Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 11:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Jak w pełni uwierzyć w Boga ? 
Autor Wiadomość

Post Re: Jak w pełni uwierzyć w Boga ?
Pism natchnionych nie odrzucaj. Ale to nie głóny wątek.

W pełni nie uwierzysz, dopóki nie staniesz przed Jego obliczem. Teraz możesz ino pogłębiać swoją wiarę. Chcesz? Prawda? A to oznacza, że musisz iść. Poznawać i rozpoznawać. Patrzyć na całe Jego stworzenia i znajdować Go wokól siebie. Słuchać ludzi prowadzących do Niego. Prosić o światło Ducha świętego. A wiara przyjdzie sama.

Śr sty 29, 2014 10:02

Radziłbym Ci to zrobić trochę inaczej. Nie jest ciężko uwierzyć w Boga, ciężko jest żyć Bogiem.
Musisz nauczyć się dostrzegać Boga.Gdy rano wstaje i patrzę przez okno widzę drzewa, niebo , często wschód słońca. Jak myślisz co wtedy myślę? Myślę i mówię w duchu " Boże. .piękny świat stworzyłeś, jesteś wspaniały" Więc zacznij od tego właśnie. Dziekuj Bogu że dał Ci możliwość życia na tej pięknej planecie.Staraj się dostrzegać Boga w naturze, w śpiewie ptaków, w podmuchu wiatru, w promieniach słońca i wiedz że wszystko to stworzył właśnie dla Ciebie. Drugim krokiem jest zrozumienie faktu iż Bóg Cię kocha, kocha Cię bezinteresownie i bezgranicznie.Nie ważne kim jesteś, kim byłeś ważne jest tu i teraz.Kocha Cię tak samo mocno jak każdego z nas.Po tych dwóch krokach możesz spróbować zacząć czytać, czytanie bibli może też być pierwszym krokiem.Jesli chcesz uwierzyć w Boga musisz zacząć czytac Pismo Święte, bo jak poznasz Boga skoro bibli czytać nie bedziesz? Gdy poczujesz że się gubisz w tym wszystkim albo przejdzie Ci ochota, musisz wykonać ostatni krok, z punktu widzenia wiary niezwykle istotny.Musisz wybrać odpowiedni kościół, kościół który napelni Cię wiarą. Masz szeroki wachlarz do wyboru. Jeśli taki kościół napelni Cię wiarą i sprawi że uwierzysz bezgranicznie w Boga, wtedy musisz odejść. Kościół spełnił swoją rolę.Gdy odejdziesz bedziesz poszukiwał Boga sercem swoim.Przyjdzie też chwila zwątpienia wtedy znowu idź do kościoła po wiarę :) Polecam kościół protestancki sam tam już nie chodzę, ale pomogą Ci w tym o co prosisz. Pozdrawiam. Jak będziesz miał jakieś pytania pisz sorkaan@gmail.com

So mar 22, 2014 5:01

anonim0987

Wiara rodzi się ze słuchania. Ja uwierzyłem, gdyż starałem się otworzyć na Słowo Boże. Słowo przepowiadane przez świeckich. Usłyszałem to co jest najistotniejsze w chrześcijaństwie, że Bóg mnie kocha niezależnie jakim jestem. A jestem grzesznikiem. I właśnie ten Bóg posłał na ten świat Syna Swego Jezusa Chrystusa, aby udowodnić swoją Boską miłość do mnie. Właśnie poświęcił Jezusa poprzez mękę i Jego śmierć krzyżową aby mnie odkupił ze wszystkich moich przeszłych jak i przyszłych grzechów. I nie był to koniec - Jezus po trzech dniach zmartwychwstał i daje mi Swego Ducha, abym stał się podobnym do Niego, abym Go naśladował. Nie stanie się to natychmiast (chociaż są takie przypadki) ale w pewnym procesie, w pewnym czasie. Ten czas to droga nawracania się. Ja staram się iść nią we wspólnocie takich samych grzeszników jak ja czytając i rozważając we wspólnocie Słowo Boże i uczestnicząc we wspólnotowych liturgiach.

Ja osobiście słuchałem katechez i radzę Tobie, po moim przeżytym doświadczeniu, zorientować się, gdzie w pobliżu głoszone są katechezy neokatechumenalne. Po Wielkiej Nocy będą głoszone na placach wielu większych miast w każdą niedzielę wielkanocną. Spróbować posłuchać i ewentualnie później zadecydować co dalej. One mogą pomóc Ci odkryć na nowo wartość sakramentu chrztu świętego, pozwolą usłyszeć kerygmat, przyjąć go i kroczyć drogą żywej wiary.

Jeśli chcesz spróbuj!

zsoborniki

Cz kwi 03, 2014 15:59

Człowiek wierzący w Boga żywego musi po pierwsze zerwać z grzechem nie można być wierzacym z nazwy i trwać w grzechu (1list św Jana czytajcie)z nazwy wielu innych ludzi mówi że są wierzacymi w Boga ale jakie jest ich życie? ( 2 Tymoteusza 3:5 )Ty wierzysz , że Bóg jest jeden?Dobrze czynisz; demony również wierzą i drżą (Jakuba 2:19)Czytajcie Nowy testamet listy apostołów oni was pouczą o tym jak być wierzacym. Nie błądzicie . Bóg się nie da z siebie naśmiewać : albowiem co człowiek sieje, to i żąć będzie .Bo kto sieje dla ciała swego , z ciała żąć będzie skażenie, a kto sieje dla Ducha , z Ducha żąć będzie żywot wieczny(Galatów 6:7-8)

Pn kwi 07, 2014 6:07

Prometeusz360 napisał(a):
Człowiek wierzący w Boga żywego musi po pierwsze zerwać z grzechem nie można być wierzacym z nazwy i trwać w grzechu (1list św Jana czytajcie)z nazwy wielu innych ludzi mówi że są wierzacymi w Boga ale jakie jest ich życie? ( 2 Tymoteusza 3:5 )Ty wierzysz , że Bóg jest jeden?Dobrze czynisz; demony również wierzą i drżą (Jakuba 2:19)Czytajcie Nowy testamet listy apostołów oni was pouczą o tym jak być wierzacym. Nie błądzicie . Bóg się nie da z siebie naśmiewać : albowiem co człowiek sieje, to i żąć będzie .Bo kto sieje dla ciała swego , z ciała żąć będzie skażenie, a kto sieje dla Ducha , z Ducha żąć będzie żywot wieczny(Galatów 6:7-8)

Amen. :)

Pn kwi 07, 2014 7:03

anonim0987 napisał(a):
Jak w pełni uwierzyć w Boga i jak żyć z Nim w przyjaźni ? Bardzo proszę pomoc.

Wybrałeś kierunek. Jeśli usilnie dążyć będziesz do Celu, którym jest Bóg, to z pewnością dojdziesz. Jednak rozterek i wątpliwości nigdy się nie wyzbędziesz.

Wierzyć w Boga? Nie. Staraj się uwierzyć Bogu. Usłyszeć Jego głos. Rozpoznać Jego wolę.

Słowa, słowa, słowa ... Wciąż usiłuję. Wciąż czekam na łaskę wiary. Wierzę, że wybrałem właściwy Cel. I staram się dojść do Wiary.

Pn kwi 07, 2014 15:17

Jeżeli ktoś modli się do Boga a nie ma silnej wiary to nic od Pana nie otrzyma(Jakuba 1:5-8;Hebrajczyków 11:6)Poznajcie Jezusa Chrystusa a poznacie Ojca i przez niego uwierzycie w Boga(1 Piotr 1:21)Tylko przez Jezusa i w Jezusie zbawienie i wiara nasza (Jan 20:24-29)

Pn kwi 07, 2014 18:42

Prometeusz360 napisał(a):
Jeżeli ktoś modli się do Boga a nie ma silnej wiary to nic od Pana nie otrzyma

Czyli np. o silną wiarę nie ma sensu się modlić?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Wt kwi 08, 2014 10:12

Uwierz w Pana Jezusa Chrystusa

Wt kwi 08, 2014 14:01

Czytasz Nowy Testamant ? Czytaj i zrozum co jest tam napisane

Wt kwi 08, 2014 14:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2