Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 19:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 342 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 23  Następna strona
 Chrześcijaństwo jest prawdą? A inne religie? Dlaczego Jezus? 
Autor Wiadomość

Post Re: Chrześcijaństwo jest prawdą? A inne religie? Dlaczego Je
Cytuj:
buddyzm, nie maja boga modlą sie do demonów

W buddyzmie nie ma Boga także nie modlą się do nikogo. Nie wymyślaj o demonach bo to bzdura.

Cytuj:
Bożek Allaha usytuowany był razem z innymi bożkami w Kabbie. Poganie kłaniali się w stronę Mekki i Kabby dlatego, że tam właśnie znajdowały się ich bóstwa.

Niektórzy Chrześcijanie kłaniają się w stronę bożka obrazu Czarnej Madonny więc dlaczego muzułmanie nie mogą w stronę mekki.

Cytuj:
Podczas gdy może to zaskoczyć wielu chrześcijan, którzy błędnie uznali, że Allah to po prostu arabskie imię Boga w Biblii, wykształceni muzułmanie z reguły rozumieją to.

Dobrze myślą Allah to inaczej Bóg po arabsku.

Śr lip 04, 2012 6:18

Wojciech Cejrowski boso" powiedział,

Scenariusz napisali mi dwaj eksperci (obaj Tajlandczycy, obaj praktykujący wyznawcy buddyzmu): profesor uniwersytetu buddyjskiego w Tajlandii, który wykłada teologię buddyjską dla obcokrajowców oraz mnich buddyjski obecnie w świątyni, a wcześniej po studiach... teologicznych z tytułem magistra.

Żadne stwierdzenie wypowiedziane przeze mnie do kamery (poza "głupie ludzie") nie pochodziło z mojej wyobraźni - całą wiedzę przekazaną w tym odcinku, uzgodniłem wcześniej z ekspertami. Nie jestem głupi - nie pakowałbym się w kłopoty. Od początku było jasne, że ten temat wywoła kontrowersje.

Mam kilkugodzinne nagranie wywiadu z ekspertami, w którym oni sami informują mnie, że w buddyzmie nie ma boga, że w buddyzmie czci się i oswaja demony, stosuje techniki okultystyczne, a chińskie wróżby wykłada w świątyni po to, by przyciągnąć prosty ludek.

Więcej
http://www.se.pl/rozrywka/plotki/wojeci ... 37683.html

Kult księżyca

W tej sytuacji nie powinno dziwić, że słowo Allah nie zostało wymyślone przez Mahometa ani zostało objawione po raz pierwszy w Koranie.

Znany badacz bliskowschodni H. Gibb wykazuje, że przyczyną dla której Mohamet nie potrzebował wyjaśniać w Koranie kim był Allah, była powszechna znajomość jego słuchaczy, kim on był na długo zanim Mohamet się narodził.[15]

Dr Arthur Jeffrey, jeden z najwybitniejszych zachodnich uczonych islamistów obecnych czasów, kierownik katedry studiów islamskich i Bliskiego Wschodu Uniwersytetu Columbia (Nowy Jork) zauważa:

Imię Allah, jak poświadcza sam Koran, było dobrze znane w przed islamskiej Arabii. Zarówno ono, jak i jego żeński odpowiednik -Allat, pojawiają się regularnie w inskrypcjach sakralnych pochodzących z północnej Afryki.[16]

Słowo Allah pochodzi z dwuczęściowego arabskiego słowa al-ilah; zaimka określonego al oraz ilah, co oznacza "bóg." Nie jest to zatem obce słowo. Nie jest ono nawet syryjskim słowem oznaczającym Boga. Jest ono czystym słowem arabskim.[17]

Tak samo nie jest ono (Allah) hebrajskim czy greckim słowem oznaczającym Boga w Biblii. Allah jest wyłącznie czystym arabskim słowem oznaczającym arabskie bóstwo.

