Okultyzm w twórczości Pink Floyd? (wydz.)
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Okultyzm w twórczości Pink Floyd? (wydz.)
ErgoProxy napisał(a): Koty na quasa się rzucają, podejrzewam. Taka nieco większa mysz.
Ktoś próbował słuchać Pink Floyd od tyłu? (No przepraszam, że klownadę robię, ale ten wątek do niczego innego się nie nadaje.) Pink Floyd to nie tylko satanistyczny zespół, ale także antysemickie treści. Co Ty na to ErgoProxy, uważasz że głupoty plecie, teorie spiskowe i jest antysemitą  ,, Roger Waters z Pink Floyd: żydowskie lobby jest potężne! ... Prawicowy rabinat mówi głosem, który jest tak dziwny, że aż trudno uwierzyć, że jest prawdziwy. Oni wierzą w jakieś dziwaczne rzeczy, wiesz? Oni uważają, że każdy, kto na tej ziemi nie jest Żydem, powinien im służyć oraz, że rodzimi mieszkańcy regionu, których wygnali z ich własnych ziem w 1948 roku i których nadal wypędzają, to jacyś podludzie.” http://wolna-polska.pl/wiadomosci/roger ... ne-2013-12
|
Cz lis 06, 2014 20:09 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
quas napisał(a): Roger Waters z Pink Floyd
Roger Waters opuścił Pink Floyd prawie 30 lat temu, zatem tytuł artykułu kłamie, podobnie jak quas wyżej z bajką o "domu okultysty".
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz lis 06, 2014 20:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie obchodzą mnie poglądy Watersa, obchodzi mnie muzyka, którą współtworzył.
|
Cz lis 06, 2014 20:15 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ErgoProxy napisał(a): Nie obchodzą mnie poglądy Watersa, obchodzi mnie muzyka, którą współtworzył. Ładny unik, ale jeżeli możesz to odnieś się do mojego pytania coś więcej i do owej treści.
|
Cz lis 06, 2014 20:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To są bzdury.
|
Cz lis 06, 2014 20:34 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
quas Nie ma do czego się odnosić. Te wypowiedzi Watersa nie mają nic wspólnego z Pink Floyd, nie dotyczą więc tematu. Może raczej Ty odnieś się do swoich kłamstw z poprzedniej strony?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz lis 06, 2014 20:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Po cholerę. Powiedzcie lepiej, czy dobre.
Snów Szczyt
Gdzieś za horyzontem, gdzie wspomnienia nas prowadzą i Gdzie jest cud i urok młodości Gdzie myśl jest wolna wciąż i stale się błąka Na Sejm do cnej stolicy znów zjechać czas
Przez step szeroki i dzikie ostępy Może ich spotkam w Karczmie Rzym
Szli naszym śladem wciąż kozacy i Niemcy Zanim marzenia rozwiał wschodni wiatr Niosąc miriady złych stworów, chcących k'ziemi przygiąć nas W trucheł tych zgniliznę, w zimny cień
Krew była żywsza Słońce jaśniejsze Towarzysz wierny Noce cudowne
Mosty widzę spalone, gdy spojrzę ponad ramieniem Zieleń traw ciągle ciągnie mnie na ten drugi brzeg W dzień kroczę naprzód, lecz snem wracam ciągle tu Kiedy mnie niesie ten silny nurt
Na zawrotne grzbiety gór, gdzie sztandar nasz Ogarniał marzeń kształt wyglądanych przez świat
Spętani na wieki cną żądzą i ambicją Jeszcze żyje nieuśmierzon głód Zmęczone oczy wciąż godzą za horyzont Choć drogę tę przeszliśmy już nie raz
Krew była żywsza Słońce jaśniejsze Wino szumiące Noce cudowne Towarzysz wierny W przedświtu blasku W nurcie płynącej Bezkresnej rzeki Na wieki wieków
|
Pt lis 07, 2014 2:03 |
|
 |
JedenPost
|
Stylowe w każdym razie 
|
Pt lis 07, 2014 7:16 |
|
 |
Johnny99
|
quas napisał(a): Jeden z członków Pink Floyd zakupił posiadłość po pewnym magu pałającym się okultyzmem i kultem szatana. A to nie był czasem Jimmi Page? Tylko że on grał w Led Zeppelin.. Cóż, to jest tak, jak z tą listą "zespołów promujących satanizm", którą opublikował ks. Sawa, a która dowiodła jedynie jego SKRAJNEJ, TOTALNEJ IGNORANCJI odnośnie muzyki popularnej. Tak nonszalancko podchodząc do tematu (delikatnie mówiąc - ta lista pokazuje raczej swego rodzaju upośledzenie kulturowe) wzbudzacie jedynie śmiech - w pełni zasłużony.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt lis 07, 2014 7:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Fascynuje mnie styl quasa. Pink Floyd jest okultystyczny i satanistyczny, bo ma okultystyczne i satanistyczne teksty, jest więc antykatolicki i każdy, kto słucha tych okultystycznych i satanistycznych tekstów jest okultystyczny i satanistyczny. Właśnie dlatego, że są one satanistyczne i okultystyczne.
I tak przez cały post. Ale jednego fragmentu, który by to potwierdzał...
I żeby nie było - nie uważam, że chrześcijanin powinien słuchać każdej muzyki. Np. Tori Amos nie trawię ze względu na teksty (vide Original Sinsuality). Ale jak się postuluje coś takiego, jak quas, to wypada podać przykład.
|
Pt lis 07, 2014 8:08 |
|
 |
Johnny99
|
Czasy poszukiwania "szatańskich interwałów" jednak już minęły. Muzyka to tylko muzyka. Teksty, owszem, bywają różne, ale przecież nikt mi się nie każe z nimi zgadzać. Jak dla mnie, zakazać ludziom słuchać jakiejś muzyki ze względu na teksty to trochę tak, jak zakazać utrzymywania znajomości z ateistami. W dzisiejszym świecie jest to trudne. Jeden z moich najlepszych przyjaciół jest ateistą i już kilka razy mówiłem mu, że wolałbym, by nim nie był (nie jest fanatykiem, więc nie przeszkadza mu to, przyjął do wiadomości  ). Podobnie chciałbym, żeby Nergal się nawrócił itp. Uważam, że to i tak dużo 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt lis 07, 2014 8:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): A to nie był czasem Jimmi Page? Tylko że on grał w Led Zeppelin..
No faktycznie pomyliłem zespoły. Miałem w głowie właśnie ten zespół i tego gościa. 
|
Pt lis 07, 2014 9:56 |
|
 |
gacjan
|
no właśnie quas zdecydowanie Jimmy Page - choć generalnie to i tak nie świadczy o sataniczności zespołu, głupio tak mylić grupy i to dość ważne. Co do antysemickości Rogera Watersa - skrytykowanie Żydów to jeszcze nie antysemityzm, zwłaszcza że Waters np. pisał muzykę do filmów izraelskich. Największą radochę miałem, jak puściłem sobie rzekomo szatańskie "Stairway to Heaven" Zeppelinów od tyłu - nic tam nie było tylko jakieś rzężenie, natomiast na podstawie podobieństwa fonetycznego można wiele rzeczy zasugerować (np. w Feelu, zespole który grzeszy, ale przeciwko językowi polskiemu i przeciwko muzyce ktoś od tyłu na zasadzie podobieństwa znalazł "szatan ze Skarżyska"). Nie bądźmy przesadni...
|
Pt lis 07, 2014 14:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A jakie są te okultystyczne teksty Floydów - tego quas nie powie.
|
Pt lis 07, 2014 14:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
quas, jesteś mądrym facetem i bardzo często zgadzamy się w kwestii wiary...ale Led Zeppelin to klasyk, Pink Floyd też. Czy słyszałes świadectwo Leszka Dokowicza? Posłuchaj http://www.youtube.com/watch?v=U3P7M_YMsjsMam nadzieję, że Pan Leszek Dokowicz nie będzie miał mi za złe skopiowania tego linku. I dziękuję P. Leszkowi za to świadectwo.
|
Pt lis 07, 2014 16:58 |
|
|
|