Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 22:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 866 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 58  Następna strona
 Obrona wartości chrześcijańskich 

Na czym powinna polegać obrona wartości chrześcijańskich?
Na promowaniu ich 81%  81%  [ 38 ]
Na narzucaniu ich siłą za pomocą prawa państwowego 6%  6%  [ 3 ]
Nie wiem / Trudno powiedzieć 13%  13%  [ 6 ]
Liczba głosów : 47

Obrona wartości chrześcijańskich 
Autor Wiadomość

Post Re: Obrona wartości chrześcijańskich
[...]

Daniel86, na obronę wartości chrześcijańskich nie wymyślono jeszcze lepszego sposobu nad protestancki, tzn. żeby świadczyć o Chrystusie swoim życiem. Uczciwością, pracowitością, pokorą i tak dalej. Wtedy opinia idzie za człowiekiem i Chrystus zbiera punkty u niewierzących/wierzących niepraktykujących/wierzących w co innego. Odgórne narzucanie tych wartości za pomocą prawa będzie przeciwskuteczne, zrodzi tylko opór w społeczeństwie i emigrację wartościowych jednostek do krajów, gdzie ustawodawca nie ma religijnego hopla. Tak powstała potęga Prus (hugenoci) i Stanów Zjednoczonych (tutaj już nie wiem, kto konkretnie, ale byli to wyznawcy "zbyt ekstremalni" dla Anglików, którzy postanowili realizować swoje pomysły na społeczeństwo na dziewiczej ziemi).

Orkiestra!

Ostatnio edytowano Pn wrz 03, 2012 10:40 przez jo_tka, łącznie edytowano 1 raz

wycieczki prywatne

Cz sie 16, 2012 23:03
zbanowany na stałe

quas napisał(a):
tam gdzie ja mieszkam, spore miasto, geje nie okazują sobie uczuć publicznie, a o trzymaniu się za ręce nie ma mowy, i to jest raczej norma w Polsce. Nie wspomnę o osiedlach, gdzie trzymanie się za ręce dwoch facetów grozi guzem na głowie - tutaj ja Cię uświadamiam. To że ja odczuwam wstręt o niczym nie świadczy skoro w Polsce geje wciąz muszą się ukrywać.

Widzisz, nie dodałem do swej wypowiedzi jeszcze jednej ważnej kwestii.

Normalni hetero nie obśliniają się na rynku i nie wkładają sobie wzajemnie rąk w miejsca intymne.
Normalni geje, nie obściskują się, nie obśliniają publicznie, nie jest to im do szczęścia potrzebne.

Ktoś, kto ma takie potrzeby - wykazuje odchylenie ekshibicjonistyczne i nie jest normą.
Dlatego Twoje argumenty jak powyżej i tezy że geje w Polsce muszą się ukrywać są trochę przeestymowane, żeby nie powiedzieć sfabrykowane. Nie wiem gdzie mieszkasz. W Polsce na ogół w miastach geje nie muszą się ukrywać i nie robią tego. Nie liżą się też na środku miast. Po prostu są sobą.
Może geje kojarzą Ci się z paradami miłości, tam się robi specjalnie teatr, by wstrząsnąć widzami. Tylko, na litość Boską, parady miłości, to nie jest normalne życie, tylko impreza.

Pt sie 17, 2012 9:03
Lurker – nic dodać, nic ująć. Nazywając rzecz po imieniu, jak to sobie @quas życzył, @quas jest zły :evil:

Całkowicie zgadzam się też z Tobą w kwestiach, o których pisałeś – aborcja, in vitro, czy homoseksualizm. To, że ktoś sobie napisze, że to są czyny moralnie złe, nie znaczy, że faktycznie takimi są. To znaczy są złe, ale z punktu widzenia danej osoby. To tylko określony światopogląd.

Zgadzam się też całkowicie w kwestii narkotyków – uczyć o szkodliwości, uświadamiać, ale powinny być dostępne legalnie. I tak można je nabyć, tyle że zarabia na tym mafia. A poza tym, uważam, każdy ma wolną wolę i niech robi ze swoim życiem co chce.

Jeśli chodzi o pytanie autora wątku i tzw. wartości chrześcijańskie, uważam, że najlepiej po prostu, by sami zainteresowani je sobie praktykowali i według nich żyli ;)
Promowanie – jasne. Nie nachalnie, na tej samej zasadzie i dokładnie w takim samym zakresie, jak można promować wartości niechrześcijańskie. Każdy światopogląd może być tak samo wyrażany i tak samo promowany.
Jeśli chodzi o uregulowanie takich rzeczy za pomocą prawa państwowego, powiem tak: nie bez powodu jestem antyklerykałem i popieram Ruch Palikota. To moja odpowiedź na chęć narzucenia na siłę wszystkim ludziom, chrześcijańskiego modelu życia.