Encyklopedia Religii i Etyki Hastings'a podaje:

"Allah" jest imieniem własnym, stosującym się jedynie do ich [arabskiego] konkretnego Boga.[18]

Według Encyklopedii Religii:

"Allah" jest przed islamskim imieniem ... odpowiadającym babilońskiemu Belowi.[19]

Tym, którym trudno uwierzyć, że Allah jest pogańskim imieniem oznaczającym konkretne pogańskie bóstwo arabskie z czasów przed islamskich pomogą poniższe cytaty:

Allah występuje... w arabskich inskrypcjach przed islamem (Encyklopedia Britannica). [20]
Arabowie przed Mahometem uznawali i czcili według zwyczaju najwyższego boga zwanego allah (Encyklopedia Islamu, red. Houtsma).[21]
Allah był dobrze znany przed islamskim Arabom; był on jednym z bóstw Mekki (Encyklopedia Islamu, red. Gibb).[22]
Ilah... pojawia się w przed islamskiej poezji... częstość użycia skraca al-ilah do allah, co potwierdza często przed islamska poezja (Encyklopedia Islamu, red. Lewis).[23]
Imię Allah występuje przed Mahometem (Encyklopedia Mitologii i Legend Świata).[24]
Pochodzenie słowa (Allah) ma początek przed czasami Mahometa. Allah nie jest wspólnym imieniem oznaczającym Boga (czy bogów). Chcąc odnieść się do nich muzułmanin musi użyć innego imienia w odróżnieniu od swojego konkretnego bóstwa (Encyklopedia Religii i Etyki).[25]

Śr lip 04, 2012 8:00

Jak myślisz, jakiego określenia używają muzułmanie w stosunku do Boga z Biblii?

I - jak sądzisz, skąd pochodzi używane w Biblii Elohim? Albo nasze - Bóg?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Śr lip 04, 2012 9:32

mkb napisał(a):
ludzie oddają życie za różne sprawy.

Mozesz podac inny przyklad ilustrujacy:"za prawdziwosc ktorego to faktu oddalo zycie 11 twardo stapajacych po ziemi ludzi"?

Śr lip 04, 2012 11:05

Po pierwsze: czy twardo stąpających to wyłącznie domysł. Po drugie: na potwierdzenie tego czy faktycznie oddało życie - brak źródeł. Po trzecie: w sekcie Jim Jonesa "oddało życie" 900 osób.

Śr lip 04, 2012 11:14

JedenPost napisał(a):
Po pierwsze: czy twardo stąpających to wyłącznie domysł. Po drugie: na potwierdzenie tego czy faktycznie oddało życie - brak źródeł. Po trzecie: w sekcie Jim Jonesa "oddało życie" 900 osób.

Dla mnie pierwsze z trzecim jest zwiazane. Wiele fragmentow w Ewangeliach pokazuje apostolow jako normalnych ludzi czego nie da sie powiedziec o zwolennikach Jonesa lub terrorystach. Chyba, ze zarzucisz mi brak definicji "normalny". Wg historii kosciola tylko sw. Jan zmarl smiercia naturalna i nie za bardzo widze sens podwazania tych czy innych faktow historycznych. Sa tacy, ktorzy twierdza, ze Hitler udal sie do Argentyny. Tez mozna. Mysle, ze to kwestia zaufania tym czy innym zrodlom.

Śr lip 04, 2012 11:28

robaczek2 napisał(a):
Wg historii kosciola tylko sw. Jan zmarl smiercia naturalna i nie za bardzo widze sens podwazania tych czy innych faktow historycznych.

Faktami historycznymi nazywamy wydarzenia w jakiś sposób udokumentowane. Czy męczeństwa tych 11 są obecne w jakichś źródłach poza tym, że tak się mówi?

Śr lip 04, 2012 11:30

JedenPost napisał(a):
robaczek2 napisał(a):
Wg historii kosciola tylko sw. Jan zmarl smiercia naturalna i nie za bardzo widze sens podwazania tych czy innych faktow historycznych.

Faktami historycznymi nazywamy wydarzenia w jakiś sposób udokumentowane. Czy męczeństwa tych 11 są obecne w jakichś źródłach poza tym, że tak się mówi?

