Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 0:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
 O co biega Bogu? 
Autor Wiadomość

Post Re: O co biega Bogu?
Cytuj:
Ja myślę, że o to by TV Trwam znalazła się na multipleksie

Nie mam nic przeciwko. Ha, może bym wreszcie zasiadł przed telewizorem, pierwszy raz od paru ładnych lat.
Cytuj:
na Krakowskim Przedmieściu stanął wielki pomnik L.Kaczyńskiego

Niewielki mi nie przeszkadza. Alternatywnie można zorganizować trwałą ekspozycję n/t życia i myśli ś.p. Prezydenta.
Cytuj:
przed pałacem Krzyż

A to już przegięcie. Jest to sugestia sojuszu ołtarza z tronem, którego w państwie świeckim nie powinno być.
piok333 napisał(a):
Każdy człowiek jest "ślepcem", a wiara jest lekarstwem na ten typ "ślepoty".

Niestety nie. Wiara nie rozwiązuje problemu milczenia Pana Boga. W każdym razie dla większości z nas, wyłączając siostrę Faustynę itp. Ale, no właśnie, żeby wejść z kontakt z Panem Bogiem to trzeba mistykiem być.
szuba napisał(a):
przecież ciągle ci daje swoje Ciało, swoją Krew...

I to jest przedmiotem wiary bądź niewiary. W każdym razie, metafizyka cudu eucharystycznego (substancja Arystotelesa) stoi w sprzeczności z metafizyką Wszechświata (atomy Demokryta). Wskutek czego np. ja w ten cud nie wierzę.

Orkiestra!

Pn sie 13, 2012 17:49

Bo "spodobało się Bogu przez głupstwo głoszenia słowa zbawić wierzących. ". Bóg nikogo na siłę nie będzie ciągnął do siebie i jeśli chcesz mieć z nim jakąś społeczność musi się to odbywa na Jego warunkach. Jeśli włożysz wysiłek w to aby poznać Boga to ci się objawi.

" Przystąpcie bliżej do Boga, to i On zbliży się do was. Oczyśćcie ręce, grzesznicy, uświęćcie serca, ludzie chwiejni! Uznajcie waszą nędzę, smućcie się i płaczcie! Śmiech wasz niech się obróci w smutek, a radość w przygnębienie! Uniżcie się przed Panem, a wywyższy was. "

To nie Bóg nas potrzebuje, ale my Jego. To nam powinno zależeć żeby mieć z nim relację, nie Jemu. Bóg nie musi ci się objawiać i nie zrobi tego na siłę, natomiast objawi ci się jeśli przystąpisz do Niego na Jego warunkach. Bóg nie musi nas zbawiać, ale chce i jest to Jego łaska.

"A mówiąc: Wypełnił się czas i przybliżyło się królestwo Boże: Pokutujcie, a wierzcie Ewangielii."
Pokutowaliście kiedyś z powodu grzechu? NIE? To zapomnijcie o relacji z Bogiem. Odwróćcie się od grzechu, uwierzcie ewangelii, a Bóg stanie się dla was tak realny jak własna Matka. Pozdrawiam.

Pn sie 13, 2012 17:54

Lurker napisał(a):
piok333 napisał(a):
Każdy człowiek jest "ślepcem", a wiara jest lekarstwem na ten typ "ślepoty".
Niestety nie. Wiara nie rozwiązuje problemu milczenia Pana Boga. W każdym razie dla większości z nas, wyłączając siostrę Faustynę itp. Ale, no właśnie, żeby wejść z kontakt z Panem Bogiem to trzeba mistykiem być.

Mówisz, jakbyś był wierzący, a myślałem, że jesteś co najmniej agnostykiem... :|

Ja - jako wierzący - nie doświadczam permanentnego milczenia Boga. Wiara otwiera moje serce na Jego słowo. Słowo w znaczeniu niewerbalnym - w stworzeniu, w zdarzeniach; słowo w znaczeniu dosłownym - w Piśmie; słowo w znaczeniu prozopoicznym - Słowo wcielone.

