Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 16:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Wierze 
Autor Wiadomość

Post Re: Wierze
Maju z chęcią rozprawie się z twoim wywodem zdanie po zdaniu.
Cytuj:
To bardoz ciekawe co mowisz, ze wiara jest w nas wpisana, ciekawe dlaczego.. Bo chyba nie ewolucja to sprawila..?

Właśnie tak sądze... Przykro mi :(

Cytuj:
*Reszta tekstu Mai o unikalności Ziemi

Urzekł mnie ten opis, naprawdę, ale znam go. I niestety to iluzja :(

Nic nie jest tak wspaniałe jak opisujesz. Ziemia wcale nie jest wspaniała i cudowna. Wręcz przeciwnie. Są miejsca na tej planecie, nie mogę ci podać dokładnych danych ile ich jest, ale szacuję że to spokojnie ponad 80% objętości Ziemi wraz z otaczającą atmosferą (wszystkie warstwy), w których nie przeżyłabyś nawet sekundy. Reszta może kilka minut, godzin, dni. Ale nie kilkaset tysięcy lat (Nie chce mi się dyskutować o teorii Młodej Ziemii, całkowicie błędnej, zachęcam do zapoznania się duskusjami Rutusa). Fakt pozostaje faktem - Ziemia nie jest cudowna, przykro mi. Jest zupełnie zwykła. Co najlepsze, gdzieś ostatnio słyszałem, że znalezli już planetę o podobnych warunkach do Ziemii, co przeczy całkowicie twierdzeniu o jej unikalności.

Jeżeli by dodać ilość rzeczy, które mogą nas na tej planecie załatwić takie jak:
-wulkany
-bakterie i inne mikroby wywołujące choroby
-zwierzęta
-temperatura
-kataklizmy (powodzie, pożary, trzęsienia Ziemii, tsunami, itp.)
Aż żyć się odechciewa. Ziemia wcale nie została zrobiona dla nas, i tak, to niezły przypadek, że tyle czasu udało nam się tutaj utrzymać.

Człowiek. Biorąc pod uwagę ile rzeczy może nas z łatwością wyeliminować:
- brak tlenu. czy to w wyniku zmiany środowiska, paraliżu, zbyt dużego upływu krwi. kilka minut i po nas.
- zwierzę stałocieplne - ciagle musi być odpowiednia temperatura byśmy mogli żyć. Kilkadziesiąt minut i zamarzamy z zimna/ umieramy z przegrzania organizmu
- Woda, ciągle musimy się nawadniać i umieramy. 3 dni, chociaż są przypadki te mega ekstremalne, gdzie ktoś pił własną urynę i lizał skały i nawet tydzien wytrzymał bez dostępu do wody.
- Sen. Musimy spać (gdzieś czytałem, że min. 5 godzin dziennie, dla zdrowia). Ktoś eksperymentował z brakiem snu i po tygodniu zaczął mieć halucynacje, więc niezbyt to zdrowe i pożyteczne. Śmierć z braku snu i wycieńczenia (nawet przed komputerem, czyli bez wielkiego wysiłku fizycznego) się zdarzała
- Jedzenie. By utrzymać procesy życiowe musimy ciągle dostarczać paliwo do organizmu i ciągle wydalać zbędne produkty przemiany materii.
Budowa: Jemy, oddychamy, pijemy tym samym otworem w ciele. Niezbyt mądre co? Nie widzę w tym NIC wspaniałego
Nie dość, że nie różnimy się w tych rzeczach od innych ssaków, bardzo podobnie muszą sobie radzić inne zwierzęta, to sama widzisz, że jesteśmy BAAARDZO daleko od doskonałości w utrzymaniu własnego istnienia. Jestesmy, rzekłbym, dość nędzni, jak stworzeni na obraz Boga.

