Autor |
Wiadomość |
vilomort
|
 Re: Da się zdefiniować Boga?
Poza tym, cóż to za odpowiedź: fizycy nie mają spójnej teorii, to my wierzymy w Jahwe bez definicji Jahwe?
_________________ Bóg - morderca? Dla dobra? Morderstwo jako przejaw miłosierdzia?
Johnny99:
Tak.
|
Śr sty 07, 2015 13:47 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
A ty nie wierzysz w Jahwe bez definicji Jahwe?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr sty 07, 2015 14:00 |
|
 |
vilomort
|
Johnny99 napisał(a): A ty nie wierzysz w Jahwe bez definicji Jahwe? Offtopic. Poproszę o definicję równościową Jahwe, albo o stwierdzenie, że takiej definicji nie ma.
_________________ Bóg - morderca? Dla dobra? Morderstwo jako przejaw miłosierdzia?
Johnny99:
Tak.
|
Śr sty 07, 2015 14:30 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
A co to jest "Jahwe"?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr sty 07, 2015 14:38 |
|
 |
vilomort
|
Johnny99 napisał(a): A co to jest "Jahwe"? A co to jest 'A co to jest "Jahwe"?' ? Podpowiem: zaczyna się na 'off', kończy się na 'topic'.
Johnny99:
Tak.
|
Śr sty 07, 2015 15:03 |
|
|
|
 |
Soul33
Moderator
|
vilomort napisał(a): Zgadza się. Dlatego nazywamy je teoriami. Sprawdź chociaż w Wikipedii co to jest teoria naukowa. vilomort napisał(a): Podpowiem: zaczyna się na 'off', kończy się na 'topic'. Wcale nie jest to offtopic. Przede wszystkim trzeba się dowiedzieć, o co pytasz. vilomort napisał(a): Poza tym, cóż to za odpowiedź: fizycy nie mają spójnej teorii, to my wierzymy w Jahwe bez definicji Jahwe? Chodzi o to, że brak pełnej i ścisłej definicji nie jest żadnym problemem, tylko zwykłą codziennością, z którą każdy ma do czynienia i w niczym to nikomu nie przeszkadza.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Śr sty 07, 2015 15:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
vilomort napisał(a): Poza tym, cóż to za odpowiedź: fizycy nie mają spójnej teorii, to my wierzymy w Jahwe bez definicji Jahwe? To nie jedyny przypadek, kiedy brak ścisłej definicji nie przekreśla istnienia tego, co jest definiowane. Np. w chemii istnieją trzy teorie kwasów i zasad, każda słuszna i prawidłowa w swoim zakresie, ale żadna nie opisująca wszystkich możliwych substancji tego typu. 
|
Śr sty 07, 2015 16:18 |
|
 |
Johnny99
|
Soul33 napisał(a): Wcale nie jest to offtopic. Przede wszystkim trzeba się dowiedzieć, o co pytasz. .. a trzeba głównie dlatego, że istnieje coś takiego jak Google i Wikipedia, gdzie definicję "Jahwe" można znaleźć w pięć sekund. O: Jahwe (hebr. יהוה) – imię własne Boga czczonego w judaizmie i chrześcijaństwie.I już. Może być? Oczywiście, że nie może być, bo wam wcale nie chodzi o definicję "jasną i jednoznaczną", tylko o taką, która was zadowoli. A żadna was nie zadowoli, bo o to właśnie wam chodzi, by wmawiać wierzącym, że nie mają definicji, więc wierzą w coś bez definicji, więc są w ogóle jakimiś głupkami z bezsensowną wiarą. Można będzie wam więc podać tysiąc definicji, a wy nadal będziecie twierdzić, że nie ma żadnej definicji i nikt wam jej nigdy nie podał - jednocześnie na pytanie, w co, w takim razie, jako ateiści nie wierzycie, skoro nie ma definicji tego czegoś, będziecie się tchórzliwie zasłaniać "offtopikiem". Przetestowałem to już na innym forum: http://www.dyskusje.katolik.pl/viewtopi ... 12&t=24865. Dziwi mnie tylko, że ktoś taki jak Tomcio znowu daje się wciągnąć w tak prymitywny atak - choć muszę mu oddać, że przynajmniej potrafił być konsekwentny i przyznać, że skoro nie istnieje Jasna i Jednoznaczna Definicja Boga, to nie może dalej uważać się za ateistę  Zawsze coś 
|
Cz sty 08, 2015 7:19 |
|
 |
vilomort
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): vilomort napisał(a): Poza tym, cóż to za odpowiedź: fizycy nie mają spójnej teorii, to my wierzymy w Jahwe bez definicji Jahwe? To nie jedyny przypadek, kiedy brak ścisłej definicji nie przekreśla istnienia tego, co jest definiowane. Np. w chemii istnieją trzy teorie kwasów i zasad, każda słuszna i prawidłowa w swoim zakresie, ale żadna nie opisująca wszystkich możliwych substancji tego typu.  Jesteśmy na forum poświęconym fizyce? A może wątek jest poświęcony fizyce? Sprawdźmy... nie - tytuł brzmi: "Da się zdefiniować Boga?" A więc: da się? Poproszę o definicję równościową (jak wspomniałem w pierwszym poście). Nie da się? Też jasne: nie ma definicji równościowej Boga Jahwe. EOT.
Johnny99:
Tak.
|
Cz sty 08, 2015 8:42 |
|
 |
vilomort
|
Johnny99 napisał(a): Soul33 napisał(a): Wcale nie jest to offtopic. Przede wszystkim trzeba się dowiedzieć, o co pytasz. .. a trzeba głównie dlatego, że istnieje coś takiego jak Google i Wikipedia, gdzie definicję "Jahwe" można znaleźć w pięć sekund. O: Jahwe (hebr. יהוה) – imię własne Boga czczonego w judaizmie i chrześcijaństwie.I już. Może być? Oczywiście, że nie może być, bo wam wcale nie chodzi o definicję "jasną i jednoznaczną", tylko o taką, która was zadowoli. A żadna was nie zadowoli, bo o to właśnie wam chodzi, by wmawiać wierzącym, że nie mają definicji, więc wierzą w coś bez definicji, więc są w ogóle jakimiś głupkami z bezsensowną wiarą. Można będzie wam więc podać tysiąc definicji, a wy nadal będziecie twierdzić, że nie ma żadnej definicji i nikt wam jej nigdy nie podał - jednocześnie na pytanie, w co, w takim razie, jako ateiści nie wierzycie, skoro nie ma definicji tego czegoś, będziecie się tchórzliwie zasłaniać "offtopikiem". Przetestowałem to już na innym forum: http://www.dyskusje.katolik.pl/viewtopi ... 12&t=24865. Dziwi mnie tylko, że ktoś taki jak Tomcio znowu daje się wciągnąć w tak prymitywny atak - choć muszę mu oddać, że przynajmniej potrafił być konsekwentny i przyznać, że skoro nie istnieje Jasna i Jednoznaczna Definicja Boga, to nie może dalej uważać się za ateistę  Zawsze coś  A teraz krótki test: przeczytałeś mój pierwszy post otwierający ten wątek? Zrozumiałeś go? Unikasz odpowiedzi po prostu? Lubisz ten 'sport'? Przepraszam: prościej tego pierwszego postu nie potrafiłem sformułować. Jeśli jest dla Ciebie wciąż niezrozumiały - przykro mi. Olej ten wątek po prostu. Nie zachęcam do czytania go 100 razy. Twierdzę, że jest prosty w przekazie.
Johnny99:
Tak.
|
Cz sty 08, 2015 8:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
vilomort napisał(a): Jeśli potrafisz podać definicję równościową Boga zwanego Jahwe, to zawrzesz w tej definicji jego istotę. Oczywiście nie. To że jestem w stanie zdefiniować np. słowo "elektron" nie znaczy, że pojąłem jakąś "istotę elektronu". Elektron definiuję określając, jak oddziałuje z innymi cząstkami i jakie ma właściwości, których nie posiadają inne cząstki elementarne. A jaka jest jego "istota" (czy jest to wzbudzenie jakiegoś pola, drganie hiperstruny, czy może posiada jeszcze jakąś strukturę), to inna sprawa.
|
Cz sty 08, 2015 8:46 |
|
 |
vilomort
|
Soul33 napisał(a): vilomort napisał(a): Zgadza się. Dlatego nazywamy je teoriami. Sprawdź chociaż w Wikipedii co to jest teoria naukowa. vilomort napisał(a): Podpowiem: zaczyna się na 'off', kończy się na 'topic'. Wcale nie jest to offtopic. Przede wszystkim trzeba się dowiedzieć, o co pytasz. vilomort napisał(a): Poza tym, cóż to za odpowiedź: fizycy nie mają spójnej teorii, to my wierzymy w Jahwe bez definicji Jahwe? Chodzi o to, że brak pełnej i ścisłej definicji nie jest żadnym problemem, tylko zwykłą codziennością, z którą każdy ma do czynienia i w niczym to nikomu nie przeszkadza. Czepiasz się. Mój pierwszy post wyraźnie formułuje pytanie: czy da się zdefiniować Boga Jahwe za pomocą definicji równościowej. Pytanie Johnnego99 "A co to jest "Jahwe"?" jest zwykłym offtopic-kiem. Nie wnosi niczego do dyskusji. Śmiem twierdzić, że Johnny99 doskonale wie o co pytam.
Johnny99:
Tak.
|
Cz sty 08, 2015 8:50 |
|
 |
Johnny99
|
vilomort napisał(a): Unikasz odpowiedzi po prostu? A przeczytałeś mój post? Jest w nim definicja. Cytuj: Nie da się? Też jasne: nie ma definicji równościowej Boga Jahwe. Ok, niech będzie, że nie ma. I co?
|
Cz sty 08, 2015 8:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
vilomort napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): vilomort napisał(a): Poza tym, cóż to za odpowiedź: fizycy nie mają spójnej teorii, to my wierzymy w Jahwe bez definicji Jahwe? To nie jedyny przypadek, kiedy brak ścisłej definicji nie przekreśla istnienia tego, co jest definiowane. Np. w chemii istnieją trzy teorie kwasów i zasad, każda słuszna i prawidłowa w swoim zakresie, ale żadna nie opisująca wszystkich możliwych substancji tego typu.  Jesteśmy na forum poświęconym fizyce? A może wątek jest poświęcony fizyce? Sprawdźmy... nie - tytuł brzmi: "Da się zdefiniować Boga?" Przykład trafił, skoro tak się bronisz przed zajęciem nim. Cytuj: A więc: da się? Poproszę o definicję równościową (jak wspomniałem w pierwszym poście). Nie da się? Też jasne: nie ma definicji równościowej Boga Jahwe. EOT. Ależ istnieje definicja równościowa Jahwe. Znajdziesz ją w każdej encyklopedii teologicznej. 
|
Cz sty 08, 2015 8:54 |
|
 |
vilomort
|
zefciu napisał(a): vilomort napisał(a): Jeśli potrafisz podać definicję równościową Boga zwanego Jahwe, to zawrzesz w tej definicji jego istotę. Oczywiście nie. To że jestem w stanie zdefiniować np. słowo "elektron" nie znaczy, że pojąłem jakąś "istotę elektronu". Elektron definiuję określając, jak oddziałuje z innymi cząstkami i jakie ma właściwości, których nie posiadają inne cząstki elementarne. A jaka jest jego "istota" (czy jest to wzbudzenie jakiegoś pola, drganie hiperstruny, czy może posiada jeszcze jakąś strukturę), to inna sprawa. Czymże jest marny elektron w obliczu potęgi Jahwe?  Jeśli znasz tylko 'cząstkę istoty' elektronu i posiadasz tylko część opisu tego elektronu, to z Twojego punktu widzenia nic się takiego nie dzieje - no chyba, że właśnie zdajesz egzamin ze znajomości szerszej definicji elektronu - szerszej niż ta, którą znasz. Ale nadal śmiem twierdzić, że nie jest to bardzo istotne w obliczu 'życia wiecznego', w które wierzysz. Ja zadaję pytanie o możliwość zdefiniowania Boga Jahwe osobom, którzy wierzą, że znajomość Boga Jahwe, jego przykazań, reguł zbawienia itp. daje możliwość tzw. Zbawienia. Zbawienia - czyli niezwykle istotnej kwestii w wierze chrześcijańskiej, bo rzutującej na całą wieczność (jak wierzą chrześcijanie).
Johnny99:
Tak.
|
Cz sty 08, 2015 9:36 |
|
|
|