Bóg mówi. Wystarczy chcieć usłyszeć Jego słowo...

Acro napisał(a):
A co trzeba, żeby uwierzyć w Boga? Dostrzec Boga.

Pierwsze słyszę... :shock:

Źródłem wiary w Boga nie jest "dostrzeżenie Boga". Wiara bierze się z innego źródła. Dość jasno jest o tym w Piśmie.

Pn sie 13, 2012 18:50
Piok333 napisał(a):
Mówisz, jakbyś był wierzący, a myślałem, że jesteś co najmniej agnostykiem... :|

No przecież @Lurker pisał, że jest wierzący :shock: , a to wyklucza agnostycyzm i ateizm na starcie ;)

Acro napisał(a):
A co trzeba, żeby uwierzyć w Boga? Dostrzec Boga.

No to czekaj aż @Liza zrealizuje 100 modlitwogodzin :P.

Pn sie 13, 2012 19:19

hyks napisał(a):
Dlaczego się ciągle ukrywa, my musimy Go szukać odnajdywać? To jak gra w kotka i myszke.
Czy nie mógłby sie po prostu pokazać i oznajmić wszystkim że jest, bez tych wszystkich podchodów?

Cześć Hyks!

Bóg sie nie ukrywa to przez nasz grzech i miłość do świata materialnego tracimy zdolność dostrzegania Boga i obcowania z nim w bliskośći (symbol grzechu pierworodnego i wygnanie z raju). To przez grzech własnie oddalamy sie od Boga ponieważ nic co tak świete i doskonałe jak Bóg nie może przebywać koło grzechu. Dlatego tak Bóg usilnie zaprasza nas do świętości bo wiąze sie to z odzyskaniem przez nasz Królestwa Niebieskiego czyli wiecznego szczęscia w bliskości z nim. Zawsze mozemy to odzyskać. Jeżeli będziesz go szukał z całego serca znajdziesz go.

Pn sie 13, 2012 19:25

piok333 napisał(a):
Źródłem wiary w Boga nie jest "dostrzeżenie Boga". Wiara bierze się z innego źródła. Dość jasno jest o tym w Piśmie.

A konkretnie?

Val napisał(a):
No to czekaj aż @Liza zrealizuje 100 modlitwogodzin :P.

Zupelnie zapomniałem!

LIIIZAAAAA!!!
Co z moim nawróceniem?! Wymodliłaś już cały pakiet? Na pewno? Bo u mnie bez zmian! Chociaż, chociaż, poczekaj...
Nie, to tylko na czymś siadłem. Jednak bez zmian!

Pn sie 13, 2012 19:39

Piok333 napisał(a):
Mówisz, jakbyś był wierzący, a myślałem, że jesteś co najmniej agnostykiem...

Val napisał(a):
No przecież @Lurker pisał, że jest wierzący , a to wyklucza agnostycyzm i ateizm na starcie.

A wiecie, że niekoniecznie. Dar wiary można, owszem, traktować jako łaskę Boską, a więc mój własny, prywatny dowód na istnienie Pana Boga - ale można traktować też jako taki kwirk w mózgownicy, do czegoś przydatny ewolucyjnie (powiedzmy, podlizując się ateistom ; ), że urojony przyjaciel pomaga, gdy nie można liczyć na przyjaciół prawdziwych). Wtedy wiara okazuje się jeszcze jedną potrzebą organizmu, którą należy zaspokoić, a uchylanie się od tego zaspokojenia grozi organicznymi nieprzyjemnościami. No więc ja wierzę. Pan Bóg, jak mówią, jest dobrym bogiem. A czy istnieje naprawdę? A cholera wie...

Orkiestra!