W moim umyśle, potrafie doskonale sobie wyobrazić lepszą planetę dla nas niż Ziemia. I coś doskonalszego, naprawdę. Skoro tak lubisz filmy, to zobacz sobie ten http://www.youtube.com/watch?v=LFE_Thy5bSQ Wymienia to co wymieniłem plus parę jeszcze

Świetne miejsce do zamieszkania? Raj we wszechświecie? Jeżeli nie potrafisz spojrzeć dalej jak za horyzont, który widzisz z okna, to może, rzeczywiście...

Żeby wejść na wspólną płaszczyznę, musiałbym wejść troche w sci-fi. Możemy porozmawiać o wyższości teoretycznych organizmów, żyjących w środowisku siarko-wodorowym, czy innych, które wcale nie potrzebują głupich ok.20% tlenu w atmosferze by utrzymać swą egzystencję. To byłoby coś wspaniałego, a tak? Jak widzisz, ja potrafię wymyślić lepsze warunki niż to co mamy, a co dopiero Bóg?

Cytuj:
Nie musisz naprawde w takie rzeczy wierzyc, nie plyn z pradem, by byc 'na czasie' i w z zgodzie nauka.. Sa naukowcy, ktorzy zagadzaja sie ze Slowem wiesz..

Tak zgadzam się z tym co tam napisałaś powyżej, nie nie płynę z prądem by być na czasie i w zgodzie z nauką, tylko po to żeby się zgadzać z PRAWDĄ. A przede wszystkim do tej PRAWDY dążyć. I wybacz, ale obejrzałem filmiki tego gościa, i skoro ja, z moją niezbyt dużą wiedzą na te tematy (z chęcią poszerzam) potrafię wykazać, że to PRAWDĄ nie jest, to boje się co by wyszło w zderzeniu z kimś mądrzejszym. Przykro mi znów :(

P.S. Z jakim Słowem się zgadzają?

Pn gru 19, 2011 18:35

Liza napisał(a):
Nie napisałaś, też czekam.

Pisalam, ale Soul mnie o to zapytal w kilku postach a ja dalam odpowiedz na jednym.. :-D

Pn gru 19, 2011 19:43

Soul33 napisał(a):
Pisałaś, Maju, że nie wiesz. Potem próbowaliśmy jednak wyjaśnić. I co?

Post Rutusa, który pasuje jako odpowiedź do drugiego filmiku z powyższych:
viewtopic.php?p=607370#p607370

Podoba mi sie zdanie: "Aż narzuca się pytanie: kto stworzył prawidłowości tego jakże prostego trójkąta liczb, będącego wynikiem zwykłego dodawania? Odpowiedź brzmi - nikt! "
I mam w to uwierzyc, bo tak napisal pan Rutus?
A kto stworzyl prawa fizyki, matematyki, grawitacji? tez nikt?
Same sie wziely i stworzyly? Byly jeszcze zanim powstal swiat, w jego zarodku i planach?
Ciekawa jest tez ponizsza dyskusja Rutusa z Sewerynem..
To tylko jego fragment:
"Aż narzuca się pytanie: kto stworzył prawidłowości tego jakże prostego trójkąta liczb, będącego wynikiem zwykłego dodawania?
A poza tym 'Właściwości te wynikają z budowy materii i czasoprzestrzeni. To materia została " zaprzęgnięta" w prawa fizyki , a zależności o których Pan pisze wynikają z tych praw. Wszystko o czym Pan pisze wynika z właściwości materii i czasoprzestrzeni Dlatego na pytanie: kto stworzył prawidłowości tego jakże prostego trójkąta liczb, będącego wynikiem zwykłego dodawania? Odpowiedź brzmi...
Ten kto stworzył materię i czasoprzestrzeń.
Jeśli ignoruje Pan rzeczywistość to niech się Pan nie dziwi że:
Po takim postawieniu sprawy znika problem: "kto stworzył" to czy owo.
Właściwości i zależności matematyczne istnieją w czasoprzestrzeni, więc to nie prawda, że czasoprzestrzeń wynika z właściwości matematycznych bo te nie istnieją bez czasoprzestrzeni i materii.
Pominął Pan tak jak już wcześniej pisałem materię i czasoprzestrzeń, czyli wszystko co można było pominąć . Założył Pan, że Pana wzór istnieje bez materii i czasoprzestrzeni dlatego na pytanie:" kto stworzył prawidłowości tego jakże prostego trójkąta liczb", odpowiedział Pan nikt. Jeśli pominiemy materię i czasoprzestrzeń Pana wniosek jest słuszny. Jednak wzór nie istnieje bez czasoprzestrzeni i materii. Wobec tego, na pytanie:" kto stworzył prawidłowości tego jakże prostego trójkąta liczb" odpowiedź brzmi : Ten kto stworzył materię i czasoprzestrzeń , zwaną "naszą rzeczywistością" , której znowu Pan raczy nie zauważać."

A ja mam filmik o matematyce:
Mathematical proof for Intelligent Design
http://www.youtube.com/watch?v=azMgKrkJ ... =endscreen

A kto stworzyl dla kazdej pojedynczej osoby DNA..? Tez nikt?
A wiesz, ze każde słowo wymaga użycia 100 mięśni?
każde spojrzenie angażuje 120 milionów fotoreceptorów i 30% wydajności mózgu? każdy oddech: wdech to analiza tysięcy zapachów, wydech to tworzenie tysięcy dźwięków?
Kazde spojrzenie anfazuje 120 milionow fotoreceptorow wyobrazasz sobie jak precyzyjnie zostalismy stworzeni? Niesamowite to jest..
tysiace dziekow, tysiace zapachow.. rety i to samo 'przypelzlo'...?

No a odnosnie gatunkow wyjasnione czy jeszcze nie? Czytales mojego posta? Ale to w innym temacie, nie tutaj. Ale nie pamietam nazwy tematu, ale dzisiaj na niego odpowiadalam.

Pn gru 19, 2011 20:07

ziele_force napisał(a):
Maju z chęcią rozprawie się z twoim wywodem zdanie po zdaniu.
Cytuj:
To bardoz ciekawe co mowisz, ze wiara jest w nas wpisana, ciekawe dlaczego.. Bo chyba nie ewolucja to sprawila..?

Właśnie tak sądze... Przykro mi :(

Nie potrzebnie, przeciez kazdy ma prawo do wlasnego zdania, wiec dlaczego mnie przepraszasz, ze tak myslisz. To w porzadku przeciez. Mozemy sie szanowac i nie zgadzac jednoczesnie, bo kazdy z nas jest inaczej uksztaltowany i ktos inny mial na nas wplyw w naszym zyciu, tak? Ael dyskutujemy i sobie rozmawiamy..
Ale dlaczego myslisz, ze wiara jest wpisana w kod DNA? Albo umiejetnosc rozrozniania dobra od zla, tez? Toc to przeciez nie jest taki sam gen jak gen wzrostu czy koloru oczu.. Przeciez wg ewolucji powstalismy od malpy a malpa nie ma ani umiejetnosci rozrozniania dobra od zla, ma instykt i nim sie kieruje, a my jednak potrafimy rozroznic dobro do zla i mamy unikalne DNA.. Co powiesz?

ziele_force napisał(a):
Urzekł mnie ten opis, naprawdę, ale znam go. I niestety to iluzja :(
Nic nie jest tak wspaniałe jak opisujesz. Ziemia wcale nie jest wspaniała i cudowna. Wręcz przeciwnie. Są miejsca na tej planecie, nie mogę ci podać dokładnych danych ile ich jest, ale szacuję że to spokojnie ponad 80% objętości Ziemi wraz z otaczającą atmosferą (wszystkie warstwy), w których nie przeżyłabyś nawet sekundy. Reszta może kilka minut, godzin, dni. Ale nie kilkaset tysięcy lat (Nie chce mi się dyskutować o teorii Młodej Ziemii, całkowicie błędnej, zachęcam do zapoznania się duskusjami Rutusa). Fakt pozostaje faktem - Ziemia nie jest cudowna, przykro mi. Jest zupełnie zwykła. Co najlepsze, gdzieś ostatnio słyszałem, że znalezli już planetę o podobnych warunkach do Ziemii, co przeczy całkowicie twierdzeniu o jej unikalności.

Jakos nie slyszalam, ze jest gdzies zycie jeszcze, wiesz. A to chyba byloby glosne raczej.
Ziemia, na pewno, nie jest idealna, ale jest niesamowita, wielka, nikt jej nie podtrzymuje, jest zawieszona na niczym, nie jest to niesamowite? Czy jest ktos w stanie policzyc ile wazy taka ziemia a jednak stoi wciaz.. tzn wisi w powietrzu, zawieszona na niczym.. To jest niesamowite, przyznaj. :D
Podczas gdy na ziemi mamy grawitacje, ze jedno male ptasie piorko spada w dol pod jej wplywem..
Mlody wiek ziemi i ewolucja? prosze bardzo:
http://www.youtube.com/watch?v=8zqQqRZn ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=l1msS71x ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=5CgXfkEG ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=0dWdsnoeWA4
http://www.youtube.com/watch?v=tH9R98g-Fc8
http://www.youtube.com/watch?v=AcnsuP24eg0
http://www.youtube.com/watch?v=_ASzDDOa ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=jrZ_ijwn ... re=related

ziele_force napisał(a):
Jeżeli by dodać ilość rzeczy, które mogą nas na tej planecie załatwić takie jak:
-wulkany
-bakterie i inne mikroby wywołujące choroby
-zwierzęta
-temperatura
-kataklizmy (powodzie, pożary, trzęsienia Ziemii, tsunami, itp.)
Aż żyć się odechciewa. Ziemia wcale nie została zrobiona dla nas, i tak, to niezły przypadek, że tyle czasu udało nam się tutaj utrzymać.

No moga nas zalatwic pewne rzeczy, ale przeciez dostalismy rozum i wladze od Boga i to my dominujemy nad zwierzetami, i potrafimy sie chronic przed temperatura.., bakterie, kataklizmy to tez juz efekt pozniejszy, ale tak na poczatku nie bylo, Bog tego dla nas nie zaplanowal wiesz. To co jest teraz tez jest juz w innej formie niz to co bylo pierwotnie..

ziele_force napisał(a):
Człowiek. Biorąc pod uwagę ile rzeczy może nas z łatwością wyeliminować:
- brak tlenu. czy to w wyniku zmiany środowiska, paraliżu, zbyt dużego upływu krwi. kilka minut i po nas.
- zwierzę stałocieplne - ciagle musi być odpowiednia temperatura byśmy mogli żyć. Kilkadziesiąt minut i zamarzamy z zimna/ umieramy z przegrzania organizmu
- Woda, ciągle musimy się nawadniać i umieramy. 3 dni, chociaż są przypadki te mega ekstremalne, gdzie ktoś pił własną urynę i lizał skały i nawet tydzien wytrzymał bez dostępu do wody.
- Sen. Musimy spać (gdzieś czytałem, że min. 5 godzin dziennie, dla zdrowia). Ktoś eksperymentował z brakiem snu i po tygodniu zaczął mieć halucynacje, więc niezbyt to zdrowe i pożyteczne. Śmierć z braku snu i wycieńczenia (nawet przed komputerem, czyli bez wielkiego wysiłku fizycznego) się zdarzała
- Jedzenie. By utrzymać procesy życiowe musimy ciągle dostarczać paliwo do organizmu i ciągle wydalać zbędne produkty przemiany materii.
Budowa: Jemy, oddychamy, pijemy tym samym otworem w ciele. Niezbyt mądre co? Nie widzę w tym NIC wspaniałego
Nie dość, że nie różnimy się w tych rzeczach od innych ssaków, bardzo podobnie muszą sobie radzić inne zwierzęta, to sama widzisz, że jesteśmy BAAARDZO daleko od doskonałości w utrzymaniu własnego istnienia. Jestesmy, rzekłbym, dość nędzni, jak stworzeni na obraz Boga.

