Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 13, 2025 9:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
 Im bardziej wierzę tym czuję się gorszym człowiekiem. 
Autor Wiadomość

Post Re: Im bardziej wierzę tym czuję się gorszym człowiekiem.
Alus-
wlasnie katolickie okulary byly tymi nieodpowiednimi.
Na jakiej podstawie wnioskujesz o pomrocznosci jasnej? Argumentow brak, siegasz poå inwektywy?

Śr lis 14, 2012 12:17
Cytuj:
Zreszta, co bys powiedzial o rodzicu, ktory na dzieciach wymuszamilosc, straszac mekami wiecznymi.

Bóg tak jak każdy dobry rodzic nie straszy, ale ostrzega, ze jak nie posłuchasz mądrzejszego to wpakujesz sie w niezłe tarapaty.
Który rodzic nie ostrzeże swego dziecka by nie wkładało gwoździ do kontaktu? Czy jak dziecko mimo wszystko nie posłucha to spotka go kara ze strony rodzica, czy też po prostu go prąd "popieści", a moze nawet zabije?

Alus i Qwerty maja racje....zamiast iść prawidłowa droga poznania, ty skręciłas na niewłasciwa scieżkę.

Śr lis 14, 2012 12:18
w_drodze napisał(a):
@ humalog,patryk84,Qwerty2011, zefciu, Alus Bardzo Wam wszystkim dziękuję. To jedne z mądrzejszych słów pocieszenia, jakie słyszałam w życiu, dzieki którym świat stał sie jakiś piękniejszy :)
Cieszę się, że tak to przyjmujesz, ale mimo wszystko nie powinnaś szukać pomocy w Internecie. Radzę na żywo pogadać z jakąś dojrzałą duchowo osobą, której będziesz mogła zaufać.

Śr lis 14, 2012 12:38

humalog-bzdura. Kochajacy rodzic, jakby byl wszechmogacy, to by stworzyl niekopiacy prad. A ze rodzice nie sa wszechmogacy, to zabezpieczaja kontakty. A jak sie wypadek zdarzy, obwiniaja siebie, nie dziecko.
Na marginesie- kontakty powinny byc umieszczone wysoko, i posiadac wylacznik. W Polsce nie ma wylacznikow- dziecko wsadzi paluchy, to niech slusznie cierpi.

Śr lis 14, 2012 12:44
tredje napisał(a):
humalog-bzdura.
Nie umiesz dyskutować bez obrażania innych?
Cytuj:
Kochajacy rodzic, jakby byl wszechmogacy, to by stworzyl niekopiacy prad. A ze rodzice nie sa wszechmogacy, to zabezpieczaja kontakty. A jak sie wypadek zdarzy, obwiniaja siebie, nie dziecko.
I w ogóle za dziecko podejmują wszystkie decyzje i nie pozwalają mu w żadnym przypadku poczuć negatywnych konsekwencji swoich działań? Współczuję Twoim dzieciom w takim razie.
Cytuj:
Na marginesie- kontakty powinny byc umieszczone wysoko, i posiadac wylacznik.
A przed pierwszym "i" w zdaniu nie powinno być przecinka, jak już offtopujemy.
Cytuj:
W Polsce nie ma wylacznikow
W ogóle w całym naszym kraju nie ma wyłączników. Żadnych.
Cytuj:
dziecko wsadzi paluchy, to niech slusznie cierpi.
Że co? A jak jest wyłącznik i dziecko włączy wyłącznik a następnie wsadzi paluchy?

