Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt paź 17, 2025 21:08

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 215 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna strona
 Da się zdefiniować Boga? 
Autor Wiadomość

Post Re: Da się zdefiniować Boga?
Poza tym, cóż to za odpowiedź: fizycy nie mają spójnej teorii, to my wierzymy w Jahwe bez definicji Jahwe?

Johnny99:

Tak.

Śr sty 07, 2015 13:47

A ty nie wierzysz w Jahwe bez definicji Jahwe?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr sty 07, 2015 14:00

Johnny99 napisał(a):
A ty nie wierzysz w Jahwe bez definicji Jahwe?

Offtopic.

Poproszę o definicję równościową Jahwe, albo o stwierdzenie, że takiej definicji nie ma.

Johnny99:

Tak.

Śr sty 07, 2015 14:30

A co to jest "Jahwe"?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr sty 07, 2015 14:38

Johnny99 napisał(a):
A co to jest "Jahwe"?

A co to jest 'A co to jest "Jahwe"?' ?

Podpowiem: zaczyna się na 'off', kończy się na 'topic'.

Johnny99:

Tak.

Śr sty 07, 2015 15:03
Moderator

vilomort napisał(a):
Zgadza się. Dlatego nazywamy je teoriami.

Sprawdź chociaż w Wikipedii co to jest teoria naukowa.

vilomort napisał(a):

Wcale nie jest to offtopic. Przede wszystkim trzeba się dowiedzieć, o co pytasz.

vilomort napisał(a):
Poza tym, cóż to za odpowiedź: fizycy nie mają spójnej teorii, to my wierzymy w Jahwe bez definicji Jahwe?

Chodzi o to, że brak pełnej i ścisłej definicji nie jest żadnym problemem, tylko zwykłą codziennością, z którą każdy ma do czynienia i w niczym to nikomu nie przeszkadza.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Śr sty 07, 2015 15:56
vilomort napisał(a):

To nie jedyny przypadek, kiedy brak ścisłej definicji nie przekreśla istnienia tego, co jest definiowane. Np. w chemii istnieją trzy teorie kwasów i zasad, każda słuszna i prawidłowa w swoim zakresie, ale żadna nie opisująca wszystkich możliwych substancji tego typu. :D

Śr sty 07, 2015 16:18

Soul33 napisał(a):
Wcale nie jest to offtopic. Przede wszystkim trzeba się dowiedzieć, o co pytasz.

.. a trzeba głównie dlatego, że istnieje coś takiego jak Google i Wikipedia, gdzie definicję "Jahwe" można znaleźć w pięć sekund. O:

Jahwe (hebr. יהוה) – imię własne Boga czczonego w judaizmie i chrześcijaństwie.

I już. Może być?

Oczywiście, że nie może być, bo wam wcale nie chodzi o definicję "jasną i jednoznaczną", tylko o taką, która was zadowoli. A żadna was nie zadowoli, bo o to właśnie wam chodzi, by wmawiać wierzącym, że nie mają definicji, więc wierzą w coś bez definicji, więc są w ogóle jakimiś głupkami z bezsensowną wiarą. Można będzie wam więc podać tysiąc definicji, a wy nadal będziecie twierdzić, że nie ma żadnej definicji i nikt wam jej nigdy nie podał - jednocześnie na pytanie, w co, w takim razie, jako ateiści nie wierzycie, skoro nie ma definicji tego czegoś, będziecie się tchórzliwie zasłaniać "offtopikiem". Przetestowałem to już na innym forum: http://www.dyskusje.katolik.pl/viewtopi ... 12&t=24865. Dziwi mnie tylko, że ktoś taki jak Tomcio znowu daje się wciągnąć w tak prymitywny atak - choć muszę mu oddać, że przynajmniej potrafił być konsekwentny i przyznać, że skoro nie istnieje Jasna i Jednoznaczna Definicja Boga, to nie może dalej uważać się za ateistę :-D Zawsze coś :-D

Cz sty 08, 2015 7:19

Yarpen_Zirgin napisał(a):
vilomort napisał(a):

To nie jedyny przypadek, kiedy brak ścisłej definicji nie przekreśla istnienia tego, co jest definiowane. Np. w chemii istnieją trzy teorie kwasów i zasad, każda słuszna i prawidłowa w swoim zakresie, ale żadna nie opisująca wszystkich możliwych substancji tego typu. :D

Jesteśmy na forum poświęconym fizyce? A może wątek jest poświęcony fizyce? Sprawdźmy... nie - tytuł brzmi: "Da się zdefiniować Boga?"

A więc: da się? Poproszę o definicję równościową (jak wspomniałem w pierwszym poście).
Nie da się? Też jasne: nie ma definicji równościowej Boga Jahwe. EOT.

Johnny99:

Tak.

Cz sty 08, 2015 8:42

Johnny99 napisał(a):
Soul33 napisał(a):

.. a trzeba głównie dlatego, że istnieje coś takiego jak Google i Wikipedia, gdzie definicję "Jahwe" można znaleźć w pięć sekund. O:

Jahwe (hebr. יהוה) – imię własne Boga czczonego w judaizmie i chrześcijaństwie.

I już. Może być?

Oczywiście, że nie może być, bo wam wcale nie chodzi o definicję "jasną i jednoznaczną", tylko o taką, która was zadowoli. A żadna was nie zadowoli, bo o to właśnie wam chodzi, by wmawiać wierzącym, że nie mają definicji, więc wierzą w coś bez definicji, więc są w ogóle jakimiś głupkami z bezsensowną wiarą. Można będzie wam więc podać tysiąc definicji, a wy nadal będziecie twierdzić, że nie ma żadnej definicji i nikt wam jej nigdy nie podał - jednocześnie na pytanie, w co, w takim razie, jako ateiści nie wierzycie, skoro nie ma definicji tego czegoś, będziecie się tchórzliwie zasłaniać "offtopikiem". Przetestowałem to już na innym forum: http://www.dyskusje.katolik.pl/viewtopi ... 12&t=24865. Dziwi mnie tylko, że ktoś taki jak Tomcio znowu daje się wciągnąć w tak prymitywny atak - choć muszę mu oddać, że przynajmniej potrafił być konsekwentny i przyznać, że skoro nie istnieje Jasna i Jednoznaczna Definicja Boga, to nie może dalej uważać się za ateistę :-D Zawsze coś :-D

A teraz krótki test: przeczytałeś mój pierwszy post otwierający ten wątek?
Zrozumiałeś go?
Unikasz odpowiedzi po prostu?
Lubisz ten 'sport'?

Przepraszam: prościej tego pierwszego postu nie potrafiłem sformułować. Jeśli jest dla Ciebie wciąż niezrozumiały - przykro mi. Olej ten wątek po prostu. Nie zachęcam do czytania go 100 razy. Twierdzę, że jest prosty w przekazie.

Johnny99:

Tak.

Cz sty 08, 2015 8:45
vilomort napisał(a):
Jeśli potrafisz podać definicję równościową Boga zwanego Jahwe, to zawrzesz w tej definicji jego istotę.
Oczywiście nie. To że jestem w stanie zdefiniować np. słowo "elektron" nie znaczy, że pojąłem jakąś "istotę elektronu". Elektron definiuję określając, jak oddziałuje z innymi cząstkami i jakie ma właściwości, których nie posiadają inne cząstki elementarne. A jaka jest jego "istota" (czy jest to wzbudzenie jakiegoś pola, drganie hiperstruny, czy może posiada jeszcze jakąś strukturę), to inna sprawa.

Cz sty 08, 2015 8:46

Soul33 napisał(a):
vilomort napisał(a):
Zgadza się. Dlatego nazywamy je teoriami.

Sprawdź chociaż w Wikipedii co to jest teoria naukowa.

vilomort napisał(a):

vilomort napisał(a):

Chodzi o to, że brak pełnej i ścisłej definicji nie jest żadnym problemem, tylko zwykłą codziennością, z którą każdy ma do czynienia i w niczym to nikomu nie przeszkadza.

Czepiasz się. Mój pierwszy post wyraźnie formułuje pytanie: czy da się zdefiniować Boga Jahwe za pomocą definicji równościowej.

Pytanie Johnnego99 "A co to jest "Jahwe"?" jest zwykłym offtopic-kiem. Nie wnosi niczego do dyskusji. Śmiem twierdzić, że Johnny99 doskonale wie o co pytam.

Johnny99:

Tak.

Cz sty 08, 2015 8:50

vilomort napisał(a):
Unikasz odpowiedzi po prostu?

A przeczytałeś mój post? Jest w nim definicja.

Cytuj:
Nie da się? Też jasne: nie ma definicji równościowej Boga Jahwe.

Ok, niech będzie, że nie ma. I co?

Cz sty 08, 2015 8:53
vilomort napisał(a):
Yarpen_Zirgin napisał(a):
vilomort napisał(a):

Jesteśmy na forum poświęconym fizyce? A może wątek jest poświęcony fizyce? Sprawdźmy... nie - tytuł brzmi: "Da się zdefiniować Boga?"

Przykład trafił, skoro tak się bronisz przed zajęciem nim.

Cytuj:
A więc: da się? Poproszę o definicję równościową (jak wspomniałem w pierwszym poście).
Nie da się? Też jasne: nie ma definicji równościowej Boga Jahwe. EOT.

Ależ istnieje definicja równościowa Jahwe. Znajdziesz ją w każdej encyklopedii teologicznej. :D

Cz sty 08, 2015 8:54

zefciu napisał(a):
vilomort napisał(a):
Jeśli potrafisz podać definicję równościową Boga zwanego Jahwe, to zawrzesz w tej definicji jego istotę.
Oczywiście nie. To że jestem w stanie zdefiniować np. słowo "elektron" nie znaczy, że pojąłem jakąś "istotę elektronu". Elektron definiuję określając, jak oddziałuje z innymi cząstkami i jakie ma właściwości, których nie posiadają inne cząstki elementarne. A jaka jest jego "istota" (czy jest to wzbudzenie jakiegoś pola, drganie hiperstruny, czy może posiada jeszcze jakąś strukturę), to inna sprawa.

Czymże jest marny elektron w obliczu potęgi Jahwe? ;)

Jeśli znasz tylko 'cząstkę istoty' elektronu i posiadasz tylko część opisu tego elektronu, to z Twojego punktu widzenia nic się takiego nie dzieje - no chyba, że właśnie zdajesz egzamin ze znajomości szerszej definicji elektronu - szerszej niż ta, którą znasz. Ale nadal śmiem twierdzić, że nie jest to bardzo istotne w obliczu 'życia wiecznego', w które wierzysz.

Ja zadaję pytanie o możliwość zdefiniowania Boga Jahwe osobom, którzy wierzą, że znajomość Boga Jahwe, jego przykazań, reguł zbawienia itp. daje możliwość tzw. Zbawienia. Zbawienia - czyli niezwykle istotnej kwestii w wierze chrześcijańskiej, bo rzutującej na całą wieczność (jak wierzą chrześcijanie).

Johnny99:

Tak.

Cz sty 08, 2015 9:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 215 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna strona