Ojej cos Ty taki pesymista, tyle lat juz tu na ziemi zyjemy i jakos sobie radzimy, mamy rozne pory roku, piekna wiosne, kiedy wszytko kwitnie, jesien tez jest piekna ta zlota polska jesien, lato ma swoje uroki, zima snieg, kazda pora roku ma cos do zaproponowania..
Ludzie sa truci obecnie wiesz. Kiedys nie bylo tylu pestycydow, a teraz? Teraz nam oferuja lekarstwa, ktore sie slodzi aspartamem.. A wiesz co to jest aspartam-E951? to 3 trucizny w 1.. Masakra.. Do tego truja nasze srodowisko smugami chemicznymi.. Dzieja sie trudne rzeczy, ale to nie Boza wola i nie Bozy plan wiesz..
Ojej No tak jest, musiny spac i musimy jesc i pic, ale jak sie napijesz i zasniesz to jest fajnie czy znowu nie? co?
A wiesz, ze każde słowo wymaga użycia 100 mięśni? każde spojrzenie angażuje 120 milionów fotoreceptorów i 30% wydajności mózgu? każdy oddech: wdech to analiza tysięcy zapachów, wydech to tworzenie tysięcy dźwięków?
niezle co..? no powiedz.. :-D

ziele_force napisał(a):
W moim umyśle, potrafie doskonale sobie wyobrazić lepszą planetę dla nas niż Ziemia. I coś doskonalszego, naprawdę. Skoro tak lubisz filmy, to zobacz sobie ten http://www.youtube.com/watch?v=LFE_Thy5bSQ Wymienia to co wymieniłem plus parę jeszcze
Świetne miejsce do zamieszkania? Raj we wszechświecie? Jeżeli nie potrafisz spojrzeć dalej jak za horyzont, który widzisz z okna, to może, rzeczywiście...

No ja tez potrafie wyobrazic sobie lepsze i doskonalsze, ale widzisz pewne rzeczy sa nastepstwem grzechu wiesz..

ziele_force napisał(a):
Żeby wejść na wspólną płaszczyznę, musiałbym wejść troche w sci-fi. Możemy porozmawiać o wyższości teoretycznych organizmów, żyjących w środowisku siarko-wodorowym, czy innych, które wcale nie potrzebują głupich ok.20% tlenu w atmosferze by utrzymać swą egzystencję. To byłoby coś wspaniałego, a tak? Jak widzisz, ja potrafię wymyślić lepsze warunki niż to co mamy, a co dopiero Bóg?

no ja tez, ziele force? co to za dziwna ksywka? ale w wiecznosci z Bogiem nie bedzie juz ani grzechu ani smierci ani zla.. Bedzie fajnie.. tak?

ziele_force napisał(a):
Tak zgadzam się z tym co tam napisałaś powyżej, nie nie płynę z prądem by być na czasie i w zgodzie z nauką, tylko po to żeby się zgadzać z PRAWDĄ. A przede wszystkim do tej PRAWDY dążyć. I wybacz, ale obejrzałem filmiki tego gościa, i skoro ja, z moją niezbyt dużą wiedzą na te tematy (z chęcią poszerzam) potrafię wykazać, że to PRAWDĄ nie jest, to boje się co by wyszło w zderzeniu z kimś mądrzejszym. Przykro mi znów :(

P.S. Z jakim Słowem się zgadzają?

Oj chyba nie do konca je obejrzales i moze niezbyt uwaznie wiesz.. bo tam byla mowa o historycznych i autentycznych dowodach na zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa..
Dalam tez powyzej nowe filmiki, ale fajnie, ze obejrzales te dwa, bo 3 to watpie, bo on nie dotyczyl ewolucji jako takiej, ale zmartwychwstania wiesz.
Ze Slowem czyli Slowm Bozym czyli Pismem Swietym czyli Biblia.

Pn gru 19, 2011 20:56

Do niewierzących. Jeżeli znajdziecie odpowiedz czym jest dusza znajdziecie odpowiedzi na wszystko ;)

Pn gru 19, 2011 22:26
monooke napisał(a):
Do niewierzących. Jeżeli znajdziecie odpowiedz czym jest dusza znajdziecie odpowiedzi na wszystko ;)

Niewierzący nie wierzą w duszę nieśmiertelną. Ich człowiek jest jedynie psycho- fizyczny, nie wyodrębniają duchowości.

Pn gru 19, 2011 23:35
zbanowany na stałe

Duchowość to mózg.

Pn gru 19, 2011 23:38

majanovak napisał(a):
Widac wiara to tez decyzja i w co chcesz dac wiare to dajesz, a w co nie to nie..

Przykro tylko, że ty podjęłaś decyzję o wierzeniu w ewidentne bzdury ignorujące naukę. :(

Cytuj:
Nie chce mi się oglądać filmów. Jak jest w nich coś ciekawego, to proszę własnymi słowami.

Wiesz jeden film trwa kolo godziny czasu wiec trudno tu pisac, inne sa krotsze(ok. 10 minut i o.6 minut) i tez Ci sie nie chcialo.. a nawet nie miales ochoty poswiecic minutki by sie samemu przekonac czy to cos ciekawego i ile trwaja filmiki..
A mialbys ochote czytac cale streszczenie? Wiesz ile by to bylo stron..?
Nie wierze..
Dwa pierwsze filmiki mowia o dowodach naukowych, ktore wskazuja na Intelingetnego Kreatora, a ostatni mowi o dowodach historycznych i autentycznych na zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa.[/quote]
Tak, będe siedział kilka godzin oglądając jakieś ponure fantasy... I ciekawe jak mam odpowiedzić: kilkusetstronicowym postem? Linkiem do 30 godzin fimów?

Wybierz coś, co uważasz za najlepsy dowód i przedstaw go własnymi słowami.

Cytuj:
A kto stworzyl prawa fizyki, matematyki, grawitacji? tez nikt?

Nikt.
Prawa to opis zależności. Nikt ich nie tworzył: pojawiły się zalezności to i można je opisywać_jak postawje opis bardziej ogólny, to nazywa się go prawem. Rzucam z balkonu dwa kawałki papieru: równią się grubością i wielkością, więc jeden zawsze spada szybciej. I już mamy prawo: A spada szybciej niż B.*) Uważasz, że za każdym razem jak rzucam kolejne rzeczy z balkonu Bóg tworzy specjalne prawa?

*)eksperyment hipotetyczny, naprawdę w zyciu bym tak nie śmiecił! :)

Wt gru 20, 2011 0:32
gargamel napisał(a):
Duchowość to mózg.

Mózg to tylko narzędzie. :)

Wt gru 20, 2011 8:43

Cytuj:
Duchowość to mózg.

Myśli nie są fizyczne- dowód? Kiedy powiem np. sprawiedliwość, prawda wiesz co mam na myśli. Powiedz mi ile to waży? Jaką ma strukturę? Jak smakuje, wygląda, pachnie, brzmi?

Sprawiedliwość, czy prawda, to pewna idea w umyśle, nie mózgu. Myślisz umysłem nie mózgiem.
Jeśli to twój mózg zapoczątkował twą myśl, to jesteś niewolnikiem własnego mózgu (Ojej pomóżcie mi, bo nie wiem na co wpadnie mój mózg tym razem:( ). To chyba nie tak ? Twój mózg nie zapoczątkował myśli, tylko TY - myśliciel.

Mózg to maszyna której operatorem jest duch(TY).

Wt gru 20, 2011 12:04
Login2 napisał(a):
(Ojej pomóżcie mi, bo nie wiem na co wpadnie mój mózg tym razem:( ). To chyba nie tak ?

:D
Ja nie dam rady, życzę powodzenia :-D

Wt gru 20, 2011 12:09

Login2 napisał(a):
Cytuj:
Duchowość to mózg.