Ostatnio edytowano Pn wrz 03, 2012 10:44 przez jo_tka, łącznie edytowano 1 raz

pierwsza część postu to odpowiedź na nieistniejące

Pt sie 17, 2012 9:08

homo_homini_canis_est napisał(a):
Przed wyborami w Polsce uaktywniają się często niektórzy biskupi i proboszczowie i nagle zamieniają się w swoistych patriotów, głosząc takie hasła jak biskup Michalik 20 lat temu: "Polak ma glosować na Polaka, katolik na katolika, a Żyd na Żyda".

Mylić się jest rzeczą ludzką, trwać w błędzie - diabelską :evil:

Ale jako że mamy do czynienia z nowym forumowiczem ;), to kolejny raz sprostuję:
Rzeczpospolita napisał(a):
Katolik na katolika, żyd na żyda

Najgłośniejszą jego wypowiedzią pozostanie ta z kampanii wyborczej w 1993 r., kiedy Kościół poparł Wyborczą Akcję Katolicką: "Katolik ma obowiązek głosować na katolika, chrześcijanin na chrześcijanina, muzułmanin na muzułmanina, żyd na żyda, mason na masona, komunista na komunistę, każdy niech głosuje na tego, którego sumienie mu podpowiada".
(...)
- Chodziło mi o jasny wybór wartości. Nie była to żadna agitacja za kimkolwiek, lecz wezwanie ludzi do głosowania na tych, których znają i którzy reprezentują określone wartości - tak arcybiskup Michalik tłumaczył swoją wypowiedź sześć lat później.

Pt sie 17, 2012 9:13
zbanowany na stałe

SweetChild, dziękuję za te cytaty. ;)
Tylko widzisz, w przestrzeni społecznej pewne wypowiedzi funkcjonują całkiem niezależnie od intencji autora.
Pan Tadeusz Mazowiecki setki razy tłumaczył o co mu chodziło, gdy mówił o odcięciu współczesności od przeszłości grubą kreską, dementował fałszywe interpretacje, a historia zapamięta jego samego i jego politykę, jako politykę "grubej kreski" - politykę braku śledztwa, procesów sądowych i karania sprawców przestępstw komunistycznych.

Pt sie 17, 2012 9:42

quas - podaj mi cytaty z Biblii które mówią o tym że sam homoseksualizm jest zły.
Czytałem i czytam Biblię i mam inne informacje.

Rozmawiałem z wieloma księżmi. Mogę uczestniczyć spokojnie w życiu Kościoła. Nie mógłbym gdybym miał grzech prawda ?

Mam wrażenie że jesteś za tym żeby mnie wsadzić przymusowo do szpitala psychiatrycznego lub spalić na stosie ...
Myślisz że geje to Ci którzy uprawiają ze sobą seks na ławkach w parku ?

Są różni geje ale ja jestem katolikiem.

To nie jest odpowiedni temat żeby wyrażać swoje zdanie na temat homoseksualizmu. Istnieją na tym forum odpowiednie tematu w których możesz się o tym wypowiedzieć.

Pt sie 17, 2012 9:48
Zobacz profil WWW
zbanowany na stałe

No to nawiązując.
Sformułowanie Pana Mazowieckiego jako pierwszego Premiera wolnej Polski o "grubej kresce" odebrałem jako wyraz wartości chrześcijańskich, nie pastwienia się nad słabszymi pokonanymi komunistami.
Oczy mi się otwierały ze zdumieniem, gdy w mojej chrześcijańskiej, wolnej Polsce już nazajutrz po exposee Premiera odezwały się liczne głosy sprzeciwu wobec tak rozumianych wartości chrześcijańskich.
Jeszcze bardziej byłem zdumiony, gdy politykujący chrześcijanie, a nawet katolicy zaczęli zwalczać Piąte Przykazanie Boże "Nie zabijaj" i domagać się w polskim prawie kary śmierci dla przestępców.
Zdumienie i szok ogarnął mnie, gdy Papież poprawił tekst świeżo wydanego Katechizmu, by uwzględnić w nim stanowisko politycznej grupy pseudokatolików, gorących zwolenników karania ludzi śmiercią.
Ciągle się dziwię światu. Bo wolę być z Chrystusem, niż z ludźmi. Choćby nie wiem jak nieskalani byliby ludzie i jak pięknie by nie mówili by namawiać do grzechu.

