Dlaczego Islam jest gorszy od chrześcijaństwa i inne...
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Dlaczego Islam jest gorszy od chrześcijaństwa i inne...
Whispernight napisał(a): Pedofil, nie jest najcelniejszym porównaniem, dlatego, że w czasach Mahometa, czy nawet wcześniej... w czasach Chrystusa, kobiety wychodziły za mąż w wieku młodzieńczym. Aisha w momencie ślubu nie była jeszcze w wieku młodzieńczym. Cytuj: Jeśli zatem Prorok Mahomet był maniakalnym mordercą, to rozumiem, że Chrześcijanie zabijali i podbijali świat w mniej maniakalny sposób ? Z pewnością tak. Większość narodów przyjęła chrześcijaństwo dobrowolnie.
|
Pn lut 03, 2014 13:23 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
zefciu napisał(a): Aisha w momencie ślubu nie była jeszcze w wieku młodzieńczym. Nie ona jedyna ! Takie "procedury" w zamierzchłych czasach były normą przyjacielu, czy Ci się to podoba, czy nie. zefciu napisał(a): Z pewnością tak. Większość narodów przyjęła chrześcijaństwo dobrowolnie. Większość !? No to cudownie. Czyli mniejszość jest nie istotna... ale wiem, wiem. "gdzie drwa rąbią, tam wióry lecą". No trudno, że wielu trzeba było wyrżnąć jak bydło... przecież inaczej się nie da. I rozumiem, że owa "większość" upoważnia Cie, do twierdzenia, że Islam jest Złoooooooooo !, a z tego tytułu Chrześcijaństwo to dobro ? A wiesz kim był, i jest obecnie José de Anchieta ? Jest świętym w niebie ! u boku Jezusa Chrystusa... zapewne. Polecam lekturę, choćby pierwsza lepsza z brzegu: http://pl.wikipedia.org/wiki/J%C3%B3zef_AnchietaI ostrzegam Cię kolego, nie walcz w ten sposób, bo Twój miecz jest obosieczny ! Ile razy nie zadałbyś ciosów... tyle samo otrzymasz. Tak pokrótce wygląda... Wasze czarne i białe.
|
Pn lut 03, 2014 13:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Whispernight napisał(a): Takie "procedury" w zamierzchłych czasach były normą przyjacielu, czy Ci się to podoba, czy nie. To podaj źródła pokazujące, że takie "procedury" miały miejsce w świecie chrześcijańskim. Cytuj: Większość !? No to cudownie. Czyli mniejszość jest nie istotna... Ależ oczywiście, że jest istotna. Ale nadal pokazuje to, że to co w Islamie jest normą w świecie chrześcijańskim było anomalią. Cytuj: No trudno, że wielu trzeba było wyrżnąć jak bydło... Wyrzynanie ludzi jak bydło to jest już produkt socjalizmów. Chrześcijanie prowadzili wojny, ale przecież nie obozy śmierci. No chyba, że masz jakieś źródła mówiące o czymś innym. Cytuj: I rozumiem, że owa "większość" upoważnia Cie, do twierdzenia, że Islam jest Złoooooooooo !, a z tego tytułu Chrześcijaństwo to dobro Chrześcijaństwo to dobro nie z tytułu tego, że Islam to zło. Chrześcijaństwo to dobro z tytułu tego, że chrześcijaństwo to wiara we wcielonego Syna Bożego. Cytuj: A wiesz kim był, i jest obecnie José de Anchieta ? A co to ma do rzeczy? Cytuj: I ostrzegam Cię kolego, nie walcz w ten sposób, bo Twój miecz jest obosieczny ! Ile razy nie zadałbyś ciosów... tyle samo otrzymasz. Jakiś konkurs na najbardziej pretensjonalną wypowiedź ogłosili?
|
Pn lut 03, 2014 13:49 |
|
|
|
 |
ajam
|
zefciu napisał(a): W jakim zatem kierunku powinno "to iść"? W kierunku tolerancji religijnej. zefciu napisał(a): Jeśli Bóg istnieje, to religie nieteistyczne są gorsze, bo nie opisują ważnego elementu rzeczywistości. Jeśli Bóg nie istnieje, to religie teistyczne są błędne. Czyli albo jedne albo drugie muszą być gorsze. Czy to znaczy ze wyznawcy buddyzmu nie zostaną zbawieni? Bzdura! Stary Testament, najstarsza księga pochodzi z okolic XII wiek p.n.e., zatem ludzie urodzeni przed tym okresem nie będą zbawieni, bo nie wierzyli wierzyli w Boga, takiego jaki został opisany w Piśmie Świętym? zefciu napisał(a): A skąd to wiesz? A skąd wiesz, że chciał w takiej formie jak teraz? zefciu napisał(a): Bo jest prymitywną religią pustynnych bandytów. Ale to Ty bronisz tej religii. Ja nie bronię tej religie. Dla mnie wszystkie religie są równe. Nie ma lepszej czy gorszej. Gdybyś urodził się w Arabii Saudyjskiej i wyznawał islam twierdziłbyś, że islam jest najlepszy. Gdybyś urodził się w Chinach twierdziłbyś, że to buddyzm jest najlepszy. Religie są równe. zefciu napisał(a): Z pewnością tak. Większość narodów przyjęła chrześcijaństwo dobrowolnie. Nie. Poszukaj w książkach historycznych. Dobrowolnie chrześcijaństwo przyjęli władcy państw. Natomiast lud był zmuszany siłą do przyjęcia chrześcijaństwa. Tak było nawet i w Polsce.
|
Pn lut 03, 2014 18:12 |
|
 |
majanovak
|
ajam napisał(a): Na początku chciałbym powiedzieć, że NIE JESTEM wrogiem religii, jestem tylko zagubioną owieczką, która po upływie lat inaczej postrzega inne sprawy. Ostatnio bardzo głośno jest o temacie islamizacji Europy. Na ten temat słyszałem wiele wypowiedzi, czytałem wiele wywiadów. Wiele osób formułuje wniosek, że islam jest gorszy niż chrześcijaństwo? Faktycznie tak jest? W czym jesteśmy lepsi? Nikt na to pytanie nie odpowiedział w swoich wypowiedziach. Poza tym jak można porównywać religie, przecież czy to w islamie, czy w chrześcijaństwie Bóg jest JEDEN i ten sam. Bóg jest Jeden, ale nie ten sam w kazdej religii. To nieprawda, ze wszystkie drogi prowadza do Boga. Jest tylko JEDNA DROGA. Tą drogą jest Jezus. TYLKO JEZUS. Nie ma w Nikim innym zbawienia jak tylko w Jezusie. To najcenniejsza najwieksza prawda jaka musimy poznac. Po tym widac jak wazne jest wlasciwie wierzyc. Jesli tylko w Jezusie jest Zbawienie to nie ma go w allahu ani w budyzmie, NIGDZIE POZA JEZUSEM. Jesli ktos wierzy Biblii nie moze wierzyc koranowi, ktory zaprzecza prawdom Bozego Slowa. Zaprzecza, ze Jezus jest Panem, Zbawca, ze umarl na krzyzu, ze jest Bozym Synem. Bóg Biblii i koranu nie jest wiec tym samym Bogiem. Biblia mowi jasno, ze tylko Jezus jest drzwiami do Ojca, ze zbawienie jest tylko w Jezusie. W NIKIM INNYM NIE MA ZBAWIENIA. Allah nie zbawia, nie ma zadnej relacji ze swoimi wiernymi, nie jest ojcem dla nikogo, nikogo nie uzdrowil, nie uczynil zadnego cudu, Mahomet rowniez nie uczynil ani jednego cudu, ani jednego znaku by chociaz udowodnic, ze objawienie, ktore ponoc otrzymal od allaha jest faktycznie od Boga. Allah tez nikomu sie nie objawil procz Mohametowi. Koran twierdzi, ze Bóg nie ma Syna, wiec nie uznaje Zbawiciela w Osobie Jezusa Chrystusa. Bóg Biblii jest Bogiem niezmiennym, stalym, mozna na Nim polegac, a koran mowi, ze allah zmienia zdanie jak mu wygodnie - zobacz sura 16,101 ajam napisał(a): Dlaczego zatem oni krytykują nas, a my ich? Chyba nie w tym kierunku powinno to iść. Osobiście interesuje się wieloma religiami, staram się czerpać zarówno z chrześcijaństwa jak i z islamu oraz buddyzmu i innych religii wschodnich. Ostatnio czytając książkę nt. buddyzmu, ktoś powiedział, ze jestem poganinem, bo buddyzm to przecież religia nieteistyczna. Ale czy to znaczy, że ta religia jest gorsza? NIE! Dlaczego nas krytykuja? Bo islam to religia antychrysta. Tzn. przeciw Chrystusowi. Ich Mahdi, na ktorego czekaja to wg Biblii Antychryst.. Tak, to jes tak mocne i tak powazne!! Nie mozna czerpac z islamu i buddyzmu i chrzescijanstwa w tym samym czasie. Tylko pozornie wydaje sie, ze to nic zlego. Ale tego nie da sie polaczyc. Kazda z tych religii wiedzie inna droga i do innego Boga. Chrzescijanstwo nie powinno byc rozpatrywane jako religia. Buddyzm owszem, bo przeciez Budda byl czlowiekiem jedynie, Allah nie jest zadnym bogiem tak naprawde, bo nigdy nikomu tego nie udowodnil, nigdy nie uczynil niczego by siebie objawic, a koran to ksiazka, ktora jest napisana jedynie przez czlowieka Mahometa, ktora zaprzecza sobie wielokrotnie i jest tak banalna, prostacka i oparta na tak niskich wartosciach, na niesprawiedliwosci, na klamstwie, na nienawisci ogolnie do ludzi wyznajacych inne wartosci, a takze do kobiet (by je podbic i wykorzystywac), ze naprawde trzeba byc slepym by widziec w tym 'swieta ksiege'. Allah żąda by ludzie oddwali swoich synow za niego, natomiast nasz Bóg oddal swego Syna za nas. Bóg umarl za swoje stworzenie. Jezus czynil znaki i cuda, uzdrawial, dawal nadzieje, nauczal ludzi. ajam napisał(a): Jak wcześniej wspomniałem obecnie interesuję się szeroko pojętą wiarą. Urodziłem się w Polsce, dlaczego nie dano mi prawa wyboru religii? Dlaczego mam być katolikiem, bo moi rodzice, dziadkowie i pradziadkowie byli katolikami? Gdzie moja wolna wola? Zmiana religii/wyznania = grzech ciężki. Co zatem zrobić? Czy nie jest to swoisty system blokujący wolną wolę człowieka? Nie musisz byc katolikiem, nie ma przeciez przymusu, ale wierz mi to wielka laska urodzic sie w chrzescijanskim kraju, gdzie sa pewne dobre wzory, zakorzenione postawy i myslenie. W takim islamie allah pozwala swoim wiernym klamac, zwodzic,oszukiwac, i jest wrecz nakaz zabijania niewiernych. W krajach muzulmanskich nie ma zadnej wolnosci, nie maja oni prawa wyboru religii czy wlasnego myslenia. Nieraz wypisuja nawet na transparentach hasla w stylu PRECZ Z WOLNOSCIA, albo WOLNOSC DO PIEKLA.. Pomysl o tym ajamie. Natomiast Bóg Biblii daje wolna wole czlowiekowi. Tylko, ze zawsze nabezpieczniej jest byc z Bogiem, najszczesliwszym wypelniajac Jego wole, bo Bóg wie co jest najlepsze dla nas. ajam napisał(a): Jezus stworzył kościół, ale nie chciał go w takiej formie w jakiej jest on teraz. Monumentalne drogie budowle, przepych, bogactwo itd. Bóg nakazał "dzień święty świecić" ale nie miał na myśli chodzenia do Kościoła co niedzielę, bo to nie o to w tym wszystkim chodzi. Po śmierci Jezusa, po tym jak w Cesarstwie Rzymskim chrześcijaństwo uznano, za religię państwową, wiele się zmieniło. Religia od tego momentu służyła władcom, a nie ludziom. W tamtych czasach uznawano, ze władza pochodzi od Boga, Kościół miał zapewnić pieniądze dla państwa. Dopiero obecnie następuje rozdzielenie Kościoła i państwa. To powinny być dwie różne sprawy, a nie powiązane ze sobą. Druga sprawa religia stała się czymś publicznym, a powinna być czymś prywatnym. Dlaczego tak się stało? Bo ówcześni władcy potrzebowali wpływów do skarbca, dlatego religia musiała się stać czymś publicznym. W przeciwnym wypadku nie byłoby pieniędzy. Wróćmy do czasów Jezusa Chrystusa, przecież on nie potrzebował ofiar pieniężnych, a mimo to Kościół istniał. Sluchajac tego co piszesz to widze, ze szukasz jakis wymowek, argumentow by pokazac ze Kosciol jest beee. Kosciol to ludzie i zaden Kosciol nie jest i nigdy nie bedzie doskonaly, bo ludzie nie sa doskonali. My mamy szukac Boga Samego dla Niego samego, mamy Go kochac. ON ma byc dla nas numer 1. Nic nam nie przeszkadza by to robic. To od nas zalezy na co patrzymy. Mamy Boze Slowo i mozemy Boga poznawac tak mocno jak sami chcemy, i na ile jestesmy glodni Boga. Nie szukaj wymowek, szukaj Boga. Wielu ludzi zle reprezentowalo Boga, ale to nie powinno byc problemem, bo Bóg jest zawsze dobry bez wzgledu na to jak nam Go maluja inni ludzie. Mylisz sie takze odnosnie Pana Jezusa. Jezus mial ludzi, ktorzy dawali Mu pieniadze, na tyle duzo pieniedzy, ze uczynil Judasza swoim skarbnikiem, Pan Jezus utrzymywal tez 12 apostolow przez 3 lata - musial wiec miec pieniadze na to. Nikt tez nie ma skarbnika jesli jesli caly jego majatek to jega pensja, bo z tym na pewno sobie poradzi sam, regularnie tez dawal ubogim jalmuzny a zeby dawac trzeba najpierw miec.. ajam napisał(a): Dlaczego religia uznaje kobietę za gorszą? Islam: ...niewiasty postępować powinny ze wszelką, przystojnością, a mężowie tak samo z niemi, ale mężowie mają stopień wyżej nad niewiastami. (2:228) Czyżby Bóg nie chciał, aby wszyscy byli równi? Bóg uczynil ludzi rownymi. Obu (mezczyzne i kobiete) stworzyl na obraz Boga "I stworzył Bóg człowieka na obraz swój. Na obraz Boga stworzył go. Jako mężczyznę i niewiastę stworzył ich." Obu blogoslawil i przekazal ziemie pod ich panowanie: "I błogosławił im Bóg, i rzekł do nich Bóg: Rozradzajcie się i rozmnażajcie się, i napełniajcie ziemię, i czyńcie ją sobie poddaną; panujcie nad rybami morskimi i nad ptactwem niebios, i nad wszelkimi zwierzętami, które się poruszają po ziemi! (29) Potem rzekł Bóg: Oto daję wam wszelką roślinę wydającą nasienie na całej ziemi i wszelkie drzewa, których owoc ma w sobie nasienie: niech będzie dla was pokarmem" Religia muzulmanska nie jest prawdziwa religia, Mahomet stworzyl islam by miec wladze i dlatego, ze sam byl maniakiem seksualnym (pozwalal innym miec do 4 zon a sami mial ich kilkanascie, nawet poslubil 6latke). Pozwalal meczczyznom bic kobiety, gwalcic je, uczynil je niewolnicami, bo taki wlasnie jest status kobiet w islamie, to niewolnice mezczyzn - najpierw ojcow, braci, kuzynow, a potem takze mezow. W Arabii Saudysjskiej kobieta nie moze nawet zrobic prawa jazdy ani nie ma dowodu tozsamosci. W koranie jest cos takiego jak malzenstwo tymczasowe czyli tak naprawde to zwykla prostytucja i raj dla pedofilow, bo sam Kalif Khomeini - za zgoda -'kochajacych rodzicow' poslubil 4,5 latke aby po chwili - tak dlugo ile trwal stosunek z mala dziewczynka, sie z nia rozwiesc.. Po jego wyjsciu zostal juz tylko krzyk malej skrzywdzonej dziewczynki.. Taki wlasnie jest islam. To raj dla mezczyzn i pieklo dla kobiet. Nawet po smierci nie ma w islamie sprawiedliwosci, bo raj jest glownie przewidziany dla mezczyzn.. ajam napisał(a): Dlaczego Kościół przez wiele lat walczył z rozwojem nauki? Otóż, gdyby religia nie stała się sprawą publiczną, takie coś nie miałoby miejsca. Władcy bali się. Upadłaby wiara, upadli by i oni. Gdyż uzasadnieniem ich panowania było wcześniej wspomniane zdanie: władza pochodzi od Boga. Dlatego skutecznie zwalczali wszelkie przejawy nauki. Nie trzeba daleko szukać. Kopernik, Galileusz... Kościół rzymskokatolicki DOPIERO w 1992 r., po 359 latach, a w 350 rocznicę śmierci uczonego, oficjalnie zrehabilitował Galileusza!
Dokąd zatem zmierza wiara? Nie szukaj winnych ajamie. Kazdy popelnia bledy. Jesli zalezy ci na Bogu to skup sie na Nim i nie szukaj bledow u innych, ze Kosciol to i czy tamto zrobil. Ty tez nie jestes bez wad. Byc moze sam byles nie raz zgorszeniem dla innych ludzi. To nie jest zaden powod by sie obrazic przez to na samego Boga. Wielu ludzi zle reprezentowalo Boga, ale to nas nie musi przeciez powstrzymac. Wiara donikad nie zmierza, ajamie. Wiara to pewnosc. Wiara wie, wiara odpoczywa. Odpoczywa w Bogu.
|
Pn lut 03, 2014 18:20 |
|
|
|
 |
majanovak
|
DrRichter napisał(a): Aby wrogość między religiami zniknęła obie muszą przestać istnieć... Jeżeli nie będzie chrześcijan i muzułmanów nie będzie więcej konfliktów na tle religijnym. Jeżeli religia jest powodem nienawiści to coś z nią jest nie tak. Islam z założenia nie różni się niczym od Chrześcijaństwa - wyznaje te same prawa miłości bliźniego itd, nawet w jednym aspekcie patriarchowie islamscy byli bardziej rozsądni mianowicie zakazali czcić przedmioty materialne np obrazy, posągi itp. co ma pomóc uniknąć parcia w materializm tak jak to robi dziś KK. i tworzenia mylnego pojęcia o Bogu. Dziś katolicy nie potrafią inaczej wyobrazić sobie Boga niż jako starca z siwą brodą siedzącego na tronie. w niebie, bo tak przez wieki był przedstawiany na np. obrazach co wg mnie jest patologią. Szpitale i obowiązek dbania o higienę to także dzieła kultury Islamskiej co oznacza, że religia ta pełni także role cywilizacyjną tylko, że ludzie strasznie wypaczyli jej obraz właściwie głównym winowajcą takiego wypaczenia jest sam Mahomet - pedofil i maniakalny morderca. Taki obraz jego osoby wyłania się z samego koranu " "był bardziej wstrzemięźliwy od dziewicy żyjącej w pustelni" i " bardziej wstydliwy od panienki zaszywającej się z izdebce" mówi Koran - ja kto się ma np do poślubienia Aiszy mającej 5 lat  ? Wymieniać można w wiele przykładów... Islam nie rozni sie niczym od Chrzescijanstwa????? To chyba nie znasz ani islamu ani chrzescijanstwa.. Islam wyznaje prawo milosci?? wow.. to ja ci zaraz pokaze milosc islamu.. sura 9,5 "A kiedy miną święte miesiące, wtedy zabijajcie bałwochwalców, tam gdzie ich znajdziecie; chwytajcie ich, oblegajcie i przygotowujcie dla nich wszelkie zasadzki!" sura 191 " I zabijajcie ich, gdziekolwiek ich spotkacie, i wypędzajcie ich, skąd oni was wypędzili - Prześladowanie jest gorsze niż zabicie. - I nie zwalczajcie ich przy świętym Meczecie, dopóki oni nie będą was tam zwalczać. Gdziekolwiek oni będą walczyć przeciw wam, zabijajcie ich! - Taka jest odpłata niewiernym! " sura 3,56 "Tych, którzy nie uwierzyli, ukarzę karą straszną na tym świecie i w życiu ostatecznym; i oni nie będą mieli pomocników." " sura 4,74 "Niechże walczą na drodze Boga ci, którzy za życie tego świata kupują życie ostateczne! A kto walczy na drodze Boga i zostanie zabity albo zwycięży, otrzyma od Nas nagrodę ogromną. " sura 8,12 "Twój Pan objawił aniołom: "Oto Ja jestem z wami! Umocnijcie więc tych, którzy wierzą! Ja wrzucę strach w serca niewiernych. Bijcie ich więc po karkach! Bijcie ich po wszystkich palcach!" " sura 8,39 "Zwalczajcie ich, aż nie będzie już buntu i religia w całości będzie należeć do Boga." A jeśli oni się powstrzymają... to, zaprawdę, Bóg widzi jasno, co czynicie! " Wlasciwie co chwile mozna natknac sie na jakis 'pokojowy werset' wiec naprawde nie mozna powiedziec, ze islam jest religia pokoju. A Mahomet. No coz tu sie zgadzamy calkowicie.. "Mahomet - pedofil i maniakalny morderca. Taki obraz jego osoby wyłania się z samego koranu ".. Pokoj o ktorym mowi islam jest tylko dla tych ktorzy poddadza sie allahowi i to calkowicie na jego warunkach. Bo w islamie nie ma wolnosci, kobiety sa wlasnoscia mezczyzn, maja zyc w IV wieku choc panowie moga zyc w XXI wieku.. maja zabiajac niewiernych - czyli tych ktorzy nie wierza w allaha, religia jest prawem itd. Dla reszty jest smierc, i do tego wzywa allah. Nie ma radykalnego islamu, jest tylko muzulmanin, ktory albo wykonuje wole allaha - to terrorysta, ktory jak czyta tak czyni albo ten ktory nie wykonuje woli allaha i tego sie nazywa umiarkowanym muzulmaninem, choc tak naprawde wlasnie ten 'pokojowy' muzulmanin jest tak napawde swieckim muzulmaninem ktory, niewykonuje woli swego boga.. W Chrzescijanstwie zas slyszymy jak Jezus mowi, ze mamy wyrzec sie siebie, kochac wrogow, kochac blizniego swego jak siebie samego.. itd To calkiem inny obraz niz ten, ktory widzimy w koranie.
|
Pn lut 03, 2014 19:01 |
|
 |
JedenPost
|
ajam napisał(a): Dla mnie wszystkie religie są równe. Nie ma lepszej czy gorszej. Gdybyś urodził się w Arabii Saudyjskiej i wyznawał islam twierdziłbyś, że islam jest najlepszy. Gdybyś urodził się w Chinach twierdziłbyś, że to buddyzm jest najlepszy. Religie są równe. Tylko jeśli patrzysz z perpektywy oddzielonej od wartości, czyli skrajnie sztucznej. Religie w oczywisty sposób nie są równe. Podstawową wartością, umożliwiającą korzystanie z innych wartości jest wolnosć. Religie różnią się stosunkiem do wolności, jedne bardziej ją wspierają, inne raczej atakują. I tak jest ze wszystkim, można tak długo, a tak czy inaczej morał jest taki, że religie w żaden sposób nie są równe, jeśli chodzi o to ich ofertę dla człowieka.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pn lut 03, 2014 19:05 |
|
 |
Johnny99
|
A gdybyś w dorosłe życie wchodził tuż po zakończeniu II wojny światowej w Polsce ludowej, to pewnie uważałbyś, że komunizm jest the best. Czy to znaczy, że wszystkie ustroje są równie dobre?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn lut 03, 2014 19:16 |
|
 |
JedenPost
|
W ogóle: niby na jakiej zasadzie tak złożone wytwory człowieka miałyby być "równe", skoro sami ludzie zdecydowanie nie są równi, tylko różni?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pn lut 03, 2014 19:50 |
|
 |
ajam
|
JedenPost napisał(a): W ogóle: niby na jakiej zasadzie tak złożone wytwory człowieka miałyby być "równe", skoro sami ludzie zdecydowanie nie są równi, tylko różni? Czy można porównać Boga z Bogiem?
|
Pn lut 03, 2014 20:57 |
|
 |
JedenPost
|
Religie to nie Bóg.
|
Pn lut 03, 2014 20:59 |
|
 |
DrRichter
|
Whispernight napisał(a): DrRichter napisał(a): Aby wrogość między religiami zniknęła obie muszą przestać istnieć... Jeżeli nie będzie chrześcijan i muzułmanów nie będzie więcej konfliktów na tle religijnym. Jeżeli religia jest powodem nienawiści to coś z nią jest nie tak. To nie religia jest powodem konfliktów religijnych, a przynajmniej nie bezpośrednio. Jest nim nasza ludzka natura. Jeśli religia nie funkcjonuje na danym terenie, pojawiają się konflikty kulturowo-etniczne. Sama religia jest tylko kolejnym pretekstem, narzędziem, ale i motorem napędowym owego konfliktu. Natura wyposażyła "wszystkie" swoje "zwierzęta" w mechanizmy obronne, i tak jak lwy walczą o swoje terytorium, tak ludzie będą zawsze to robić. A że jesteśmy istotami bardziej rozwiniętymi, to też więcej aspektów nas określa. Rozumiem Twoje podejście DrRichter, ale jestem zdania, że to nie wina religii, tylko nas samych. DrRichter napisał(a): Islam z założenia nie różni się niczym od Chrześcijaństwa - wyznaje te same prawa miłości bliźniego itd, nawet w jednym aspekcie patriarchowie islamscy byli bardziej rozsądni mianowicie zakazali czcić przedmioty materialne np obrazy, posągi itp. co ma pomóc uniknąć parcia w materializm tak jak to robi dziś KK. Zgadzam się w zupełności. Jednak odpowiedz, jaka otrzymałeś od @Zefciu, świadczy tylko i wyłącznie o tym, o czym mówimy... czyli nienawiści do oponentów religijnych. Kolega odpowiedział Ci tak, jak Chrześcijanin odpowiada Muzułmaninowi. Rozmowa przestaje mieć jakikolwiek sens merytoryczny. DrRichter napisał(a): Mahomet - pedofil i maniakalny morderca. Taki obraz jego osoby wyłania się z samego koranu " Tak, zapewne. Jednak nie możemy nazywać osób żyjących wiele stuleci temu, terminami, które w świecie współczesnym są aktualne. Pedofil, nie jest najcelniejszym porównaniem, dlatego, że w czasach Mahometa, czy nawet wcześniej... w czasach Chrystusa, kobiety wychodziły za mąż w wieku młodzieńczym. To była norma. I nie tylko na półwyspie arabskim, ale wszędzie na świecie. Również pojęcie "maniakalny morderca" jest nie na miejscu. Jeśli już, to można Proroka Mahometa postrzegać, jako okrutnego człowieka. Świat starożytny był nacechowany bardziej wyrazistymi aktami okrucieństwa, a wojny, podboje i zdobywanie świata... zawsze odbywało się w ten sam sposób. Patrząc jak wyglądają konflikty zbrojne dziś, możemy mówić, że są bardziej cywilizowane ? Mniej brutalne... szokujące !? Nie ! Są takie same. Jeśli zatem Prorok Mahomet był maniakalnym mordercą, to rozumiem, że Chrześcijanie zabijali i podbijali świat w mniej maniakalny sposób ? Bo przecież Chrześcijanie są dobrzy, a Muzułmanie źli. I jedni, i drudzy dopuszczali się w przeszłości (i nadal dopuszczają się dziś) zbrodni przeciwko ludzkości... A jeśli mam wybierać, kto jest mniej morderczy i mniej ludzi wyrżnął w pień... to dziękuję bardzo, obejdzie się beze mnie. Znacie to powiedzenie: "Jeśli zabiję człowieka, zostanę okrzyknięty mordercą... a jeśli zabiję milion ludzi, będę okrzyknięty zdobywcą !" ? No właśnie. Miło się czyta taką wypowiedź - Co do pierwszej części twojej opinii to masz rację- religia to tylko jedną barier, jej likwidacja zniweluje jedynie cześć problemu konfliktów religijnych. Bardzo ciekawe zdanie ma ten temat polski pisarz Igor Witkowski, który twierdzi, że to nasza kultura wytworzyła cały szereg ograniczeń skutecznie hamujących rozwój oraz będących powodem wszelkich konfliktów religijnych, etnicznych, rasowych itd itp. Bardzo to źle, że kultura to także fundament naszej cywilizacji i to całe zło jest w to wpisane. Co do trzeciej części to też się zgadzam, że taka była ich kultura, ale trzeba też zauważyć, że np poślubianie kilkuletniej dziewczynki normalne na pewno nie było w tamtych czasach. Po prostu Każdy pewnie bał się zwrócić na to uwagę - o Ile dobrze pamiętam ojciec Aiszy zapytał Mahometa czemu wziął ją za żonę, to on odpowiedział, że ma na to przyzwolenie Allaha. Później muzułmanie uznali, że jeśli Mahometowi było wolno mieć kilkuletnią żonę to im też. Do dziś praktykuje się śluby np z ośmiolatkami (nieoficjalnie) - ostatnio w Jemenie jedna zmarła podczas nocy poślubnej w wyniku obrażeń wewnętrznych.
|
Pn lut 03, 2014 21:25 |
|
 |
DrRichter
|
majanovak napisał(a): Islam nie rozni sie niczym od Chrzescijanstwa????? To chyba nie znasz ani islamu ani chrzescijanstwa..sura 9,5 "A kiedy miną święte miesiące, wtedy zabijajcie bałwochwalców, tam gdzie ich znajdziecie; chwytajcie ich, oblegajcie i przygotowujcie dla nich wszelkie zasadzki!" sura 191 "I zabijajcie ich, gdziekolwiek ich spotkacie, i wypędzajcie ich, skąd oni was wypędzili - Prześladowanie jest gorsze niż zabicie. - I nie zwalczajcie ich przy świętym Meczecie, dopóki oni nie będą was tam zwalczać. Gdziekolwiek oni będą walczyć przeciw wam, zabijajcie ich! - Taka jest odpłata niewiernym! " sura 3,56 "Tych, którzy nie uwierzyli, ukarzę karą straszną na tym świecie i w życiu ostatecznym; i oni nie będą mieli pomocników." " sura 4,74 "Niechże walczą na drodze Boga ci, którzy za życie tego świata kupują życie ostateczne! A kto walczy na drodze Boga i zostanie zabity albo zwycięży, otrzyma od Nas nagrodę ogromną. " sura 8,12 "Twój Pan objawił aniołom: "Oto Ja jestem z wami! Umocnijcie więc tych, którzy wierzą! Ja wrzucę strach w serca niewiernych. Bijcie ich więc po karkach! Bijcie ich po wszystkich palcach!" " sura 8,39 "Zwalczajcie ich, aż nie będzie już buntu i religia w całości będzie należeć do Boga." A jeśli oni się powstrzymają... to, zaprawdę, Bóg widzi jasno, co czynicie! " Wlasciwie co chwile mozna natknac sie na jakis 'pokojowy werset' wiec naprawde nie mozna powiedziec, ze islam jest religia pokoju. Codziennie niemal widzę Muzułman, jeszcze żaden na mnie krzywo nie spojrzał - zawszę są mili. Miałem kiedyś kolegę - Babai Muhamad Isa się nazywa z Afganistanu, pracowałem z nim, zawsze był bardzo przyjazny. Jak to się ma do tego co napisałeś ? Skoro zacytowałeś tekst Koranu - ich świętej księgi, to wielu muzułman tych słów najwidoczniej nie wypełnia w życiu codziennym. Trzeba wziąć pod uwagę jeszcze to, że wiele konfliktów na tle kulturowym inicjowanych jest m in przez przemysł zbrojeniowy. to jest bardzo ciekawy temat.
|
Pn lut 03, 2014 21:40 |
|
 |
majanovak
|
ajam napisał(a): JedenPost napisał(a): W ogóle: niby na jakiej zasadzie tak złożone wytwory człowieka miałyby być "równe", skoro sami ludzie zdecydowanie nie są równi, tylko różni? Czy można porównać Boga z Bogiem? Mozna. Mozna zobaczyc po atrybutach, ktore pokazuja kim ten Bóg jest. Bóg Biblii tak opisuje innych bogow. "Bożyszcza ich są ze srebra i złota, Są dziełem rąk ludzkich. (5) Mają usta, a nie mówią, Mają oczy, a nie widzą. (6) Mają uszy, a nie słyszą, Mają nozdrza, a nie wąchają. (7) Mają ręce, a nie dotykają, Mają nogi, a nie chodzą, Ani nie wydają głosu krtanią swoją. (8) Niech będą im podobni twórcy ich, Wszyscy, którzy im ufają! (9) Izraelu! Ufaj Panu! On jest pomocą i tarczą ich." Wniosek? bozyszcza nie moga pomoc, to tylko dzielo ludzich rak, ale nie tak jest z Bogiem Biblii. On jest pomocą i tarczą dla wszystkich, ktorzy Mu ufaja. 
|
Pn lut 03, 2014 21:44 |
|
 |
majanovak
|
DrRichter napisał(a): Codziennie niemal widzę Muzułman, jeszcze żaden na mnie krzywo nie spojrzał - zawszę są mili. Miałem kiedyś kolegę - Babai Muhamad Isa się nazywa z Afganistanu, pracowałem z nim, zawsze był bardzo przyjazny. Jak to się ma do tego co napisałeś ? Skoro zacytowałeś tekst Koranu - ich świętej księgi, to wielu muzułman tych słów najwidoczniej nie wypełnia w życiu codziennym. Trzeba wziąć pod uwagę jeszcze to, że wiele konfliktów na tle kulturowym inicjowanych jest m in przez przemysł zbrojeniowy. to jest bardzo ciekawy temat. Ja slyszalam od kilku osob, ze oni spotkali muzulmanow, ktorzy wrecz patrzyli na nich z nienawiscia. Oni byli zwyklymi turystami - w Egipcie i w Izraelu, ale ci muzulmanie patrzyli na nich tak jakby ich chcieli zabic, tak czuc bylo od nich nienawisc. Ale tak sa uczeni od malego. Uczy sie ich nienawisci do niewiernych, do Zydow. Tak wzrastaja. No i jest jeszcze jedna bardzo wazna rzecz. W islamie jest cos takiego jak dzihad. Dzihad jest zawsze, ale sa rozne jego stadia. To nieodlaczna czesc islamu. Sa 3 etapy wprowadzania go do krajow. 1 - gdy muzulmanow jest niewielu - sa mili przyjazni udaja tolerancje, 2 - gdy jest ich wiecej, ale jeszcze nie sa taka sila by czuc sie pewnie - wychodza na ulice, protestuja, krzycza, domagaja sie tolerancji, domagaja sie wiecej, lepszych praw i rzucaja islamskie hasla roznego typu chocby 'precz z wolnoscia' domagaja sie wprowadzenia szariatu - przyklady mozna czerpac z krajow europejskich i jest ich cala masa 3 - jak jest ich tylu, ze czuja sie pewnie, to co robia? jak wiele razy juz to pokazali - ustanawiaja prawo islamu w tym kraju, zwalniaja wszystkie kobiety z pracy - by byly na lasce mezow, zmuszaja je do noszenia burek, hidzabow, nijabow, wprowadzaja prawo szariatu i czynia pieklo na ziemi po prostu jak np. w afganistanie.. Islam tak naprawde oznacza poddanie, a nie pokoj. Bez poddania allahowi nie ma pokoju. Proste.
|
Pn lut 03, 2014 21:57 |
|
|
|