Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 6:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Czy Bóg jest ograniczony prawami własnego świata 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: Czy Bóg jest ograniczony prawami własnego świata
equuleuss napisał(a):
Soul33 napisał(a):
Koło i kwadrat to pojęcia stworzone przez ludzi w naszej rzeczywistości i oznaczają konkretne rzeczy.

Prawdziwe jest takie twierdzenie: Bóg może uczynić [tu wstaw poprawnie skonstruowane zdanie].
Koło i kwadrat to pojęcia oznaczające konkretne rzeczy w naszej rzeczywistości

O żadnej innej rzeczywistości nie pisałem. To są konkretne figury geometryczne na płaskiej powierzchni.

Bóg nie robi rzeczy wewnętrznie sprzecznych, czyli nielogicznych.

Jeśli ktoś nadal tego nie rozumie, to jest wyzwaniem edukacyjnym, któremu - tym razem ja - nie podołam.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Śr lut 13, 2013 23:32
Soul33 napisał(a):
equuleuss napisał(a):
Soul33 napisał(a):
Koło i kwadrat to pojęcia stworzone przez ludzi w naszej rzeczywistości i oznaczają konkretne rzeczy.

Prawdziwe jest takie twierdzenie: Bóg może uczynić [tu wstaw poprawnie skonstruowane zdanie].
Koło i kwadrat to pojęcia oznaczające konkretne rzeczy w naszej rzeczywistości

O żadnej innej rzeczywistości nie pisałem. To są konkretne figury geometryczne na płaskiej powierzchni.

Bóg nie robi rzeczy wewnętrznie sprzecznych, czyli nielogicznych.

Jeśli ktoś nadal tego nie rozumie, to jest wyzwaniem edukacyjnym, któremu - tym razem ja - nie podołam.

Soul, Bóg to inna rzeczywistość. Tutaj nie chodzi o to czy Bóg robi rzeczy sprzeczne tylko czy jest w jakiś sposób ograniczony, Ty niejako zakładasz że Boga ogranicza nasza ludzka logika, a tak nie jest. Bóg jest poza naszą zdolnością pojmowania, dlatego nie jesteśmy w stanie go ogarnąć. Powiedziałem że Bóg nie jest w żaden sposób ograniczony, jest Absolutem, więc może wszystko, a stwierdzenie że prawa panujące w naszym świecie mogą go ograniczać jest wtedy w sprzeczności z tym że posiada taki atrybut jak Wszechmoc. Bowiem takie stwierdzenie zakłada że Bóg jako stwórca jest ograniczony przez własne stworzenie, niejako bezsilny wobec praw jakie ustanowił. Owszem, on te prawa nadał i zazwyczaj ich nie łamie ale to nie oznacza że nie posiada władzy nad tym wszystkim. W każdej chwili mógłby to zrobić, złamać wszystkie panujące prawa fizyki, i cokolwiek. Bóg jest ponad naszą logiką.

Cz lut 14, 2013 2:21
Moderator

No dobrze, w takim razie spróbuję jeszcze inaczej. Skoro Bóg jest wszechmocny, to czy może stworzyć kamień, którego nie mógłby podnieść?

~ Pink Floyd, "Hey you"

Cz lut 14, 2013 23:17
Soul33 napisał(a):
No dobrze, w takim razie spróbuję jeszcze inaczej. Skoro Bóg jest wszechmocny, to czy może stworzyć kamień, którego nie mógłby podnieść?

Nie istnieje taki kamień którego Bóg nie mógłby podnieść, w tym zdaniu jest pewna pułapka logiczna. Ty być może chcesz mi udowodnić że Bóg nie może zaprzeczyć sobie, ja też właśnie to chcę powiedzieć, tylko może w inny sposób, coś innego mam na myśli. Bóg stwarzając świat i nadając mu prawa nie może siebie ograniczać tymi prawami. Jako Stwórca jest ponad tym wszystkim, nie łamie nadanych praw ale może to zrobić jeśli by zechciał. Czasem zdarza się cud ktory przekracza to co znamy i pojmujemy, który łamie prawa fizyki. Istnieje takie zjawisko jak lewitacja. Przecież to przeczy prawu grawitacji. Bóg który stwarza świat i jest poddany prawom które nałożył i jest bezsilny wobec nich ? Co to za Bóg w takim razie. Bóg nie robi rzeczy sprzecznych z naszą logiką ale to jest tylko nasze myślenie a on powiedział - mysli moje nie są waszymi myślami. Bóg ma swoją własną logikę, niepojętą dla nas. My patrzymy tylko na to co ziemskie, tylko to co znamy i jesteśmy w stanie ogranąć. Bóg jest ponad wszystkim. W rzeczywistości Boga istnieją inne prawa niż w naszym świecie, inna materia lub jej brak jak byty czysto duchowe. Bóg ma władzę nad wszystkim.

Pt lut 15, 2013 0:47

Cytuj:

Pan Bog taki kamien podnosi. Jezus, kamienia nie podnosi. Duch Swiety, podnosi i upuszcza.

Pt lut 15, 2013 7:04

Soul33 napisał(a):

Tak. Byłby to kamień, którego nie zamierza podnosić, ponieważ nie jest durniem.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pt lut 15, 2013 8:10

Jeżeli przyjąć, że Bóg to Wszechświat (a nie żaden byt osobowy) to to bardzo upraszcza sprawę.

Pt lut 15, 2013 9:54

"człowiek został ustanowiony dla szabatu, czy szabat dla człowieka?"
Myślę, że w pojmowaniu Bożej wszechmocy te słowa Jezusa mogą pomóc. Człowiek może poznać Boga, ale gdy o Nim mówimy musimy cały czas korygować nasz język, bo żadne słowa nie są w stanie Go opisać. Czy Bóg może stworzyć mur, którego nie przeskoczy? Tak. Ale i tak przeskoczy ten mur, bo dla Niego nie ma nic niemożliwego. To jest niemożliwe tylko dla nas, ale w Bożej logice najbardziej oczywiste rzeczy są najbardziej absurdalne, o czym mówi Pismo Święte.

N kwi 21, 2013 12:35

"...własnego świata" w tym pytaniu, moim zdaniem, nic dodakowego nie wnosi więc pomijam.

Cytuj:
Czy Bóg jest ograniczony prawami?

Wierzę w Boga wszechmogącego co wyklucza Jego podległość jakimkolwiek prawom (również logiki).

W kontekście tego wątku przypomniałem sobie zdanie Jezusa podyktowane św. Faustynie "Jestem Panem w istności swojej i nie znam nakazów ani potrzeb..." (Dz 85)

Jajko napisał(a):
Jeżeli przyjąć, że Bóg to Wszechświat (a nie żaden byt osobowy) to to bardzo upraszcza sprawę.

Taaak... pytanie byłoby bezprzedmiotowe, a z drugiej strony wszechświat jawiłby się jako nieskończona plątanina wzajemnie odziaływujących praw właśnie, bez początku i końca, przyczyny i celu...

N kwi 21, 2013 20:28

equuleuss napisał(a):
Być może wiem co masz na myśli i na co chciałbyś zwrócić uwagę w tym poście. To fakt że wszystko może być pojęciem względnym, odnośnie jak na to patrzymy. 2+2=4 w naszej rzeczywistości ale poza tym wymiarem, poza tym światem w którym żyjemy może być inaczej. Załóżmy że gdzieś, na odległej planecie istnieje cywilizacja która ma inną matematykę i inne prawa fizyki. Kto wtedy się myli ? Kto jest w błędzie ? Nikt, to pojęcie względne. Ktoś określił że jeden - oznacza jeden przedmiot, dwa to jeden i jeszcze jeden...ale dla kogoś poza naszym światem to może nie być tak oczywiste. Bóg nie mieści się w naszych ograniczeniach, Bóg jest ponad logikę, ponad prawa tego świata, ponad prawa fizyki, jest ponad wszystkim.

Jesli jest Bóg to wszystkie prawa we wszechświecie sa niezmienne.
A więc zawsze 2+2 bedzie 4.

Śr kwi 24, 2013 22:03
formek1 napisał(a):
equuleuss napisał(a):
Być może wiem co masz na myśli i na co chciałbyś zwrócić uwagę w tym poście. To fakt że wszystko może być pojęciem względnym, odnośnie jak na to patrzymy. 2+2=4 w naszej rzeczywistości ale poza tym wymiarem, poza tym światem w którym żyjemy może być inaczej. Załóżmy że gdzieś, na odległej planecie istnieje cywilizacja która ma inną matematykę i inne prawa fizyki. Kto wtedy się myli ? Kto jest w błędzie ? Nikt, to pojęcie względne. Ktoś określił że jeden - oznacza jeden przedmiot, dwa to jeden i jeszcze jeden...ale dla kogoś poza naszym światem to może nie być tak oczywiste. Bóg nie mieści się w naszych ograniczeniach, Bóg jest ponad logikę, ponad prawa tego świata, ponad prawa fizyki, jest ponad wszystkim.

Myślę że nie do końca tak jest. To prawa matematyki ustalone w naszym świecie ale to może być także pojęciem bardziej abstrakcyjnym. Wyobraz sobie świat zupełnie odmienny od naszego świata. Właśnie to mam na myśli, jesteśmy mocno przywiązani do tego co nas otacza nie wyobrażając sobie nawet tego że gdzieś może istnieć inna płaszczyzna myśli i pojęć. A Bóg jest poza matematyką i poza prawom logiki znanej nam. Pojęcie Boga wymyka się naszej logice.

Śr kwi 24, 2013 23:45

equuleuss napisał(a):
formek
Myślę że nie do końca tak jest. To prawa matematyki ustalone w naszym świecie ale to może być także pojęciem bardziej abstrakcyjnym. Wyobraz sobie świat zupełnie odmienny od naszego świata. Właśnie to mam na myśli, jesteśmy mocno przywiązani do tego co nas otacza nie wyobrażając sobie nawet tego że gdzieś może istnieć inna płaszczyzna myśli i pojęć. A Bóg jest poza matematyką i poza prawom logiki znanej nam. Pojęcie Boga wymyka się naszej logice.

Jeśli jest Bóg to jest jeden wszechświat.
A Bóg sie nam nie "wymyka" poniewaz o nim cała Biblia mówi

Cz kwi 25, 2013 6:23
formek1 napisał(a):
equuleuss napisał(a):
formek

Jeśli jest Bóg to jest jeden wszechświat.
A Bóg sie nam nie "wymyka" poniewaz o nim cała Biblia mówi

Nie bardzo mogę się z tym zgodzić...jesteś w stanie ogarnąć Boga ? Ja nie... a co do ilości wszechświatów, jeszcze nie wiemy wszystkiego a w sumie wiemy niewiele, są teorie o wszechświatach równoległych, świat jest pełen tajemnic, wszechświat jest nadal wielka zagadką dla nas. Byś może wszystko jest jeszcze bardziej niezwykłe niż przypuszczamy. Biblia mówi nam o przymiotach Boga ale nie wyjaśnia nam istoty Boga.

Pt kwi 26, 2013 16:21

equuleuss napisał(a):
Biblia mówi nam o przymiotach Boga ale nie wyjaśnia nam istoty Boga.

A to dziwne, ze poprzez przymioty nie mozemy poznac istoty.
Jakie są te przymioty, które wyjasnia nam Biblia?

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Pt kwi 26, 2013 16:31

[ciach - s33]
Tajemnica kolego! Nie masz pojecia ile "tajemnic" u wyznawcow Boga jedynego, otwartego na kaqzde
pytanie. "Kosciol pytan sie nie boi". Wiec pytaj, odpowiedzi nie oczekuj. :D

Pt kwi 26, 2013 16:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona