Gdzie jest Bóg w Kosciele
Autor |
Wiadomość |
wiatr
|
 Re: Gdzie jest Bóg w Kosciele
A co do cudów eucharystycznych - nie każdy w nie wierzy? No pewnie! Jezus chodził między ludźmi, czynił cuda, uzdrawiał, uwalniał opętanych, wskrzeszał zmarłych, rozmnażał chleb - pomimo tego tak wielu Mu nie uwierzyło... Nic się nie zmieniło w tym względzie także i dziś. Z Bogiem! 
|
Śr wrz 05, 2012 18:04 |
|
|
|
 |
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
Tak, tak, tak! Ludzie spoza Kościoła nie zawsze rozumieją na czym polega funkcja kapłańska i dobrze że tłumaczysz, wiatr. Kapłan jest namaszczony przez Boga i na tej podstawie jest uprawniony do sprawowania Sakramentów Świętych. On i tylko on. I nie dlatego, ze jest człowiekiem świętym, albo wyróżnionym, czy lepszym od innych. Jest taki jak inni, tyle, że służy innym poprzez posługę kapłańską na sposób sakramentalny.
Warto pamiętać, że Kościół uczy, że wszyscy wierni jako chrześcijanie mają misję świadczyć posługę kapłańską, tyle, że nie poprzez sprawowanie Sakramentów Świętych, a poprzez głoszenie chwały Chrystusa, promieniowanie miłością i przez głoszenie Słowa Bożego.
_________________ Jezus Chrystus jest Panem Świata i Wszechświata, jest Królem Polski, mojej ukochanej Ojczyzny. Króluj nam, Chryste !!
|
Śr wrz 05, 2012 18:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
wiatr napisał(a): Kochani - tu nie było żadnej przenośni, ani ściemniania! Bóg zdecydował, że oddaje się "w niewolę" człowiekowi i kapłan MA WŁADZĘ SPROWADZANIA BOGA NA ZIEMIĘ POD POSTACIĄ CHLEBA I WINA. Nie w przenośni, ale dosłownie. [...] To, że ktoś w to nie wierzy, to zupełnie inna sprawa, ale to nie jest przypadkowe sformułowanie - TO KAPŁAN DECYDUJE KIEDY BÓG ZSTĘPUJE NA ZIEMIĘ POD POSTACIĄ CHLEBA I WINA. No i co teraz powiesz, quas? Miałem rację, oczywiście.
|
Śr wrz 05, 2012 18:38 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@ akruk
Kapłani posiadają władzę od samego Pana Boga. Bóg dał ją im z własnej woli. Warto pamiętać, że Bóg jest nie tylko królem, ale także sługą i On zdecydował się pokornie nam oddawać się na każdej mszy świętej pod postacią chleba i wina.
|
Śr wrz 05, 2012 20:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MIXer napisał(a): Kapłani posiadają władzę od samego Pana Boga. Bóg dał ją im z własnej woli. Wszystko jedno. Nie wypowiadałem się o tym, skąd ją mają.
|
Cz wrz 06, 2012 4:56 |
|
|
|
 |
Adamek
|
akruk napisał(a): quas napisał(a): akruk napisał(a): Na Wielkiego Cthulhu! Chcesz powiedzieć, że kapłan swoją WŁADZĄ potrafi ROZKAZYWAĆ BOGU? Nawet ateiści wiedzą że Bogu nikt nie może rozkazywać, ale czasami lubią udawać greka.  Ciekawe KTO tu udaje Greka? Ten co czyta i rozumie to, co jednoznacznie napisano czarno na białym, czy ten, który próbuje ściemniać i sugerować, że oznacza to coś innego niż oznacza: Cytuj: ksiądz, i tylko ksiądz, ma niesłychaną władzę - może sprowadzić Boga na ziemię
Nom... jak wsadzę Cię do windy (bo mi na to pozwolisz...) i wcisnę guzik, to MAM WŁADZĘ sprowadzić Cię na inne piętro... czy ograniczyłem w czymś Twoją wolność? (nie wspominam o wszechmocy...) czy tą władzę ma ktoś poza guzikami windy? ceretis paribus... Ksiądz i tylko ksiądz (dla niewtajemniczonych: biskup też...) ma władzę sprowadzić Boga na ziemię (co nie znaczy, że Bóg sam nie może na nią zstąpić (np używając schodów w przykładzie powyżej))... ...to znaczy: jak zrobi to ksiądz, to możemy mieć pewność, że Bóg zstąpił... w innych przypadkach tylko nadzieję (tym samym zresztą różnią się sakramenty od sakramentaliów)
_________________ Wszystkie rzeki płyną do morza, a morze wcale nie wzbiera;
|
Cz wrz 06, 2012 19:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Adamek napisał(a): Ksiądz i tylko ksiądz (dla niewtajemniczonych: biskup też...) ma władzę sprowadzić Boga na ziemię (co nie znaczy, że Bóg sam nie może na nią zstąpić (np używając schodów w przykładzie powyżej))... ...to znaczy: jak zrobi to ksiądz, to możemy mieć pewność, że Bóg zstąpił... w innych przypadkach tylko nadzieję (tym samym zresztą różnią się sakramenty od sakramentaliów) ciekawe. nie wiedziałam. a co w takim razie z tego typu sytuacja, o której wspominał sam Zbawiciel: 'Gdzie dwóch albo trzech gromadzi się w imię Moje, tam Ja jestem pośród nich'?
|
Cz wrz 06, 2012 20:02 |
|
 |
Adamek
|
Cytuj: ... w innych przypadkach tylko nadzieję ale nadzieja poparta wiarą rodzi pewność...
|
Cz wrz 06, 2012 20:29 |
|
 |
Adamek
|
poza tym powyżej (tak rozumiem) była mowa o sprowadzeniu Boga fizycznie... tam gdzie jest dwóch lub trzech nie mam pewności fizycznej obecności Boga... na pewno duchowej (nie wiem czy w ogóle jest miejsce gdzie Boga nie ma... może w piekle... choć Chrystus tam był... no nie wiem...)
|
Cz wrz 06, 2012 20:33 |
|
 |
wiatr
|
Jest jeszcze inny szkopuł - wielu kapłanów w różnych stronach świata równocześnie dokonuje konsekracji i za każdym razem Bóg przychodzi fizycznie na ziemię pod postacią chleba i wina, w różnych miejscach świata jednocześnie - to jest prawda, której człowiek nie jest w stanie ogarnąć, a jednak jest to możliwe i rzeczywiście dotyczy to obecności fizycznej.
|
Cz wrz 06, 2012 21:06 |
|
 |
Lurker
|
wiatr napisał(a): A co do cudów eucharystycznych - nie każdy w nie wierzy? No pewnie! Jam Ci jest! Ja, ja nie wierzę! Bo gdyby przemiana następowała naprawdę, opłatek naprawdę zamieniałby się w ludzkie mięso, a wino mszalne w ludzką krew. ZA KAŻDYM RAZEM, a nie tylko w wyjątkowych okolicznościach. Albowiem spodobało się Panu Bogu postawić świat materialny na atomach, a nie na substancji i formie. Wskutek czego wyjaśnienia "cudu" Przeistoczenia, delikatnie mówiąc, rozmijają się z rzeczywistością. To po prostu nie ma prawa działać.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Cz wrz 06, 2012 22:24 |
|
 |
Otto_Katz
Dołączył(a): Wt sty 03, 2012 14:37 Posty: 574 Lokalizacja: racjonalista@op.pl
|
Lurker. Wielkie nieba, a cóż to za bluźnierstwa nocną porą rozgłaszasz  ? Toż dzieciątka dziewięcioletnie z tym problemu żadnego nie mają, Ty zaś niechybnie szatanem sceptycyzma  opanowanyś został. Powiadam Ci niedowiarku, po 0,7 na twarz wszystko wyda Ci się proste, zrozumiałe i bezproblemowe. Potwierdzone z autopsji niejednokrotnie  . B"i"zony Higssa ogarniasz, a elementarnej transsubstancji i rozkazywania Bogu przez kapłana nie czaisz  ? No wiesz  ? Załamka, wstyd, ruja i poróbstwo w jednym. Podciągnij się stary  . ----------------------------------------------------------------------------------- Aż i pozostałym "niewiernym Tomaszom" zapodam: Prymas Polski, kardynał Stefan Wyszyński, 22.05.1957 r. do nowowyświęconych księży w Ołtarzewie skierował m.in. następujące słowa:"Kaplan to drugi Chrystus. Otrzymaliście w tej chwili straszliwa władzę. To jest władza nie tylko nad szatanami, nie tylko nad znakami sakramentalnymi, ale przede wszystkim nad samym Bogiem! Jesteście przecież spirituales impiratores, a jako tacy macie władzę rozkazywać nawet samemu Bogu. On tego zapragnął. On tego od was chciał. Będziecie Mu rozkazywać, gdy na wasze słowa zstępować będzie na ołtarze - Bóg żywy".(cytat z "Ateneum Kapłańskie", nr 310/1960, str.165)
_________________ 1. Religijność to postawa, w której BOHATERSKO pokonuje się trudności nieznane osobom bezwyznaniowym - trawestacja ze Stefana Kisielewskiego 2. Gdzie mod nie może - admina pośle? -
|
Cz wrz 06, 2012 22:51 |
|
 |
Adamek
|
Lurker napisał(a): Bo gdyby przemiana następowała naprawdę, opłatek naprawdę zamieniałby się w ludzkie mięso, a wino mszalne w ludzką krew... ... u mnie zdarza się to za każdym razem... następuje przemiana, jem Ciało, które smakuje jak wafel, i mam z tego mięso w sensie fizycznym - i jestem najedzony duchowo (tego nie umiem wytłumaczyć wierzącym inaczej... może kiedyś się naumiem); naprawdę zmienia się w ciało, w dodatku buduje moje ciało... ... ale jak ślepemu pisać o kolorach...
|
So wrz 08, 2012 20:06 |
|
 |
Lurker
|
Zabawne, mam takie samo odczucie.
Gdyby dochodziło do transubstantancji, opłatek nie smakowałby jak wafel, tylko jak surowe ludzkie mięso. Bo byłby tym surowym ludzkim mięsem. Normalnie, fizycznie, amen. Atomy, bracie, to nie bajka - w przeciwieństwie do substancji. ^_^
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
So wrz 08, 2012 20:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@ Lurker
Opłatek zamienia się w ciało Chrystusa, ale nie jest to takie ciało, jakie my posiadamy. Ciało Chrystusa jest w stosunku do naszego odmienione, chwalebne. Jest to to ciało, które Jezus posiadał po swym zmartwychwstaniu. Kościół naucza także, że obecność Jezusa Chrystusa w Eucharystii można poznać tylko przez wiarę.
|
N wrz 09, 2012 1:33 |
|
|
|