Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt wrz 30, 2025 19:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 209 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna strona
 80 pytań na temat wiary Chrześcijańskiej 
Autor Wiadomość

Post Re: 80 pytań na temat wiary Chrześcijańskiej
Cytuj:
Z ateistami nie warto się wdawać w żadne poważne dyskusje na te tematy.

Na poważne tematy,owszem :-D

So wrz 10, 2011 14:46

Nie jestem ateistą , jestem poszukującym. Ale takich odpowiedzi się spodziewałem. Ja poprostu prosze żeby ktoś postarał mi sie to wytłumaczyć.

Ostatnio edytowano So wrz 10, 2011 15:13 przez bartek777, łącznie edytowano 1 raz

So wrz 10, 2011 15:01

Cytuj:
BÓG NIE ZOSTAŁ STWORZONY, BÓG JEST ODWIECZNY

Skąd taka pewność ,a może ma rodziców i rodzeństwo zwłaszcza braci :-)

So wrz 10, 2011 15:09

Nikt nic nie powie ?

So wrz 10, 2011 17:16

Przy czytaniu tych "odpowiedzi w rytmie disco" także się nieźle ubawiłem.Właściwie na miejscu Boga czułbym się bardzo niekomfortowo.To tylko potwierdza moje przekonania :)

So wrz 10, 2011 17:56
Dla każdego z podanych przez ciebie pytań możnaby dopasować pewnie ze dwa przedyskutowane już tematy.Wystarczy sięgnąć i poczytać.Rozumiem,że nastała era streszczeń,każdy chciałby wiedzę w pigułce,a tu niestety czasem trzeba przysiąść fałdów..;)

So wrz 10, 2011 18:28
Moderator

bartek777 napisał(a):
Nikt nic nie powie ?

Bartku
Osoba wierząca mająca chociaż podstawy wiedzy religijnej moze co najwyżej zdziwić się, że ktoś tak nieumiejętnie stawia pytania a potem wyciąga z tego wnioski.
Szkoda na nie czasu.
Ale proszę.
Wybierz jedno.
Na więcej szkoda klawiatury

MARIEL napisał(a):
Dla każdego z podanych przez ciebie pytań możnaby dopasować pewnie ze dwa przedyskutowane już tematy.Wystarczy sięgnąć i poczytać.Rozumiem,że nastała era streszczeń,każdy chciałby wiedzę w pigułce,a tu niestety czasem trzeba przysiąść fałdów..;)

Dokładnie tak.
Żeby zrozumiec odpowiedź na każde z tych pytań, lub co najmniej na jedno, potrzeba choc odrobinę wiedzy.

So wrz 10, 2011 18:33
Zobacz profil WWW

To co piszecie opiera się tylko i wyłącznie na jednej książce - Biblii. Nie da się obiektywnie opisać historii, korzystając tylko z jednego źródła.

N wrz 11, 2011 9:21

Szanuje wasze odpowiedzi i to że nikt nie stara się mi pomóc. Ale może uproszcze jedno pytanie które uważam za najistotniejsze.
Czy ludzki umysł (posiadający podswiadomość, zdolność do myślenia w określonym języku zależnie od wychowania, oraz uwarunkowaną wiedzę i pamięć, itd ) Czy umysł jest tym samym co dusza? Jeśli nie to czym jest dusza?

N wrz 11, 2011 11:54

Zapomniałem zaznaczyć że gdybym znalazł odpowiedzi w którymkolwiek z tematów które już są nie pytałbym tutaj.

N wrz 11, 2011 12:48
bartek777 napisał(a):
Zapomniałem zaznaczyć że gdybym znalazł odpowiedzi w którymkolwiek z tematów które już są nie pytałbym tutaj.

Tu znajdziesz odpowiedzi
http://www.teologia.pl/m_k/zag03-03.htm

N wrz 11, 2011 12:58

Powierzchownie kilka rzeczy jest tam wyjaśnionych jednak tutaj również nie ma żadnych "konkretnych" argumentów. To co jest tam napisane nie odpowiada na moje pytanie. Według tego co mi podesłałeś człowiek jest duszą przez cały czas jego życia, wynikałoby z tego że dusza jest zależna, uwarunkowana i może mieć na nią wpływ wiele rzeczy.

N wrz 11, 2011 13:09

Cytuj:
dusza jest zależna, uwarunkowana i może mieć na nią wpływ wiele rzeczy.

Skoro dusza może być potępiona musi być zależna w jakiś sposób od umysłu."Brudny umysł skazi niewinną duszę".Tylko znowu ten grzech pierworodny :?

N wrz 11, 2011 13:30
bartek777 napisał(a):
Powierzchownie kilka rzeczy jest tam wyjaśnionych jednak tutaj również nie ma żadnych "konkretnych" argumentów. To co jest tam napisane nie odpowiada na moje pytanie. Według tego co mi podesłałeś człowiek jest duszą przez cały czas jego życia, wynikałoby z tego że dusza jest zależna, uwarunkowana i może mieć na nią wpływ wiele rzeczy.

Bartku. Trudno Ci to chyba zrozumieć. Wiedza to nie są odpowiedzi na krótkie pytania testowe. Szkoły przygotowując uczniów do egzaminów uczą ich niestety często tylko odpowiedzi na pytania i wstrzeliwanie się z odpowiedziami w klucze rozwiązań. Nie uczą poszukiwań intelektualnych i czytania.
Dusza nieśmiertelna ożywia ciało i wolna wola jest jej wytworem. Mamy więc rozeznanie dobra i zła. Przy dobrze kształtowanym sumieniu wybory są stosunkowo łatwe, nie zawsze dobre, ale sumienie o tym wie. Nie zawsze wybory mogą być wolne, są czynniki ograniczające. Pisano o tym wielokrotnie na tym forum. Naprawdę trzeba trochę czytać.

N wrz 11, 2011 13:59

Cytuj:
Powierzchownie kilka rzeczy jest tam wyjaśnionych jednak tutaj również nie ma żadnych "konkretnych" argumentów.

Odpowiedź to nie argument. Odpowiedź to odpowiedź.

Cytuj:
wynikałoby z tego że dusza jest zależna, uwarunkowana i może mieć na nią wpływ wiele rzeczy.

Tak właśnie jest. W czym problem?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

N wrz 11, 2011 14:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 209 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna strona