Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 12:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Dla Świadków Jehowy obalenie Ich dogmatu 
Autor Wiadomość

Post Re: Dla Świadków Jehowych obalenie Ich dogmatu
frater jest zapewne autorem podobnego wątku na katoliku: http://www.dyskusje.katolik.pl/viewtopic.php?f=17&t=21574&p=803613#p803613

Pt paź 12, 2012 12:21
zbanowana na stałe

Jest bardzo dużo wiedzy w KK, by nie trzeba było iść na łatwiznę i na niej spokojnie mogę się oprzeć, więc bardzo bardzo bardzo bardzo bardzo mocno przepraszam, za tamto zdanie. I ucinam dalsze dywagacje na ten temat, by pytania się nie mnożyły.

@Ukasz

Nie jestem autorem tamtego wątku na dyskusjach na Katoliku.

Ale wszyscy Katolicy w pewnych okolicznościach i warunkach mogą odwiedzać za Klauzurą Zakony Monastyczne (ze ścisłą Klauzurą). Mężczyźni – męskie, kobiety – żeńskie i możecie się tam nausznie i naocznie bezpośrednio przekonać, że spojrzenie na wiele tematów jest różne niż mnichów i mniszek. Czyli, by je posiadać nie potrzeba nawet specjalnej wiedzy. Wystarczy dużo Kontemplacji, postów, Posłuszeństwa i życia w daleko posuniętej Czystości Serca. Gdyż JEDEN JEST DUCH ŚWIĘTY.

@remek116

Wspólnym mianownikiem jest Biblia Tysiąclecia z Świadkami Jehowy dlatego, że zanim nie zaczęli korzystać z własnej wersji Biblii, korzystali z Tej właśnie Biblii Tysiąclecia.

humalog napisał(a):
Cytuj:
Pożądliwość ciała dotyczy naturalnie sexu

Czy małżeńskiego także?

W nieśmiertelnym Ciele;
1. przed grzechem pierworodnym
2. i po Zmartwychwstaniu Ciał sex nie tylko jest grzechem, ale jest wręcz niedopuszczalny jest to zamach na życie, zamach na Nieśmiertelność, zamach na Równowagę w Świecie BOŻYM

Natomiast w upadłym grzesznym ciele śmiertelnym sex jest Dopuszczony przez BOGA do rozmnażania się w Związkach przez BOGA Błogosławionych jako następstwo upadku tym właśnie grzechem i ciągnie to za sobą bardzo poważne następstwa (kataklizmy, kobieta rodzi w bólu własne dzieci, są choroby, trujące rośliny, jadowite zwierzęta, zwierzęta się nawzajem zjadają itp).

Ale nawet tu są niektórzy Powołani do życia w Czystości Cielesnej i wśród nich BÓG Powołuje osoby do poszczególnych Posług (Dusze Kontemplacyjne, Dusze Ofiary, Biskupów, Egzorcystów, Posługujących Sakramentem Pojednania i Pokuty, Posługujących Charyzmatem Uwalniania demonicznego, Pustelników, Mnichów i Mniszki Monastyczne itp.)

Pt paź 12, 2012 15:10
frater napisał(a):
W nieśmiertelnym Ciele;
2. i po Zmartwychwstaniu Ciał sex nie tylko jest grzechem, ale jest wręcz niedopuszczalny jest to zamach na życie, zamach na Nieśmiertelność, zamach na Równowagę w Świecie BOŻYM

Natomiast w upadłym grzesznym ciele śmiertelnym sex jest Dopuszczony przez BOGA do rozmnażania się w Związkach przez BOGA Błogosławionych jako następstwo upadku tym właśnie grzechem i ciągnie to za sobą bardzo poważne następstwa (kataklizmy, kobieta rodzi w bólu własne dzieci, są choroby, trujące rośliny, jadowite zwierzęta, zwierzęta się nawzajem zjadają itp).

Jeszcze tylko zaznaczmy, że jest to osobista interpretacja istoty grzechu pierworodnego
usera frater, która nie ma poparcia w oficjalnym nauczaniu Kościoła.
Poproszony o udokumentowanie tego rodzaju poglądów dotąd
nie przedstawił nic, co możnaby uznać za jakieś uzasadnienie. :)

Pt paź 12, 2012 15:20
zbanowana na stałe

Może byś przytoczył na jakich to dokumentach KK się opierasz. I zacytuj te fragmenty, które sprzeczne są z tym co piszę.

Pt paź 12, 2012 15:50
Nie, to Ty wysunąłeś tezę, że pierwsi ludzie zgrzeszyli seksem
i do Ciebie należy obowiązek jej udowodnienia.

Pt paź 12, 2012 15:53
zbanowana na stałe

Kod:
która nie ma poparcia w oficjalnym nauczaniu Kościoła

Czy to Twoja wypowiedź? Więc udowodnij.

Natomiast nie jest obowiązkiem udowadniania żadnego z członków forum.wiara.pl swoich tez w Magisterium KK. Chyba, że zmienisz Regulamin.

Mam Posługę dostępny będę w Niedzielę w godzinach popołudniowych.

Pt paź 12, 2012 16:08
frater napisał(a):
Kod:
która nie ma poparcia w oficjalnym nauczaniu Kościoła

Czy to Twoja wypowiedź? Więc udowodnij.

Natomiast nie jest obowiązkiem udowadniania żadnego z członków forum.wiara.pl swoich tez w Magisterium KK. Chyba, że zmienisz Regulamin.

Ależ skądże znowu :) Userzy mają prawo do najdziwniejszych nawet tez,
które zupełnie nie muszą mieć uzasadnienia w nauczaniu Kościoła,
dokładnie tak jak Twoja o seksie jako grzechu pierworodnym.

KKK o grzechu pierorodnym:

"397 Człowiek - kuszony przez diabła - pozwolił, by zamarło w jego sercu zaufanie do Stwórcy, i nadużywając swojej wolności, okazał nieposłuszeństwo przykazaniu Bożemu. Na tym polegał pierwszy grzech człowieka. W następstwie tego faktu każdy grzech będzie nieposłuszeństwem wobec Boga i brakiem zaufania do Jego dobroci.

398 Popełniając ten grzech, człowiek przedłożył siebie nad Boga, a przez to wzgardził Bogiem; wybrał siebie samego przeciw Bogu, przeciw wymaganiom swego stanu jako stworzenia, a zarazem przeciw swemu dobru. Stworzony w stanie świętości, człowiek był przeznaczony do pełnego "przebóstwienia" przez Boga w chwale. Zwiedziony przez diabła, chciał "być jak Bóg" , ale "bez Boga i ponad Bogiem, a nie według Boga" .

399 Pismo święte pokazuje dramatyczne konsekwencje tego pierwszego nieposłuszeństwa. Adam i Ewa tracą natychmiast łaskę pierwotnej świętości . Boją się Boga, utworzyli sobie fałszywy Jego obraz, widząc w Nim Boga zazdrosnego o swoje przywileje .

400 Ustalona dzięki pierwotnej sprawiedliwości harmonia, w której żyli, została zniszczona; zostało zerwane panowanie duchowych władz duszy nad ciałem ; jedność mężczyzny i kobiety została poddana napięciom; ich relacje będą naznaczone pożądaniem i chęcią panowania. Została zerwana harmonia ze stworzeniem; stworzenie widzialne stało się wrogie i obce człowiekowi . Z powodu człowieka stworzenie "zostało poddane marności" (Rz 8, 20). Na koniec zrealizuje się wyraźnie zapowiedziana konsekwencja nieposłuszeństwa : człowiek "wróci do ziemi, z której został wzięty" . Śmierć weszła w historię ludzkości 273 .

401 Po tym pierwszym grzechu prawdziwa "inwazja" grzechu zalewa świat: bratobójstwo popełnione przez Kaina na Ablu ; powszechne zepsucie będące następstwem grzechu ; w historii Izraela grzech często jawi się przede wszystkim jako niewierność Bogu przymierza i jako przekroczenie Prawa Mojżeszowego. Również po Odkupieniu przez Chrystusa grzech ujawnia się wśród chrześcijan na wiele sposobów . [...]"

Tylko tyle i aż tyle, nie ma mowy o tym, czym dokładniej był
grzech pierworodny, opowiadanie jakoby Adam i Ewa zgrzeszyli
seksem jest wyłącznie osobistą interpretacją :)

Pt paź 12, 2012 16:26
Cytuj:
W nieśmiertelnym Ciele;

Tak myślałem wnioskując z poprzednich postów, ze napiszesz taka TOTALNA BZDURĘ, która jest tylko i wyłącznie projekcja Twojego umysłu, gdyż nie ma żadnego pokrycia w Nauczaniu Kościoła.

Cytuj:
Posługuję Charyzmatami Uwalniania i Uzdrawiania głównie na terenie Archidiecezji Warszawskiej, gdzie Biskupi Miejsca wiedzą dokładnie kto Posługuje takimi Charyzmatami na Ich terenie.

Tylko i wyłącznie do biskupów należy rozeznanie i regulowanie używania charyzmatu.

Najwyższy więc czas by biskupi dowiedzieli sie co ty wyprawiasz i zweryfikowali tenże charyzmat u Ciebie.

Tak sie bowiem składa, że charyzmatyk i człek obłąkany maja wiele wspólnego, a biskupi bywaja omylni w swoich werdyktach.

Pt paź 12, 2012 16:54
Hmm.. Człowiek z Charyzmatami - Posługuje i ma Prawo Uwalniania.
Biblia zawsze wzbudzała wiele kontrowersji i wzbudzała będzie nadal.Każdy człowiek czytając Pismo odbiera je bardziej do siebie - do swojego życia .Każda Religia interpretuje Pismo odpowiednio do swojego nauczania i do swoich przekonań ukierunkowanych właśnie przez to samo Pismo.
Z Biblią w ręku zabijamy, bronimy swoich praw, swoich przekonań, z Biblią w ręku idziemy na wojny , z Biblią w ręku padamy na kolana i prosimy o łaskę.Z Biblią w ręku tworzymy broń i z Biblią w ręku się mścimy - Wszystko to w naszym przekonaniu , bardzo często jest w imię dobra.
Czy pytanie jaka biblia powinna być wspólnym mianownikiem nie jest troszku przesadzone?
Czy interpretacja Biblii jakiegokolwiek wyznania daje słuszne przekonanie iż to wyznanie jest na pewno właściwe i prawdziwe?
W każdym zakątku świata - Biblia interpretowana jest przez Człowieka a człowiek jest istotą omylną nawet w stu - procentowym przekonaniu że ma rację - może się mylić.
Czy nie byłoby prościej i łatwiej jako wspólny mianownik uznać JEZUSA CHRYSTUSA?
Jako wspólny mianownik uznać Boga ?
UZNAĆ - nie interpretować
W przeciwnym wypadku takie chyba są tego skutki iż - sex jest grzechem a zabicie z Biblią w ręku jest błogosławieństwem.
Zdrada jest potępieniem a zamach na setki ludzi ( z " dobrą " interpretacją Biblii) jest czynem w słusznej wierze.Postawmy Jezusa jako wspólny mianownik a nikt z Biblią w ręku nie będzie potrafił zabić, nikt nie będzie potrafił drugim pogardzić, nikt nie potępi, nikt swoich praw wywyższał nie będzie, nikt na przeciwnika swojego kamieniem nie rzuci tylko do domu swojego Go przyjmie.
Człowieku z Charyzmatami - Jezus nie mówił wymijająco, ogólnikowo , nie miał nic do ukrycia, nie zatajał słów przeznaczonych dla człowieka.Jezus jasno i otwarcie mówił do człowieka w sposób dla człowieka zrozumiały.
Jeśli powiedział - NIE ZABIJAJ - to tyczy się to WSZYSTKIEGO absolutnie WSZYSTKIEGO.

SKORO BÓG STWORZYŁ CZŁOWIEKA NA SWÓJ OBRAZ I SWOJEGO PODOBIEŃSTWO TO CHYBA NIE PO TO BY STWORZYĆ BROŃ PRZECIWKO SOBIE.

Pt paź 12, 2012 17:29
zbanowana na stałe

Kochani rano wcześnie muszę wstać więc pogadamy na spokojnie w poniedziałek.

Zapewniam Was, że Biskupi Miejsca wiedzą dokładnie kim jest frater - ale nic nie stoi na przeszkodzie byście się sami przekonali u źródła. Przypominam, że Biskupów Pomocniczych w mojej Archidiecezji jest trzech i nad Nimi znacznie wyżej stojący Arcybiskup. Na ile to możliwe udzielą Wam informacji jednak nie liczcie na wylewność ze względu na moje bezpieczeństwo.
Ale zapewnienie od Biskupów, że wiedzą kim osobowo jest frater możecie uzyskać. Ale, to że Oni wiedzą nie jest jednoznaczne z tym, że to Wy możecie to wiedzieć. Kiedyś w przeszłości byłem sprawdzany Tą właśnie drogą i wiem, że jest skuteczna z pełnym poszanowaniem mojego bezpieczeństwa.

Trzeba też pamiętać, że osoby Posługujące Charyzmatami nie Uwalniają i nie Uzdrawiają tylko Robi to tylko i wyłącznie BÓG TRÓJJEDYNY. My jesteśmy tylko narzędziami.
Nadto Charyzmaty należą do KK. I są po to, by nimi Posługiwać.

Jak mógłbym pomóc swoją Posługą - wielu z Was jakbyście o tym nie wiedzieli? Jak bym mógł pomóc swoją Posługą, gdyby nie wiedzieli o tym homoseksualiści, okultyści i inni?
W realu Posługujemy we Wspólnocie Kościoła i jest znacznie prościej. W internecie bez ujawnienia się choćby częściowego Posługa jest nierealna. I tak nie znacie dokładnie moich personaliów więc pychy tu chyba niema.

Czy wielu znacie poza mną Posługujących w polskojęzycznej części internetu z Posługą Uwalniania demonicznego, czy Posługą Uzdrawiania? Można zarzucać mi lenistwo i brak obecności w wielu innych miejscach - można też walczyć ze mną do czego jestem przyzwyczajony.

Może wspólnie bez nerwowej atmosfery dojdziemy do wspólnych wniosków :).

Pytanie do wszystkich osób, które uważają, że mają dosyć dobrą znajomość Biblii i Nauczania KK.

Czy wiadomo kto był pierworodnym synem Adama i Ewy?

Ps
najlepiej, by dyskusja została przeniesiona do działu, w którym mogą się wypowiadać tylko Katolicy, tytuł zmieńcie na "grzech pierworodny" czy coś w tym rodzaju i by Moderował ten wątek tylko i wyłącznie Johnny99

Do wszystkiego powoli dojdziemy wspólnie, nie chcę doprowadzić do zaostrzenia postaw. :)

Ostatnio edytowano Pt paź 12, 2012 23:12 przez frater, łącznie edytowano 5 razy

Pt paź 12, 2012 22:44
frater napisał(a):
Posługuję Charyzmatami Uwalniania i Uzdrawiania

Zastanawiające, że uwalnianiem i uzdrawianiem zajmują się osoby sprawiające wrażenie opętanych i chorych, bynajmniej nie na ciele.

frater napisał(a):
Nadto ja żyję w daleko posuniętej Czystości Cielesnej

To chyba wszystko tłumaczy.

Ostatnio edytowano Pt paź 12, 2012 22:58 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 2 razy

Pt paź 12, 2012 22:54

pierworodnym był Kain zdecydowanie.
Natomiast nie istnieje coś takiego jak tajna nauka Kościoła. Kościół jest transparentny i ja jestem Kościołowi posłuszny.
Mój Kościół Katolicki nigdy nie opublikował żadnego dokumentu, w którym było napisane, że Adam i Ewa zgrzeszyli seksem.
Jeśli chodzi o charyzmat uzdrawiania itd. Czasem chętnie w praktyce bym się przekonał, czy to działa. Nie z ciekawości, a z potrzeby. Szanuję taki dar, niezależnie od ewentualnej niezgodności w pewnych sprawach.
Mam nadzieję, że za ok. 80 lat będziemy w niebie przy niebiańskim winie śmiać się z ewentualnych różnic tu na ziemi :)

Pt paź 12, 2012 22:57
zbanowana na stałe

Dokumentów nie ma, ale są Objawienia przez PANA JEZUSA Obostrzone do kogo są skierowane. I mogę wyjawić tylko tyle i temu na ile dostanę Pozwolenie. W tym wypadku chodzi o Objawienia Świętej Duszy Wyniesionej na Ołtarze.

Są też Objawienia nie jedne do Kapłanów, które mogą czytać i inni Wierni. Ale Te tylko Biskup może tu w tym temacie podać to źródło. Ja jestem tylko pyłem i nie wezmę na siebie tej odpowiedzialności.

@gacjan

co do Twojej potrzeby zapraszam na PW.

Pt paź 12, 2012 23:24
zbanowana na stałe

@Magdalena_i

Gdybym teraz odpowiedział to zaogniłoby to teraz atmosferę. Dlatego lepiej dojdziemy do tego wspólnie. Powoli na tyle na ile jesteście gotowi. Za rok o tej porze może przypomnicie sobie swoje stanowisko, ale czy to będzie miało jakieś znaczenie. Chyba nie. Ważne by rozwijać się Duchowo. Oto tu chodzi. Nie frater się tu liczy, nie Magdalena_i - ale nasz Wzrost w Wierze, Miłości, Pokoju, Pokorze, Czystości, Nadzieji i pracy w Służbie BOŻEJ

Ja Was Kocham i chcę wszystko co robię, robić tylko w Duchu Miłości. Czasem nie starcza mi cierpliwości za co przepraszam. :)

Pt paź 12, 2012 23:57

@ frater

Nie potrafię jakoś uwierzyć w to, że Pan Jezus nie powiedział wszystkiego w publicznym Objawieniu. Po prostu wierzę w to, że Kościół przed nami nic nie tai, a i Jezus powiedział nam wszystko.

Co nie zmienia faktu, że w samą posługę charyzmatyczną wierzę, choć nigdy jej nie doświadczyłem. Nie ma to nic wspólnego z nie zgadzaniem się z niektórymi tezami charyzmatyków :) mam nadzieję, że wiesz, co mam na myśli.

So paź 13, 2012 7:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona