Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 19:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 śmierć Jezusa - na krzyżu? 
Autor Wiadomość

Post Re: śmierć Jezusa - na krzyżu?
Alus napisał(a):
ŚJ mają wątpliwości, po 20 wiekach "odkryli" iż nie był to krzyż, ale właśnie pal.

Mam własnie przed sobą broszurkę Świadków Jehowy. Twierdzą, ze greckie słowo zostało źle przetłumaczone (w rzeczywistosci znaczy: słup, pal, bez belki poprzecznej), a takze- iż dopiero od IV w. n.e. zaczeto czcić krzyż.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

So maja 03, 2014 16:41
Askadtowiesz napisał(a):
Alus napisał(a):
ŚJ mają wątpliwości, po 20 wiekach "odkryli" iż nie był to krzyż, ale właśnie pal.

Mam własnie przed sobą broszurkę Świadków Jehowy. Twierdzą, ze greckie słowo zostało źle przetłumaczone (w rzeczywistosci znaczy: słup, pal, bez belki poprzecznej), a takze- iż dopiero od IV w. n.e. zaczeto czcić krzyż.

Taaaa...a wielu innych miejscach w Biblii przecinek został umieszczony w nieodpowiednim miejscu.

So maja 03, 2014 17:33
No. I ukrzyzowanie nie bylo wtedy w ogole praktykowane i krzyz sw Andrzeja sobie pozniej wymyslono

So maja 03, 2014 18:14
WIST napisał(a):
Krzyż to symbol nadziei, symbol niemożliwego, świadectwo że nie ma już śmierci.

Symbolem nadziei, świadectwem jest samo wskrzeszenie Jezusa, które potwierdziło, że faktycznie był on Synem Bożym, że jego Ojciec jest silniejszy od śmierci i właśnie to dało nam nadzieję, pewną wiarę. Przelanie jego krwi, ofiara uwalnia od grzechów, okup zapłacony...
Znaczenie narzędzia?
"Krzyż" (lub "pal"), na którym umarł Jezus to symbol przede wszystkim hańby, największego upokorzenia. Wcześniej Krzyż występował jako symbol religijny głównych nurtów pogańskich. W Chrześcijaństwie zaczęto go używać jako symbolu religijnego dopiero po rzekomej wizji Konstantyna I Wielkiego ("Pod tym znakiem zwyciężysz").
Tak więc nawet jeśli Jezus umarł na czymś, co z wyglądu przypominało krzyż, był to tak czy siak symbol hańby. Sam znak krzyża, jak już napisałem pierwsze skojarzenia kierował w stronę fałszywych bóstw (mp. Tamuz). Wątpliwości może budzić też fakt, że krzyż w katolicyzmie jest jakby nie patrzeć z inicjatywy pogańskiego cesarza Konstantyna (wątpliwy chrzest dopiero pod koniec życia). Dziwny więc jest fakt, że Kościół uznaje ten znak za swój główny symbol... (chyba, że weźmiemy pod uwagę ewentualność, że poganom, którym pozwolono zachować swoje symbole, łatwiej było przejść na stronę nowej "religii państwowej" - zasada: ilość ponad jakość).
To trochę tak jakby ktoś, komu niesłusznie oskarżono ojca i powieszono, w ramach upamiętnienia go powiesił sobie na ścianie pętelkę... Albo lepiej! Zdjęcie/podobiznę głowy ojca w pętelce...

So maja 03, 2014 18:47

Ech, czy to było konieczne? Czy coś Ci się w tym co napisałem konkretnie nie spodobało? Czy podważyłem tym jednym zdaniem znaczenie samego faktu śmierci i Zmartwychwstania? Czy miliony które dziś noszą krzyż na szyi lub modlą się na różańcu widzą w krzyżu symbol hańby czy właśnie zwycięstwa? Symbolem hańby był na sekundę przed Zmartwychwstanie, a za chwilę to się zmieniło na wieki. Jak dla mnie to nic nie zmienia, a nie pisałem tego z encyklopedii ale z doświadczenia, więc co tu chcesz podważyć, tego ja nie wiem.

So maja 03, 2014 18:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2