Śr lis 14, 2012 13:06

w_drodze napisał(a):
Popełniłam wiele grzechów ciężkich, był czas, że straciłam szacunek do samej siebie, robiłam rzeczy, których się wstydzę. Nie będę pisać, co dokładnie, bo to nie spowiedź i nie szukam rozgrzeszenia. Jak czułam, że jest już ze mną źle i że tak bardzo tęsknię za Bogiem, zdecydowałam się na spowiedź indywidualną, poza konfesjonałem. Po tym jak wyrzuciłam moje największe grzechy z siebie, poczułam, ze jest to najpiękniejszy dzień mojego życia. Minął pewien czas, do pewnych złych nawyków wracałam, ale starałam się zmienić, ciężko nad tym pracowałam, starałam się spowiadać. W pewnym momencie, znowu o mało nie złamałam swoich postanowień, załamałam się, że znowu chciałam popełnić ten sam błąd, jak po tak długiej i ciężkiej walce znowu dotknęłam grzechu. Tak się złożyło ze trafiłam na bardzo dobra homilię, dzięki której zaczęłam czytać Pismo Świete, szukać stron katolickich, czytać świadectwa wiary. Im więcej czytam o rozterkach ludzi głeboko wierzących, o tym, co jest grzechem, a co nie, tym gorszym człowiekiem się czuje. Płakac mi sie chce, bo czuje się strasznie, narasta mi poczucie winy za wszystko, budze się rano z obsesją, ze wciąż popełniam grzechy, nawet teraz gdy to piszę zamiast pracować - wiem, ze grzeszę, nie potrafię sobie wybaczyć dawnych grzechów, im dalej tym trudniej. Nie mam siły. Boje się...
Czytałaś "Dzienniczek" Św. Faustyny? Nie wątp w Miłosierdzie Boże, bo brak ufności rani Jezusa.
Pan Jezus do Św. Faustyny, Dzienniczek(1059) napisał(a):
Pragnę zaufania od swych stworzeń, zachęcaj dusze do wielkiej ufności w niezgłębione miłosierdzie Moje. Niechaj się nie lęka do Mnie zbliżyć dusza słaba, grzeszna, a choćby miała więcej grzechów niż piasku na ziemi, utonie wszystko w otchłani miłosierdzia Mojego.
Iz 1,18 napisał(a):
Choćby wasze grzechy były jak szkarłat, jak śnieg wybieleją
Psalm 103 napisał(a):
Jak wysoko jest niebo nad ziemią, tak można jest Jego łaskawość wobec tych co się go boją. Jak daleko jest wschód od zachodu, tak daleko odsuwa od nas nasze występki. Jak lituje się ojciec nad synami, tak Pan się lituje nad tymi co się Go boją. Wie On z czego jesteśmy stworzeni. Pamięta, że jesteśmy prochem.
Bóg Ci wybaczy tak, że już nie będzie nigdy wspominał Twoich grzechów - one już nie istnieją dla Niego. Tylko musisz uwierzyć i sobie samej wybaczyć. Pokój +

Śr lis 14, 2012 13:10

@zefciu, chętnie bym porozmawiała gdybym znała taka osobę. Mam nadzieję, że znajdę :)

Śr lis 14, 2012 13:23

w_drodze. Jeśli żałujesz, wyspowiadałaś się i DOSTAŁAŚ ROZGRZESZENIE (Bóg odpuścil Twoje grzechy, idź w pokoju) tzn., że tamtych rzeczy już nie ma. Bóg nie takie okropieństwa widuje. Dla Niego liczy się, że otworzyłaś oczy i do Niego przyszłaś. Przeczytaj sobie o Synu Marnotrwanym, o zabłąkanej owcy. W Niebie impreza była z okazji Twojego przyjścia, nikogo nie interesowało, co robiłaś wcześniej.

To Szatan chce, byś ciągle czuła się winna, byś nie wierzyła Bogu (bo On jednoznacznie daje Ci do zrozumienia, że Twoja przeszłość nie ma już znaczenia). Chcesz dalej słuchać Diabła? Pozwolić mu odrywać się od Boga? Kopnij mu w 4 litery i patrz przed siebie. To nie byłaś Ty, to był inny człowiek. Wybacz mu, staremu ja. Teraz tylko chwila obecna się liczy. Zaczęłaś nowe życie, oderwałaś się od Zła i powinnaś być z siebie DUMNA. To znaczy, że dobry z Ciebie człowiek. Gratulacje!

Śr lis 14, 2012 13:30
tredje napisał(a):
Alus-
wlasnie katolickie okulary byly tymi nieodpowiednimi.
Na jakiej podstawie wnioskujesz o pomrocznosci jasnej? Argumentow brak, siegasz poå inwektywy?

Z tego co mi wiadomo, a co uznał sąd pomroczność jasna jest jednostką chorobową, a nie żadnym inwektywami.
Chyba jednak źle pamiętasz, skoro piszesz - [i]wpajano mi, że jestem grzeszna, nic niewarta [/quote]....jak można mówić że ktokolwiek jest nic nie warty, skoro za każdego Bóg poniósł męczeńską ofiarę na krzyżu.

w_drodze napisał(a):
@zefciu, chętnie bym porozmawiała gdybym znała taka osobę. Mam nadzieję, że znajdę :)

Nie wiem w jakiej mieszkasz diecezji, w warszawskiej posługuje kapłan, psycholog, psychoterapeuta ks. dr Grzegorz Kudlak.
Znajdź stronę w necie i napisz do niego o swoim problemie, w TVReligia w programie "Rozmównica" ksiądz zapraszał kiedyś do pisania do niego....może odpowie.

Śr lis 14, 2012 13:36

tredje

Zastanów się dokąd prowadzi droga, którą idziesz?

Jak dla mnie to kilka rzeczy rzuca mi się w oczy:

-nie masz woli powrotu do Chrystusa, jesteś na nie

-nawet więcej - namawiasz innych, żeby również odeszli od Boga

-masz żal do rodziców, że wychowywali Cię tak a nie inaczej - nie wybaczyłaś im tego, nie starałaś się zrozumieć

-to, że źle czułaś się w Kościele może mieć podłoże duchowe (pochodzić wprost od złego)

-wiele rzeczy rozumiesz na opak (Staraj się jak możesz i tak do piekła pójdziesz) wiara w predestynacje? Jedynym przeznaczeniem człowieka jest Miłość Boga!
tredje napisał(a):
Po pierwsze, wpajano mi, ze jestem grzeszna, nic niewarta. I wiedzialam, ze moge ze skory wyskoczyc, a i tak Wielki Brat wie, ze go nie kocham.

przecież to bzdury niemające nic wspólnego z nauczaniem Kościoła. Tworzysz swój urojony, nieprawdziwy poglad na wiarę i pielęgnujesz go w swoim sercu

-wiara jest łaską - modlisz się o ten dar? chcesz go? szczerze jej pragniesz? (znów kwestia Twojej wolnej woli)

Najważniejsze - BÓG JEST MIŁOŚCIĄ

Jeśli chcesz módl się, żeby to pojąć...

Śr lis 14, 2012 14:19

Po kolei:
Alus- pomrocznosc jasna miala byc zwiazana z cukrzyca. Nie mam cukrzycy, a zreszta Ty nie mozesz jej zdiagnozowac przez internet. Wiec pozostaje znaczenie kolokwialne.
Rozmowa z ksiedzem nie ma sesnsu. Oni potrafia godzinami opowiadac o szczegolach. A wystarczy zadac pytanie-skad wiemy, ze Bog istnieje? Odpowiedzia jest agresja i inwektywy.Tak sie skonczyla moja ostatnia spowiedz, bo chcialam byc uczciwa,i powiedzialam w czy problem.
zefciu- mnie najpierw obrazono. pomrocznoscia jasna.
Zostawisz swoje dziecko z niezabezpieczonym kontaktem?
Z przecinkiem nie masz racji. Jakby to bylo jedno zdanie (kontakt powinien posiadac wylacznik i sepulke) przecinka nie ma. W tym wypadku sa dwa zdania rownorzedne, "i" je laczy.
Na cale szczescie nie mieszkam w diecezji, tylko w komunie.(tu wszedzie sa wylaczniki :D )

Śr lis 14, 2012 14:26

Qwerty2011-nie mam zalu do rodzicow, oni tez od wiary odeszli. Problem z tymi, ktorzy mnie religii uczyli. Chodzilam, bo wszyscy chodzili,w sumie chyba 15 lat, z przedszkolem lacznie.

Śr lis 14, 2012 14:32
tredje napisał(a):
w_drodze- to wlasnie na tym polega- wywolac w czlowieku poczucie winy, zeby nim bylo latwiej manipulowac. Grzesznicy sa sila napedowa Kosciola, jezeli nawet ich "grzech" jest zlem tylko w chorej nauce.
Ja tak mialam- ciagle poczucie winy. Praktyki religijne, po ktorych bylo tylko gorzej. Bo wewnatrz czulam, ze to wszystko zaklamane. Ile by czlowiek na te msze nie chodzil, uczuc nie zmieni. Wiec nie grzeszylam, praktykowalam, i wewnetrznie bylam bardzo nieszczesliwa.
Na moje usprawiedliwienie- bylam mloda, wychowana religijnie.
To poczucie "gorszosci" bylo zreszta wzmacniane przez kaplanow, z ktorymi mialam do czynienia.
Po odrzuceniu wiary- ogromna ulga. Ja to porownuje do wyjscia z ciemnej piwnicy.
Do rozsadzenia co dobre, co zle- uzywam rozumu i uczuc. Zamiast na msze- spacer lub dobra ksiazka. Powtarzanie "Hare Kryszna" Czy "Ojcze nasz" tylko oglupia. To dokladnie temu sluzy- zeby umysl byl zajety, i inne mysli nie przychodzily do glowy. Jak np, czekam w kolejce- wole powtarzac czasowniki nieregularne. Staram sie pomagac, nie tylko ludziom. Czas i energie wole poswiecic potrzebujacym, nie wyimaginowanym bytom.
Czemu tu jestem i pisze? bo w moim, bardzo szczesliwym dziecinstwie tylko katolicyzm byl ta ciemna plama, i przyczyna stresu.

Znaczy się dajesz świadectwo prawdzie? :D Nie zrozum mnie źle, tredje...
Uważam, że starasz się postępować zgodnie ze swoim sumieniem, czy może raczej (żeby Ci się źle nie kojarzyło) wg swojego uznania, co dobre, a co złe.
Człowiek nie może postępować wbrew sobie (wbrew swojemu sumieniu), tego nawet Bóg od nas nie wymaga (i Kościół także ;) )
Natomiast wydaje mi się, że fakt iż jesteś na forum Wiara świadczy mimo wszystko o tym, że nie spaliłaś za sobą mostów. Dopuszczasz tę możliwość, że Twój własny osąd może się zmienić, nagle zrozumiesz coś, co wydaje Ci się bez sensu (teraz)...No nie wiem, czy dobrze się wyrażam...
Ale tak myślę wg siebie, że gdybym utraciła całkowicie zainteresowanie sprawami wiary, to nie chciałoby mi się tracić czasu na rozmowy z wierzącymi o wierze...Tak, jak mnie osobiście wogóle nie interesuje forum ateista. Do tej pory nie przeszło mi przez myśl, żeby tam zajrzeć.

Jeszcze taka mała uwaga, bo uderzyło mnie w Twojej wypowiedzi, że czułaś się winna ze względu na swoje uczucia, których nie zmieniała sama praktyka.
To bardzo źle, że nikt Cię z tego błędu nie wyprowadził.
Byłaś na etapie nocy wiary (przechodzi go także wielu świętych ;) ) i jeszcze wzbudzano w Tobie z tego tytułu poczucie winy, to bardzo źle.
Człowiek jest odpowiedzialny za swoje wybory, jeśli tylko wzbudzałaś w sobie akt woli, że chcesz to zmienić (a chciałaś, bo jakiś czas praktykowałaś), to znaczy że z Twojej strony był ten krok w dobrą stronę. Nie jesteśmy w stanie wpłynąć na swoje uczucia, nie możemy zacząć kochać, jeśli nie kochamy.
To, wg. nauki Kościoła, skutki skażenia grzechem, słabości ludzkiej natury.
Bóg poczytuje za dobrą monetę akt naszej woli.
Boże, pomóż mi wierzyć.
Boże, naucz mnie kochać.
Nie myśl sobie, że mam zamiar Cię nawracać, kiepski ze mnie ewangelizator :D
Ja tylko wskazuję błędy na drodze wiary, które moim zdaniem nie były Twoimi.

Śr lis 14, 2012 15:25
tredje napisał(a):
Po kolei:
Alus- pomrocznosc jasna miala byc zwiazana z cukrzyca. Nie mam cukrzycy, a zreszta Ty nie mozesz jej zdiagnozowac przez internet. Wiec pozostaje znaczenie kolokwialne.
Rozmowa z ksiedzem nie ma sesnsu. Oni potrafia godzinami opowiadac o szczegolach. A wystarczy zadac pytanie-skad wiemy, ze Bog istnieje? Odpowiedzia jest agresja i inwektywy.Tak sie skonczyla moja ostatnia spowiedz, bo chcialam byc uczciwa,i powiedzialam w czy problem.

Ex prezydent nie był urażony diagnozą pomroczności jasnej u syna.
Obrażalska jesteś - na usera, na kapłana, nie daj Boże na Boga.
On w przeciwieństwie do człowieka nie obraża się na nas :-D
Napisałam o pomroczności jasnej, bo piszesz, że cierpienia jest nieodzowne w chrześcijaństwie, czyli zapomniałaś czego uczono Cie przez 15 lat na religii.
Ale jeśli tak Cie to yraża to przepraszam
Na pytanie skąd wiadomo, że Bóg istnieje najtrafniej odpowiedział Gandhi - Pośród śmierci trwa życie, pośród kłamstwa trwa prawda, pośród ciemności trwa światło. Stąd wnioskuje, że Bóg jest życiem, prawdą i światłem.

Śr lis 14, 2012 16:35
tredje napisał(a):
To usprawiedliwia nazywanie ludzi "bzdurami"?
Cytuj:
Zostawisz swoje dziecko z niezabezpieczonym kontaktem?
Nie. Bo to by mogło je zabić.
Cytuj:
Z przecinkiem nie masz racji. Jakby to bylo jedno zdanie (kontakt powinien posiadac wylacznik i sepulke) przecinka nie ma. W tym wypadku sa dwa zdania rownorzedne, "i" je laczy.
Kurde, drugi Rutus się znalazł. Wytknąć prosty błąd - będzie szła w zaparte. http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629785
Cytuj:
Nie rozdziela się przecinkiem zdań złożonych współrzędnie połączonych następującymi spójnikami:
a) łącznymi: i, oraz, tudzież, i zarazem, np.
Zwieziono z lasu kilka wozów drewna i sprzedano je na opał.

Cytuj:
Na cale szczescie nie mieszkam w diecezji, tylko w komunie.(tu wszedzie sa wylaczniki :D )
Mieszkasz w Zjednoczonym Królestwie rozumiem.

Śr lis 14, 2012 16:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona