Wątek o mediach (wydzielony ze Stop aborcji)
Autor |
Wiadomość |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
 Re: Wątek o mediach (wydzielony ze Stop aborcji)
Ale chyba każdy katolik odmawiając tę modlitwę stosuje się do jej słów, nie stawiając dodatkowych warunków, nieprawdaż? Jak tam gugiel? 
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Cz wrz 04, 2014 16:47 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Ale chyba każdy katolik odmawiając tę modlitwę stosuje się do jej słów, nie stawiając dodatkowych warunków, nieprawdaż? Katolik stosuje się do niej w kontekście całej Ewangelii, a nie w oderwanej od niej interpretacji Jajka.
|
Cz wrz 04, 2014 16:52 |
|
 |
Jajko
|
Bredzisz.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Cz wrz 04, 2014 16:53 |
|
|
|
 |
mareta
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Jajko, aby odpuścić winy to najpierw ma być żal za grzechy, przeprosiny, mocne postanowienie poprawy i zadośćuczynienie. "Spowiedź widzę waćpan czyni, spowiedź, tylko z cudzych grzechów!"
|
Cz wrz 04, 2014 22:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Jajko, aby odpuścić winy to najpierw ma być żal za grzechy, przeprosiny, mocne postanowienie poprawy i zadośćuczynienie. Yarpen_Zirgin napisał(a): Jajko napisał(a): Ale chyba każdy katolik odmawiając tę modlitwę stosuje się do jej słów, nie stawiając dodatkowych warunków, nieprawdaż? Katolik stosuje się do niej w kontekście całej Ewangelii, a nie w oderwanej od niej interpretacji Jajka. Czyli wg ciebie katolik ma przebaczać innym, odpuszczać im winy tylko gdy winowajcy okażą skruchę i dadzą zadośćuczynienie?
|
Pt wrz 05, 2014 8:04 |
|
|
|
 |
Jajko
|
Chyba Yarpen się ostatnio pogubił w wielu sprawach...
|
Pt wrz 05, 2014 23:03 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
No nie wiem... nigdy tak o tym nie myślałem. Jednak dla mnie logicznym jest, że przebaczyć można komuś, kto cię przeprasza. Jesli zaś ktoś zawinił wobec ciebie to możesz, co najwyżej starać się nie zachowywać urazy i modlić się do Boga, by ten mu przebaczył. Podobnie jak czynił to Jezus. Nie mówił z krzyża: "przebaczam wam", ale modlił się: "Ojcze, przebacz im, bo nie wiedzą, co czynią" (Łk 23,34)
Co Ty na to, @Kozioł?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
So wrz 06, 2014 10:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja uwazam, ze warunkiem Bozego przebaczenia nam, jest nasze przebaczenie innym. Jak z tym sluga , ktory mial duzy dlug a nie odpuscil malego. W Ojcze Nasz nie ma mowy o odpuszczaniu tylko tym, ktorzy nas przepraszaja.
|
So wrz 06, 2014 11:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): No nie wiem... nigdy tak o tym nie myślałem. Jednak dla mnie logicznym jest, że przebaczyć można komuś, kto cię przeprasza. Jesli zaś ktoś zawinił wobec ciebie to możesz, co najwyżej starać się nie zachowywać urazy i modlić się do Boga, by ten mu przebaczył. Podobnie jak czynił to Jezus. Nie mówił z krzyża: "przebaczam wam", ale modlił się: "Ojcze, przebacz im, bo nie wiedzą, co czynią" (Łk 23,34)
Co Ty na to, @Kozioł? Odpowiem za Kozła - gdy wybaczenie musiałoby być poprzedzone przeprosinami, to polscy biskupi wygłupiliby sie wysyłając słynny list przebaczamy prosimy o przebaczenie do niemieckiego episkopatu. Jezus prosząc Ojca o wybaczenie dla swoich oprawców nie warunkował przebacz gdy przeproszą i pokajają się.
|
So wrz 06, 2014 12:00 |
|
 |
Jajko
|
To jest tak oczywiste (że przebaczenie nie wymaga przeprosin, mocnego postanowienia poprawy i zadośćuczynienia), że aż dziw mnie bierze, że katolicy mogą mieć tu jakieś wątpliwości.
|
So wrz 06, 2014 15:31 |
|
 |
mareta
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Na Modlitwie Pańskiej, Jajko, Ewangelia się nie kończy, a nawet nie zaczyna. Jednak "Ojcze nasz" zawiera przesłanie Ewangelii. Najpierw tę modlitwę trzeba odmawiać, potem pisać o niej cokolwiek. Odwołanie się zadeklarowanego ateisty do Modlitwy Pańskiej jest śmieszne. Chyba, że tylko udaje ateistę 
|
N wrz 07, 2014 12:19 |
|
 |
Jajko
|
Hmm, czy aby cokolwiek pisać o lotach na Księżyc, trzeba najpierw tam polecieć???
|
N wrz 07, 2014 12:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
mareta napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): Na Modlitwie Pańskiej, Jajko, Ewangelia się nie kończy, a nawet nie zaczyna. Jednak "Ojcze nasz" zawiera przesłanie Ewangelii. Najpierw tę modlitwę trzeba odmawiać, potem pisać o niej cokolwiek. Odwołanie się zadeklarowanego ateisty do Modlitwy Pańskiej jest śmieszne. Chyba, że tylko udaje ateistę  Niemniej po jako i my odpuszczamy naszym winowajcom nie dopowiadamy tylko tym, którzy nas przeproszą.
|
N wrz 07, 2014 12:29 |
|
 |
Kara1295
|
medieval_man napisał(a): Jednak dla mnie logicznym jest, że przebaczyć można komuś, kto cię przeprasza. A co z osobami nieżyjącymi? Takim już nie można przebaczyć bo za życia nie wykazali skruchy i nie przeprosili w porę? Wierzący potrafi niezależnie od sytuacji przebaczyć.
|
N wrz 07, 2014 17:11 |
|
|
|