| Autor |
Wiadomość |
|
Johnny99
|
 Re: Nie widzę sensu w wierze
Andy72 napisał(a): Około 10 lat temu straciłem sens życia, potem zbuntowałem się przeciw Bogu, zachorowałem na schizofrenię. Leki powodują że nie mam urojeń, ale nie ma chęci życia. Powinieneś się zgłosić do lekarza. To nie jest temat ani do dyskusji o wierze, ani w ogóle na forum.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Wt lip 10, 2012 10:50 |
|
|
|
 |
|
Iwona19
|
Johnny99 napisał(a): Powinieneś się zgłosić do lekarza. To nie jest temat ani do dyskusji o wierze, ani w ogóle na forum.
Johnny, ale on chce by jakoś mu pomóc, coś może doradzić, jakieś dobre słowa napisać...
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
| Wt lip 10, 2012 10:51 |
|
 |
|
Johnny99
|
Właśnie mu doradziłem. To najlepsza rada, jakiej moim zdaniem można tu udzielić.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Wt lip 10, 2012 10:54 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Andy72 napisał(a): Około 10 lat temu straciłem sens życia, potem zbuntowałem się przeciw Bogu, zachorowałem na schizofrenię. Leki powodują że nie mam urojeń, ale nie ma chęci życia. Powinieneś się zgłosić do lekarza. To nie jest temat ani do dyskusji o wierze, ani w ogóle na forum. Dokładnie tak. Przede wszystkim leczenie, może porozmawiaj z lekarzem prowadzącym o ewentualnej zmianie leków. Nie próbuj rozwiązywać tego problemu na forach internetowych.
|
| Wt lip 10, 2012 10:54 |
|
 |
|
Andy72
|
Czy są jakieś tabletki, które potrafią odmienić wnętrze duszy?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
| Wt lip 10, 2012 10:56 |
|
|
|
 |
|
JedenPost
|
Nie.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| Wt lip 10, 2012 10:56 |
|
 |
|
Iwona19
|
Andy72 napisał(a): Czy są jakieś tabletki, które potrafią odmienić wnętrze duszy? Niestety nie. Szybciej sam byś odmienił swoje wnętrze niż tabletkami. Czasem możliwe, że zadziała trochę rozmowa z innymi ludźmi (zaufanymi).
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
| Wt lip 10, 2012 11:01 |
|
 |
|
Johnny99
|
Wnętrze pewnie nie, ale na stany depresyjne mogą pomóc. Lekarz już ci konkretniej poradzi 
|
| Wt lip 10, 2012 11:02 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
gita napisał(a): Pan Jezus powiedział:To nie wyście mnie wybrali, to ja was wybrałem. Ta wypowiedź dotyczy wybranych do posługi kapłańskiej i zakonnej.
ciekawe...pierwsze słyszę, ze to dotyczy tylko osób duchownych. czy mogłabyś wskazać podstawy do takiego przekonania? --- do autora tematu: wiara jest darem Ducha sw. módl się do Niego o ten dar.
|
| Wt lip 10, 2012 14:57 |
|
 |
|
Andy72
|
Oczywiście że dotyczy nie tylko. A czy Naród Wybrany to sami duchowni?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
| Wt lip 10, 2012 15:42 |
|
 |
|
Iwona19
|
mkb napisał(a): gita napisał(a): Pan Jezus powiedział:To nie wyście mnie wybrali, to ja was wybrałem. Ta wypowiedź dotyczy wybranych do posługi kapłańskiej i zakonnej.
ciekawe...pierwsze słyszę, ze to dotyczy tylko osób duchownych. . Uważam, że to dotyczy nie tylko duchownych, ale ogólnie wszystkich. "Nie wyście Mnie wybrali, Ja was wybrałem, abyście szli i owoc przynosili". Owoc znaczy tutaj to samo co dobro. To samo jest z poleceniem głoszenia Ewangelii wszystkim narodom. W działalność taką w Kościele może być zaangażowany każdy, kto szczerze tego pragnie.
|
| Wt lip 10, 2012 19:54 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
no właśnie.
tak wiec co można, w tym kontekście, powiedzieć autorowi tematu, który skarży się, ze nie ma wiary?
|
| Śr lip 11, 2012 0:25 |
|
 |
|
Lurker
|
No więc mój Tato w młodości wsiąkł w Partię i co za tym idzie, w materialistyczny ateizm. Po latach, kiedy wybuchła pierwsza Solidarność, stwierdził że źle zrobił, ale był już dobrze "uformowany" i nie umiał wykrzesać z siebie najmniejszej iskierki wiary. Przyswoił sobie tyle argumentów przeciwko Panu Bogu, że wysiłkiem rozumu nie mógł "przejść pod sztandary wiary". Cóż więc zrobił? Zaczął się modlić, bardzo prostą modlitwą: "Boże, jeśli jesteś, daj mi się poznać".
I uwierzył.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
| Śr lip 11, 2012 0:49 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
..znam podobne modlitwy. kiedyś w desperacji modliłam się słowami: 'Boże który mnie stworzyłeś, pomóż mi'...i pomógł.
|
| Śr lip 11, 2012 2:33 |
|
 |
|
Iwona19
|
Modlitwa w depresji chyba najlepsza. Też kiedyś miałam depresję. Wiary nie straciłam, ale mimo to było i tak ciężko. Zawsze był smutek, nieznany strach, bywały złe myśli. Modliłam się dużo do Boga, często rozmawiałam z osobą, której ufałam. To mi dużo pomogło. Teraz już tego nie mam.
|
| Śr lip 11, 2012 9:15 |
|
|
|