Autor |
Wiadomość |
impactor
|
 Re: Zadaj pytanie ateiście
Mojsze napisał(a): Dlaczego ateista loguje się na forum religijnym?Jaki w tym cel i sens?  Odpowiedź znajduje się w pierwszym poście.
_________________ Czy istnieją dobre podstawy by wierzyć w istnienie jakiegokolwiek boga (np. judeo-chrześcijańskiego Jahwe)? Sprawdźmy: http://czywierzyc.ml
|
Śr sie 13, 2014 11:23 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ale jaki cel i sens takiej dyskusji,zadawania pytań?Do czego jest Ci to potrzebne,co dzięki temu chcesz osiągnąć,co zyskać?
|
Śr sie 13, 2014 11:28 |
|
 |
impactor
|
Większą świadomość teistów n/t nie-teizmu i jego przyczyn.
_________________ Czy istnieją dobre podstawy by wierzyć w istnienie jakiegokolwiek boga (np. judeo-chrześcijańskiego Jahwe)? Sprawdźmy: http://czywierzyc.ml
|
Śr sie 13, 2014 11:34 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Rozumiem.Coś w rodzaju ewangelizacji jaką czynią chrześcijanie,tylko,że w tym przypadku:``ateizacji``. 
|
Śr sie 13, 2014 11:39 |
|
 |
impactor
|
Nie, niestety nie rozumiesz.
|
Śr sie 13, 2014 11:41 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Szkoda,że nie rozumiem....Ekhmm...
|
Śr sie 13, 2014 11:43 |
|
 |
andej
|
Co to znaczy ateista? 1. niewierzący w istnienie Boga 2. ignorujący istnienie Boga 3. walczący z Bogiem 4. walczący z ludźmi wierzącymi w Boga 5. walczący z wszelkimi przejawami wiary i religii 6. usiłujący zniszczyć wszystko i wszystkich wyznających Boga
|
Śr sie 13, 2014 13:43 |
|
 |
andej
|
Jeszcze jedno pytania:
Czy ateista WIERZY w NIEISTNIENIE Boga?
|
Śr sie 13, 2014 13:46 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Nie mam żadnych pytań do ateistów. Uważam, że to raczej oni powinni mnie stawiać jakieś pytania. Ale impactorowi zdaje się, że jest centrum wszechświata. Sorry - nie jest.
Jako moderator proszę uprzejmie @impactora, by poprawił ewidentny błąd w pisowni w pierwszej części swojego podpisu. Inaczej pojawią się ostrzeżenia.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Śr sie 13, 2014 18:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jedno pytanie, być może pierwsze z wielu. Sorry za jego wyświechtaność.
Mianowicie, dlaczego istnieje świat?
Aha, i nie chodzi mi o teorię ewolucji czy wielkiego wybuchu. Nawet gdyby naukowo i logicznie wywieść powstawanie świata aż od osobliwości - skąd się wzięła osobliwość? A gdyby i na to odpowiedzieć, to rekursja trwa nadal.
|
Śr sie 13, 2014 23:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dlaczego ateiści są wyznawcami potwora spaghetti i jednoczą się pod szyldem religii ateistów-pastafarian 
|
Cz sie 14, 2014 11:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
gaazkam napisał(a): "dlaczego istnieje świat?..." Na pewno nie istnieje dla Twojego czy mojego zbawienia! Jako ludzie, nie jesteśmy pępkiem świata, a jedynie jego malutką częścią. Ponadto, słowo "dlaczego", zmusza Cie do szukania odpowiedzi, które z kolei rodzą kolejne... dlaczego. "Dlaczego", nie odpowie Ci na żadne pytanie, nawet najprostsze. To niekończące się błędne koło. Dlaczego zadałeś pytanie, "dlaczego"? Bo nie znasz odpowiedzi. Dlaczego szukasz odpowiedzi? Bo chcesz poznać sens istnienia. (Zapewne) Dlaczego chcesz poznać sens istnienia? itd...
|
Cz sie 14, 2014 16:09 |
|
 |
lokis
|
Kim jest agnostyk? Jesli spytasz rozsadnego czlowieka o wystepowaniu zycia na Sloncu - zaprzeczy, mozliwosc jednego promila powiedzmy. Nauka dokladnie opisala warunki tam panujace. Natomiast jesli i przytoczysz sen sasiadki w ktorym widziala sloneczne krasnoludki szybujace na smokach, zacznie sie zastanawiac. Tu juz szansa 50/50. "Dowod" sasiadki bierze pod uwage. Rozsadny przeciez. Raptem stal sie agnostykiem.  Cytuj: Nie mam żadnych pytań do ateistów. Uważam, że to raczej oni powinni mnie stawiać jakieś pytania. Ale impactorowi zdaje się, że jest centrum wszechświata. Sorry - nie jest. Ladnie to ujales, nasze ty centrum oczywiste.  Cytuj: Dlaczego ateiści są wyznawcami potwora spaghetti i jednoczą się pod szyldem religii ateistów-pastafarian  Skoro zdecydowales sie potwierdzic to piekne wyznanie, pisz "potwora spagetti" z duzej litery. Ja pod tym szyldem jednocze sie rowniez dzieki twojej unikalnej osobie. Otworzyles mi oczy na wiare katolikow. 
|
Cz sie 14, 2014 16:59 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
lokis napisał(a): Cytuj: Nie mam żadnych pytań do ateistów. Uważam, że to raczej oni powinni mnie stawiać jakieś pytania. Ale impactorowi zdaje się, że jest centrum wszechświata. Sorry - nie jest. Ladnie to ujales, nasze ty centrum oczywiste.  Jak Ty mnie świetnie rozumiesz! Skoro pojawił się impactor - uważający się za centrum, to tylko inne centrum nadaje się do tego, by z nim rozmawiać. Reszta to pewnie proch marny. 
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Cz sie 14, 2014 19:40 |
|
 |
impactor
|
gaazkam napisał(a): Mianowicie, dlaczego istnieje świat? Powiedzmy, że nie wiemy. I co z tego? Czuję w powietrzu błąd logiczny Argumentum ad Ignorantiam: "Nie wiemy skąd wziął się świat, więc wiemy skąd wziął się świat - od Jahwe!" Ale to nie miejsce na dyskusję. Takie tematy poruszane były w rozmowach, których spis jest widoczny w linku z mojego podpisu. quas napisał(a): Dlaczego ateiści są wyznawcami potwora spaghetti i jednoczą się pod szyldem religii ateistów-pastafarian  Niektórzy są, niektórzy nie są. Tak samo, jak niektórzy ateiści noszą wąsy, a niektórzy nie. Pastafarianizm służy przede wszystkim jako próba postawienia lustra przed wyznawcami innych religii. medieval_man napisał(a): Jako moderator proszę uprzejmie @impactora, by poprawił ewidentny błąd w pisowni w pierwszej części swojego podpisu. Inaczej pojawią się ostrzeżenia. Zanim zaczniesz poprawiać innych o błędach w pisowni, to sięgnij sobie do encyklopedii, albo słownika ( http://sjp.pl/b%F3g ) i poczytaj n/t rzeczownika "bóg". Pozwoli Ci to poprawić swoją polszczyznę, oraz uniknąć propagowania błędów w pisowni u innych. Słowo "bóg" to rzeczownik, jak każdy inny. Odnosi się on do tysięcy bogów, jakich znamy. Kiedy mówię o konkretnym bogu, np. bogu Zeusie, albo Twoim ulubionym bogu Jahwe, to stosuję wielką literę, ponieważ używam ich imion.
|
So sie 16, 2014 10:43 |
|
|
|