Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 13:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 czy ksiądz może wziąć ślub cywilny? 
Autor Wiadomość

Post Re: czy ksiądz może wziąć ślub cywilny?
Kozioł napisał(a):
Trudno mi się powstrzymać i się powtórzę: patrzcie, jak nałozenie dodatkowych cięzarów komplikuje życie, przynosi dodatkowe rozterki, pole do grzechu i wywołuje cierpienie.

Jakich "ciężarów"?

Jak ktoś ma "rozterki" i nie potrafi sobie z nimi poradzić, to nie powinien być księdzem (ani zawierać małżeństwa). Zresztą o Kotlińskim raczej nie powiedziałbym, że jest cierpiący lub ma rozterki. W książce "Byłem Księdzem" opowiadał bez większego skrępowania, jak to nudził się na wykładach w seminarium itp.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr kwi 22, 2015 8:54

Czy ksiądz może mieć prawo jazdy?

Śr kwi 22, 2015 9:27
Cytuj:
Marud napisał(a):
Tylko, że ksiądz zawierający związek małżeński de facto zgodnie z prawem kanonicznym przestaje być księdzem.

Widocznie nie do końca, bo Kotlińskiego Watykan dopiero dziś pozbawił stanu kapłańskiego, a facet jest po ślubie już ładnych parę lat...

Duchowny zawierajacy zwiazek malzenski podlega suspensie wiazacej moca samego prawa.

Facet ksiedzem bedzie zawsze poniewaz kaplanstwo jest sakramentem a tego nie da sie usunac.
Konsekwencje wydalenia ze stanu duchownego bedzie to, ze nie bedzie nalezal do stanu duchownego i nie bedzie mogl sprawowac funkcji kaplanskich.

Jedyny wyjatek:
w niebezpieczenstwie smierci, ksiadz przeniesiony do stanu swieckiego moze waznie taka osobe wyspowiadac bo ksiedzem bedzie zawsze niezaleznie od kar koscielnych.

Cytuj:
Bez tego "wypisania" przez Watykan, Kotliński był księdzem, czy nie był?

Byl ksiedzem suspendowanym czyli nie mogacym sprawowac funkcji kaplanskich.

So kwi 25, 2015 19:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2