Nigdzie nie słyszałem przez całe 20 lat (może właśnie poza wczesnymi wystąpieniami Pana Mazowieckiego) by jakiś polityk głośno propagował najważniejsze Przykazania Miłości, dane przez Jezusa Chrystusa.
Propaganda Pana Tuska o budowaniu przez niego Rzeczpospolitej Miłości była jego złośliwą insynuacją i drwiną z wartości chrześcijańskich. Chyba nikt tego nie odebrał inaczej.

I to jest chyba znamienne, że w istocie, w polskiej polityce wartości chrześcijańskich nie ma za bardzo komu bronić. Najwyższy czas na odświeżenie polskich elit politycznych i na wejście do nich autentycznych katolików i chrześcijan.

Pt sie 17, 2012 10:32
Normalni hetero nie obśliniają się na rynku i nie wkładają sobie wzajemnie rąk w miejsca intymne.
Normalni geje, nie obściskują się, nie obśliniają publicznie, nie jest to im do szczęścia potrzebne.
Ktoś, kto ma takie potrzeby - wykazuje odchylenie ekshibicjonistyczne i nie jest normą.
Dlatego Twoje argumenty jak powyżej i tezy że geje w Polsce muszą się ukrywać są trochę przeestymowane, żeby nie powiedzieć sfabrykowane. Nie wiem gdzie mieszkasz. W Polsce na ogół w miastach geje nie muszą się ukrywać i nie robią tego. Nie liżą się też na środku miast. Po prostu są sobą.
Może geje kojarzą Ci się z paradami miłości, tam się robi specjalnie teatr, by wstrząsnąć widzami. Tylko, na litość Boską, parady miłości, to nie jest normalne życie, tylko impreza.

Nie wiem czemu piszesz o jakimś obleśnym wkładaniu sobie rąk przez gejów. Mówiłem o normalnym ozkazywaniu sobie uczuć, chociażby trzymaniu się za ręce czy zwykłym pocałunku. Zdecydowanie za bardzo koloryzujesz to jak to niby geje w Polsce się dobrze mają bo publicznie mogą sobie okazywać uczucia jak każda normalna para. Prawda jest taka, że wielu się ukrywa, publicznie nie pokazuje się tak jak każda normalna para, a jeżeli już to w określonych sytuacjach i miejscach. Nie prawdą jest że tylko na wsiach geje muszą się ukrywać. W miastach tak samo, bo naprawdę moża dostać guza, zwłaszcza na osiedlach.
BrunoEdward napisał(a):
quas - podaj mi cytaty z Biblii które mówią o tym że sam homoseksualizm jest zły.
Czytałem i czytam Biblię i mam inne informacje.

Rozmawiałem z wieloma księżmi. Mogę uczestniczyć spokojnie w życiu Kościoła. Nie mógłbym gdybym miał grzech prawda ?

Mam wrażenie że jesteś za tym żeby mnie wsadzić przymusowo do szpitala psychiatrycznego lub spalić na stosie ...
Myślisz że geje to Ci którzy uprawiają ze sobą seks na ławkach w parku ?

Są różni geje ale ja jestem katolikiem.

Przeczytaj co ja napisałem. Nie pisałem że homoseksualizm jest zły i nie takie pytanie Ci zadałem. Piszę o normalnych gejach, a słysze tylko o jakiś obleśnych sytuacjach, gejach uprawiających seks w parkach i publicznie wkładających sobie ręce w miejsca intymne jakby to była norma, ale nie według mnie i nie z moich ust.

Nie twierdziłem że homoseksualizm jest zły i inne pytanie Ci zadałem. Proszę odpowiedz, jeśli możesz ale na to konkretne pytanie.
Jeszcze mam jedno pytanie do BrunoEdwarda. :) Czy jako gej i katolik wierzący w Boga, Jezusa, jesteś w stanie powiedzieć że związki homoseksulane są grzechem, a więc i złem, zprzeniewierzającym się Bogu, a więc podszeptem szatana ??

Pt sie 17, 2012 10:45
Papież poprawił tekst Katechizmu wstawiając akapit, że aktualnie świat dysponuje dostaecznymi środkami odizolowania złoczyńcy, a więc można swobodnie odstąpić od wymierzania kary śmierci.
Wartości chrzescijańskich nie będą propagować politycy, którzy w trakcie Mszy św przed ołtarzem Pana, nie potrafią podać sobie dłoni przekazując znak pokoju.

Pt sie 17, 2012 10:51

quas, nie chcę mi się znowu przerzucać jałowo argumentami z Tobą. Zadam Ci tylko pytanie. Jak lewica może Ci coś narzucać słowami "sam zdecyduj"? By było narzucanie, muszą paść słowa "musisz", albo "nie możesz".

