Zobaczyli w kosmosie Boga?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Zobaczyli w kosmosie Boga?
MARIEL napisał(a): No właśnie Maluczki obserwuję, widzę takiego niewierzącego, który zachwyca się pięknem natury, ale nie widzi w tym pięknie ręki Boga. O co chodzi z tym niedźwiedziem? Oj ta dzisiejsza młodzież! Nie czytałaś wiersza Adama Mickiewicza pt. "Przyjaciele"? Już Ci to tłumaczyłem, że nazywanie materialisty "niewierzącym" jest zakłamane, a Ty dalej swoje. Materialista, to człowiek W I E R Z Ą C Y , że świat materialny powstał bezprzyczynowo sam z niczego i oprócz tego świata nic innego nie istnieje. W takiej sytuacji nie może on wierzyć w istnienie jakiegokolwiek boga, to jest chyba jasne. Jednak ta niewiara w jakiegokolwiek boga jest następstwem jego wiary fundamentalnej i ta wiara stanowi o tym kim jest. Takie "zachwycanie" jest podobne do zachwycania się np. obrazem bez znajomości jego autora. To jest zachwyt płytki i pusty. Gdy zna się autora podziwianego obrazu, to do tego co przedstawia obraz, dochodzi cała głębia twórczości i życia tego autora. Tak samo jest z przyrodą, tylko o wiele mocniej. Człowiek podziwiający przyrodę ze świadomością kto jest jej stwórcą, dopiero w pełni rozumie wspaniałość tego dzieła.
|
Śr kwi 25, 2012 16:31 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Maluczki napisał(a): MARIEL napisał(a): No właśnie Maluczki obserwuję, widzę takiego niewierzącego, który zachwyca się pięknem natury, ale nie widzi w tym pięknie ręki Boga. O co chodzi z tym niedźwiedziem? Oj ta dzisiejsza młodzież! Nie czytałaś wiersza Adama Mickiewicza pt. "Przyjaciele"? Dziękuję Ci za odmłodzenie. Znam, ale Ty pisałeś o przysłowiu.. No to co ci przyjaciele z wiersza mają wspólnego z ateistami? Chodzi Ci o to, że w biedzie zostawią człowieka jak ten co na drzewie siedział i z góry się przyglądał? Zupełnie nie rozumiem. Maluczki napisał(a): Gdy zna się autora podziwianego obrazu, to do tego co przedstawia obraz, dochodzi cała głębia twórczości i życia tego autora. Tak samo jest z przyrodą, tylko o wiele mocniej. Człowiek podziwiający przyrodę ze świadomością kto jest jej stwórcą, dopiero w pełni rozumie wspaniałość tego dzieła Tu się zgodzę, jak najbardziej, no ale to co mam zrobić, jak ateista nie wierzy, że ten obraz został namalowany, tylko twierdzi, że sam się namalował 
|
Śr kwi 25, 2012 16:43 |
|
 |
Kris65
|
Cytuj: Tak samo jest z przyrodą, tylko o wiele mocniej. Człowiek podziwiający przyrodę ze świadomością kto jest jej stwórcą, dopiero w pełni rozumie wspaniałość tego dzieła. Gdyby wszelkie procesy biologiczne zachodziły pod wpływem zainicjowania przez boski umysł to, znając jego przewidywalność i długowzroczność, wszystko by zaczęło szwankować w krótkim okresie czasu.Probabilistyka procesu ewolucyjnego lepiej spełnia swoją rolę w testowaniu różnych wariantów i wyboru najlepszego z możliwych. Z kolei stworzenie przez Boga odbiera nimb tajemniczości zjawiskom przyrodniczym, przynajmniej dla mnie.W tym wypadku preferuję także Matkę Naturę 
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
Śr kwi 25, 2012 20:32 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MARIEL napisał(a): Dziękuję Ci za odmłodzenie. Znam, ale Ty pisałeś o przysłowiu.. No to co ci przyjaciele z wiersza mają wspólnego z ateistami? Chodzi Ci o to, że w biedzie zostawią człowieka jak ten co na drzewie siedział i z góry się przyglądał? Zupełnie nie rozumiem. Tu się zgodzę, jak najbardziej, no ale to co mam zrobić, jak ateista nie wierzy, że ten obraz został namalowany, tylko twierdzi, że sam się namalował  No jest tak samo. Materialista w sytuacjach skrajnych idzie po prostu swoją drogą. Materialistów w ryzach trzyma jedynie strach przed utratą życia i dóbr. Na takim fundamencie jest zbudowana Rosja, a obecnie przy pomocy swojej agentury, tak chce urządzić Polskę.To jest państwo wyznaniowe materialistyczne. Chrześcijanin trwa w swoim wyborze do utraty życia (wszyscy męczennicy), nie dla mamony, tylko dla bycia w bliskości z Bogiem i bliskimi i to trzyma chrześcijanina w ryzach. Państwo wyznaniowe chrześcijańskie, może powstać i trwać jedynie z dobrowolnego wyboru tworzących to państwo. Głównym motywem takiego państwa jest sprawiedliwość i miłosierdzie. W stosunkach osobistych jest tak samo. Te same motywy decydują o ich stanie. Wiara każdego człowieka, jest jego osobistym wyborem i zmienić go mogą jedynie jego osobiste doświadczenia życiowe. Perswazją można jedynie, oczywiście tylko człowieka zdolnego do rozważenia czegokolwiek, zwrócić uwagę na pewną rzeczywistość. Po prostu trzeba się pogodzić z tym, że obok żyją materialiści , oraz inni wyznawcy religii i robić swoje. Ej, a Ty nie jesteś mamoniarką? Już tyle razy odniosłem wrażenie że epatujesz mnie mamoniarstwem.
|
Cz kwi 26, 2012 6:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kris, nie latasz przypadkiem Ty z tym makaronem?
|
Cz kwi 26, 2012 6:24 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Maluczki napisał(a): [...]Ej, a Ty nie jesteś mamoniarką? Już tyle razy odniosłem wrażenie że epatujesz mnie mamoniarstwem. Być może podpadam pod jakieś Twoje prywatne wyznaczniki mamoniarstwa, Nie śledzę na tyle Twojej twórczości by mieć pewność. Jeśli chodzi o te wymienione parę postów wyżej: Maluczki napisał(a): Materialista, to człowiek W I E R Z Ą C Y , że świat materialny powstał bezprzyczynowo sam z niczego i oprócz tego świata nic innego nie istnieje. to nie jestem.
|
Cz kwi 26, 2012 6:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Maluczki napisał(a): Kris, nie latasz przypadkiem Ty z tym makaronem? O! Widzę ze Maluczki dalej prowadzi swoje dochodzenie Kris, może to Ty jesteś tym, za kogo wziął mnie Maluczki w innym temacie Wszak nicki mamy takie podobne... i awatary niemal takie same... 
|
Cz kwi 26, 2012 7:37 |
|
 |
Kris65
|
Cytuj: Materialistów w ryzach trzyma jedynie strach przed utratą życia i dóbr. Tylko bogatych materialnie mamoniarzy.Materialistów-ideowców bez większego majątku raczej nie.No i NIE KAŻDY ATEISTA JEST MATERIALISTĄ,czego jestem przykładem 
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
Cz kwi 26, 2012 7:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MARIEL napisał(a): Maluczki napisał(a): [...]Ej, a Ty nie jesteś mamoniarką? Już tyle razy odniosłem wrażenie że epatujesz mnie mamoniarstwem. Być może podpadam pod jakieś Twoje prywatne wyznaczniki mamoniarstwa, Nie śledzę na tyle Twojej twórczości by mieć pewność. Jeśli chodzi o te wymienione parę postów wyżej: Maluczki napisał(a): Materialista, to człowiek W I E R Z Ą C Y , że świat materialny powstał bezprzyczynowo sam z niczego i oprócz tego świata nic innego nie istnieje. to nie jestem. A potrafisz się samookreślić?
|
Cz kwi 26, 2012 8:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kris65 napisał(a): Cytuj: Materialistów w ryzach trzyma jedynie strach przed utratą życia i dóbr. Tylko bogatych materialnie mamoniarzy.Materialistów-ideowców bez większego majątku raczej nie.No i NIE KAŻDY ATEISTA JEST MATERIALISTĄ,czego jestem przykładem  Może uznałeś, że wyższy poziom stanu mamony jest dla Ciebie nieosiągalny i nie startujesz dalej?
|
Cz kwi 26, 2012 9:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
-Vi- napisał(a): Maluczki napisał(a): Kris, nie latasz przypadkiem Ty z tym makaronem? O! Widzę ze Maluczki dalej prowadzi swoje dochodzenie Kris, może to Ty jesteś tym, za kogo wziął mnie Maluczki w innym temacie Wszak nicki mamy takie podobne... i awatary niemal takie same...  No zgadza się. Wróżka zapatrzona w księżyc.
|
Cz kwi 26, 2012 9:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Maluczki napisał(a): A potrafisz się samookreślić? A ma to dla Ciebie jakieś znaczenie, Maluczki? Przecież już mnie sklasyfikowałeś, czy się mylę? Mam się za katoliczkę, chociaż sugerowano mi już odstępstwo a także własnowierstwo.
|
Cz kwi 26, 2012 9:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MARIEL napisał(a): Maluczki napisał(a): A potrafisz się samookreślić? A ma to dla Ciebie jakieś znaczenie, Maluczki? Przecież już mnie sklasyfikowałeś, czy się mylę? Mam się za katoliczkę, chociaż sugerowano mi już odstępstwo a także własnowierstwo. To za mało! Otwórz swoje serce (ducha), bo z obfitości serca usta mówią.
|
Cz kwi 26, 2012 9:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Oj Maluczki- patrzysz na owieczki a "zapomniałeś", że przykłady idzie z góry- tj od pasterzy. Te oto poniżej lusksusowe, pełne przepychu wewnątrz budynki w centrum stolicy to własność...KK   A jeszcze to za mało, ponieważ Kuria ma zamiar budować(buduje?) budynek obok luksusowego hotelu amerykańskiego i ambitni są na tyle, że ma być on wyższym wieżowcem niż sąsiednie budynki. Więc się nie dziw tym "mamoniarzom", że tak hołdują mamonie, bo oni się uczą od pasterzy, choć zapewne mało którą owieczkę stać na wybudowanie takich budynków. I Ty Maluczki również pośrednio finansujesz mamoniarstwo. Więc jeżeli Rosja chce nas urządzić tak a nie inaczej, to kto KK urządza z takim przepychem mamoniarstwa?? PS. Dochodzenie zamknięte. To ja poinformowała o LSP Maluczkiego i jak widać nauka nie poszła w las. Maluczki z wielkim zainteresowaniem śledzi poczynania wyznawców swojskiego Potwora 
|
Cz kwi 26, 2012 10:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 dzięki Maluczki, poprawiłeś mi humor tym natchnionym tekstem. Ja nie uważam by bycie dobrym katolikiem to było mało. Dla Ciebie to nie wystarczy? Val, co Ty opowiadasz jak mamoniarze mogą się uczyć od pasterzy, jak oni nie mają pasterzy..każdy sobie rzepkę skrobie 
|
Cz kwi 26, 2012 10:24 |
|
|
|