Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 14:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Wiara- pomocy 
Autor Wiadomość
Post Re: Wiara- pomocy
Cytuj:
Zdania sławnych ludzi nauki na temat Boga, ani te pozytywne, ani negatywne mało mnie interesują. Jest to częsty błąd logiczny przypisywanie ich słowom wartości w sferze religii, na podstawie ich osiągnięć naukowych.

Ale jednak wiele ludzi powołuje się na takie cytaty, ponieważ są wygłaszane przez osoby uznawane za kogoś wielkiego, za autorytet. Dlatego ich słowa mają inny wydzwięk dla większości osób, nikt nie będzie zamieszczał i rozpowszechniał na cały świat moich słów, ponieważ nic nie znaczę dla świata, ale tacy ludzie którzy wsławili się czymkolwiek, nawet znani aktorzy są dość często jak niemal wyrocznia dla innych i ludzie czasem budują swój światopogląd na tym co oni mają do powiedzenia. Poza tym, nimb wielkości też robi swoje, no bo Einstein powiedział, i to wydaje się niepodważalne niczym jego teoria.

Cytuj:
Nie wiadomo kiedy człowiek zyskał duszę i... czy to o czymś świadczy?

Ponieważ w rzeczywistości dziwna jest teoria o wlewaniu duszy w człowieka na jakimś etapie jego ewolucji, czyli Bóg wlewa duszę w zwierzę, a dlaczego jednak nie uczynił tego z innymi zwierzętami? I skąd ta pewność że jednak dusza została dana człowiekowi w takim razie?

Cytuj:
Problemem jest to że nie można kogoś osądzać za to że jest złym człowiekiem gdyż to nie jego winna.

Czy bierzesz pod uwagę również to że człowiek ma wolny wybór w jego wolnej woli i istnieją jednak ludzie którzy chcą być źli w jakiś sposób, chociażby poprzez odrzucenie dobra? Mam na myśli odrzucenie czynienia dobra. Człowiek nie jest bezrozumny.

Cytuj:
Czyli to nie nasza winna jakie błędy popełniamy ponieważ to zależy od tego gdzie i kiedy sie urodziliśmy.

Taki sposób myślenia prowadzi już do podstawowego błędu. Będziesz każdą swoją złą decyzję i postępowanie tłumaczył w taki sposób? Wygodne.

Cytuj:
Pierwszą sprawą jest że, zycie na zmieni powstało poprzez to że zaistniały odpowiednie do tego warunki.

Czy wszystko to co głosi nauka jest dla Ciebie boską doktryną? Tak naprawdę nikt nie jest w stanie powiedzieć prawdy o tym w jaki sposób powstało życie na tej planecie, wszystko jest tylko teorią i przypuszczeniami, czego niektórzy jakby zdają się nie zauważać.

Cytuj:
Najpierw z cząsteczek powstało najprostsze DNA, potem przez ewolucje powstał ryby a potem zgodnie z tym co mowi nauka antropogenezy powstał człowiek.

A teraz odpowiedz na pytanie - kto był naocznym świadkiem tego wszystkiego?

Cytuj:
Patrząc logicznie jesteśmy rozwiniętymi zwierzętami i dzięki tej ewolucji odrózniamy dobro od zła czy wiemy co to miłość.

Ewolucja wytworzyła coś takiego jak duchowość?

Cytuj:
Koleją sprawą jest to że człowieka czyny kształtuje otoczenie

Nie, człowiek kształtuje sam siebie i swoje własne otoczenie.

Cytuj:
Boje się ze nic nie bedzie po śmierci.

Nawet jeśli by tak było to jakie masz inne wyjście z tego świata?

Cytuj:
Pamiętaj jednak, że nie można być dobrym bez Boga a Kościół do niego prowadzi.

W takim razie należy zakładać że każdy niewierzący jest złym człowiekiem który nie potrafi czynić dobra?

N kwi 05, 2015 2:19

Dawid000
Niejako od końca - sugerujesz zatem że przestępcy, a nie mówimy tu o dzieciach z kałachami w 100% nie wiedzą co robią, albo nie podejmują samodzielnych decyzji? Mógłbym podejść do Ciebie na ulicy i Cię pobić, a Ty byś mi tylko współczuł, bo widocznie inaczej zrobić nie mogłem?

Moje wątpliwości czy też stawiane sobie pytania dotyczą np tego czemu wszechmocny Bóg, który tak nas kocha, wydaje się zarazem taki nieuchwytny? Przy czym wadą ludzi wierzących jest że gdy sami czują że mają ten kontakt, to nie potrafią chyba często zrozumieć gdy ktoś oczekuje go więcej i bardziej wyraziście. Przeczytaj Biblię, pomódl się, to nie są właściwe odpowiedzi.

equuleuss
Społecznie? Czy zwierzęta tworzą społeczeństwa na wzór cywilizacji stworzonej przez człowieka? Poza tym, samo podobieństwo materii z której zostaliśmy stworzeni nie jest potwierdzające i przesądzające o tym że człowiek jest tylko zwierzęciem i niczym ponad to.
Właśnie to podobieństwo świadczy o tym że jesteśmy częścią owej rodziny zwierząt. Wiara nic tu nie zmienia, bo religia daje obraz człowieka w szerszej perspektywie, ale nie odbiera mu ego materialnej istoty.

N kwi 05, 2015 10:10
Dawid - byłeś ministrantem, lektorem, zapewne uczęszczałeś na lekcje religii i piszesz horrendalne bzdury w rodzaju, że nauka KK głosi, iż dziecko zmarłe przy porodzie pójdzie do piekła :o
Wiara to także wiedza, a tej w świetle powyższego twierdzenia, wychodzi, że zupełnie nie posiadasz.

N kwi 05, 2015 14:10

Ludzie z natury sa źli. Gdyby mogli zabijać bez sankcji robili by to.
Człowieka kształtuje społeczeństwo i miejsce gdzie sie znajduje oraz wartości jakie zostały mu przekazane.
W krajach bardziej rozwiniętych ludzie sa lepszymi ludźmi od tych z biedniejszych krajów. To samo było w przeszłości- wraz z rozwojem ludzie stają sie coraz lepsi.
I w przypadku np. Norwegi gdzie nie ma przestepst ludzie sa lepsi od tych w Polsce.
To samo porównując Polskę z Afryka ?
Ludzie w Afryce maja takie wzorce ze zabić to żaden problem. Nie jest to ich winna ze tak sie urodzili.
Ludzi kształtuje społeczeństwo i gdy jest bardziej rozwinięte to wartości moralne sa bardziej wpajane i ludzie sa mądrzejsi.
Nawet sama edukacja w biedniejsych krajach sprawia ze ludzie gorzej mysla.

Gdybyś mnie pobił na ulicy w Polsce to bym podał Cie na policję oraz wytoczył powództwo cywile wraz z postępowaniem adhezyjnym ponieważ na to mi pozwala prawo i moge dochodzić tych praw. W przypadku pobicia w sierra Leone mozesz byc zadowolony ze tylko Cie pobili a nie zabili i nic z tym nie zrobisz. To nie jest winna tych ludzi. A raczej krajów bogatszych, ze tak słabo im pomagają.
Sam człowiek nie jest wstanie nic zrobic. Jesli wszyscy w około mówią ze tak jest to człowiek tak myśli (prosty przykład - sposób myślenia ludzi na wsi)
Oczywiście postęp sprawi ze Ci ludzie bedą lepsi ale narazie jest tak ze w oczach Kk pójdą do piekła co jest nieprawda.
Mimo iż mówisz inaczej i tak podswiadomie wiesz ze mam tu racje.

N kwi 05, 2015 14:40
Dawid napisał(a):
Wraz z moim wiekiem moja wiedza i logika nie pozwala mi wierzyć choć bardzo chce.

I tu jest pytanie ? kiedy człowiek otrzymał dusze ? Bóg nagle powiedział teraz juz jesteś człowiekiem masz dusze ?
Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne. Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe.
Podstawowe pytanie powinno brzmieć: co oznacza termin dusza? Najprościej rzecz ujmując: dusza to element życia materii. Zatem zarówno zwierzęta, rośliny i ludzie posiadają duszę. Duszę można określić jako pewien element duchowy, który pozwala nam żyć odmiennym życiem niż zwierzęta i rośliny. Nieraz mówi się, że w człowieku jest całe zwierzę, a równocześnie — jeszcze „coś więcej”, co go zdecydowanie odróżnia od świata zwierzęcego. Tym „więcej” jest właśnie dusza sprawiająca, że człowiek może poznawać w sposób doskonalszy niż zwierzęta, postępować w sposób wolny, kierować się sumieniem, kochać bezinteresownie.
Usuwanie erroru umysłowego dokonuje się poprzez zdobywanie wiedzy. Im mniej się rozumie, tym więcej należy się uczyć, aby odpowiedzieć sobie na nurtujące pytania. Wyobraźnia dopełni reszty i wtedy mroki niejasności ustępują zrozumieniu. Nauczyciel zapoznaje ucznia z wiedzą, ale do ucznia należy zadanie polegające na rozeznanie, czy wiedza, którą otrzymuje jest wystarczająca, aby ją rozumieć, czy też musi we własnym zakresie zgłębić pewne zagadnienia, aby rozjaśnić wątpliwości. Dotyczy to każdej dziedziny wiedzy, w tym religijnej.

Cytuj:
Patrząc logicznie jesteśmy rozwiniętymi zwierzętami i dzięki tej ewolucji odrózniamy dobro od zła czy wiemy co to miłość.

To założenie przyjąłeś jako punkt wyjścia swojego aksjomatu o determinizmie ludzkiej woli?

Cytuj:
Koleją sprawą jest to że człowieka czyny kształtuje otoczenie. Nie można kogoś osądzać za to ze urodził sie w slamsach w Brazylii gdzie rodzina kazała mu zabijać . Albo że dziecko które umarło przy porodzie pójdzie do piekła.
Nikt nie wybiera tego.

Nie sądźcie, a nie będziecie sądzeni; nie potępiajcie, a nie będziecie potępieni; odpuszczajcie, a będzie wam odpuszczone. (Ewangelia wg św. Łukasza 6, 37).
Przypomnij sobie przypowieść o celniku, o kobiecie, którą Jezusa uratował przed ukamieniowaniem.
Nie mamy wyboru w jakich warunkach przyjdzie nam dorastać, warto jednak pamiętać, że wpływ otoczenia na nasze decyzje to 40%, nie 90%. Zatem są sytuacje, gdy ktoś z pełną premedytacją dopuszcza się zła, wiedząc doskonale co to oznacza dla innych i jaka jest waga moralna danego czynu.
W KK jest rozróżnienie na grzechy lekkie i ciężkie. Czy ktoś z nas jest w stanie osądzić, czy mały Afrykańczyk z bronią lub Andreas Lubitz byli świadomi zła, którego się dopuszczają? A nawet jeśli, to skąd mamy wiedzieć, czy żałowali tuż przed śmiercią tego, co zrobili? Dlatego na poziomie życia duchowego decyzji nie wydają ludzie, ale Bóg. My możemy jedynie osądzać dany czyn.

Cytuj:
Reasumując ludzie od zawsze wierzyli w róznych Bogów tak jak my teraz. Wg Einsteina Biblia to dziecinne bajki i uważał, że Bóg istnieje ale na pewno to nie jest to co mówi którakolwiek religia na ziemi.

A to ciekawe, jakie kwalifikacje posiadał Einstein do takich profesjonalnych(?) ekspertyz? Wydaje mi się, że tak jak nie powinno się osądzać ludzi, tak nie powinno się osądzać danych religii pod kątem prawdziwości informacji przekazywanej o Bogu, przez wzgląd na brak narzędzi umożliwiających taką ocenę. Bądźmy szczerzy, jakimi twardymi danymi dysponował Einstein, aby na „jego piękne oczy” przyjąć, że ma rację? Nobel daje bilet do mądrości w każdej dziedzinie?

Cytuj:
Boje się ze nic nie bedzie po śmierci. Chce wierzyć ale im starszy jestem tym jest coraz gorzej.

Jesteś lekarzem. Przed tobą wiele refleksji dotyczących śmierci i życia pozagrobowego.
Cytuj:
W dodatku rzeczy które głoszą księża sa bardzo dziwine : spotkałem sie z przypadkiem że ksiądz powiedział ze całowanie przed ślubem jest złe bo prowadzi do złego czy że krucjaty to było cos dobrego. Nie biorę nawet tego pod uwagę co mówią ksieża bo momentami to jest straszne.

Z całym szacunkiem, ale przyjrzyj się swojemu środowisku. Są lekarze, którzy twierdzą, że do byle stłuczenia lub skręcenia konieczne jest założenie gipsu i to praktykują. Co 3 pacjent w konflikcie z lekarzem ma rację. Jest to tym bardziej przerażające, że w rękach lekarza jest życie i zdrowie człowieka.
Każdy z nas chciałby, aby nie dochodziło do sytuacji, gdy ksiądz, lekarz, mechanik popełniają błędy, ale to jest codzienność naszej rzeczywistości dlatego konieczny jest pewnego rodzaju dystans, nie można wyłączać swojego myślenia, tylko dlatego, że ktoś wydaje nam się mądry. Nawet mądry popełnia czasem błędy.
Uważam że lepiej jest być dobrym człowiekiem niż być złym i chodzić co tydzień do koscioła.
Zawsze lepiej być dobrym człowiekiem niż złym. Celnikiem niż faryzeuszem.
Szukasz usprawiedliwienia odejścia od religii i go znalazłeś. Temat na forum jest tylko taką pieczątką utwierdzającą w tym przekonaniu.

N kwi 05, 2015 14:47
Cytuj:

Proszę mi wyjaśnić jak się to ma do altruizmu, który mamy zakodowany w części skroniowo-ciemieniowej.

Cytuj:
W krajach bardziej rozwiniętych ludzie sa lepszymi ludźmi od tych z biedniejszych krajów. To samo było w przeszłości- wraz z rozwojem ludzie stają sie coraz lepsi.

Nie rozumiem. Pod jakim względem ludzie stają się coraz lepsi?

Cytuj:
I w przypadku np. Norwegi gdzie nie ma przestepst ludzie sa lepsi od tych w Polsce.

:o :o :o

Anders Behring Breivik ma podrobione obywatelstwo, życiorys, a Watykan sfabrykował informację o masakrze w Norwegii, która wstrząsnęła światem?

Cytuj:
Nawet sama edukacja w biedniejsych krajach sprawia ze ludzie gorzej mysla.

ZNowu [proszę o przykłady, bo jak dotąd znam wyłącznie pozytywne aspekty edukacji w biednych krajach,

Cytuj:
Oczywiście postęp sprawi ze Ci ludzie bedą lepsi ale narazie jest tak ze w oczach Kk pójdą do piekła co jest nieprawda.
Mimo iż mówisz inaczej i tak podswiadomie wiesz ze mam tu racje.

To neurotyczne przejawy myślenia... :cry: .

N kwi 05, 2015 15:00

Twoje teorie są specyficzne. Kolego drogi, ludzie zabijają najczęściej z danej potrzeby, lub konieczności. Zagrożenie, wojna, głód. Twoi Norwedzy byliby bardzo skuteczni w zabijaniu, jak najpewniej wielu z nas, gdyśmy zostali doprowadzeni do granic wytrzymałości. Nie zmienia to faktu że pod pewnymi szczególnymi przypadkami chorób psychicznych, praniu mózgu czy konieczności, każdy człowiek odpowiada za swoje czyny i ponosi za to konsekwencje. Twoje teorie są nie tylko nieprawdziwe w tym względzie ale i szkodliwe.

Chwila chwila, a z jakiej racji chcesz mi wytoczyć proces, może ja byłem gnębiony w dzieciństwie i jak sam pisałeś to nie moja wina że Cię pobiłem? Czemu nasyłasz a mnie policję. Przecież sam popierasz takie zachowanie... Nie muszę żyć w Sierra Leone? Zresztą co tak właściwie chcesz udowodnić? Bo stawiasz dość absurdalne tezy, w oparciu nie wiem o co? Po pierwsze wpierw proszę o dowody na to jakie wyroki w sprawach ludzkości wydaje Bóg. Potem możesz udowadniać że są niesprawiedliwe. Jak na razie dużo udowadniasz, ale raczej jakieś abstrakcje które sam wymyśliłeś.

N kwi 05, 2015 15:46
Cytuj:
Ludzie z natury sa xli

Podobna bzdura, do tej o potępieniu zmarłych noworodków.

N kwi 05, 2015 16:24

equuleuss napisał(a):
Ale jednak wiele ludzi powołuje się na takie cytaty...

Istotnie, tak jest.

Cytuj:
Ponieważ w rzeczywistości dziwna jest teoria o wlewaniu duszy w człowieka na jakimś etapie jego ewolucji, czyli Bóg wlewa duszę w zwierzę, a dlaczego jednak nie uczynił tego z innymi zwierzętami? I skąd ta pewność że jednak dusza została dana człowiekowi w takim razie?

Wszystkie sprawy wiary są równie dziwne. Wiele spraw wiary nie da się wyjaśnić logicznie. Ale dla człowieka wiary taka wiedza jest zbędna, bo liczy się to że ową duszę ma. Nic to w mojej wierze nie zmienia że nie znam wizerunku istoty, ani daty kiedy pierwszy zyskał duszę nieśmiertelną. Przypominam że dusza nie jest problemem, lecz kwestia duszy nieśmiertelnej, czyli wiecznej. Duszę odpowiedniego typu, czyli życie mają zarówno zwierzęta jak i rośliny. Tu nic nie poradzimy. Dla mnie nie ma tu żadnej wątpliwości, a te które są, uznaje za twory na siłę. A skąd pewność? Z tego samego źródła z którego wiemy wszystko o Bogu.

N kwi 05, 2015 17:04
Trochę niepokoi mnie, że osoba, która "kończy medycynę", prezentuje takie nieuporządkowanie, brak dyscypliny myślowej. Bo skromna wiedza pozaspecjalistyczna, np. teologiczna lub historyczna, w istocie nie każdemu jest potrzebna. Abstrahując od tego, czy i w co wierzy lub nie wierzy. Niechaj sobie mniema o religii nawet wedle małej wiedzy, na podstawie skrajnych uproszczeń budując swoją wiarę lub niewiarę... Bardzo mnie natomiast niepokoi, że o-mało-co-lekarz uważa, że "Ludzie z natury sa źli. Gdyby mogli zabijać bez sankcji robili by to".

N kwi 05, 2015 18:08

... wlewanie duszy ...
Uważam, że ewolucja nie kłoci się z kreacjonizmem, tylko uzupełnia.

Bóg jest stwórcą życia. Niezależnie od tego czy dotarło ono na ziemię z kosmosu, czy powstało z "prochu ziemi". Bóg jest autorem praw fizycznych i biologicznych. Na pewnym etapie rozwoju istot żywych, gdy osiągnęły one odpowiedni poziom, Bóg obdarzył je duszą, świadomością, miłością (uczuciem), rozumem, wolną wolą i kreatywnością. Obdarował tak rodzaj ludzki.
A data tego nie ma żadnego znaczenia, przynajmniej dla mnie. Uważam, że od Boga pochodzę i wierzę, że do Niego wrócę.

Wt kwi 07, 2015 8:57
To w takim razie po co ta bajka o Ewie za którą to kobiety musiały płacić gorzką i wysoką cenę przez wieki? Oskarżenie o upadek rodzaju ludzkiego?

Wt kwi 07, 2015 10:10
Dawid000 napisał(a):

Sądzisz po sobie czy nie uważasz się za człowieka?

Dawid000 napisał(a):
Człowieka kształtuje społeczeństwo i miejsce gdzie sie znajduje oraz wartości jakie zostały mu przekazane.

Jako lekarz to Ty będziesz "społeczeństwo". Jakich ludzi ukształtujesz opowiadając takie rzeczy jak powyżej?

Dawid000 napisał(a):
Ludzie w Afryce maja takie wzorce ze zabić to żaden problem. Nie jest to ich winna ze tak sie urodzili.

Gdzie, w Botswanie? W Kongo? W Maroku? Na Madagaskarze? Mój borze, oni się tam zjadają!!!

Byłeś, widziałeś, czy teoretyzujesz tylko? Dla Twojego dziadka zabić szkopa czy bolszewika to też nie był żaden problem.

Dawid000 napisał(a):
To nie jest winna tych ludzi. A raczej krajów bogatszych, ze tak słabo im pomagają.

Załóżmy, że jestem bogatym i wpływowym człowiekiem, a Twój profesor ma córkę na wydaniu. Wolałbyś żebym Ci pomógł, czy jednak chciałbyś dostać na egzaminie uczciwe trzy plus? Będziesz ludzi leczył, będziesz społeczeństwo, pamiętaj!

Dawid000 napisał(a):
Sam człowiek nie jest wstanie nic zrobic. Jesli wszyscy wokoło mówią ze tak jest to człowiek tak myśli (prosty przykład - sposób myślenia ludzi na wsi)

Na szczęście Jezus o tym nie wiedział i chodził od wsi do wsi i zrobił. Prawda, był Bogiem, tylko że to był taki dziwny Bóg, który przykazywał surowo swoim uczniom, żeby nie rozpowiadali o Jego cudach. Ciekawe, nie?

Wt kwi 07, 2015 11:52

equuleuss napisał(a):
... bajka o Ewie ...

Dawno bajek nie czytałem, a tej nie znam. Czy możesz opowiedzieć? I czy możesz też wyjaśnić, o jak wysoką cenę chodzi?

Wt kwi 07, 2015 12:05
Cytuj:
Dawno bajek nie czytałem, a tej nie znam. Czy możesz opowiedzieć? I czy możesz też wyjaśnić, o jak wysoką cenę chodzi?

Przecież sam mówisz że dusza została dana człowiekowi na pewnym etapie jego ewolucji kiedy zaczynał bardziej przypominać homo sapiens, w takim razie ta opowieść o Adamie i Ewie w ogrodzie Eden jest tylko bajeczką i niczym więcej. Stoi to w całkowitej sprzeczności z teorią ewolucji. Tym bardziej że teraz, w/g współczesnej teologii mówi się o tym że nie istnieli pierwsi ludzie tak jak jest to przedstawione w Genesis, ale że ta bliżej nieokreślona wina była popełniona przez ludzkość, a oni tylko symbolizują to wszystko.

Jaka wysoka cena? Zapytaj kobiety. Nosić na swoich barkach takie brzemię chyba nie było łatwe dla nich i stąd też te prześladowania wobec kobiet i ich niska pozycja społeczna, nawet w Kościele, bo przecież były gorszymi istotami które doprowadziły do upadku mężczyznę i cały rodzaj ludzki.

Wt kwi 07, 2015 12:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona