Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 21:58

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 289 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 20  Następna strona
 Bóg jest wymysłem człowieka 
Autor Wiadomość
Post Re: Bóg jest wymysłem człowieka
Charlie245 napisał(a):
Czytałem już wcześniej wszystko na forum i nie znalazłem ŻADNYCH odpowiedzi na moje argumenty.

1. Nie nasza wina, że słabo szukasz.
  2. Nie usprawiedliwia to darcia się.
Cytuj:
1. Wiedza o początkach ludzkich cywilizacji udowadnia nam że ludzie MAJĄ W ZWYCZAJU
Znowu krzyczysz. Czemu?
Cytuj:
wymyślać sobie bogów, boginie, duchy i potwory. Zabobon był obecny w każdym zamieszkałym zakątku kuli ziemskiej. To po prostu nieodłączna część naszej natury.
No i w jaki sposób to dowodzi, że Bóg nie istnieje?
Cytuj:
Religie rozwijały się w warunkach wzajemnej izolacji (z przyczyn geograficznych) i dlatego różnią się od siebie. Bywa że drastycznie. Lecz mimo to, można w nich znaleźć wspólne schematy. To jest efekt tego, że religie opierają się na podobnych mechanizmach socjologicznych i psychologicznych.
Równie dobrze można to uważać za dowód, że wszystkie religie pochodzą od wspólnej protoepifanii.
Cytuj:
- wiarę w życie po śmierci
Nie wszystkie religie.
Cytuj:
- wiarę w bajki, czyli rozbudowaną mitologię (w tym mit o "stworzeniu" świata),
To jest ogólnik.
Cytuj:
personifikacje sił natury
Gdzie to masz w chrześcijaństwie?
Cytuj:
- wiarę w istnienie potężnych istot których "nie widać", lub są w inny sposób niedostępne (nie tylko bogowie, także duchy, anioły, diabły, itp)
No to jest konieczne z definicji religii.
Cytuj:
- układy z bogami: "coś za coś", czyli wiara w możliwość wynegocjowania sobie pomocy u bogów (np. w zamian za ofiarę)
Nie wszystkie religie.
Cytuj:
- rytuały, modlitwy, świątynie, ofiary, magiczne przedmioty, magiczne gesty, magiczne słowa, magiczna numerologia
J. w. nie we wszystkich religiach mamy te wszystkie elementy.
Cytuj:
- kastę funkcjonariuszy religijnych: szamanów, kapłanów, mnichów, księży, pastorów, popów, imamów, rabbinów, itp.
J. w. Poza tym mnich to nie "funkcjonariusz religijny".
Cytuj:
- wpływ na system prawny, na obyczajowość, na dzieła sztuki, na architekturę, itp.
No i znowu - a jak sobie wyobrażasz religię bez takiego wpływu?
Cytuj:
- wasz bóg, którego piszecie przez duże "B", jest tylko jednym z tłumu 2500 innych.
Wierzysz w istnienie 2500 bogów?
Cytuj:
To był argument dotyczący wszystkich religii.
Wyżej pisałeś, że dotyczy abrahamowych (przynajmniej).
Cytuj:
- absurd celu istnienia Boga
A kto mówi, że istnienie Boga musi mieć cel?
Cytuj:
- absurd celu stworzenia świata (100 miliardów galaktyk, po to by urządzić Big Brother'a w Izraelu)
A jakiej wielkości musiałby być Wszechświat, abyś nie uznał tego absurdu?
Cytuj:
- absurd Boga faworyzującego jeden naród.
To nie w chrześcijaństwie.
Cytuj:
- absurd Boga "doskonałego", który sam o sobie mówi, że jest zazdrosny (Dekalog w oryginale)
A jak ktoś powie, że "samochód jest narowisty", to też będziesz się burzył, że to przecież nie żywa istota?
Cytuj:
- absurd Boga "wszechmogącego", który potrzebuje aniołów do pomocy.
- absurd Boga "wszechmogącego", który czegoś chce, ale jakoś mu nie wychodzi (np. rażąca niedoskonałość Pisma Św.)
- absurd Boga "wszechmogącego", który potrzebuje kooperacji ze strony człowieka do realizacji swoich planów (np. ucieczka Żydów z Egiptu)
Kto mówi, że Bóg czegoś tam potrzebował?
Cytuj:
- absurd Boga "ponadczasowego", który zmienia zdanie na temat tego co jest dobre, a co złe (np. dopuszczalność rozwodów, traktowanie wrogów)
Zmieniają się warunki przymierza, a nie Bóg.
Cytuj:
- absurd "konieczności" narodzin Boga jako człowieka ("wszechmogący" Bóg nie mógł sprawy załatwić inaczej)
Kto mówi, że nie mógł? Jakoś jednak musiał.
Cytuj:
- absurd Boga będącego "jednocześnie" człowiekiem (Bóg jest "wszechmogący", człowiek nie)
Absurd noża będącego jednocześnie korkociągiem - scyzoryk.
Cytuj:
- absurd arytmetyczny Trójcy (3 = 1)
Kto twierdzi, że 3=1?

To tylko trochę.

Rada pisz mniej argumentów, za to lepiej przemyślanych (tak, wiem, że to wszystko skądś przekleiłeś, bo nie umiesz myśleć samodzielnie, ale się postaraj)

Śr sty 21, 2015 10:43
Moderator

bert04 napisał(a):

Nazywać kopiuj-wklejkę "swoimi zarzutami" to już pod bezczelność podpada:

http://pokazywarka.pl/dfgdgfhg/

Ten sam tekst, dobre 5 lat temu w internecie.

I to w zasadzie powinno zamknąć temat obecność proroka Charlie na tym forum.
Osoba, która pojawia się nie po to, żeby rozmawiać, ale żeby narzucać swoje przekonania narusza Regulamin Forum.
Jeśli do tego te przekonania są copy-pastem i to bez podania źródła, user zasłużył na bana natychmiastowego, nieodwołalnego i ostatecznego.

Umówmy się, że damy "prorokowi" czas do wieczora na ustosunkowanie się do tych zarzutów. To będzie mowa przed wydaniem wyroku.
8)

Śr sty 21, 2015 12:22
Zobacz profil WWW

Post Re: bóg jest wymysłem człowieka
medieval_man napisał(a):

Umówmy się, że damy "prorokowi" czas do wieczora na ustosunkowanie się do tych zarzutów. To będzie mowa przed wydaniem wyroku.
8)

Normalnie Piłat-zawodowiec :)

Śr sty 21, 2015 12:37

Cytuj:
@wist
"nierealne jest odniesienie się do każdego z tych punktów i dyskutowanie o nich."

To twój problem że nie masz kontrargumentów na moje zarzuty.

Zrezygnuje z tej dyskusji bo widzę że nie ma w Tobie żadnej woli aby dyskutować, rozmawiać, ale chcesz tylko postawić na swoim. Dyskutuje od lat i wszystko co napisałeś przemieliłem już kilka razy. Niczym mnie nie zaskoczyłeś, ani niczym nie zmiażdżyłeś. Podajesz fragmenty które pewnie już nieraz były tu cytowane, a znaczna część społeczności forum która wierzy regularnie czyta Biblię i je zna. Nie myśl zatem że odkryłeś przed nami jakieś ukryte bolączki biblii.

Zatem nie, nie brakuje mi argumentów, ale napisałem coś co tak mądra osoba jak Ty powinna od razu zrozumieć - odniesienie się do każdej linijki którą napisałeś stworzy post co najmniej dwa razy dłuższy niż Twój. Jeśli dopisze Ci kilka osób, o ile ktoś zechce poświęcić swój cenny czas, to będzie miał odpowiednio więcej do przeczytania. W toku dyskusji treść będzie narastać i ostatecznie nie tylko do niczego nikt nie dojdzie ale powstanie gmatwanina. W dodatku od pierwszych zdań piszesz w sposób sugerujący brak szacunku do dyskutantów. To już zaczyna generować złe emocje. Ja to rozumiem bo tak to działa, Ty widocznie umiesz jedynie mieć podejrzenia że komuś brakuje argumentów. Jeśli Twoje życie jest tak ubogie że musisz wierzącym cytować Biblię to brawo. Ja pozwolę sobie z równie wielką pewnością jak Twoja, uznać że tracę czas.

Śr sty 21, 2015 13:01

@bert04

bert04 napisał(a):
I oczywiście przeczytałeś te wszystkie dzieła od dechy do dechy, tak samo jak przeczytałeś nasze forum w całości?"

Gdybym nie znał tych pozycji to bym ich tutaj nie przytaczał.Wymienieni autorzy rozłożyli religię na części pierwsze i wyjaśnili

genezę jej powstania.Zajął się tym również wybitny biolog Richard Dawkins w piątym rozdziale swojej wspaniałej książki "Bóg urojony".Religia to zjawisko czysto naturalistyczne.

bert04 napisał(a):
"http://ksiazki.onet.pl/wiadomosci/bibli ... egii/fme6x"

Najwyraźniej fanom harry'ego pottera brakuje w ich kraju powieści fantastycznych.Pisząc o nieprzetrwaniu próby czasu biblii nie miałem na myśli popularność religijnych zabobonów tylko pseudo "etykę" jaką zawiera ta odrażająca książka.

bert04 napisał(a):
W KRK nikt nie przeczy, że Biblia jest spisana przez ludzi zgodnie z ich zdolnościami.

To tym gorzej dla wiargodności waszej wiary bo nie mam ŻADNYCH powodów by uznawać jej rzekomego "boskiego" pochodzenia.

bert04 napisał(a):
Zarzut Wista opiera się na Twoim ahistorycznym podejściu do Biblii.Za jakieś 20 lat to, co dla Ciebie dziś jest normą, będzie uważane za niepoważne, za 50 lat - za błędne, za 100 lat jakiś oświecony będzie się wyśmiewał z tych "głupich ludzi na początku XXI wieku". Za 200 lat nasze czasy staną się synonimem zacofania a jakiś mądrala będzie udowadniał, że wierzyliśmy w jakieś kwanty (zakładając, że wymyślą jakąś lepszą teorię).

Znów piszesz nie na temat,prawdopodobnie w mniejszym lub większym stopniu umyślnie,byleby tylko uciec od kompromitujących cech twojego

wymyślonego przez poganiaczy kóz krwiożerczego jahwe,który całkowicie bez żadnych skrupułów akceptował niewolnictwo,zabijanie

czarownic,homoseksualistów,aprobował też składanie krwawych ofiar i karanie śmiercią za byle co.Bóg Starego Testamentu to chyba jeden z najmniej sympatycznych bohaterów literackich: zawistny (i dumny z tego), małostkowy i niesprawiedliwy typ, z manią na punkcie kontrolowania innych i niezdolny do wybaczania, mściwy i żądny krwi zwolennik czystek etnicznych, mizogin, homofob i rasista, dzieciobójca o skłonnościach ludobójczych (oraz morderca własnych dzieci przy okazji), nieznośny megaloman, kapryśny i złośliwy tyran. Ci z nas, którzy od najwcześniejszego dzieciństwa się z nim stykają, nie dostrzegają tego horroru. Dopiero błogosławiona niewiedza
stwarza odpowiednią perspektywę.Religianci nie chcą się przyznać,że ich bóg sam jest niemoralny.

Śr sty 21, 2015 13:54
To nie uznawaj. Jezeli jedbak czytales (?) tylko ksiazki antyreligijne, to na pewno nie jestes obiektywny. “Wielki biolog“ Dawkins jest nam znany. Jak widzisz inni twoi nauczyciele tez. Niczym nas nie zaskoczyles, nawet twoja bezczelnoscia nie, bo tu juz rozni bywali.
Chcesz dyskutowac? To przynajmniej pogodz sie z regulami regulaminu, na ktory sie zgodziles.

Śr sty 21, 2015 13:59

@zefciu

zefciu napisał(a):
No i w jaki sposób to dowodzi, że Bóg nie istnieje?

Przecież czarno na białym widać,że wymyślanie takich rzeczy jest nieodłączną cechą niedouczonych ludzi i prymitywnych kultur:

https://www.youtube.com/watch?v=wLav9x9crls

https://www.youtube.com/watch?v=HbAkbxcnjbI

zefciu napisał(a):
Równie dobrze można to uważać za dowód, że wszystkie religie pochodzą od wspólnej protoepifanii.

Niczego takiego nie było,twój wymysł nie jest zgodny z NAUKĄ.Religia jest czysto naturalistycznym fenomenem,tylko takie ujęcie jest

NAUKOWE.Podałem już autorów którzy rozpracowali religijne mity.

zefciu napisał(a):
Nie wszystkie religie.

Przytłaczająca większość wierzy w życie po śmierci,to wynik egzystencjalnych lęków.

zefciu napisał(a):
To jest ogólnik.

Niezgodne z NAUKĄ fantastyczne "wyjaśnienia" (np.że cały wszechświat wykluł się ze skorupki jajka,że żydowski jahwe wszystko stworzył

itp.) to cechy mitologii religijnych.

zefciu napisał(a):
Gdzie to masz w chrześcijaństwie?

Choćby w micie o stworzeniu świata gdzie zamiast uczciwie przypisać genezę wszechświata siłom natury,chrześcijaństwo personifikuje te siły w osobie boga.

zefciu napisał(a):
Wierzysz w istnienie 2500 bogów?

Nie bardziej niż w latającego potwora spaghetti i różowego niewidzialnego jednorożca.Pisałem o bogach czczonych przez ludzi,tyran

jahwe nie był jedyny.

zefciu napisał(a):
A jakiej wielkości musiałby być Wszechświat, abyś nie uznał tego absurdu?

Samo wielkość wszechświata dobitnie ukazuje niewyobrażalne marnotrastwo domniemanego "boga",jest oczywiste że wszystko wyewoluowało

bez jego ingerencji.

zefciu napisał(a):
To nie w chrześcijaństwie.

Chrześcijański bóg według religijnych mitologii faworyzował jeden naród i napuszczał go na inne co dla każdego człowieka

niepozbawionego zmysłu moralnego budzić może jedynie odrazę.

zefciu napisał(a):
A jak ktoś powie, że "samochód jest narowisty", to też będziesz się burzył, że to przecież nie żywa istota?

Zazdrość to w chrześcijaństwie moralna ułomność a jahwe sam się chętnie do niej przyznaje.

zefciu napisał(a):
Kto mówi, że Bóg czegoś tam potrzebował?

Gdyby nie odczuwał żadnych potrzeb nie tworzyłby aniołów,ludzi,zakazów,nakazów,ten żałosny megaloman nie odczuwałby potrzeby oddawania mu czci.

zefciu napisał(a):
Zmieniają się warunki przymierza, a nie Bóg.

bóg wielokrotnie jasno wypowiadał się na temat tego co jest moralne a co niemoralne a później zmieniał zdanie.To dlatego,że kultura która stworzyła boga EWOLUOWAŁA,zmieniała się i dostosowywała mit o bogu do swojej kultury.

zefciu napisał(a):
Kto twierdzi, że 3=1?

Chrześcijanie wierzą w skrajnie absurdalny dogmat o tym,że bóg jest jeden w trzech osobach.To tak jakby wierzyć białą czerń albo kwadratowe koła.

Śr sty 21, 2015 14:01
Charlie245 napisał(a):
Przecież czarno na białym widać,że wymyślanie takich rzeczy jest nieodłączną cechą niedouczonych ludzi i prymitywnych kultur
Uzasadnij. Ja czegoś takiego "czarno na białym" nie widzę, więc potrzebuję argumentacji, a nie filmików i kopiujwklejek.
Cytuj:
Niczego takiego nie było
Skąd wiesz, że nie było? Dowodzisz tutaj fałszywości religii, nie możesz wychodzić z założenia jej fałszywości.
Cytuj:
twój wymysł nie jest zgodny z NAUKĄ.
Znowu się drzesz. Dlaczego? To jakiś problem psychiczny, że od czasu do czasu rozdzierasz gębę? Jakaś forma Tourette'a?
Cytuj:
Choćby w micie o stworzeniu świata gdzie zamiast uczciwie przypisać genezę wszechświata siłom natury,chrześcijaństwo personifikuje te siły w osobie boga.
Siły natury stworzyły Wszechświat? To ciekawe.
Cytuj:
Nie bardziej niż w latającego potwora spaghetti i różowego niewidzialnego jednorożca.Pisałem o bogach czczonych przez ludzi,tyran

jahwe nie był jedyny.
A kto mówi, że był jedyny. Tym niemniej chrześcijanie aspirują do posiadania objawienia Jedynego Boga. A nie jakiegoś tam boga.

Cytuj:
Samo wielkość wszechświata dobitnie ukazuje niewyobrażalne marnotrastwo domniemanego "boga"
Ponawiam pytanie: jakiej wielkości musiałby być Wszechświat,abyś uznał, że nie było "marnotrawstwa".
Cytuj:
Chrześcijański bóg według religijnych mitologii faworyzował jeden naród
Co to znaczy "faworyzował"?
Cytuj:
Zazdrość to w chrześcijaństwie moralna ułomność a jahwe sam się chętnie do niej przyznaje.
Ergo - nie jest to zazdrość w znaczeniu namiętności, której ulegają ludzie.
Cytuj:
Gdyby nie odczuwał żadnych potrzeb nie tworzyłby aniołów,ludzi,
Uzasadnij.
Cytuj:
ten żałosny megaloman
Rozumiem. Nie masz argumentów do dyskusji, więc chcesz szybko zapracować na bana.
Cytuj:
bóg wielokrotnie jasno wypowiadał się na temat tego co jest moralne a co niemoralne a później zmieniał zdanie.To dlatego,że kultura która stworzyła boga EWOLUOWAŁA,zmieniała się i
Tak.
Cytuj:
dostosowywała mit o bogu do swojej kultury.
Gdyby tak czyniła, to byś nie przeczytał o poprzednich wizjach.
Cytuj:
Chrześcijanie wierzą w skrajnie absurdalny dogmat o tym,że bóg jest jeden w trzech osobach.To tak jakby wierzyć białą czerń albo kwadratowe koła.
Uzasadnij.

Śr sty 21, 2015 14:29

Charlie245 napisał(a):
@bert04

bert04 napisał(a):
I oczywiście przeczytałeś te wszystkie dzieła od dechy do dechy, tak samo jak przeczytałeś nasze forum w całości?"

Gdybym nie znał tych pozycji to bym ich tutaj nie przytaczał.

A świstak siedzi i zawija w sreberka.

Cytuj:
Wymienieni autorzy rozłożyli religię na części pierwsze i wyjaśnili

genezę jej powstania.Zajął się tym również wybitny biolog Richard Dawkins w piątym rozdziale swojej wspaniałej książki "Bóg urojony".Religia to zjawisko czysto naturalistyczne.

Wybitny biolog we wspaniałej książce wszystko wyjaśnił? Dziwne, bert Dawkinsa czytał, ale jego nowatorskie tezy, błyskotliwe argumenty i oszałamiające pointy niczego nowego nie wniosły.

Cytuj:
Najwyraźniej fanom harry'ego pottera brakuje w ich kraju powieści fantastycznych.Pisząc o nieprzetrwaniu próby czasu biblii nie miałem na myśli popularność religijnych zabobonów tylko pseudo "etykę" jaką zawiera ta odrażająca książka.

No tak, miłość nieprzyjaciół musi odrażać nowoczesnego ateistę. Bóg musi być tak cukierkowym, że aż insulina wysiada, inaczej go nie ma i jusz.

Cytuj:
To tym gorzej dla wiargodności waszej wiary bo nie mam ŻADNYCH powodów by uznawać jej rzekomego "boskiego" pochodzenia.

CAPS-LOCK Ci się zacina? Czy wirtualnie drzesz mordę?

Ty nie masz powodów uznawać, ja nie mam powodu odrzucać. Twoja opinia, że Biblia nie jest od Boga, jest Twoją opinią. A nie faktem, jak byś chciał.

Cytuj:
Znów piszesz nie na temat,prawdopodobnie w mniejszym lub większym stopniu umyślnie,

Poczekaj 2000 lat i Ciebie ktoś nazwie jednym z najmniej sympatycznych forumowiczów... choć coś mi mówi, że nie będzie trzeba tak długo czekać.

Cytuj:
jahwe

A teraz SHIFT-LOCK się popsuł? Od kiedy Jahwe przestało być nazwą własną?

Cytuj:
Bóg Starego Testamentu to chyba jeden z najmniej sympatycznych bohaterów literackich:

A nawet jeśli: czy to w jakiś sposób przeczy jego istnieniu? Czy tylko ten obraz Boga biblijnego nie zgadza się z pewnym ideałem, który sobie wytworzyłeś jako wzór porównawczy?

Jeżeli nie akceptujesz Boga takiego, jaki jest przedstawiony na kartach Biblii - Twoje prawo. Możesz iść w ateizm, buddyzm czy Islam, wolna wola. Ale zakończ tę głodną pseudo-argumentację, jakoby brak sympatii z Twojej strony był dowodem na nie-istnienie czegokolwiek.

Cytuj:
Religianci nie chcą się przyznać,że ich bóg sam jest niemoralny.

Cóż, tak to bywa, jeżeli jakiś "świecki wierzący" dorastał z obrazkami cukierkowej Bozi i Jezusika, jak mu ktoś przetrze oczy i opisze pewne brutalne szczegóły, to cieniutka wiarka pryska.

...

(Koh 3:1nn)

Śr sty 21, 2015 14:32

@WIST
Przyjmuje twoją kapitulację do wiadomości.

Śr sty 21, 2015 19:22

@zefciu

zefciu napisał(a):
Uzasadnij. Ja czegoś takiego "czarno na białym" nie widzę, więc potrzebuję argumentacji, a nie filmików i kopiujwklejek.

Jeśli nie rozumiesz że prymitywni ludzie w prymitywnych kulturach mają w zwyczaju wymyślać skrzydlate wróżki, chochliki,jednorożce,

centaury,bogów, cyklopy i inne stwory których nigdy nikt nie dowiódł ich istnienia to przymnij do wiadomości,że chochliki nie są bardziej prawdziwe od cyklopów,centaury nie są bardziej prawdziwe od skrzydlatych wróżek a bogowie nie są bardziej prawdziwi od jednorożców.Jeśli tego nie rozumiesz to dlatego że się samo oszukujesz. Obejrzyj sobie wykład Daniela C. Denneta z powyższego linku,który NAUKOWO dowodzi naturalistycznego pochodzenia religii.

zefciu napisał(a):
Skąd wiesz, że nie było? Dowodzisz tutaj fałszywości religii, nie możesz wychodzić z założenia jej fałszywości.

Religie wyewoluowały z prymitywnych kultów animistycznych (najbardziej pierwotnych form wierzeń religijnych) i szamanizmu,wyjaśnienie naturalistyczne idealnie tutaj pasuje i tylko takie jest NAUKOWE.Zobacz pierwszy link u góry o kultach cargo.
zefciu napisał(a):

zefciu napisał(a):
Siły natury stworzyły Wszechświat? To ciekawe.

To jest udowodnione NAUKOWO.Nie będę się nad tym szczegółowo rozwodził w tym wątku,dlatego zanim założę nowy wątek zalecam lekturę tych książek:

Stephen Hawking "Wielki projekt"

Lawrence Krauss "Wszechświat z niczego:Dlaczego istnieje raczej coś nisz nic".

Victor Stenger "God failed hypothesis :How Science Shows that God Does Not Exist

zefciu napisał(a):
A kto mówi, że był jedyny. Tym niemniej chrześcijanie aspirują do posiadania objawienia Jedynego Boga. A nie jakiegoś tam boga.

Przecież jego istnienie nie jest bardziej bardziej dowiedzione niż istnienie latającego potwora spaghetti.

zefciu napisał(a):
Ponawiam pytanie: jakiej wielkości musiałby być Wszechświat,abyś uznał, że nie było "marnotrawstwa".

Gdyby istniał Bóg to stworzyłby tylko taką przestrzeń jaka jest KONIECZNA.Tymczasem nasz wszechświat mówi sam za siebie

:https://www.youtube.com/watch?v=JwpXOCZOr_o

zefciu napisał(a):
Co to znaczy "faworyzował"?

Wywyższył ponad inne narody a przecież mógł się wszystkim objawić,uniknięto by dzięki temu wiele krwawych wojen.Oczywiście nie objawił się wszystkim bo Jahwe jest wymysłem jednej kultury.

zefciu napisał(a):
nie jest to zazdrość w znaczeniu namiętności, której ulegają ludzie.

Tak sobie zawsze można wmówić,podobnie jak usprawiedliwić tego potwora która kazał mordować małe dzieci,kobiety w ciąży i zwierzęta.

zefciu napisał(a):
Uzasadnij.

Jahwe według autorów biblii stworzył człowieka by mu służył,nie stworzył go bez powodu ale z potrzeby.

zefciu napisał(a):
Gdyby tak czyniła, to byś nie przeczytał o poprzednich wizjach."

Jakich wizjach? Bóg wielokrotnie jasno wypowiadał się na temat tego co jest moralne a co niemoralne a później zmieniał zdanie.To dlatego,że kultura która stworzyła Boga EWOLUOWAŁA,zmieniała się i dostosowywała mit o Bogu do swojej kultury.

zefciu napisał(a):
Uzasadnij.

Pojęcie jednego boga w trzech osobach jest nielogiczne.Warto tu nadmienić,że biblia zawiera fragment o trójcy który został ewidentnie sfałszowany."7Albowiem trzej są, którzy świadczą na niebie: Ojciec, Słowo i Duch Święty, a ci trzej jedno są. 8A trzej są, którzy świadczą na ziemi: Duch i woda, i krew, a ci trzej ku jednemu są." Słów tych brakuje w najstarszych rękopisach greckich i najstarszych przekładach. Nie spotyka się ich także w kodeksach Wulgaty sprzed VIII wieku.

Śr sty 21, 2015 19:26

@bert04
bert04 napisał(a):
No tak, miłość nieprzyjaciół musi odrażać nowoczesnego ateistę. Bóg musi być tak cukierkowym, że aż insulina wysiada, inaczej go nie ma i jusz.

Nie udawaj że nie wiesz o co chodzi.Wasz Jahwe kazał zabijać małe dzieci,kobiety w ciąży,zwierzęta,homoseksualistów,zabijał z najbardziej błahych i absurdalnych powodów.Nawet reformatorska etyka chrześcijańska która WYEWOLUOWAŁA z judaizmu bardzo się zdezaktualizowała i przestała przyjmować do wiadomości że od czasu powstania chrześcijańśtwa w kwestii moralności zrobiliśmy olbrzymi krok naprzód.

bert04 napisał(a):
Ty nie masz powodów uznawać, ja nie mam powodu odrzucać. Twoja opinia, że Biblia nie jest od Boga, jest Twoją opinią. A nie faktem, jak byś chciał.

Ty nie masz powodów uznawać latającego potwora spaghetti,ja nie mam powodu odrzucać.Twoja opinia,że Ewangelia latającego potwora spaghetti nie jest od niego,jest tylko Twoją opinią.A nie faktem,jak byś chciał[/quote]

bert04 napisał(a):
A nawet jeśli: czy to w jakiś sposób przeczy jego istnieniu?

Jeśli jego nieodłącznymi atrybutami są wszechmocna miłość i dobroć to jak najbardziej.

bert04 napisał(a):
Cóż, tak to bywa, jeżeli jakiś "świecki wierzący" dorastał z obrazkami cukierkowej Bozi i Jezusika, jak mu ktoś przetrze oczy i opisze pewne brutalne szczegóły, to cieniutka wiarka pryska.

Jeśli odpowiada ci płaszczenie się przed jakimś krwawym dyktatorem to twój problem a nie mój.

Śr sty 21, 2015 19:31
Moderator

Słowo "Bóg" pisze się wielką literą, gdy mowa o monoteizmie. Takie są zasady języka polskiego i tak nakazuje regulamin forum.

Chyba, że chcesz wylecieć. Albo zaświadczać przykładem, że ateizm prowadzi do łamania powszechnie uznawanych zasad :D

~ Pink Floyd, "Hey you"

Śr sty 21, 2015 19:38

Charlie245 napisał(a):

Argumenty Dawkinsa są są na dość niskim poziomie, kiepski z niego ateista.
Charlie245 napisał(a):
Religie wyewoluowały z prymitywnych kultów animistycznych (najbardziej pierwotnych form wierzeń religijnych) i szamanizmu,wyjaśnienie naturalistyczne idealnie tutaj pasuje i tylko takie jest NAUKOWE.Zobacz pierwszy link u góry o kultach cargo.

Czyli to że istnieją religie,oznacza że Bóg nie istnieje?
Odwracając, jeśli Bóg by istniał to nie pozwoliłby na powstanie religii?
Charlie245 napisał(a):

Bóg jest zazdrosny :biggrin:
-------------------------------------------
Chrześcijański Bóg to coś niesłychanie skomplikowanego, jest czymś czego nie można ogarnąć, troche mnie to dziwi, dlaczego ludzie mieliby coś takiego wymyślać? nie prościej stworzyć sobie bardziej przyziemnego, ludzkiego, bardziej zrozumiałego nam Boga?

Cz sty 22, 2015 1:35

Robek napisał(a):
Argumenty Dawkinsa są są na dość niskim poziomie, kiepski z niego ateista.

Prof.Dawkins jest jednym z największych intelektualistów naszych czasów,jego wkład w teorię ewolucji jest nie do przecenienia,według "Prospect" prof.Dawkins jest jednym z trzech najwybitniejszych współczesnych intelektualistów znanych szerokiej publiczności (pozostali dwaj to Umberto Eco i Noam Chomsky) a co się tyczy jego kompetencji w zakresie religii to żaden pobożniś nie zna jej tak dobrze jak ten wybitny naukowiec.Widać że niczego nie czytałeś z jego dorobku więc zalecam na sam początku esej "Wirusy Umysłu" w którym odnosi się do memetyki i używając analogii wirusa biologicznego i wirusa komputerowego oraz schorzeń i epidemiologii do analizy rozprzestrzeniania się idei i zachowań (tzw. wirus umysłu) koncentruje się na zagadnieniach wierzeń i zachowań religijnych.Na youtube można znaleźć po polsku film z udziałem Dawkinsa "Bóg urojony" i "Wrogowie rozumu - Niewolnicy Zabobonu".Bardzo polecam.

Robek napisał(a):
Czyli to że istnieją religie,oznacza że Bóg nie istnieje?Odwracając, jeśli Bóg by istniał to nie pozwoliłby na powstanie religii?

Wielość i różnorodność kultów religijnych jest bardzo problematyczna dla was bo dowodzi że wyewoluowały bez żadnych fantastycznych czynników.Przykładem może tu być wspomniany przeze mnie kult cargo.

Cz sty 22, 2015 2:38
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 289 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 20  Następna strona