Myśli nie są fizyczne- dowód?
Kiedy powiem np. sprawiedliwość, prawda wiesz co mam na myśli.
Powiedz mi ile to waży? Jaką ma strukturę? Jak smakuje, wygląda, pachnie, brzmi?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Myślenie
Login2 napisał(a):
Sprawiedliwość, czy prawda, to pewna idea w umyśle, nie mózgu. Myślisz umysłem nie mózgiem.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Umysł
Login2 napisał(a):
Jeśli to twój mózg zapoczątkował twą myśl, to jesteś niewolnikiem własnego mózgu
(Ojej pomóżcie mi, bo nie wiem na co wpadnie mój mózg tym razem:( ).
To chyba nie tak ? Twój mózg nie zapoczątkował myśli, tylko TY - myśliciel.
Jest o tym dyskusja w tym temacie:
viewtopic.php?f=47&t=30100&start=120
Login2 napisał(a):
Mózg to maszyna której operatorem jest duch(TY).
Jakie są dowody na to, że w człowiek to niematerialny duch, a ciało to tylko powłoka?
No i czym różni się duch od duszy (poza tym, że istnienie obu jest kwestią wiary)?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Wt gru 20, 2011 12:18

Tak zdaję sobie sprawę z tego czego naucza w znacznej większości współczesna, bezbożna nauka. Jeśli odrzuci się koncepcję Boga, to musisz odrzucić wszystko co niematerialne, duchowe. No i tak właśnie uważają, że jedyny wymiar jaki istnieje, to wymiar fizyczny i wszelkich odpowiedzi należy szukać w fizyczności. Oczywiście to prowadzi do takich wniosków, jak te powyżej, że ty to tak na prawdę twój mózg, który podejmuje decyzje- tylko ja się pytam kto obsługuje ten mózg? Jeśli nikt to jesteś niewolnikiem swojego mózgu i to mózg decyduje, nie ty. Wymiar niefizyczny istnieje i takie idee jak sprawiedliwość są tego dowodem. Sprawiedliwości nie zmierzysz, nie powąchasz. Należy ona wymiaru moralnego(duchowego).

Jeśli duchowość nie istnieje to, nie ma nikogo kto by obsługiwał twój mózg. Jeśli nie ma operatora mózgu, to już nie ty myślisz, ale twój mózg. Stałeś się jego niewolnikiem i musisz robić cokolwiek mózg ci każe. Chociaż właściwie jeśli nie ma operatora, to nie ma również i ciebie. Jest tylko jakiś mózg, który robi wszystko co mu neurony podpowiedzą? Na szczęście mi mózg nie mówi co mam robić, ale to ja jestem tym który zapoczątkował myśl/działanie. Niematerialny operator w materialnym ciele.

„Ukształtował Pan Bóg człowieka z prochu ziemi i tchnął w nozdrza jego dech
życia. Wtedy stał się człowiek istotą żywą”

Cytuj:
No i czym różni się duch od duszy (poza tym, że istnienie obu jest kwestią wiary)?

http://www.derekprince.pl/pdf/duch_dusza_i_cialo.pdf

Wt gru 20, 2011 14:58

Acro napisał(a):
Przykro tylko, że ty podjęłaś decyzję o wierzeniu w ewidentne bzdury ignorujące naukę. :(

Po 1 jakos nie wierze, ze Ci przykro.. A po 2 to tylko Twoja ocena, wg mnie ja zgadzam sie z kims wiekszym niz czlowiek i jego male, wycinkowe, zawezone myslenie.. Dla Ciebie to bzdury a dla mnie prawda.

Acro napisał(a):
Tak, będe siedział kilka godzin oglądając jakieś ponure fantasy... I ciekawe jak mam odpowiedzić: kilkusetstronicowym postem? Linkiem do 30 godzin fimów?

Wybierz coś, co uważasz za najlepsy dowód i przedstaw go własnymi słowami.