Czyli w legalizacji nie chodzi o uznanie zła dobrem tylko nielegalnego legalnym. Nikt przecież Ci nie każe wierzyć, że homoseksualizm jest dobry, ani tym bardziej go praktykować. Wystarczy tylko, że będzie wzajemny szacunek i tolerancja, bo narzucanie siłowe i tak będzie nieskuteczne. Od moralności jest religia, natomiast prawo państwowe jest od porządku społecznego. Z tego powodu nie może ono prześladować za prywatne odmienności ani katolików, ani gejów.

Zwróć też uwagę na wynik ankiety!

Pt sie 17, 2012 10:55
zbanowany na stałe

quas napisał(a):

Nie wiem czemu piszesz o jakimś obleśnym wkładaniu sobie rąk przez gejów.

Na litość Boską, gdzie Ty wyczytałeś u mnie o wkładaniu sobie rąk w miejsca intymne przez gejów???? :o :o :o

Jest takie stare polskie przysłowie "Głodnemu chleb na myśli" - nie chcę Cię obrazić, jednak to przysłowie mi natychmiast się skojarzyło z Twoja wypowiedzią :x

Pt sie 17, 2012 10:56
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
Papież poprawił tekst Katechizmu wstawiając akapit, że aktualnie świat dysponuje dostaecznymi środkami odizolowania złoczyńcy, a więc można swobodnie odstąpić od wymierzania kary śmierci.

Nieprawda!
Sprawdź dokumenty źródłowe. W Polsce jest to łatwo zrobić porównując pierwsze wydanie Katechizmu (to niebieskie) z kolejnymi.
Sformułowanie, jakie podajesz było w pierwotnej wersji katechizmu. Natomiast w wyniku oburzenia pseudokatolików, w tym polskich polityków tzw. prawicy, Papież uzupełnił to zdanie, stwierdzeniem, że we współczesnym świecie nadal mogą istnieć sytuacje, gdy nie da się skutecznie odizolować złoczyńcy i wtedy dopuszcza się zastosowanie kary śmierci.

Co skądinąd jest prawdą i było to sygnalizowane także w pierwotnej wersji katechizmu, tylko Papież uznał za stosowne to podkreślić w związku z wyraźną presją pseudokatolików cywilizacji zachodniej, w tym Polski.

Pt sie 17, 2012 11:06
Heh, no tak. Przepraszam. To sobie zamień wkładanie rąk na obleśne obślinianie się publicznie, to podobna kategoria więc nie wiem co się tak obużyłeś. To nie ja takie teksty pisałem tylko Ty, jakieś skrajności, więc to przysłowie napewno do mnie nie pasuje. Nawet mi to przez myśl nie przeszło, dziwne że Ty tak pomyslałeś.

Pt sie 17, 2012 11:08

Pokrętne pytanie quas...

Jednak na nie odpowiem. Sprecyzuj pytanie i powiedz o jakich konkretnie związkach mówisz.

Najpierw kilka informacji żebyś mnie dobrze zrozumiał.
Związek to relacja między dwojgiem ludzi.
Mój idealny związek i relacja nie opiera się na seksie.

Grzechem jest seks a nie seksualność. Taka jest nauka Kościoła i tak mi tłumaczyli księża - także na religii.
Wobec tego akt seksualny jest niewątpliwie grzechem.

Związek homoseksualny to nie rodzina.

A więc ... relacja pomiędzy dwoma homoseksualistami którzy żyją w czystości nie jest grzechem. Trzymanie się za ręce to nie "obmacywanie się".
Przytulenie czysto przyjacielskie to też nie obmacywanie się. Jeżeli tego nie rozumiesz - dojrzej emocjonalnie...

Można iść do parku na spacer, do kina i robić naprawdę dużo rzeczy ... w relacji nie trzeba od razu robić grzesznych rzeczy.

To nie jest odpowiedni temat więc jeśli masz do mnie pytania napisz do mnie wiadomość prywatną. W tym temacie już nie będę Ci odpowiadał bo inni chcą prowadzić kulturalne dyskusje o wartościach Chrześcijańskich w Państwie.

PS. quas - jesteś taki czysty żeby kogoś potępiać ?

Pt sie 17, 2012 11:14
Zobacz profil WWW
zbanowany na stałe

@Quas,
Nic nie muszę sobie zamieniać.
Nie słyszałem nigdy by geje sobie wkładali ręce w miejsca intymne publicznie, lub by się domagali prawa do tego. Natomiast nieraz się słyszy o różnych obscenicznych rzeczach dokonywanych publicznie przez pary heteryckie.

A poza tym... Potęga podświadomości działa ;)

Pt sie 17, 2012 11:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 866 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 58  Następna strona