| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Portal Racjonalista
Oni właśnie tak robią: na konkretnych przykładach wykazują, że Racjonalista.pl mija się z prawdą. To co tu zacytowałem to jest ogólny wstęp do całej serii artykułów, które w sposób merytoryczny krok po kroku obalają wywody racjonalistów.
|
| Cz mar 08, 2012 21:22 |
|
|
|
 |
|
Magnolka
|
(...) kto nie wyznaje świadectwa krzyża, pochodzi od Diabła. I kto przebiegle wypacza wypowiedzi Pana dla własnych pożądliwości oraz mówi, że nie ma ani zmartwychwstania, ani sądu, ten jest pierworodnym Szatana. (św. Polikarp, List do Filipian 7:1) Ulllllllllallllllaaa.... teraz dopiero zauważyłam  nono schock & stres ostrooo pojechane 
|
| Cz mar 08, 2012 21:24 |
|
 |
|
Magnolka
|
Dzięki Ciekawski.Idę lukać 
|
| Cz mar 08, 2012 21:26 |
|
|
|
 |
|
Soul33
Moderator
|
Magnolka napisał(a): Dowodem byłoby: >Racjonalista napisał że jest tak. >Zródło x mówi że jest inaczej. >Zródło y potwierdza dane z zródła x. >Przy założeniu że zródło x i y są napisane przez uznane autorytety lub są to zródła historyczne których prawdziwości nie da się podważyć, no to już coś jest. A więc znasz już metodologię. Świetnie. Teraz do roboty, dzięciołku!
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
| Cz mar 08, 2012 21:27 |
|
 |
|
Johnny99
|
Elbrus napisał(a): W pierwszym rzędzie odnosi się to do Pisma Świętego. Jeśli wzbudza wątpliwości - nie czytać. Lepiej obejrzeć serial w TV. Tak. Jeżeli ktoś ma przystąpić do lektury Pisma Świętego bez gruntownego przygotowania, to lepiej, żeby obejrzał serial.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Pt mar 09, 2012 8:23 |
|
|
|
 |
|
greg(R)
|
Na czym polega to gruntowne przygotowanie? Czy może na tym: jak czytać Pismo by rozumieć je tak, jak rozumie je krk? Jeśli nie na tym to na czym? Pytam poważnie. --- Zaglądałem na tę stronę trynitarian. Ten Lewandowski jest wart Agnosiewicza. 
_________________ Radio Italia, solo musica italiana
|
| Pt mar 09, 2012 9:34 |
|
 |
|
Johnny99
|
greg(r) napisał(a): Na czym polega to gruntowne przygotowanie? Na wizycie w bibliotece. Najlepiej niejednej (wizycie i bibliotece). Cytuj: Czy może na tym: jak czytać Pismo by rozumieć je tak, jak rozumie je krk? Na przykład.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Pt mar 09, 2012 9:40 |
|
 |
|
greg(R)
|
Na wizycie w bibliotece. Najlepiej niejednej (wizycie i bibliotece).
Co miałaby mieć na celu dokładnie ta wizyta?
Na przykład.
Rozumiem. A czy są jeszcze jakieś inne przykłady czy ten jest jedyny?
|
| Pt mar 09, 2012 10:42 |
|
 |
|
Johnny99
|
greg(R) napisał(a): Co miałaby mieć na celu dokładnie ta wizyta? Czyżby ateiści zapomnieli już, co się robi w bibliotece? No no, nie wiedziałem, że z wami jest aż tak źle Cytuj: Rozumiem. A czy są jeszcze jakieś inne przykłady czy ten jest jedyny? Jak coś jest przykładem na coś, to zazwyczaj nie opisuje sytuacji jedynej w swoim rodzaju.
|
| Pt mar 09, 2012 10:57 |
|
 |
|
Soul33
Moderator
|
A serio? Wyjaśnij dokładnie, o jakie przygotowanie chodzi.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
| Pt mar 09, 2012 11:01 |
|
 |
|
Johnny99
|
O przygotowanie w sensie dowiedzenia się, co to jest Biblia, jak powstała, jak należy ją czytać itp.itd.
|
| Pt mar 09, 2012 11:29 |
|
 |
|
Acro
|
To Biblię się czyta inaczej niż np gazetę? Od lewej do prawej i od dołu do góry? albo ruchem skoczka szachowego? 
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
| Pt mar 09, 2012 11:31 |
|
 |
|
Johnny99
|
Acro napisał(a): To Biblię się czyta inaczej niż np gazetę? Od lewej do prawej i od dołu do góry? albo ruchem skoczka szachowego?  No cóż, jak widać ateiści nie tylko nie wiedzą, do czego służą biblioteki, ale nawet, że teksty pisane różnią się od siebie i w związku z tym należy do nich podchodzić w różny sposób. Na przykład, informacja prasowa nie jest tym samym, co komentarz, a komentarz nie jest tym samym, co satyra itp. więc nie można ich traktować tak samo. Dodatkowo np. by właściwie zrozumieć niektóre teksty, potrzebne jest przygotowanie (np. artykuły naukowe albo poezja). Przykro to słyszeć, bo to wiedza niezbędna do właściwego funkcjonowania w społeczności. Czas chyba zorganizować dla ateistów jakieś zajęcia reedukacyjne ze zrozumienia tekstu 
|
| Pt mar 09, 2012 11:57 |
|
 |
|
greg(R)
|
Czyżby ateiści zapomnieli już, co się robi w bibliotece? No no, nie wiedziałem, że z wami jest aż tak źle Rozumiem, że nie dopuszczasz sytuacji, że jak kogoś temat interesuje to książki po prostu kupuje do domu? Nawet myszkując po Allegro w celu znalezienia tego czego już nie można kupić w księgarniach? Jak coś jest przykładem na coś, to zazwyczaj nie opisuje sytuacji jedynej w swoim rodzaju.I właśnie o to pytam: o te inne rodzaje w przypadku Biblii. O przygotowanie w sensie dowiedzenia się, co to jest Biblia, jak powstała, jak należy ją czytać itp.itd.Przeinaczanie Jezusa. Kto i dlaczego zmieniał BiblięAutentyczna Ewangelia JezusaKto zabił Jezusa. Korzenie antysemityzmu w ewangelicznych relacjach o śmierci JezusaW tym temacie cenię sobie ww. plus kilkanaście innych kreślących tło epoki oraz kontekst historyczny. Warto też mieć Dawne dzieje Izraela, Dzieje wojny żydowskiej przeciwko Rzymianom oraz Rękopisy znad Morza Martwego w tłumaczeniu Piotra Muchowskiego, Talmud. Przydaje się w przypadku odwołań by móc prześledzić większy fragment. Preferuję chłodną kalkulację i analizę zamiast teologii. Czytając taką Biblię trzeba mieć oczy i uszy szeroko otwarte: kto? co? kiedy? gdzie? dlaczego? w jaki sposób? czym?
|
| Pt mar 09, 2012 12:54 |
|
 |
|
Acro
|
Wiemy do czego służy biblioteka. Wiemy też, do czego służy sala gimnastyczna, jednak nie wysyłasz nas do niej, więc pewno czymś się sugerujesz i o to dopytujemy.
Biblia to ponoć słowo Boże. Jak się je czyta? Dosłownie, z przymrużeniem oka, luźne myśli, szkice, jako dokładną instrukcję? Rozumiem, że skoro cała Biblia to to samo, to zawsze jest tekst traktowany też tak samo, a nie czasem tak, czasem inaczej, prawda?
Jakie przygotowanie naukowe mieli Dawid et co. (skoro twierdzisz, że aby zrozumieć te myśli takowe jest potrzebne). Bóg adresował swoje słowo do naukowców?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
| Pt mar 09, 2012 13:00 |
|
|
|