Pisalam Ci, ze jeden filmik to ok. 6 minut a 2 ok.10.. To nie tak duzo chyba.
No, ale jeden filmik trwa ok. godziny i faktycznie trzeba troche poswiecic na to czasu, a widac, ze tego nie chcesz, a na to juz nic nie poradze. Ale tam jest mowa o dowodach historycznych i autentycznych na zmartwchwstanie Chrystusa. To nie dotyczy ewolucji.
To nie jest tez ponure fanstasy, dlaczego zaraz ponure?
A wiesz, ze każde słowo wymaga użycia 100 mięśni? każde spojrzenie angażuje 120 milionów fotoreceptorów i 30% wydajności mózgu? każdy oddech: wdech to analiza tysięcy zapachów, wydech to tworzenie tysięcy dźwięków
Powiedz mi Acro jak to jest mozliwe, zeby cos takiego mogla stworzyc ewolucja? Tak precyzyjne rzeczy? Przeciez ewolucja to przypadek, traf, proces zmian bez celu, bez zapisanej wczesiej informacji o zmianie, bo niby kto mailby to zapisac w tych komorkach..? a tu trzeba ogromnej!! ilosci zapisanej informacji, zeby potem zamanifestwalo sie np. oko ludzkie, 120 mln fotoreceptorow.. wow.. a to przeciez tylko jeden zmysl.. a gdzie inne? a gdzie narzady wewnetrzne, rodne, stawy, krwiobieg, kosci, itd. to wszystko wymaga precyzji stwarzania..i to wszystko w jednym czlowieku..
Ty mowisz jedno slowo a to wymaga uzycia 100 miesni.. czy to nie sa cuda Acro? Myslisz, ze ewolucja moze cos takiego zrobic? A gdzie tu zwierzeta, rosliny, powietrze, oceany... To wszystko na drodze ewolucji..? Takie cudowne rzeczy?

Acro napisał(a):
Nikt.
Prawa to opis zależności. Nikt ich nie tworzył: pojawiły się zalezności to i można je opisywać_jak postawje opis bardziej ogólny, to nazywa się go prawem. Rzucam z balkonu dwa kawałki papieru: równią się grubością i wielkością, więc jeden zawsze spada szybciej. I już mamy prawo: A spada szybciej niż B.*) Uważasz, że za każdym razem jak rzucam kolejne rzeczy z balkonu Bóg tworzy specjalne prawa?

*)eksperyment hipotetyczny, naprawdę w zyciu bym tak nie śmiecił! :)

Pojawily sie same te prawa? A jak rzucasz kamien i on spada to on spada, bo nie wypada mu inaczej, czy moze dlatego, ze ktos stworzyl wczesniej prawo grawitacji?
Mysle, ze Bog stworzyl prawa a my ludzie je odkrywamy.
I ciesze sie, ze nie lubisz smiecenia, ja tez nie..

Wt gru 20, 2011 19:11

Elbrus napisał(a):
Jakie są dowody na to, że w człowiek to niematerialny duch, a ciało to tylko powłoka?

tylko duch moze byc zbawiony, cialo tutaj nie bedzie zbawione, dusza jest w procesie zbawiania, ale duch czlowieka moze byc zbawiony chocby i dzis..

"Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci, jeśli się kto nie narodzi z wody i z Ducha, nie może wejść do Królestwa Bożego. (6) Co się narodziło z ciała, ciałem jest, a co się narodziło z Ducha, duchem jest. " ew. Jana 3

"Jeśli zaś kto nie ma Ducha Chrystusowego, ten nie jest jego." Rzymian 8

"Tak więc, jeśli ktoś jest w Chrystusie, nowym jest stworzeniem; stare przeminęło, oto wszystko stało się nowe. " 2 koryntain 5

"Albowiem jedną ofiarą uczynił na zawsze doskonałymi tych, którzy są uświęceni. " Hebrajczykow 10

" i zebrania pierworodnych, którzy są zapisani w niebie, i do Boga, sędziego wszystkich, i do duchów ludzi sprawiedliwych, którzy osiągnęli doskonałość," Hebrajczykow 12

Wt gru 20, 2011 19:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona