Autor |
Wiadomość |
silgar
|
 Re: dziura do piekła
Antek69 napisał(a): To w końcu jest to piekło czy go nie ma. Bo zastanawiam się czy zabić tą cholerną teściową czy jednak się z nią pomęczyć jeszcze trochę? Sytuacja nie do pozazdroszczenia. Albo piekło za życia, albo piekło po śmierci 
|
N lip 29, 2012 13:38 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
WIST napisał(a): Problem w tym że tam już byli, też nasi i żadnego nieba nie było. Właściwie to chyba Gagarin tak dumnie to orzekł, że tam Boga nie widział. Bo doleciał niezbyt daleko, zaledwie do pierwszego nieba, a potrzeba polecieć jeszcze dalej: Ks. Benedykt Chmielowski, Nowe Ateny albo Akademia wszelkiey Scyencyi pełna, 1745 napisał(a): O Astronomii [...] Z tego wszystkiego wnoś, że jest trojakie Niebo: pierwsze najniższe respektem Ziemi, Cælum Aerum z Powietrza i Ognia złożone, które całe jest pod Xiężycem. Drugie Niebo Cælum Sydereum, na którym Płanety i Gwiazdy przez BOGA kollokowane. Trzecie niebo Cælum Empyreum, Najwyższe, Boga i Świętych Jego Beata Sedes, dokąd S. Paweł był porwany; Latius zaś biorąc Nieb liczą Astronomowie wszystkich 11. Pierwsze Niebo, na którym chodzi MIESIĄC, a te najniższe; drugie Niebo, na którym Płaneta MERKURYUSZA; trzecie Niebo na którym WENUS; czwarte Niebo, na którym SŁOŃCE; piąte, na którym Płaneta MARS; szóste Niebo, na którym Płaneta JUPITER, albo JOWISZ; siódme Niebo, na którym Płaneta SATURNUS; osme Niebo, na którym wszystkie Gwiazdy; i te to Niebo nazywa się FIRMAMENTUM, jako twierdzą; dziewiąte Niebo, primum Mobile, które się rusza, i obraca, i Nieba inne za sobą ciągnie Motu Raptus; jedenaste Niebo Najwyższe Empyrejskie Cælum Cælorum, Boskiej rezydencyi, Aniołów, i Świętych destynowane.
|
N lip 29, 2012 13:39 |
|
 |
WIST
|
Jak na razie względnie aktualne. Biorąc jednak pod uwagę że to Ziemia jest centrum, punktem odniesienia. To co, już można zamykać temat?
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
N lip 29, 2012 13:49 |
|
|
|
 |
Aziucel_Dahak
|
WIST napisał(a): Może zatem umówmy się że dla wierzących piekło jest realne, a dla niewierzących jest fikcją. Jak tak to czytam i probuje zrozumiec to doslownie tak jak to napisales, to bym sie nie zgodzil, bo nawet dla wierzacego, pieklo nie moze byc realne, jesli go tak naprawde nie ma, choc tego oczywiscie nie wiemy na 100%. Lecz jakby sie nad tym glebiej zastanowic, pieklo dla wierzacego jednak moze byc tak samo realne, jak dla mnie ta kawa ktora wlasnie pije, bo z mistyczno-filozoficznego punktu widzenia, kazdy zyje w wlasnym wszechswiecie ktory sam tworzy i co dla jednego jest realne dla drugiego nie jest. Wiec tym razem nie bede dyskutowac co do kwestii istnienia piekla.
|
N lip 29, 2012 16:11 |
|
 |
ypsilon
|
Uważam, że myślimy trochę zbyt 'po ludzku' i szukamy odpowiedzi nie tam, gdzie trzeba. A egzorcyści? Wypędzanie złych duchów? Przecież one gdzieś się muszą podziać, tam właśnie jest piekło. Pytanie o jego istnienie zahacza o pytanie o Szatana, a to już jest trochę niebezpieczne.
Co do tematu: kiedyś mnie zainteresowała ta sprawa, doczytałem, że naukowcy którzy tam przebywali byli tak przerażeni tym co słyszeli, że czyniono starania żeby wymazać im pamięć krótkotrwałą bo na świecie mogłaby wybuchnąć panika. Osobna kwestia - przerazająca jest możliwość takich zabiegów. Inna sprawa że to wcale nie musiało być piekło, a jedynie dźwięki o róznych tonachj wywoływane przez ruchy tektoniczne, kontakt z atmosferą, powietrzem, itp.
_________________ Oczekuj Pana, bądź mężny, nabierz odwagi i oczekuj Pana.
|
N lip 29, 2012 16:33 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
WIST napisał(a): Ja nie wiem czy w to wierzysz, ale jak dla mnie to absurdalne. Ja nie bardzo w to wierzę. Mówią że te groźne dźwięki zostały sfabrykowane.
|
N lip 29, 2012 17:32 |
|
 |
Aziucel_Dahak
|
ypsilon napisał(a): Przecież one gdzieś się muszą podziać, tam właśnie jest piekło. No i tutaj wlasnie musze wytknac ci pewien 'blad logiczny' (nazwy tego bledu nie pamietam), jest to wyciaganie na pierwszy rzut oka prawidlowych wnioskow, ale z blednych nie udowodnionych zalozen. Skad wiadomo ze te rzekomo wypedzone demony w ogole istnieja i czy ci 'opetani' byli 'opetani' przez 'demony'.
|
N lip 29, 2012 18:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
mykitos napisał(a): Ja nie bardzo w to wierzę. Mówią że te groźne dźwięki zostały sfabrykowane. To sprawka reptilian czy jak im tam. Oni lubią gdy człowiek się boi, odczuwa strach, lęk bo dzieki temu mają co jeść 
|
N lip 29, 2012 18:28 |
|
 |
Lurker
|
Ten temat jest beznadziejny. Panowie po pijaku urwali świder, czy czym tam wiercili, i musieli szybko improwizować wyjaśnienie, a że ateizm nie był już na topie, a ciemny lud ciemnym ludem jest... Rosjanie to w ogóle zabawni są. Trzy lata temu wieścili rozpad USA, a dwadzieścia lat temu odkryli antygrawitację. Fajne, nie?
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
N lip 29, 2012 19:13 |
|
 |
WIST
|
mykitos napisał(a): Ja nie bardzo w to wierzę. Mówią że te groźne dźwięki zostały sfabrykowane. A ja nie wnikam. Coś tam we wnętrzu naszej planety jest, a tak dokładniej to jest to jakiś układ materii w postaci stałem i płynnej. Jest to takie samo piekło, zbudowane z atomów co do natury takich samych jak inne planety i gwiazdy (oczywiście same atomy są różne i różnią się proporcjami, ale co do natury to ta sama materia). Więc pytanie do Ciebie, czemu w ogóle zacząłeś o tym dyskusje? Bo mnie to najbardziej intryguje.
WIST
|
Pn lip 30, 2012 0:02 |
|
 |
nawrocony
|
Sam pomysl umiejscowiania piekla doslownie pod ziemia jest dziecinny. Nawet logicznie myslac to ilosc wolnego miejsca pod ziemia zmniejsza sie wraz z glebokoscia. Jak ty bys upchnal tam tych wszystkich grzesznikow? No chyba, ze pieklo zakrzywia czasoprzestrzen i maja polaczenie z jakims bardziej pakownym miejscem.
|
Pn lip 30, 2012 23:14 |
|
 |
WIST
|
Może jednak nie ma ich aż tak dużo. Nawet Kościół nie wypowiada się na temat kto w piekle jest. Ale to już chyba tak półżartem pół serio możemy sobie porozważać.
WIST
|
Wt lip 31, 2012 10:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
nawrocony napisał(a): Sam pomysl umiejscowiania piekla doslownie pod ziemia jest dziecinny. Nawet logicznie myslac to ilosc wolnego miejsca pod ziemia zmniejsza sie wraz z glebokoscia. Słuszna uwaga, niestety nie istotna ponieważ piekło jest puste.
|
Wt lip 31, 2012 11:21 |
|
 |
nawrocony
|
Antek69 napisał(a): nawrocony napisał(a): Sam pomysl umiejscowiania piekla doslownie pod ziemia jest dziecinny. Nawet logicznie myslac to ilosc wolnego miejsca pod ziemia zmniejsza sie wraz z glebokoscia. Słuszna uwaga, niestety nie istotna ponieważ piekło jest puste. Jesli jest puste to kto wydawal odglosy zarejestrowane na omawianym nagraniu?
|
Wt lip 31, 2012 12:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
nawrocony napisał(a): Jesli jest puste to kto wydawal odglosy zarejestrowane na omawianym nagraniu? A skąd pewność że te zarejestrowane głosy są prawdziwe
|
Wt lip 31, 2012 17:48 |
|
|
|