Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 19:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Proszę pomóżcie mi zrozumieć 
Autor Wiadomość

Post Re: Proszę pomóżcie mi zrozumieć
zefciu napisał(a):
Noe był Żydem? A Melchizedek? A Balaam?

Tak :). Podobnie Adam i Ewa, Kain i Abel, Set, Cham, Jafet, Henoch, itd.itd.

nie-pokorny napisał(a):
Myślę ze wolna wola została przez grzech skażona,to był akt woli(niestety dziedziczny)

Na czym polega wspomniane dziedziczenie?

Cz lis 27, 2014 14:28

lisicki napisał(a):

Po pierwsze dlaczego do czasów Chrystusa tylko naród żydowski miał ten przywilej "obcowania" z Bogiem?
Po drugie dlaczego po winie pierwszych rodziców, czynienie samego dobra stało się tak trudne, że aż niemożliwe (no bo inaczej nie byłoby konieczne wcielenie Syna Bożego i jego śmierć krzyżowa)? Tu moje wątpliwości budzi jeszcze taka kwestia, że przecież w czasach przed Chrystusem hipotetycznie mogli żyć ludzie, którzy wiedli życie znacznie sprawiedliwsze i bardziej bogobojne aniżeli w czasach po Chrystusie i tylko dlatego, że nie udało im się osiągnąć pełnej doskonałości w wypełnianiu Prawa, nie mieli szans na samodzielne zbawienie, a obecnie wedle głoszonej wszemi wobec nauki Kościołów wystarczy wierzyć w Jezusa i będziemy darmo odkupieni i wybawieni - czy to nie wydaje Wam się niesprawiedliwe? Kolejny nurtujący problem, czy Bóg faktycznie potrzebował dopełnienia ofiary odkupienia przez Chrystusa naszych win na krzyżu? Czy tutaj czasami bliższe prawdy nie jest prawosławie ze swoją nauką o przebóstwieniu (choć i tutaj są pewne "dziury" w tej nauce)? Jako ojciec staram się zrozumieć ten tok postępowania przyczynowo-skutkowego i nijak mi wychodzi. Bo gdyby zrobić taką paralelę i porównać nas ludzi w stosunku do Boga tak jak dzieci w stosunku do ich ojca (matki), to przecież miłość do dzieci jest tak wielka, że wybacza się im ich różne przewinienia, mając na uwadze to, ze nie są jeszcze na naszym poziomie rozumowania, więc jak tu przyłożyć konieczność poniesienia ofiary za ich przewinienia? To tak jakbym chciał z miłości do dzieci, darować im karę jeśli tylko obiecają poprawę, ale jednocześnie zażądać poniesienia kary za przewinienia dzieci przez ich matkę...?

W gruncie rzeczy to Twoje "po pierwsze i po drugie" dotyczy tego samego...

Cofanie się do czasu przed Chrystusem, do starego Przymierza jest bezcelowe. Myślę że skupić należy się na Ofierze Syna Bożego...
Bóg okazał bezinteresowną Miłość, niezasłużony Dar Jego Łaski zbawczej. Spełnienie tego jest jedynie w Jezusie Chrystusie. Tak bardzo Bóg umiłował człowieka że, wydał jednorodzonego Syna, aby każdy kto w Niego wierzy, nie zginął lecz miał życie wieczne. Nie jest powiedziane w Boga, lecz w Syna. I koniec kropka.

To jest tak proste że aż wydaje się zbyt łatwe. Wystarczy prostolinijna wiara w Ofiarę na Golgocie " Ja jestem drzwiami; jeśli kto przeze mnie wejdzie, zbawiony będzie i wejdzie, i wyjdzie, i pastwisko znajdzie"
[J 10;9]
"Wszakże każdy, kto będzie wzywał imienia Pańskiego, zbawiony będzie"
[Dz 2;21]
" Bo jeśli ustami swoimi wyznasz, że Jezus jest Panem, i uwierzysz w sercu swoim, że Bóg wzbudził go z martwych, zbawiony będziesz."
[Rz 10;9]

Myślę że te powyższe obietnice są wystarczajace żeby twierdzić że, nic dodatkowego nie trzeba czynić. Oczywiście pod warunkiem że Jezus jest autentycznie Panem codziennego życia. Nie raz w tygodniu...Tak więc wejście we właściwe drzwi jest kluczowe. Następnie podążanie wąską drogą i budowanie wszystkiego na Chrystusie. I nawet jeśli okaże się że zrobiliśmy jakiś błąd. To mamy obietnicę że i tak będziemy zbawieni.

So lis 29, 2014 12:49

Cytuj:
Myślę ze wolna wola została przez grzech skażona,

O ile "przed jablkiem" istniala. Nie wiem jak dlugo Adam obcowal z Ewa przed wejsciem do Raju Weza. Przypuszczalnie troche to trwalo. Czemu wiec, jako mezczyzna, nie zainteresowal sie piersiami Ewy? Biedron przedpotopowy? Chyba nie. Wszystko to bardzo zagmatwane, szczegolnie z nastepujacym rozkazem "Bedziesz sie rozmnazal". Cale gdybanie o posiadaniu wolnej woli zle pachnie.
Moze ktos bardzo cwany plan sobie ulozyl i tak to wszystko leci? :)
Cytuj:
Tak bardzo Bóg umiłował człowieka że, wydał jednorodzonego Syna,

Przypomne, Jezus byl rowniez czlowiekiem. Milowanie ludzi i wydawanie czlowieka, kupy sie nie trzyma.

So lis 29, 2014 17:51

lokis

z kim rozmawiasz ????????????????????????????????????????????????????????????????????????

So lis 29, 2014 17:59

Dzwon 112!!!
Byle szybko!!!

So lis 29, 2014 18:08

remek116 napisał(a):
Bóg grzechu nie zaplanował - myślę, że co do tego możemy się zgodzić..

Nie wiem, jak rozumiesz "planowanie".
Bóg wiedział, ze zło się pojawi. Potrafił temu zaradzić. Nie uczynił tego - więc zasadniczo zaplanował.

So lis 29, 2014 20:30

Post Re: Proszę pomóżcie mi zrozumieću
Acro napisał(a):
remek116 napisał(a):
Bóg grzechu nie zaplanował - myślę, że co do tego możemy się zgodzić..

Nie wiem, jak rozumiesz "planowanie".
Bóg wiedział, ze zło się pojawi. Potrafił temu zaradzić. Nie uczynił tego - więc zasadniczo zaplanował.

Bóg nie wiedział że zło się pojawi.

So lis 29, 2014 23:04

Nie uznajesz Boga wszechwiedzącego?

So lis 29, 2014 23:10

Post Re: Proszę pomóżcie mi zrozumieću
formek1 napisał(a):

To że nastąpi rebelia w Niebie i w ogrodzie Eden, to z pewnością wiedział. Dał wolną wolę swojemu stworzeniu, i od tego momentu Jego ingerencja została ograniczona. Z tego powodu nie może łamać własnego Słowa.
Lecz nie zostawił tego wypadku\tragedii, bez rozwiązania. Ale i to rozwiązanie opiera się na wolnej woli. I tak sobie myślę że nakaz " I stworzył Bóg człowieka na obraz swój. Na obraz Boga stworzył go. Jako mężczyznę i niewiastę stworzył ich. I błogosławił im Bóg, i rzekł do nich Bóg: Rozradzajcie się i rozmnażajcie się, i napełniajcie ziemię, i czyńcie ją sobie poddaną; panujcie nad rybami morskimi i nad ptactwem niebios, i nad wszelkimi zwierzętami, które się poruszają po ziemi! "
[Gen 1;27-28]
Polecenie żeby było dużo ludzi jest Bożym planem, dlatego że z pośród wielkiej liczby, znajdzie się jakiś procent co użyje wolnej woli we właściwy sposób...

N lis 30, 2014 7:11

formek1 napisał(a):

Popieram. Ta "niewiedza" co do zła ma zerowy wpływ na to czy Bóg jest wszechwiedzący.

Jaabes napisał(a):
To że nastąpi rebelia w Niebie i w ogrodzie Eden, to z pewnością wiedział.

Myślę, że nie wiedział...

N lis 30, 2014 8:16

Czyli nie wierzycie w wszechwiedzącego Boga. Ciekawe.
A w wszechmocnego?

N lis 30, 2014 9:40

Acro napisał(a):

Wierzę w Boga wszechwiedzącego z tym, że nie pojmuję owej wszechwiedzy tak jak Ty. Gdybym jednak nie wierzył to co w tym ciekawego? Miliardy ludzi wierzyły, wierzą i będą wierzyć w różne bóstwa, które akurat tego przymiotu nie posiadają :)

Acro napisał(a):
A w wszechmocnego?

To zależy jak rozumiesz wszechmoc, bo sa i tacy którzy twierdzą, że wszechmoc Boga polega m.in. na tym, że gdyby tylko chciał to mógłby mi kazać skoczyć z okna :)

N lis 30, 2014 10:21

Cytuj:
Wierzę w Boga wszechwiedzącego z tym, że nie pojmuję owej wszechwiedzy tak jak Ty. Gdybym jednak nie wierzył to co w tym ciekawego? Miliardy ludzi wierzyły, wierzą i będą wierzyć w różne bóstwa, które akurat tego przymiotu nie posiadają

Uznałem to za ciekawe, bo słownikowo przypisuje się Bogu (nie bóstwu) takei cechy jak wszechmoc, wszechwiedza i inne "wszech" :)

A jak rozumiesz tę wszechwiedzę?

Cytuj:
To zależy jak rozumiesz wszechmoc, bo sa i tacy którzy twierdzą, że wszechmoc Boga polega m.in. na tym, że gdyby tylko chciał to mógłby mi kazać skoczyć z okna :)

No cóż - to niewątpliwie powinien móc uczynić byt wszechmogący. Prosta logika: może to uczynić nawet człowiek, wszechmocny nie może nie potrafić zrobić czegoś, co potrafi inny byt.

Żeby była jasność: to, że może, nie znaczy, że musi zrobić.

N lis 30, 2014 10:45

Acro napisał(a):
Uznałem to za ciekawe, bo słownikowo przypisuje się Bogu (nie bóstwu) takei cechy jak wszechmoc, wszechwiedza i inne "wszech"

Według których słowników?

Acro napisał(a):
A jak rozumiesz tę wszechwiedzę?

Już to wyjaśniałem w innych miejscach na tym forum. W wielkim skrócie, wszechwiedza jako wiedza Boga co do wszystkich decyzji jakie w danym momencie mogą podjąć wszystkie byty które istnieją w aktualnym momencie i tylko te byty. Tak definiuję wszechwiedzę, Bóg nie wie o której jutro wstanę, bo jutro jeszcze nie nadeszło a nie dowodzi się nie wiedzy tylko dlatego,że czegoś nie ma.

Acro napisał(a):
No cóż - to niewątpliwie powinien móc uczynić byt wszechmogący. Prosta logika: może to uczynić nawet człowiek, wszechmocny nie może nie potrafić zrobić czegoś, co potrafi inny byt.

Ta logika potwierdza takie karkołomne tezy jak to, skoro nawet człowiek może grzeszyć to także i Bóg... Tak pojmowana wszechmoc wykazuje jedynie brak logiki tym samym brak logiki w samym Bogu.

N lis 30, 2014 11:13
Acro napisał(a):
A w wszechmocnego?

Wierzymy we wszechwiedzącego.
Wiedza Boga o grzechu i upadku ludzi nie zmieniła aktu stworzenia. Bo Bóg aby uniknąć zła miał 2 opcje:
1. zaniechać dzieła stworzenia.
2. stworzyć bezwolne automaty.
Wybrał 3 opcję obdarzając ludzi wolną wolą, ze wszystkimi konsekwencjami jakie sobie człowiek zgotuje.

N lis 30, 2014 11:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona