Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 11:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Dlaczego ? 
Autor Wiadomość
makumba napisał(a):
No tak, ale tu pojawia sie pytanie o to, dlaczego wierzysz, ze 'poswiecil' Swojego Syna za nas?

dlaczego piszesz 'poświęcił' ... jak chciałbyś to inaczej nazwać? Jak nazywa się to gdy Ojciec pozwala by Jego jedyny Syn stracił życie za nas wszystkich (za mnie) ?

Po pierwsze, to nieladnie jest odpowiadac pytaniem na pytanie, mimo, ze na tym forum to jest popularna forma prowadzenia rozmow.
Po drugie, ten cytat byl calkiem niewiny. Wzialem to slowo w cudzyslow bo Ty go uzylas. Ja bym go nie uzyl. A jesli napisalbym go bez cytatu to ktos moglby pomywlec, ze to jest sformulowanie, ktroe akceptuje, przez co bylby w bledzie. A skoro na forum sie czesto cytuje, to moglby w dodatku ktos to zacydtowac i wtedy nieporozumienie byloby jeszcze wieksze.
Ale to nie o to slowo chodzi.
Pytanie dotyczylo wierzenia. I ten watek dotyczy wierzenia. Czemu wiec wierzysz, ze Bog Ojciec 'poswiecil' Swojego Syna?

Śr maja 04, 2005 15:45

Po pierwsze, to nieladnie jest odpowiadac pytaniem na pytanie, mimo, ze na tym forum to jest popularna forma prowadzenia rozmow.

hmm czy mam Cie za to przeprosić teraz ??

Anonymous napisał(a):
Wzialem to slowo w cudzyslow bo Ty go uzylas. Ja bym go nie uzyl.

mhm ... w porządku

Anonymous napisał(a):
Pytanie dotyczylo wierzenia. I ten watek dotyczy wierzenia. Czemu wiec wierzysz, ze Bog Ojciec 'poswiecil' Swojego Syna?

dlatego, że dla mnie słowo "poświęcił" oznacza dokładnie to co się stało - zezwolenie na zabicie swojego Syna. To jest to poświęcenie.
A dlaczego w to wierzę ? Po prostu wierzę :) Nie mogę Ci napisać, że "wiem, że tak się stało" bo zaraz mi ktoś napisze, że skoro wiem, to to jest wiedza a nie wiara.

Śr maja 04, 2005 21:34

Irbisol napisał(a):
Jeżeli WIADOMO że jest, to jest to wiedza, a nie wiara.

jest - my WIERZYMY w to, że jest. To nie jest wiedza - bo nikt Go nie widział. Jeżeli mówimy, że "jest" to wyrażamy w ten sposób nasze własne przekonanie, naszą wiarę - i to ciągle pozostanie wiarą ... wiedza byłaby wtedy kiedy mielibyśmy możliwość oglądania Go twarzą w twarz.

Zgadza się, a pytanie brzmiało "dlaczego wierzycie". Nie można na to pytanie odpowiedzieć "bo jest". Przykład prawidłowej odpowiedzi dał Pan Gąsienica.

Cz maja 05, 2005 9:56

Przykład prawidłowej odpowiedzi dał Pan Gąsienica.

ja nie wiem czy w tym wypadku możemy mówić o prawidłowej odpowiedzi. Myślę, że dla każdego jego własna odpowiedź jest dobra czy jeżeli chcesz prawidłowa.
W postach wyrażamy swoje zdanie, więc pomimo, że nie użyłam słów tak jak Pan Gąsienica w konkretnym odniesieniu do własnej osoby, to chodziło mi konkretnie o mnie.
Wierzę, bo dla mnie On jest.

pozdrawiam :)

Pn maja 09, 2005 21:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2