Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 7:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
 Czy za karmienie psa można pójść do piekła? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy za karmienie psa można pójść do piekła?
zephyr7 napisał(a):
Równie dobrze możesz szydzić z ojca rektora-dyrektora, jeździ maybahem
Jakieś dowody?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

N lis 27, 2011 17:25
zephyr7 napisał(a):
...Gdyby każdy próbował zmienić ten ....... świat na lepszy, zaczynając od własnego podwórka, to żylibyśmy w innym świecie.

O, w młodym krew sie burzy. Nawet masz sporo racji. Tylko ten ton taki jakis niekatolicki, jakiem metodystą. 8)

N lis 27, 2011 17:35

Jezus też czepiał się "pobożnych" Żydów - i na pewno mówili mu, że jest wywrotowcem.

Krytykowanie tego, co "narosło" na bazie nauk Chrystusa nie jest w żadnym razie antychrześcijańskie. Przypomina trochę wyrywanie chwastów, które przesłaniają właściwą roślinę.

N lis 27, 2011 20:05
Margaret_ka napisał(a):
Mam nadzieję, że tak. "Cokolwiek uczyniliście namniejszemu...."
Jeśli ktoś nie jest dobry dla zwierząt (dobry - nie ekstremalnie, ale zwyczajnie) nie może być dobry człowiekiem, nie może być dobrym dla bliźnich.

To stereotyp. Czytałaś o esesmanach w Oświęcimiu, którzy uwielbiali swoje psy i traktowali je wspaniale. Pies nie wyrazi dezaprobaty ani nie wypowie swej opinii. Jest zawsze zadowolony jak ma pełną misę i spacer za sobą.
BTW: piszę po raz drugi- lubię zwierzęta, nie tylko psy. Ostatnio uśmierciłam jednak szczurzą rodzinę. Posypią się gromy na moją katolicką głowę? Pójdę do piekła? Zrobiłam to metodycznie- najpierw kupiłam truciznę. Skurczybyki ukradły jej resztkę i zawlokły w kąt piwnicy. Padła szczurzyca i jej czworo dzieci. Weszły na moje terytorium.

N lis 27, 2011 21:57
Liza napisał(a):
Margaret_ka napisał(a):
Mam nadzieję, że tak. "Cokolwiek uczyniliście namniejszemu...."
Jeśli ktoś nie jest dobry dla zwierząt (dobry - nie ekstremalnie, ale zwyczajnie) nie może być dobry człowiekiem, nie może być dobrym dla bliźnich.

To stereotyp.

... dlatego aby go obalic przywolam najbardziej ekstremalny przykład....

N lis 27, 2011 21:58
zephyr7 napisał(a):
Jezus też czepiał się "pobożnych" Żydów - i na pewno mówili mu, że jest wywrotowcem.

I mówił : słuchajcie ich ale nie naśladujcie :D
zephyr7 napisał(a):
Krytykowanie tego, co "narosło" na bazie nauk Chrystusa nie jest w żadnym razie antychrześcijańskie. Przypomina trochę wyrywanie chwastów, które przesłaniają właściwą roślinę.
Hohoho! Za kąkol się juz bierzesz? A Jezus, skoro się na niego powołujesz, miał inne zdanie :mrgreen:

N lis 27, 2011 21:59
Temat z karmy trochę się rozrósł :D . Jak dla mnie wybór jest prosty, jak mam komuś pomoc to zawsze będzie to człowiek (nie ważne jaki by był) nie zwierzę. Jak pokazują w TV jakieś akcje na rzecz praw zwierząt itp. to wzbudza to lekkie zażenowanie, i zgadzam się z tym co pisze Liza. Gdy człowiek woli pomagać zwierzętom gdy wokół nie brakuje ludzi głodujących, biednych, bez pracy.... to normalne nie jest. Słyszy się czasami hasła typu... życie psa jest ważniejsze od ludziego kiedy człowiek jest szują, złodziejem, mordercą... albo pies jest ważniejszy bo nie mam innego przyjaciela..... jest to dla mnie nie do przyjęcia i traktuję takie postawy jako degenrację, niestety takie hasła często słychać z ust właśnie wielbicieli zwierząt.
Co do tytułu to niektórzy mają dylematy, jak będziesz psu kupwał pedigree albo whiskas no masz jak w banku że wylądujesz za to w piekle, lepiej inne marki może się wtedy załapiesz na niebo. :o :o :o

N lis 27, 2011 23:21
Moderator

No dobrze, ale też np. nie każdy nadaje się do pomagania ludziom.

A poza tym:
viewtopic.php?f=21&t=25317 - ZWIERZOBÓJSTWO - reaktywacja

Oraz stara dyskusja, od tego miejsca
viewtopic.php?p=248964#p248964

~ Pink Floyd, "Hey you"

N lis 27, 2011 23:36
Soul33 napisał(a):
No dobrze, ale też np. nie każdy nadaje się do pomagania ludziom.

Czasem nie ma takich możliwości. Staruszka mając psa ma cel w życiu, osoba niewidoma ma przewodnika, pies pilnuje domu i obejścia, pies pilnuje owiec na hali, szuka narkotyków, podąża tropem przestępcy...
Kwestią moralną jest znęcanie się nad zwierzęciem, nie rozważanie jakiej marki podać mu paszę. Jeśli nam firma nie odpowiada z jakichkolwiek względów to nie kupujmy jej produktów.

N lis 27, 2011 23:50

quas napisał(a):
Jak dla mnie wybór jest prosty, jak mam komuś pomoc to zawsze będzie to człowiek (nie ważne jaki by był) nie zwierzę. Jak pokazują w TV jakieś akcje na rzecz praw zwierząt itp. to wzbudza to lekkie zażenowanie

moja koleżanka tez tak glośno twierdziła do czasu jak 2 tyg temu do jej drzwi coś zaskrobało, otworzyła a tu czarna kotka z całym kwartetem kociąt miauczących rozpaczliwie! no i co miała zrobić? do domu nie wzięła bo dzieci alergizcne więc pozsukuje chętnego, ale nikt dotej pory nie chce ani jednego, i rada nie rada zrobiła im w piwnicy legowiska i je karmi, bo nie ma sumienia zostawic ich na pastwe losu

Pn lis 28, 2011 13:30

quas napisał(a):
Temat z karmy trochę się rozrósł :D . Jak dla mnie wybór jest prosty, jak mam komuś pomoc to zawsze będzie to człowiek (nie ważne jaki by był) nie zwierzę. Jak pokazują w TV jakieś akcje na rzecz praw zwierząt itp. to wzbudza to lekkie zażenowanie, i zgadzam się z tym co pisze Liza. Gdy człowiek woli pomagać zwierzętom gdy wokół nie brakuje ludzi głodujących, biednych, bez pracy.... to normalne nie jest. Słyszy się czasami hasła typu... życie psa jest ważniejsze od ludziego kiedy człowiek jest szują, złodziejem, mordercą... albo pies jest ważniejszy bo nie mam innego przyjaciela..... jest to dla mnie nie do przyjęcia i traktuję takie postawy jako degenrację, niestety takie hasła często słychać z ust właśnie wielbicieli zwierząt.
Co do tytułu to niektórzy mają dylematy, jak będziesz psu kupwał pedigree albo whiskas no masz jak w banku że wylądujesz za to w piekle, lepiej inne marki może się wtedy załapiesz na niebo. :o :o :o

moim zdaniem nie masz racji.

Bóg dał ludziom wrazliwość na różne sprawy

każdy ma swoje powołanie, każdy co innego do zrobienia na tym świecie

kazde działanie w celu zmniejszenia zła i cierpienia na świecie jest cenne
niech każdy robi swoje, a będzie lepiej na tym świecie
a nie zajmuje się rozważaniami nad tym co robią i powinni rodzić inni

osobiście bardzo cenię ludzi wrazliwych na cierpienie zwierząt

Pn lis 28, 2011 14:17
Przykazania Miłości nie dotyczą zwierząt. Powołaniem człowieka jest zbawienie poprzez realizację tego przykazania. To miłość do: Boga, siebie i drugiego człowieka. Zwierząt nie ma na tym poziomie wartościowania.

Pn lis 28, 2011 16:18

zgadza się, nie ma
nigdy nie mówiłam, ze troska o zwierzę jest realizowaniem miłości bliźniego
bo to oczywista bzdura

ale zwierzę cierpi, odczuwa ból (jeżeli chodzi o ssaki układ odczuwania bólu i emocji odczuwania podstwowych emocji typu strach, smutek mamy identyczny)

i człowiek wiedząc nie tylko nie powinien być źródłem tego cierpienia ale i o ile może to cierpienie ograniczać
nie wiem jak dla Ciebie, dla mnie to oczywiste

idąc za Twoim rozumowaniem trzeba uznać, że wiele dziań nie związanych bezpośrednio z pomocą konkretnym ludziom jest marnotrawieniem czasu, energii i środków, które możnaby przeznaczyć na pomoc głodnym dzieciom

nie kazdy w zyciu musi robić to samo
powołania są różne i niekoniecznie związane z bezpośrednią pomocą ludziom

Pn lis 28, 2011 22:13

Tiaaa? A gadająca oślica w Biblii? A gadający wąż :D ?

Zwierzę nie jest "bliźnim" w sensie bycia człowiekiem, ale uważam że przykazanie miłości jak najbardziej ich dotyczy.

Pn lis 28, 2011 22:18
jesienna napisał(a):
ale zwierzę cierpi, odczuwa ból (jeżeli chodzi o ssaki układ odczuwania bólu i emocji odczuwania podstwowych emocji typu strach, smutek mamy identyczny)

Czyli za zamordowanie szczurów pójdę do piekła? Dlaczego nikt mnie potępia? Zrobiłam krzywdę szczurzej rodzinie. Bo co? Szczury kąsają, rzucą się na człowieka i przenoszą choroby a pies wiernie wysłuchuje paplania człowieka, który woli to czynić z psem niż z samotnym sąsiadem?
Cytuj:
i człowiek wiedząc nie tylko nie powinien być źródłem tego cierpienia ale i o ile może to cierpienie ograniczać
nie wiem jak dla Ciebie, dla mnie to oczywiste

A czytasz czasem ze zrozumieniem i składasz myśli z postów w całość? Potrafisz wyciągnąć z tych myśli przesłanie?
Cytuj:
idąc za Twoim rozumowaniem trzeba uznać, że wiele dziań nie związanych bezpośrednio z pomocą konkretnym ludziom jest marnotrawieniem czasu, energii i środków, które możnaby przeznaczyć na pomoc głodnym dzieciom

Uważam, że pomoc dzieciom jest bardziej potrzebna niż psom ze schronisk. I ludzie zaczynają zapominać o tych pierwszych. Pies ma luksus w domu pani i pana. Czy ci państwo zapraszają na święta dzieci z domu dziecka lub samotnych i biednych sąsiadów. Spędzają święta ze swym pupilem i mają dla niego kolorowy opłatek. W cichości serca marzą, że przemówi do nich w wigilijną noc. Nasze rodziny to często 2+1+pies. Na drugie dziecko ich nie stać i fundują dziecku psa zamiast brata czy siostry.
Cytuj:
nie kazdy w zyciu musi robić to samo
powołania są różne i niekoniecznie związane z bezpośrednią pomocą ludziom

Powołaniem człowieka jest życie z innymi ludźmi, nie z psem. Najpierw człowiek, potem zwierzę. Ewangelie zawierają przykłady jak rozwiązywać problemy z ludźmi, nie psami. Tego drugiego ludzie też nie potrafią. Traktują psa jak czworonożnego człowieka i dają się mu często zdominować. Wychowują jak dziecko, nie tresują jak psa. A spróbuj zwrócić uwagę psiej mamci...

Pn lis 28, 2011 22:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona