I co z Niepokalanym poczęciem?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: I co z Niepokalanym poczęciem?
Podobnie Pan Jezus nie potrzebowal chrztu od sw Jana, a jednak go przyjal.
|
Pn maja 13, 2013 7:58 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie samo złożenie ofiary przez Marię stanowi jej grzeszność, lecz późniejsze słowa Pawła, że " wszyscy zgrzeszyli"  Nie łącz nas z protestantami, oni wszyscy wierzą w Trójcę... I to jest właśnie to, zamiast gruntownej analizy Biblii, tyworzenie własnych dogmatów (Trójca, niepokalane poczęcia, wrodzona nieśmiertelność duszy, czyścieć, piekło, chrzest niemowląt, wstawiennictwo świętych). A przez wieki było sporo czasu by spełniło i rozwinęło się zapowiedziane odstępstwo. Myślisz, że po co taki wynalazek, jak Katechizm KK? Bo na samym Słowie Bozym nie da się ugruntować tych nauk, musicie uaktualnić Pismo Święte. Tymczasem - Jn 17:17; 2 Tm 3:16... Tutaj leżycie... Pozdrawiam
|
Pn maja 13, 2013 8:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A ja polecam J 16,7-15 i 2 P 1,20-21.
Tutaj, to wy lezycie. bo wasze prywatne wyjasnienia maja troche ponad 100 lat, a uwazacie je za jedynie sluszne, ba wzorcowe!
|
Pn maja 13, 2013 8:29 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Fischer napisał(a): Nie samo złożenie ofiary przez Marię stanowi jej grzeszność, lecz późniejsze słowa Pawła, że " wszyscy zgrzeszyli"  Nie łącz nas z protestantami, oni wszyscy wierzą w Trójcę... I to jest właśnie to, zamiast gruntownej analizy Biblii, tyworzenie własnych dogmatów (Trójca, niepokalane poczęcia, wrodzona nieśmiertelność duszy, czyścieć, piekło, chrzest niemowląt, wstawiennictwo świętych). A przez wieki było sporo czasu by spełniło i rozwinęło się zapowiedziane odstępstwo. Myślisz, że po co taki wynalazek, jak Katechizm KK? Bo na samym Słowie Bozym nie da się ugruntować tych nauk, musicie uaktualnić Pismo Święte. Tymczasem - Jn 17:17; 2 Tm 3:16... Tutaj leżycie... Pozdrawiam "Leżymy" od 2 tysięcy lat, a wasz pastor-założyciel spadł z innej galaktyki, skoro nic nie łączy was z protestantami Credo nicejsko - konstantynopolitańskie wyznają wszyscy chrześcijanie, poza ŚJ i kilku antytrynitarnymi Kościołkami. Zatem nie ma sensu wskazywać kto błądzi.
|
Pn maja 13, 2013 9:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): A ja polecam J 16,7-15 i 2 P 1,20-21.
Tutaj, to wy lezycie. bo wasze prywatne wyjasnienia maja troche ponad 100 lat, a uwazacie je za jedynie sluszne, ba wzorcowe! NIe wiem o co Ci chodzi, te wersety są akurat jasne  Alus napisał(a): Leżymy" od 2 tysięcy lat, a wasz pastor-założyciel spadł z innej galaktyki, skoro nic nie łączy was z protestantami Wiesz kto "nas" założył? -> Iz 43:10-12 A o pierwszych świadkach mowa już w Hbr 11  Alus napisał(a): Credo nicejsko - konstantynopolitańskie wyznają wszyscy chrześcijanie, poza ŚJ i kilku antytrynitarnymi Kościołkami. Zatem nie ma sensu wskazywać kto błądzi. Faktycznie nie ma sensu wskazywać, kiedy się ma zestawienie Pisma Świętego z jakimś credo...  Tymabrdziej, że według Jezusa to większość miała iść "szeroką drogą prowadzącą do zagłady", a według Apokalipsy ap. Jana religia fałszywa miała stanowić większość wsród tzw. "chrześcijańskich". Sam więc kopiesz pod sobą dołek ![Uśmiech krzywy ;]](./images/smilies/icon_krzywy.gif)
|
Pn maja 13, 2013 12:07 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Fischer napisał(a): Kael napisał(a): A ja polecam J 16,7-15 i 2 P 1,20-21.
Tutaj, to wy lezycie. bo wasze prywatne wyjasnienia maja troche ponad 100 lat, a uwazacie je za jedynie sluszne, ba wzorcowe! NIe wiem o co Ci chodzi, te wersety są akurat jasne  Widac, ze nie sa jasne dla SJ. Albo "jasne inaczej" Fischer napisał(a): Alus napisał(a): Leżymy" od 2 tysięcy lat, a wasz pastor-założyciel spadł z innej galaktyki, skoro nic nie łączy was z protestantami Wiesz kto "nas" założył? -> Iz 43:10-12 A o pierwszych świadkach mowa już w Hbr 11  A to jest naprawde doskonaly dowcip. Ukrywaliscie sie przez 1900 lat? Gdzie?
|
Pn maja 13, 2013 12:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Alus napisał(a): Leżymy" od 2 tysięcy lat, a wasz pastor-założyciel spadł z innej galaktyki, skoro nic nie łączy was z protestantami Wiesz kto "nas" założył? -> Iz 43:10-12 A o pierwszych świadkach mowa już w Hbr 11  Was mógł tylko odłączyć. "To ja Pan" - czyli na początku było Słowo, a Słowo było u Boga, i Bogiem było Słowo.....Na świecie było Słowo a świat stał się przez Nie, lecz świat Go nie poznał. Przyszło do swojej własności, a swoi Go nie przyjęłi - nie poznali Go Żydzi, faryzeusza, i 20 wieków później nie poznali i odrzucili ŚJ. Cytuj: Faktycznie nie ma sensu wskazywać, kiedy się ma zestawienie Pisma Świętego z jakimś credo...  Tymabrdziej, że według Jezusa to większość miała iść "szeroką drogą prowadzącą do zagłady", a według Apokalipsy ap. Jana religia fałszywa miała stanowić większość wsród tzw. "chrześcijańskich". Sam więc kopiesz pod sobą dołek ![Uśmiech krzywy ;]](./images/smilies/icon_krzywy.gif) "Jakieś Credo" - nic dziwnego, ze większość Kościołów Chrześcijańskich nie kwalifikuje ŚJ do chrześcijan. Wasza wersja Pisma św niewiele ma wspólnego z oryginałem i innymi tłumaczeniami Biblii.
|
Pn maja 13, 2013 12:55 |
|
 |
RafaelSanti
|
No to co z tym niepokalanym poczęciem, bo Alus, Kael i Fischer coś odbiegli od tematu. To ja już zupełnie nie wiem co robić.,,Poznamy ich po owocach''. A jakie są owoce? Wściekłość szatana, cuda, uzdrowienia i łaski, Maryja sama potwierdza że jest niepokalaną ( w Lourdes), ,,Wprowadzam nieprzyjaźń...'', ,, Raduj się, jesteś Łaski pełna, Pan z Tobą''... A z drugiej strony Święty Paweł mówi co innego ( Pismo jest natchnione). Dwa cytaty z Rdz i z Św.Pawła zaprzeczają sobie. Coś mi mówi, że dalsza dyskusja chyba nie ma sensu, bo argumentami można wymieniać się bez końca... Pewien znajomy powiedział mi, że Pismem można uratować człowieka, ale można też zatłuc.
_________________ ,,Bóg nie dozwoli z siebie szydzić. A co człowiek sieje, to i żąć będzie: kto sieje w ciele swoim, jako plon ciała zbierze zagładę''(Gal 6,8) ,Kto się Mnie wyprze wobec ludzi, tego wyprę się i Ja wobec aniołów Bożych.'' (Łk 12,9)
|
Pn maja 13, 2013 19:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No dobrze, faktycznie temat sie rozjechal. Przepraszam. Ale tu malo jest fachowcow od teologii, wiec polecam jednak net. Np tu: http://liturgia.wiara.pl/doc/419306.Nie ... ie-PoczetaO dziwo, chyba nawet wikipedie warto poczytac: http://pl.wikipedia.org/wiki/Dogmat_o_N ... aryi_Panny
Ostatnio edytowano Pn maja 13, 2013 19:13 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Pn maja 13, 2013 19:09 |
|
 |
Barnaba
|
NOSTRA napisał(a): Dwa cytaty z Rdz i z Św.Pawła zaprzeczają sobie. Mogłabyś zacytować? To nam uporządkuje dyskusję.
_________________ pozdrawiam Barnaba (dawniej Marek MRB) www.analizy.biz
|
Pn maja 13, 2013 19:11 |
|
 |
RafaelSanti
|
Barnaba
Po pierwsze mógłbyś (rozumiem że nie pokazuje kim jestem. Trudno). Po drugie cytat z Rdz. ,,Wprowadzam nieprzyjaźń między ciebie a niewiastę'' a potem u Pawła ,,wszyscy zgrzeszyli''. Chociaż Bóg wiedział co i jak, a Paweł był jedynie człowiekiem, więc skąd miał wiedzieć że Maryja jest niepokalana? Chociaż pismo jest natchnione...
_________________ ,,Bóg nie dozwoli z siebie szydzić. A co człowiek sieje, to i żąć będzie: kto sieje w ciele swoim, jako plon ciała zbierze zagładę''(Gal 6,8) ,Kto się Mnie wyprze wobec ludzi, tego wyprę się i Ja wobec aniołów Bożych.'' (Łk 12,9)
|
Pn maja 13, 2013 19:25 |
|
 |
Login2
|
Przecież nie ma żadnej sprzeczności w tych wersetach. Nie widzę gdzie tutaj jakaś rozbieżność. Maria grzeszyła jak inni ludzie.
|
Wt maja 14, 2013 14:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Login2 napisał(a): Przecież nie ma żadnej sprzeczności w tych wersetach. Nie widzę gdzie tutaj jakaś rozbieżność. Maria grzeszyła jak inni ludzie. O czym Login może zaświadczyć. Czyż nie sądzicie, że serce Maryi było sercem zaiste niezrównanym? Oto wie, Ona, że jest Matką Boga, wyniesioną ponad wszystkich ludzi, mężczyzn i niewiasty, a jednak trwa w niezmiennej prostocie, szczerości, wyrzeczeniu, tak, że nawet najlichszej sługi nie pozwala stawiać wyżej od siebie. O, jakże dalekie od tego serca są nędzne serca nasze, które zależnie od podmuchów losu nadymają sie pychą lub wiotczeją zniechęceniem, ustawicznie miotane między upodleniem a wyniosłością. Podczas gdy niewzruszone serce Maryi pozostaje zawsze jednaki, zachowuje również niezachwianą, pozwala Bogu działać w sobie według Jego woli i upodobań, nie odczuwając przy tym nic, krom wielkiej mocnej pociechy, radości i ufności w Nim. Zanurzona w otchłań klęsk i goryczy, obdarzona li tylko nieszczęściem i boleścią, nie szuka pociechy. Krzepi się jedynie niezłomną pewnością, że Bóg jest dobry, choćby nawet nie zawsze dawał to odczuwać. Trwa niezmiennie wśród zmiennych kolei, zawsze jednako wielbiąc i miłując dobroć Boga, czy to okazywaną, czy niewyczuwalną. Nie opiera sie nigdy na doznanych dobrodziejstwach, toteż nie chwieje się nigdy, gdy usuwa Jej sie z rąk. Okazuje się zawsze jednako prawdziwą Oblubienicą Chrystusa, która nie do Jego darów, lecz do Niego samego przywiązana, nie uważa, aby stawał sie milszy, gdy wszystko układa się po Jej myśli, lub był Jej mniej miły, gdy wszystko przeciwko Niej się obraca. O prostoto! O czystości serca! O Dziewico Przedziwna, jakież mnóstwo rzeczy wielkich kryje się pod Twoją pokorą, Marcin Luter. O jak daleko współczesnym protestantom do wiary Lutra, skoro sprowadzili Maryję do równych sobie grzeszników.
Ostatnio edytowano Wt maja 14, 2013 15:41 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 2 razy
|
Wt maja 14, 2013 15:17 |
|
 |
bojanowska
|
Matka Boża została oczyszczona z grzechu pierworodnego już w łonie matki z tej racji, że była przyszłą matką Mesjasza. Bóg zachował Maryję od tego, bo była Matką Jego Syna, co słychać w pozdrowieniu Archanioła Gabriela. Natomiast Ewa (wiadomo, która) jest zapowiedzią Maryi, a Maryja spełnieniem. Ewa była wolna od grzech pierworodnego (logiczne), więc i Matka Boża również. Ewa nie przewyższa Maryi pod żadnym względem.
_________________ Powtarzanie rzeczy oczywistych jest obowiązkiem inteligentnych ludzi - G. Orwell
|
Wt maja 14, 2013 15:26 |
|
 |
Login2
|
A co wy mnie o protestantach? Co to ma wspólnego z Marią? Co z tego, że Luter się nią zachwycał? Czy to znaczy że była bezgrzeszna? Nic tam takiego nie widzę. A Bojanowska? Ciekawe rzucasz stwierdzenia ale nie masz na poparcie nic, tak więc to tylko twoja opinia.... Czyli totalne zero poparcia swoich poglądów czymkolwiek. Ani Luter nie jest autorytetem, ani bojanowska, ale Pismo jest autorytetem a tam nie ma ani słowa o bezgrzeszności Marii. Jak chcecie w to wierzyć, to proszę bardzo wierzcie w cokolwiek sobie tylko chcecie, ale z Pismem niewiele ma to wspólnego, co zresztą było tutaj już wyraźnie zaznaczone.
Maria nazywa Boga swoim zbawicielem. Gdyby nie miała grzechu to nie potrzebowałaby zbawiciela, Jezus nie musiałby za nią umierać. Jest napisane "wszyscy zgrzeszyli", a nie "wszyscy zgrzeszyli poza Marią". Może i była najwspanialszą kobieta jaka kiedykolwiek się urodziła, ale to nie znaczy że była bezgrzeszna...
Zresztą dlaczego takiej czci nie okazujecie Janowi? Przecież jest większy od Marii wedle słów Jezusa.
"Zaprawdę, powiadam wam: Między narodzonymi z niewiast nie powstał większy od Jana Chrzciciela. Lecz najmniejszy w królestwie niebieskim większy jest niż on."
Może trzeba wprowadzić dogmat o bezgrzeszności i wniebowstąpieniu Jana? Jakoś Jan się nikomu nie pokazuje, ani nie modlicie się do niego, ani obrazów Jana nie ma? Coś tu nie tak chyba, co nie? Przecież to największy z ludzi jaki kiedykolwiek się narodził. To jak ?
|
Wt maja 14, 2013 16:34 |
|
|
|