Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 20:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Ciekawe rzeczy :) [Art:10 rzeczy których nie wiesz o Biblii] 
Autor Wiadomość
Post Re: Ciekawe rzeczy :)
Ofir napisał(a):
akruk napisał(a):
Iwona19 napisał(a):
Nie wiem jak teraz, ale czytałam kiedyś, że w czasach Jezusa nie istniało takie słowo, które w tym języku oznaczałoby kuzyna.
Ktoś cię oszukał.
αδελφος (adelfos) = brat
ανηψιος (anepsios) = kuzyn

Teraz pozostaje pytanie jakich słów użyto w greckim oryginale?

Mateusz 13:55:

Mt 13:55 BT „Czyż nie jest On synem cieśli? Czy Jego Matce nie jest na imię Mariam, a Jego braciom Jakub, Józef, Szymon i Juda?”

"ουχ ουτος εστιν ο του τεκτονος υιος ουχ η μητηρ αυτου λεγεται μαριαμ και οι αδελφοι αυτου ιακωβος και ιωσηφ και σιμων και ιουδας”

Tu uzyto αδελφος (adelfos) czyli brat jak twierdzi akruk.

Marek 6:3

Czy nie jest to cieśla, syn Maryi, a brat Jakuba, Józefa, Judy i Szymona? Czyż nie żyją tu u nas także Jego siostry? I powątpiewali o Nim.

ουκ ουτος εστιν ο τεκτων ο υιος μαριας αδελφος δε ιακωβου και ιωση και ιουδα και σιμωνος και ουκ εισιν αι αδελφαι αυτου ωδε προς ημας και εσκανδαλιζοντο εν αυτω

Tu też!

Tylko czy akruk dobrze to podał? Tu ksiądz podaje coś odwrotnego:
Wiec źle podałem? Bo "ksiądz podaje odwrotnie"? Twierdzisz, że słowo "adelfos" NIE oznacza 'brata'? Albo może, że "anepsios" NIE oznacza kuzyna?

PS: Przeczytaj sobie UWAŻNIE, co napisał ten katolicki ksiądz na obronę poglądu, że Jezus nie miał rodzeństwa. Przeczytaj ZE ZROZUMIENIEM. A potem zastanów się nad swoim bezmyślnym komentarzem.

Pt maja 25, 2012 13:10

akruk napisał(a):

Wiec źle podałem? Bo "ksiądz podaje odwrotnie"? Twierdzisz, że słowo "adelfos" NIE oznacza 'brata'? Albo może, że "anepsios" NIE oznacza kuzyna?

PS: Przeczytaj sobie UWAŻNIE, co napisał ten katolicki ksiądz na obronę poglądu, że Jezus nie miał rodzeństwa. Przeczytaj ZE ZROZUMIENIEM. A potem zastanów się nad swoim bezmyślnym komentarzem.

Czy ja stwierdziłem kto podaje dobrze? Ty czy ten ksiądz? Czy ja napisałem może że Ty się mylisz bo jakiś ksiądz podał co innego? Nie! Twoja wiarygodność jako znawcy greki, który coś tam podaje bez źródeł jest dla mnie taka sama jak wiarygodność tegoż księdza... ba jest nawet mniejsza bo on przynajmniej jest doktorem a Ty jawisz się tu jako internetowy ekspert od wszelakich tematów biblijnych bez chyba formalnego wykształcenia w dziedzinie języków biblijnych...

Ja nie znam greki więc napisałem, że nie wiem kto podaje prawidłowo - Ty czy ksiądz. Jak dla mnie to Jezus mógł mieć braci a Maria kolejnych synów i córki... a internetowym ekspertom wierzę w ciemno tak samo jak katolickim duchownym. :)

Pt maja 25, 2012 17:13
Ofir napisał(a):
akruk napisał(a):

Czy ja stwierdziłem kto podaje dobrze? Ty czy ten ksiądz? Czy ja napisałem może że Ty się mylisz bo jakiś ksiądz podał co innego? Nie! Twoja wiarygodność jako znawcy greki, który coś tam podaje bez źródeł jest dla mnie taka sama jak wiarygodność tegoż księdza... ba jest nawet mniejsza bo on przynajmniej jest doktorem a Ty jawisz się tu jako internetowy ekspert od wszelakich tematów biblijnych bez chyba formalnego wykształcenia w dziedzinie języków biblijnych...

Ja nie znam greki więc napisałem, że nie wiem kto podaje prawidłowo - Ty czy ksiądz.
Poproś kogoś dorosłego, kto potrafi czytać ze zrozumieniem, żeby ci wyjaśnił co oznacza to, co ten ksiądz napisał. Bo nadal się kompromitujesz.

Pt maja 25, 2012 17:55

Post Re: Ciekawe rzeczy :) [Art:10 rzeczy których nie wiesz o Bib
Dobra akruk tak na szybko kończę z Tobą dyskusję bo widzę Twoje poczynania w innych tematach i nie chce mi sie tracić czasu na twoje mądrości. Grasz eksperta od wszystkiego a pojęcia nie masz o niczym.

Piszesz:

αδελφος (adelfos) = brat

... a ksiądz pisze:

"W takim toku rozumowania może utwierdzać kolejny fragment z Ewangelii wg św. Marka, gdzie o Jezusie mówi się: “Czyż nie jest to cieśla, syn Maryi, a brat Józefa, Jakuba, Judy i Szymona? Czy nie żyją tu także Jego siostry?” (Mk 6:3) Jednak w greckim oryginale na określenie brata użyto słowa 'adelfos', które ma także znaczenie 'kuzyn' lub 'krewny'.

Co prawda w grece istnieje jeszcze jedno słowo, które jednoznacznie określa pojęcie 'kuzyn', jednak przyjmuje się interpretację, że autor natchniony pisząc o Józefie, Jakubie, Judzie i Szymonie, miał na myśli krewnych Zbawiciela. Ostatecznie sam Pan Jezus wskazuje, kogo uważa za swoich najbliższych: “Bo kto pełni wolę Bożą, ten jest Mi bratem, siostrą, matką.” (Mk 3:35).

... i ma rację. Istnieje słowo αδελφος (adelfos) i inne słowo ανηψιος (anepsios) oznaczające kuzyna. Nie jest jednak tak że αδελφος (adelfos) musi oznaczać brata rodzonego bo może oznaczać także dalszego krewnego. Pierwszy lepszy przykład z brzegu: Rodzaju 13:8:

"Wtedy rzekł Abram do Lota: Niechże nie będzie sporu między mną a tobą i między pasterzami moimi a twoimi, jesteśmy przecież braćmi." BW

"rzekł Abram do Lota: Niechaj nie będzie sporu między nami, między pasterzami moimi a pasterzami twoimi, bo przecież jesteśmy krewni"BT

ειπεν δε αβραμ τω λωτ μη εστω μαχη ανα μεσον εμου και σου και ανα μεσον των ποιμενων μου και ανα μεσον των ποιμενων σου οτι ανθρωποι αδελφοι ημεις εσμεν SEPTUAGINTA

Lot nie był rodzonym bratem Abrahama a grecka Septuaginta nazywa go αδελφοι!

Tak więc ten ksiądz ma rację i greckie słowo adelfos bywa używane na określenie rodziny dalszej niż rodzony brat i użycie go w Ewangelii odnośnie krewnych Jezusa nie oznacza, iż byli oni Jego braćmi z jednej matki a mogli być faktycznie jedynie kuzynami!

Pt maja 25, 2012 19:31
Post Re: Ciekawe rzeczy :) [Art:10 rzeczy których nie wiesz o Bib
Ofir napisał(a):
Dobra akruk tak na szybko kończę z Tobą dyskusję bo widzę Twoje poczynania w innych tematach i nie chce mi sie tracić czasu na twoje mądrości. Grasz eksperta od wszystkiego a pojęcia nie masz o niczym.

Piszesz:

αδελφος (adelfos) = brat

... a ksiądz pisze:

"W takim toku rozumowania może utwierdzać kolejny fragment z Ewangelii wg św. Marka, gdzie o Jezusie mówi się: “Czyż nie jest to cieśla, syn Maryi, a brat Józefa, Jakuba, Judy i Szymona? Czy nie żyją tu także Jego siostry?” (Mk 6:3) Jednak w greckim oryginale na określenie brata użyto słowa 'adelfos', które ma także znaczenie 'kuzyn' lub 'krewny'.
Misiu drogi, czy potrafisz zrozumieć tekst, który czytasz? Ten ksiądz WCALE NIE ZAPRZECZA, że istniało osobne słowo na określenie kuzynów, ani że słowo adelfos oznaczało brata, ani że słowo anepsios oznaczało kuzyna. A to właśnie napisałem. Dokładnie tyle.
Koniec rozmowy, bo z człowiekiem, który nie potrafi czytać ze zrozumieniem, szkoda tylko czas trafić. Nie tylko nie masz pojęcia o niczym, ale nawet myśleć nie potrafisz i rozumieć tego, co jest czarno na białym napisane.

Pt maja 25, 2012 19:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2