posiadający najwyżej pozycjonowane relikwie, uzyskują wysoką pozycję w Kościele. Nic dziwnego, że są entuzjastami 
|
Pt maja 17, 2013 18:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mam male pytanko. Czy to jest jakis watek humorystyczny czy dyskusja jak zdobyc relikwie? Najbardziej ubawilo mnie stwierdzenie o wysokiej pozycji duchownych posiadajacych relikwie Ciekawa jest teoria Starka i Bainbridge i zgadzam sie z nia, niestety obserwujac niektore zjawiska w Kosciele mozna im z pewnym zastrzezeniem przyznac racje. Natomiast posiadanie relikwii i wysoka pozycja? Niech mnie ktos tu oswieci w tej materii i poda dane. Na jakiej grupie ksiezy zrobiono badanie, gdzie i kiedy.
|
Pt maja 17, 2013 19:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bramin napisał(a): Natomiast posiadanie relikwii i wysoka pozycja? Niech mnie ktos tu oswieci w tej materii i poda dane. Na jakiej grupie ksiezy zrobiono badanie, gdzie i kiedy.
Profesorowie zajmują się badaniem wpływu religii na społeczeństwo. Ja tylko przytaczam dane, do których miałam dostęp. Skoro jesteś zainteresowany szczegółami, możesz zapoznać się z obszerną książką pt. Teoria religii, wyd. Nomos.
|
Pt maja 17, 2013 19:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bramin napisał(a): Najbardziej ubawilo mnie stwierdzenie o wysokiej pozycji duchownych posiadajacych relikwie Jaki lud bozy takie kryteria.
|
Pt maja 17, 2013 20:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Val, jakie dane przytaczasz?
Napisalas, ze ci socjologowie religii mieli przeprowadzic jakies badania z ktorych wynikalo, ze ksieza posiadajacy relikwie stoja wyzej w hierachii koscielnej.
Mam pare rzeczy tych gosci ale tego nie znalazlem wiec pytam co to za badania.Tej ksiazki nie mam. Nie ma dotepu do polskich ksiazek
Zacytuj wiec cos o tych badaniach bo inaczej mozna te teze wlozyc miedzy bajki dla grzecznych dzieci.
|
So maja 18, 2013 15:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie mam wglądu do badań. Czytałam artykuł, gdzie wspominano o tym, powołując się na badania obu badaczy.
|
So maja 18, 2013 20:02 |
|
 |
kamilox
|
Relikwie Jan Pawła II można otrzymać za darmo , pisząc e-maila do kardynała Dziwisza- kardynal@diecezja.krakow.plrelikwie św.s.Faustyny można zakupić u sióstr w Łagiewnikach (1.50 zł - koszty obrazków i laminacji) lub napisać e-maila do sióstr - klasztor@faustyna.pl w sprawie wysyłki i zapłaty. Relikwie św.Franciszka Salezego i św.Joanny Franciszki de Chantel można zakupić. http://www.wizytki.pl/pl/informacje/wyd ... ki/(offset)/5. Myślę że pomogłem 
|
Pn sty 26, 2015 10:03 |
|
|
|