Pewnie tak. O Aleksandrze Macedonskim czytalem w podreczniku historii gdy wiele lat temu chodzilem do szkoly i to chyba tyle. O smierci sw. Tomasza w Indiach chyba gdzies na internecie.
Chyba kazdemu z nas czesto wystarczaja pojedyncze zrodla informacji, ktore oczywiscie moga mijac sie z prawda.

Śr lip 04, 2012 12:26

robaczek2 napisał(a):
Pewnie tak.

Pewnie nie. Między innym dlatego to nie o ich męczeństwie, a o Aleksandrze czytałeś w podręczniku historii. Co więcej, gdybyś zagłębił się w zagadnienie mógłbyś dotrzeć do informacji na czym opierali się autorzy książki i dalej - dlaczego w ogóle istnieje w nauce przekonanie o istnieniu osoby Aleksandra Macedońskiego i jego czynach.

Nie staram się, byś uznał, że męczeństwa nie miały miejsca, tylko żebyś zauważył, że próbujesz dowieść prawdziwości zdarzenia słabo udokumentowanego (Zmartwychwstania) przywołując zdarzenia udokumentowane jeszcze gorzej lub wcale.

Śr lip 04, 2012 12:35

JedenPost napisał(a):
słabo udokumentowanego

Czy zgodzisz sie z teza, ze w gruncie rzeczy wszystko opiera sie na wierze?
Nikt nie jest w stanie sprawdzac kazdy fakt historyczny czy teze naukowa a nawet gdyby to opinie dwoch naocznych swiadkow moga sie diametralnie roznic oraz bazujac na podobnych przeslankach w nauce mozna wyciagac rozne wnioski. Dla mnie zmartwychwstanie potwierdzone meczenstwem jedenastu facetow wystarczy.

Śr lip 04, 2012 13:26
JedenPost napisał(a):
Nie staram się, byś uznał, że męczeństwa nie miały miejsca, tylko żebyś zauważył, że próbujesz dowieść prawdziwości zdarzenia słabo udokumentowanego (Zmartwychwstania) przywołując zdarzenia udokumentowane jeszcze gorzej lub wcale.

Zmartwychwstanie jest udokumentowane bardzo dobrze w Całunie Turyńskim, który w dzisiejszych czasach jest nie możliwy do wykonania. Oczywiście można to uznać za zwykły fenomen, może nawet cud, byle nie dowód zmatwychwstania. Jednak i sceptyczni nakowcy się nawracali przy tym płótnie.
Dlaczego chrześcijaństwo, bo sam Bóg oddał życie i cierpiał za grzechy swych dzieci, aby dać im życie wieczne. Jest to wiara oparta na miłości Boga do swych dzieci, i każdy kto tylko chce może tej miłości doświadczyć już w tym życiu. Ja jej doświadczam i ludzie jej doświadczają, choć mogą być tacy którym się będzie zdawało że lepiej wiedzą od Ciebie samego co czujesz w swoim własnym sercu i duszy (oczywiście tak im się może zdawać). Bóg który przelał swą Świętą Krew z miłości do swych wszystkich dzieci, od pierwszego do ostatniego, jest dla mnie jedynym Bogiem prawdziwym, Bogiem miłości i oddania za własane dzieci.

Śr lip 04, 2012 13:40

robaczek2 napisał(a):

Nie do końca. Pewnie, można uderzyć w solipsyzm i nawet własne doświadczenia uznać za przedmiot wiary, niemniej - w historii jest jednak spora różnica miedzy tym co udokumentowane/udowodnione a nieudokumentowane/ nieudowodnione, a także - co ważne, tym, czemu dokumenty/dowody przeczą. Tak czy siak - jedne rzeczy wymagają wiary więcej, inne mniej i gdzieś po drodze, moim zdaniem, przynajmniej na użytek praktyczny ilość przechodzi tu w jakość.

Acha - rozumiem, że mówisz o wierzeniu komuś a nie wierze w sensie łaski wiary.

Śr lip 04, 2012 13:44

Dzięki za odpowiedzi. Na samym początku zaznaczyłem żeby wypowiadali się ludzie wierzący (różnych religii), ateiści jak widać nawet tego nie potrafią uszanować.

Znalazłem dzisiaj taką argumentację na jednej ze stron katolickich, można coś do niej dodać? Co o niej myślicie? Oto ona:

1. Biblia jest największym bestsellerem (wiem jak to brzmi) wszech czasów, żadna książka na świecie w całej historii nie była wydawana w takiej ilości i przetłumaczona na tyle języków.

2. Chrześcijaństwo jest największą religią w historii ludzkości.

3. Fakty archeologiczne. Wydarzenia wcześniej uznawane przez historyków za bajki biblijne, nagle okazują się prawdą. Chociażby Hetyci, Jerycho, Petra, Ur czy Belszazar.

4. Wypełnione Proroctwa. Nigdzie indziej nie spełniły się z taką dokładnością. Tyr, Babilon i setki innych.

5. Ilość i jakość cudów. Fatima - cud słońca, Lourdes, Cuda Eucharystyczne, np Lanciano czy wynik obecnych badań nad Całunem Turyńskim, najbardziej przebadanym obiektem na świecie : "Włoska Narodowa Agencja do spraw Nowych Technologii, Energii i Środowiska ENEA, która zakończyła niedawno 5-letnie badania nad Całunem, stwierdziła, że nie udało jej się ustalić, jaki chemiczny proces mógł doprowadzić do powstania koloru podobnego do tego, który nosi Całun i wizerunek na nim utrwalony. Naukowcy badali teorię, iż do powstania obrazu na Całunie musiało dojść wskutek wyładowania w krótkim czasie olbrzymiej energii elektromagnetycznej, będącej czymś w rodzaju rozbłysku światła. Ustalili, że tajemnicza energia musiałaby mieć moc 34 miliardów watów promieniowania ultrafioletowego próżniowego. Promieniowania o takiej mocy nie jest w stanie wyprodukować żadne urządzenie. Najbardziej zaawansowane technicznie obecnie dostępne urządzenia na rynku mogą wytworzyć promieniowanie o mocy do kilkunastu miliardów watów UV próżniowego".

6. Żywot świętych i innych niezwykłych postaci chrześcijaństwa. Od św Pawła, Augustyna, Franciszka, Faustyny, do Ojca Pio czy Marty Robin.

7. ST - Nauka o Mesjaszu, oczekiwanie na niego. Wszystkie proroctwa ST wypełniły się w Jezusie - NT.

8. Naród Wybrany, ich niezwykła historia. Jeśli chodzi o współczesność, to właśnie Żydzi mają w swoich szeregach najwięcej Noblistów. Coś niesamowitego, jeśli zanurzymy się w historię tego Narodu.

9. Informacje naukowe których ludzie w tamtym okresie nie mogli znać. Np Księga Hioba i fragment o tym, że Ziemia jest zawieszona na niczym. Nauka potwierdziła to dopiero w XVI wieku. Św Augustyn około 1600 lat temu opisał powstanie Wszechświata. Jest wręcz takie samo jakim dysponuje dzisiejsza nauka. Wydaje się, jak napisał Dinesh D'Souza, że przed nim nikt na to nie wpadł. Augustyn opisał to w swoim dziele "Wyznania" w księdze XI. Nie mogłem uwierzyć dopóki sam tego nie przeczytałem. Podobnych rzeczy jest masa.

10. Chrześcijanie są najbardziej prześladowaną grupą religijną, Biblia również to przewidziała.

11. Kościół Katolicki "zbudował" zachodnią cywilizację. Szpitale, uniwersytety, nauka, zniesienie niewolnictwa, działalność charytatywna, sztuka, prawo, nauka moralna, godność człowieka (ogromny wkład całego kościoła chrześcijańskiego). Pismo i edukacja, m.in dzięki kościołowi zachował się ogromny dorobek kultury starożytnej, łącznie z bogactwami cywilizacji Rzymskiej.

12. Nowy Testament jest najbardziej wiarygodnym dokumentem starożytnym. Stopień spójności zachowanego tekstu jest większy niż w przypadku pism Platona czy Iliady Homera. Ilość ponad 5500 manuskryptów Nowego Testamentu przekracza znacznie ilość manuskryptów jakiegokolwiek dzieła starożytności. Porównanie NT z najsłynniejszymi pismami starożytnymi w Tabelach: McDowell, Josh. "Przewodnik Apologetyczny" strona. 37.

13. Przeogromna różnorodność świata. Wszystko czemuś służy. Łatwo zauważyć, że Wszechświat jakby czekał na Nas. Jest nie do zliczenia ilość zajść, "przypadków" jakie musiały się spełnić by to wszystko istniało, działało. Nie znalazłem lepszej odpowiedzi na pytanie: Dlaczego to wszystko? Jak właśnie w Piśmie Świętym.

14. DNA - Nasz kod DNA to 3 miliardy liter zapisanych cztero-literowym szyfrem. Każde jądro komórkowe dowolnego organizmu zawiera bazę danych o zawartości informacji większej niż 30 tomów Encyklopedii Britannica. Ta inteligencja wyprzedza największe ludzie umysły o całe "lata świetlne". Trudno mi uwierzyć by bezrozumna materia "stworzyła" punkt 13 i 14. O wiele bardziej racjonalna jest wersja, że za Życie ( w całym szerokim jego znaczeniu) odpowiedzialny jest Stwórca - Bóg. Piękne świadectwo w swojej książce "Język Boga. Kod życia - nauka potwierdza wiarę" przedstawił Dr Francis Collins, kierownik projektu poznania ludzkiego Genomu.

15. "Śmierć Kliniczna". Znani lekarze którzy spędzili większość swojego życia na badaniu tego zjawiska nie mają żadnych wątpliwości co do tego, że wielu ich pacjentów miało "migawki z zaświatów". Co to ma wspólnego z Biblią? Radzę porównać opis przeżywania jej ze słowami Jezusa ( Tunel - Światłość, pewna analogia, nie wiem czy słuszna) Dotyczy to wierzących jak i niewierzących. Dorosłych i kilkuletnich dzieci ( kłaniają się tu badania np dr. Melvina Morse'a ). Przypadki tych drugich jeszcze bardziej świadczą na korzyść prawdziwości zjawiska.

16. Egzorcyzmy. Warto przeczytać książki Gabriela Amortha, najsłynniejszego żyjącego egzorcysty na świecie. Polecam szczególnie: "Wyznania Egzorcysty" i "Egzorcyści i Psychiatrzy". Po zapoznaniu się z wieloma faktami trudno to zignorować.

17. Zmartwychwstanie. Logiczna argumentacja najważniejszego wydarzenia w dziejach wszechświata. Ciężko mi znaleźć po zapoznaniu się z wieloma materiałami inne wytłumaczenie wielkiej ekspansji chrześcijaństwa, odwagi Apostołów, oddawali życie za kłamstwo? Nie sądzę. Pusty grób, ponad 500 świadków, pierwsi świadkowie - kobiety ( strzał w stopę, ogromny plus dla wiarygodności, wiadomo jaką wartość miały słowa kobiety w tamtych czasach, żaden fałszerz by tak nie ryzykował.) Nie zapominajmy też, że Apostołowie byli Żydami! Cieśla przekonał najtwardszych wyznawców religijnych którzy woleliby umrzeć niż przypisać boskość Cesarzowi. Woleliby zginąć niż czcić, uważać człowieka za Boga. Przecież większego bluźnierstwa nie było! Myślę, że ten ważny aspekt również trzeba wziąć pod uwagę.

18. Księga Koheleta - Stary Testament.

19. Analiza ogólnoświatowych religii i innych światopoglądów. Największe religie nie mają żadnych fundamentów rozumnych.

20. Historyczność postaci Jezusa, ewangelii (świetnie opisał to np Jacek Salij).

"Wpływ Jezusa na historię jest poza wszelkimi analogiami. Jego imieniem zostały nazwane miasta i kraje od San Salvadoru po Dominikanę. Flagi noszą Jego znak, od Union Jack po Międzynarodowy Czerwony Krzyż. Każdy kalendarz chrześcijański liczony jest od daty Jego narodzin. Nawet ktoś taki jak Albert Einstein musiał przyznać: "Jest tylko jedno miejsce na świecie, gdzie nie ma żadnej ciemności. Jest nim osoba Jezusa Chrystusa". Peter Seewald. Tak jest w istocie. Ten cytat szczególnie do mnie przemawia: "Ten Jezus z Nazaretu, bez broni ani majątku, podbił więcej milionów niż Aleksander Wielki, Cezar, Mahomet i Napoleon; bez pomocy nauki przybliżył nam to, co ludzkie i to co boskie lepiej, niż wszyscy filozofowie i uczeni razem wzięci; bez akademickiej wymowności wypowiadał takie słowa, jakich nigdy wcześniej nie słyszano i wywołał skutki, jakich nie opowie żaden mówca czy poeta; choć sam nie napisał ani jednej linijki, wprawił w ruch więcej piór i dostarczył tematów do większej ilości kazań, przemówień, dyskusji, uczonych tomów, dzieł sztuki i pieśni pochwalnych niż cała armia wielkich mężów antyku i współczesności." Philip Schaff. Nawet uznając Chrystusa za "zwykłego" człowieka trzeba dać mu pierwszeństwo, jeśli mielibyśmy wybrać postać dziejów. Nie był obwieszony złotem, nie miał za sobą wielkiej armii. Przyszedł w pokorze, swoją naukę oparł na miłości niedającej z niczym się porównać! Gdybym wyobrażał sobie istotę doskonałą, taką byłby zdecydowanie Jezus i tylko on. Jak napisał ks. Jan Twardowski na okładce swojej książki: "Tylko Miłość się liczy" , to podsumowanie wszystkich słów Jezusa Chrystusa.

21. "Jestem który Jestem", "Ja Jestem". Coś niemożliwego do opisania. Nie chcę za bardzo tego rozwijać, ale samo to jak Bóg się przedstawił...odróżnia go od innych bogów. Nie ma początku ani końca, on po prostu jest!

Śr lip 04, 2012 16:45

Słabe. Można je łatwiutko obalać, punkt za punktem:

1.Płyta Thriller Jacksona jest najlepiej sprzedającym się albumem w historii, z czego wniosek, że tylko on spiewa MUZYKĘ PRAWDZIWĄ, jest Bogiem a jego piosenki Ewangelią.

2. Kult Re jest najdłużej trwającą religią na świecie. Do tego - cała masa poprzednich religi było największymi religiami. Co gorsza - chrześciajństwo długo nie było - czy wtedy było fałszywe?

3. Fakty historyczne dotyczą całej masy wierzeń. I cała masa wydarzeń opisanych w Biblii nie ma poparcia w faktach. Np potop.

4. Proroctwa: żadne biblijne się nei sprawdziło, chyba że tak banalne, jak "ludzie będę się zabijać i nadejdą dni, kiedy brat zabije brata a szwagier kuzynkę koleżanki"...

5. Więcej ożywień jest w Buddyzmie - ciągle się ponad zdarzają. A jeśli ktoś lubi cuda - do powinien czcić Davida Coperrfielda...

6. Żywot Froda Bagginsa et co oznacza, że Wladca pierścieni jest księga objawioną...

itd itp
Mozesz losować kupę takich argumentów za każdym wierzeniem. Gdybym nie był leniwy, napisałbym podobne o 7 krasnoludkach... :D

Śr lip 04, 2012 23:42

JedenPost napisał(a):
robaczek2 napisał(a):

Nie do końca........... jedne rzeczy wymagają wiary więcej, inne mniej.

Nie za bardzo Cie rozumiem. Nie potrafie pogodzic "nie do konca" oraz drugiej czesci.
Poza tym udokumentowane-nieudokumentowane jest mocno subiektywne.
Nastepnie podejrzewam, ze istnieja zdarzenia, ktore faktycznie nastapily ale sa zupelnie nieudokumentowane.

Cz lip 05, 2012 2:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 342 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 23  Następna strona