Pn sie 13, 2012 21:31

Czcigodny @ Acro , akcja Modlitwogodzin trwa ! Ale ponieważ jesteś "trudnym" przypadkiem tych godzin musi być więcej i modli się za Ciebie wiele osób...

Pn sie 13, 2012 21:33
helleki napisał(a):
Czcigodny @ Acro , akcja Modlitwogodzin trwa ! Ale ponieważ jesteś "trudnym" przypadkiem tych godzin musi być więcej i modli się za Ciebie wiele osób...

Wyglada mi to na jakąś formę ataku magicznego.
W tej sytuacji proponowałbym aby acro zastosował Mniejszy Rytuał Odpedzenia Pentagramu, ponoć sprawdza się w przypadku ataków astralnych i chroni przed negatywnymi bytami.

Pn sie 13, 2012 21:58
zbanowany na stałe

No i jesteśmy w Domu.

Pn sie 13, 2012 22:01

hyks napisał(a):
Czy nie mógłby sie po prostu pokazać i oznajmić wszystkim że jest, bez tych wszystkich podchodów?

Albo taka dla przykladu liczba 19. Ciagle sie ukrywa. Czy nie mogla by sie po prostu pokazac?

Pn sie 13, 2012 22:38

helleki napisał(a):

A więc słusznie powtarzam dziewczynom, że jak nie jestem taki jak wszyscy... :)
Meldujcie o postępie! Ja będę informował, czy coś mi się nie nawróciło! :D

PS Na pewno nie używacie jakieś przeterminowanej wody święconej albo coś? No bo tyle czasu i zupełnie bez efektu...

robaczek2 napisał(a):
hyks napisał(a):

Albo taka dla przykladu liczba 19. Ciagle sie ukrywa. Czy nie mogla by sie po prostu pokazac?

19 jest passe. Liczy się tylko 42! *)

*) kto wie o co chodzi, ten wie, kto nie wie, widać jest niegodny... :)

Pn sie 13, 2012 23:12
Acro napisał(a):
robaczek2 napisał(a):
19 jest passe. Liczy się tylko 42! *)

*) kto wie o co chodzi, ten wie, kto nie wie, widać jest niegodny... :)
Może zapomniał ręcznika?
Swoją drogą, ukrywanie się liczb 19 lub 42 nawet nie umywa się do tego, jak skutecznie ukrywa się liczba bleem. Pokażcie mu bleem żelków, a Acro z pewnością się nawróci.

Wt sie 14, 2012 5:07

Val napisał(a):
Piok333 napisał(a):

O przepraszam :) nie zauważyłem :)

Acro napisał(a):
piok333 napisał(a):
A konkretnie?

Miałem nadzieję, że zapytasz :) Konkretnie to w Rz 10, 17 :)

Lurker napisał(a):
A wiecie, że niekoniecznie. Dar wiary można, owszem, traktować jako łaskę Boską, a więc mój własny, prywatny dowód na istnienie Pana Boga - ale można traktować też jako taki kwirk w mózgownicy, do czegoś przydatny ewolucyjnie (powiedzmy, podlizując się ateistom ; ), że urojony przyjaciel pomaga, gdy nie można liczyć na przyjaciół prawdziwych). Wtedy wiara okazuje się jeszcze jedną potrzebą organizmu, którą należy zaspokoić, a uchylanie się od tego zaspokojenia grozi organicznymi nieprzyjemnościami. No więc ja wierzę. Pan Bóg, jak mówią, jest dobrym bogiem. A czy istnieje naprawdę? A cholera wie...

No tak. Wierzący agnostyk :)

Wt sie 14, 2012 5:20
hyks napisał(a):
Dlaczego się ciągle ukrywa, my musimy Go szukać odnajdywać? To jak gra w kotka i myszke.

mnie sie zdaje, ze w tym poście jest zawarta wielka potrzeba poznania Boga :-D
to bardzo dobrze o tobie świadczy hyks, tak trzymaj..

Wt sie 14, 2012 8:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona