Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 17:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Chwalebne ciało Jezusa 
Autor Wiadomość
Pieknie piszesz, ale chyba nie mozemy tak powiedziec:)
On mowil o swoim ciele lamiac chleb i chleb dawal do jedzenia uczniom.
A w jakim ciele sie pojawil potem uczniom to raczej nie mozna porownywac do chleba, bo przeciez to On jadl a nie Jego jedzono.
Hm. No coz, wyszedl absurd, wiec lepiej nie mieszac wszystkich tematow:)

Śr kwi 27, 2005 1:33

Czytalam rozmyslania matki Teresy z Kalkuty w ktorych wyrazala sie tak pieknie o Eucharystji. W kazdej czastce rozanca jej romyslania byly polaczone z Eucharystja i chwalebnym cialem Jezusa.

Chce tylko dodac, ze od samego poczatku, kiedy Jezus zaczal mowic o swoim ciele, byl niezrozumiany i wiekszosc uczniow Go opuscila. Zostalo tylko 12 apostolow. Inni nie mogly przyjac Jego slow, Jego nauki i byli oburzeni na sama mysl, ze mieliby przyjac cialo czlowieka. Patrzyli na tajemnice wcielenia oczami ludzkimi a nie oczami duszy.

Dla mnie Eucharystja to cialo, krew, dusza i bostwo Jezusa. Ale zgadzam sie z toba, nie nalezy tu za bardzo mieszac. Przepraszam. :)

light

Śr kwi 27, 2005 2:04

"W czasie mszy swietej ujrzalam Jezusa malenkiego w kielichu, ktory mi powiedzial; Tak mieszkam w sercu twoim, jako mnie widzisz w tym kielichu."

"O serce moje, czy ty zdajesz sobie z tego sprawe, kto dzis przychodzi do ciebie? tak, wiem o tym, ale dziwnie pojac tego nie moge. O, ale gdyby to tylko krol, ale to Krol krolow, Pan panujacych.....Kiedy wszedl do mieszkania serca mego, dusza moja przejela sie tak wielkim uszanowaniem, ze z przerazenia zemdlalam, upadajac do Jego stop. Jezus podaje jej swa dlon i pozwala laskawie zasiasc abok siebie. Uspokaja ja: Widzisz, opuscilem tron nieba, aby sie a toba polaczyc...."

light

Śr kwi 27, 2005 2:26

Post Re: Chwalebne cialo Jezusa
gabriel napisał(a):
No czyli mowimy o ciele duchowym i wszystko jest jasne :)

Pojęcie "ciało duchowe" jest samo w sobie sprzeczne

Cz kwi 28, 2005 11:14

Przepraszam, a gdzie jest napisane, ze mysleli, ze do duch? Ja pamietam cos, ze Go nie poznali.
Jest taka teoria, ze Jezus wygladal nieco inazcej niz przed smiercia po zmartwychwstaniu.
A w ogole samo pytanie czy mial cialo-cielesne czy byl duchem nie ma sensu. Prosze przeczytac listy Sw Jana i Sw Pawla, zeby stwierdzic jak wielka jest to roznica i jak ogromne konsekwencje ma. Jezus zmartwychwstal w ciele!

oczywsicie ze Jezus mial inne cialo niz przed smiercia
swiadcza o tym fragmenty ze uczniowie i inii ludzie ktorzy znali Jezusa nie rozpoznawali Go.(13) A ci rzekli do niej: Niewiasto! Czemu płaczesz? Rzecze im: Wzięli Pana mego, a nie wiem, gdzie go położyli. (14) A gdy to powiedziała, obróciła się za siebie i ujrzała Jezusa stojącego, a nie wiedziała, że to Jezus

21:4
(4) A kiedy już było rano, stanął Jezus na brzegu; ale uczniowie nie wiedzieli, że to był Jezus.

widac stad ze nie mial takiego samego ciala.
czy mial cialo w ogole?

otoz stworzenia duchowe moga przybierac ciala jakie chca.
rodzaju 19
1) Pod wieczór przyszli dwaj aniołowie do Sodomy, a Lot siedział w bramie Sodomy

3) Lecz on bardzo nalegał na nich; wstąpili więc do niego i weszli do domu jego. A on wyprawił im ucztę, upiekł przaśniki i jedli.

jak widac dla aniolow nie bylo problemow aby sie zmaterializowac w ciele

to samo mozemy powiedziec o Jezusie
tez nie mial z tym zadnego problemu choc posmierci byl duchem

jan4
(24) Bóg jest duchem, a ci, którzy mu cześć oddają, winni mu ją oddawać w duchu i w prawdzie.

wiec Jezus nie zmartwychwstal w ciele tylko zmaterializowal sie bo dla niego nie stanowilo to zadnego problemu
stad tez mogl bez problemu przejsc przez zamkniete drzwi a apostolowie mogli go potem dotykac

Pt kwi 29, 2005 18:46
wiec Jezus nie zmartwychwstal w ciele

Skad jest to 'wiec'? Udowodniles cos, ze piszesz 'wiec'?

Pt kwi 29, 2005 19:13

1. Pojęcie "ciało duchowe" nie jest sprzeczne, bo tak nazywa je Biblia:
"Podobnie rzecz się ma ze zmartwychwstaniem. Zasiewa się zniszczalne - powstaje zaś niezniszczalne; sieje się niechwalebne - powstaje chwalebne; sieje się słabe - powstaje mocne; zasiewa się ciało zmysłowe - powstaje ciało duchowe. Jeżeli jest ciało ziemskie powstanie też ciało niebieskie" 1Kor 15, 42,44

2. Jezus nie był Duchem, lecz posiadał "ciało duchowe" "CIAŁO ODMIENIONE", "CIAŁO CHWALEBNE":
"Nasza bowiem ojczyzna jest w Niebie. Stamtąd też jako Zbawcy wyczekujemy Pana naszego Jezusa Chrystusa, który przekształci nasze ciało poniżone, na podobne do swego chwalebnego ciała, tą potęgą, jaką może On także wszystko, co jest, sobie podporządkować"
Flp 3,20-21

"Oto ogłaszam wam tajemnicę: nie wszyscy pomrzemy, lecz wszyscy będziemy odmienieni" 1Kor 15,51

Pozdrawiam :-)

Pt kwi 29, 2005 20:32

adam111151 napisał(a):
wiec Jezus nie zmartwychwstal w ciele

Skad jest to 'wiec'? Udowodniles cos, ze piszesz 'wiec'?

tak .wyzej

Pt kwi 29, 2005 21:30

ciało duchowe

A czy "ciało duchowe" nie jest jednak "masłem maślanym" :?:

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt kwi 29, 2005 22:38
Zobacz profil WWW

tak .wyzej

Mozesz mi wskazac choc jedno zdanie, ktore zaprzecza temu, ze Jezus zmartwychwstal w ciele? Moze mam problemy z odczytaniem Twojego, niezbyt uporzadkowanego posta, ale wierz mi, nie widze zadnego spojnego dowodu w tym co napisales.

So kwi 30, 2005 11:54

adam111151 napisał(a):

tak .wyzej

Mozesz mi wskazac choc jedno zdanie, ktore zaprzecza temu, ze Jezus zmartwychwstal w ciele? Moze mam problemy z odczytaniem Twojego, niezbyt uporzadkowanego posta, ale wierz mi, nie widze zadnego spojnego dowodu w tym co napisales.

jan4
(24) Bóg jest duchem, a ci, którzy mu cześć oddają, winni mu ją oddawać w duchu i w prawdzie
-------------------------------------------------------------------------------
'''
oczywsicie ze Jezus mial inne cialo niz przed smiercia
swiadcza o tym fragmenty ze uczniowie i inii ludzie ktorzy znali Jezusa nie rozpoznawali Go.(13) A ci rzekli do niej: Niewiasto! Czemu płaczesz? Rzecze im: Wzięli Pana mego, a nie wiem, gdzie go położyli. (14) A gdy to powiedziała, obróciła się za siebie i ujrzała Jezusa stojącego, a nie wiedziała, że to Jezus
21:4
(4) A kiedy już było rano, stanął Jezus na brzegu; ale uczniowie nie wiedzieli, że to był Jezus.

nikt go nie mogl rozpoznac po ciele
widac stad ze nie mial takiego samego ciala.
jesli nie mial tego samego ciala to jakie?
i skad je wzial?

po prostu materializowal sie kiedy to bylo potzrebne
zreszta dalej w Biblii napisano

(50) Zapewniam was, bracia, że ciało i krew nie mogą posiąść królestwa Bożego,(1 list do Koryntian 15:48-52, Biblia Tysiąclecia)

wiec Jezus nie mogl pojsc z cialem do nieba
zreszta oddal za nas na okup swoje cialo, wiec gdyby je(cialo) dostal z powrotem, okup nie bylby wazny.

So kwi 30, 2005 16:26

zreszta oddal za nas na okup swoje cialo, wiec gdyby je(cialo) dostal z powrotem, okup nie bylby wazny.

"Wierze.... w ciala zmartwychwstanie, zywot wieczny. Amen" - to ze Skladu apostolskiego
"Wyznaje jeden chrzest na odpuszczenie grzechow. I oczekuje wskrzeszenia umarlych. I zycia wiecznego w przyszlym swiecie. Amen" - a to z Credo nicejsko-konstantynopolskiego.

Tak wiec twierdzenie, ze Jezus nie zmartwychwstal w ciele jest sprzeczne z tym, co wyznajemy w Credo, ze my rowniez zmartwychwstaniemy w ciele. Duch nie umiera, a wiec zmartwychwstanie dotyczy ciala. Jezus umarl na krzyzu jako Bog-Czlowiek w swoim ludzkim ciele i jako Bog-Czlowiek zmartwychwstal w ciele i nie stracil swej ludzkiej natury. Zmartwychwstal w ciele takim, w jakim my zostaniemy wskrzeszeni, a jakie objawil trzem sposrod Dwunastu na Gorze Tabor podczas przemienienia Mk9;2-8 i w takim ciele wstapil do nieba, jak ewangelisci podaja, na oczach wielu (Mk 16: 19; Lk 24: 50; Dz 1: 9). Zadne spekulacje na ten temat nie oddadza prawdy, ktora musimy przyjac wiara i ktorej spelnienia sami oczekujemy. Niech za analogie posluzy ziarno pszenicy rzucone w glebe, ktore obumiera, by wydac nowe ziarno (J 12: 24). To nowe ziarno nie jest tym samym ziarnem, to jest nowe ziarno. Ale to tylko analogia i tylko tak mozemy mowic o prawdach objawionych, ktore poznamy dopiero, gdy staniemy przed Bogiem twarza w twarz:
Cytuj:
Teraz widzimy jakby w zwierciadle, niejasno; wtedy zaś [zobaczymy] twarzą w twarz: Teraz poznaję po części, wtedy zaś poznam tak, jak i zostałem poznany (1Kor 13:12).

So kwi 30, 2005 18:53

Skoro Biblia określa tak ciało odminione, więc pojęcie "ciało duchowe" widocznie nie jest to pojęcie "masłem maślanym". Może nam się tak zdawać dlatego, że inaczej rozumiemy pojęcie ciało. Paweł pisze:

Nie wszystkie ciała są te same: inne są ciała ludzi, inne zwierząt, inne wreszcie ptaków i ryb. Są ciała niebieskie i ziemskie, lecz inne jest piękno ciał niebieskich, inne - ziemskich" 1Kor 15, 40

adam111151

A co Paweł ma na myśli pisząc, że nie wszyscy umrzemy, ale wszyscy będziemy odminieni?
"Zapewniam was, bracia, że ciało i krew nie mogą posiąść królestwa Bożego i że to co zniszczalne, nie może mieć dziedzctwa w tym, co niezniszczalne. Oto ogłaszam wam tajemnicę: nie wszyscy pomrzemy, lecz wszyscy będziemy odmienieni" 1Kor 15,51

CO WIĘC SIĘ STANIE Z CIAŁEM TYCH, KTÓRZY DOCZEKAJĄ TEGO DNIA? ZNIKNIE? A MOŻE ZOSTANIE PRZEMIENIONE? PRZECIEŻ KAŻDY Z NAS OCZEKUJE ZMARTWYCHWSTANIA CIAŁ. A PAWEŁ PISZE:

"Nasza bowiem ojczyzna jest w Niebie. Stamtąd też jako Zbawcy wyczekujemy Pana naszego Jezusa Chrystusa, który przekształci nasze ciało poniżone, na podobne do swego chwalebnego ciała, tą potęgą, jaką może On także wszystko, co jest, sobie podporządkować"
Flp 3,20-21

CZY TU NIE JEST WYRAŹNIE NAPISANE, ŻE JEZUS MIAŁ CIAŁO - CIAŁO CHWALEBNE ORAZ ŻE NASZE CIAŁO TAKŻE ZOSTANIE PRZEKSZTAŁCONE!!

Dlatego też uczniowie i niewiasty nie potrafiły Go rozpoznać - bo był przemieniony, inny niż wcześniej, ale zachował jednak zdolności ciała.

Pozdrawiam :)

So kwi 30, 2005 19:18

adam111151 napisał(a):

"Wierze.... w ciala zmartwychwstanie, zywot wieczny. Amen" - to ze Skladu apostolskiego
"Wyznaje jeden chrzest na odpuszczenie grzechow. I oczekuje wskrzeszenia umarlych. I zycia wiecznego w przyszlym swiecie. Amen" - a to z Credo nicejsko-konstantynopolskiego.

totez my ludzie oczekujemy zmartwychwstania ciala ..ale Jezus nie

Cytuj:
Duch nie umiera, a wiec zmartwychwstanie dotyczy ciala. Jezus umarl na krzyzu jako Bog-Czlowiek w swoim ludzkim ciele i jako Bog-Czlowiek zmartwychwstal w ciele i nie stracil swej ludzkiej natury. Zmartwychwstal w ciele takim, w jakim my zostaniemy wskrzeszeni, a jakie objawil trzem sposrod Dwunastu na Gorze Tabor podczas przemienienia Mk9;2-8 i w takim ciele wstapil do nieba, jak ewangelisci podaja, na oczach wielu (Mk 16: 19; Lk 24: 50; Dz 1: 9).

to byla tylko wizja podczas przemienienia
apostolowie widzieli Mojzesza i Eliasza a przeciez ci dawno nie zyli
wiec nie mogli miec cial .bo to tylko wizja
stad widac ze nie trzeba miec cial aby bylo kogos widac poniewaz ''widzi ''mozg a nie oczy.
a wiec wizja nie jest tym co istnieje naprawde, ale co sie wydarzy albo co sie wydarzylo

[

So kwi 30, 2005 19:30

A co Paweł ma na myśli pisząc, że nie wszyscy umrzemy, ale wszyscy będziemy odminieni?
"Zapewniam was, bracia, że ciało i krew nie mogą posiąść królestwa Bożego i że to co zniszczalne, nie może mieć dziedzctwa w tym, co niezniszczalne. Oto ogłaszam wam tajemnicę: nie wszyscy pomrzemy, lecz wszyscy będziemy odmienieni" 1Kor 15,51

wlasnie to ze oni jako uczestcy przymierza z Jezusem i jako kaplani i krolowie kiedy przyjdzie koniec w chwili smierci zostana przemienieni w istoty duchowe

Cytuj:
CO WIĘC SIĘ STANIE Z CIAŁEM TYCH, KTÓRZY DOCZEKAJĄ TEGO DNIA? ZNIKNIE? A MOŻE ZOSTANIE PRZEMIENIONE? PRZECIEŻ KAŻDY Z NAS OCZEKUJE ZMARTWYCHWSTANIA CIAŁ. A PAWEŁ PISZE:
Flp 3,20-21

totez Pawel jako wspoldziedzic krolestwa mogl tak napisac
Bo Pawel mial nadzieje byc krolem u boku Jezusa

ap 14
(4) To ci, którzy z kobietami się nie splamili: bo są dziewicami; ci, którzy Barankowi towarzyszą, dokądkolwiek idzie; ci spośród ludzi zostali wykupieni na pierwociny dla Boga i dla Baranka
luk12
(32) Nie bój się, maleńka trzódko! Gdyż upodobało się Ojcu waszemu dać wam Królestwo.

jak i wdzisz Pawel nalezy d otej grupy ktora otrzyma krolestwo i dlatego napisal ze zostanie przemieniony

i kim beda juz po przemienieniu?
to o nich jest mowa w
ap
4) I widziałem trony, i usiedli na nich ci, którym dano prawo sądu; widziałem też dusze tych, którzy zostali ścięci za to, że składali świadectwo o Jezusie i głosili Słowo Boże, oraz tych, którzy nie oddali pokłonu zwierzęciu ani posągowi jego i nie przyjęli znamienia na czoło i na rękę swoją. Ci ożyli i panowali z Chrystusem przez tysiąc lat. (5) Inni umarli nie ożyli, aż się dopełniło tysiąc lat. To jest pierwsze zmartwychwstanie. (6) Błogosławiony i święty ten, który ma udział w pierwszym zmartwychwstaniu; nad nimi druga śmierć nie ma mocy, lecz będą kapłanami Boga i Chrystusa i panować z nim będą przez tysiąc lat

widac stad ze inni umarli nie ozyli.
jak dlugo?
az sie dopelnilo tysiac lat
a nad kim c ikrolowie beda beda panowac?

ap5
10) i uczyniłeś ich Bogu naszemu królestwem i kapłanami, a będą królować na ziemi.
1 kor 6
(2) Czy nie wiecie, że święci świat sądzić będą? A jeśli wy świat sądzić będziecie, to czyż jesteście niegodni osądzać sprawy pomniejsze? (3) Czy nie wiecie, że aniołów sądzić będziemy? Cóż dopiero zwykłe sprawy życiowe?

widac ze ci ktorzy zostali powolani na kapalnow i krolow beda sadzic ludzi ale takze aniolow. dlatego to Pawel powiedzial ze zostanie przemienoiny w jednej chwili bo ich smierc to bedzie przejscie z jednego stanu ciala fizycznego w inny stan ''cialo duchowe'' czyli zostana istotami duchowymi tak jak aniolowie

a inni

jan 10
16) Mam i inne owce, które nie są z tej owczarni; również i te muszę przyprowadzić, i głosu mojego słuchać będą, i będzie jedna owczarnia i jeden pasterz. (

a ci ludzie nie zostana przemienini .
ci ludzie beda zmartwachstawac w ciele i beda sadzeni na podstawie swych uczynkow

2 piotra 3
13) Ale my oczekujemy, według obietnicy nowych niebios i nowej ziemi, w których mieszka sprawiedliwość

ap 21
1) I widziałem nowe niebo i nową ziemię;

i ci ludzie ktorzy nie beda krolami i kaplanami beda na ziemi mieszkac

psalm37
(29) Sprawiedliwi posiądą ziemię I zamieszkają w niej na wieki.
(

Cytuj:
CZY TU NIE JEST WYRAŹNIE NAPISANE, ŻE JEZUS MIAŁ CIAŁO - CIAŁO CHWALEBNE ORAZ ŻE NASZE CIAŁO TAKŻE ZOSTANIE PRZEKSZTAŁCONE!!

tak ale w cialo duchowe.niematerialne

(40) I są ciała niebieskie i ciała ziemskie, lecz inny jest blask niebieskich, a inny ziemskich. (
(43) sieje się w niesławie, bywa wzbudzone w chwale; sieje się w słabości, bywa wzbudzone w mocy; (44) sieje się ciało cielesne, bywa wzbudzone ciało duchowe. Jeżeli jest ciało cielesne, to jest także ciało duchowe. (45) Tak też napisano: Pierwszy człowiek Adam stał się istotą żywą, ostatni Adam stał się duchem ożywiającym. (46) Wszakże nie to, co duchowe, jest pierwsze, lecz to, co cielesne, potem dopiero duchowe. (47) Pierwszy człowiek jest z prochu ziemi, ziemski; drugi człowiek jest z nieba.

z nieba czyli duch .Bo Bog jest duchem

(48) Jaki był ziemski człowiek, tacy są i ziemscy ludzie; jaki jest niebieski człowiek, tacy są i niebiescy. (49) Przeto jak nosiliśmy obraz ziemskiego człowieka, tak będziemy też nosili obraz niebieskiego człowieka. (50) A powiadam, bracia, że ciało i krew nie mogą odziedziczyć Królestwa Bożego ani to, co skażone, nie odziedziczy tego, co nieskażone

dlatego to w niebie sa ciala duchowe .Ale nie materiale tak jak na ziemi.
bo w niebie przebywaja inne ''ciala'' duchowe .

dlatego Pawel napisal ze cialo i krew (te ziemskie) nie moga odziedziczyc krolestwa.

So kwi 30, 2005 20:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona