Autor |
Wiadomość |
Hufce
|
 Re: Fenomen Boga
Mi się wydaje ,że to że wszystko wie z niczym mu nie przeszkadza ,nie nudzi go ,a jest zupełnie odwrotnie ,czuje się z tym bardzo komfortowo ,poza tym być może Bóg żywi się własną miłością jest w niej zanurzony tak jakby ,tak jak Jezus Chrystus jest tą samą esencją boskości co jego Ojciec .
|
Cz lip 30, 2015 16:12 |
|
|
|
 |
Askadtowiesz
|
Hominibus napisał(a): Askadtowiesz napisał(a): Hominibus napisał(a): Dowcipny jesteś jak stępiała ruska żyletka. A pewnie ,że zna! Możesz sobie nie wierzyć . Bóg jest doskonały i wszystko wie. Skoro zna, nie powinienes traktować tego jako dowcipu, nawet chropowatego;-). A swoją droga, gdybym tak zupełnie wszystko wiedział, nie czułbym się komfortowo a raczej byłbym znudzony. Ciekawe jak to wygląda z perspektywy Boga. Możesz się zapytać Boga. Jak zechce to ci opowie. Ja nie wiem. Doradcą Pana Boga nie jestem. Niemniej zagadnienie wydaje mi się ciekawe. Mozna też zapytać, czy Bóg, bedąc doskonałym, w ogóle cokolwiek robi? Człowiek do czegos dąży, cos doskonali, cos osiaga. Istota doskonała nie jest w stanie - właśnie dlatego ze juz jest doskonała. Nudzic też sie nie moze, bo istota doskonała z definicji nie moze. Sytuacja wygląda na patową.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
Cz lip 30, 2015 20:26 |
|
 |
Robek
|
Askadtowiesz napisał(a): Niemniej zagadnienie wydaje mi się ciekawe. Mozna też zapytać, czy Bóg, bedąc doskonałym, w ogóle cokolwiek robi? Człowiek do czegos dąży, cos doskonali, cos osiaga. Istota doskonała nie jest w stanie - właśnie dlatego ze juz jest doskonała. Nudzic też sie nie moze, bo istota doskonała z definicji nie moze. Sytuacja wygląda na patową. Co ma nuda do doskonałości? Odczuwanie jakiś tam emocji, powoduje że sie przestaje być doskonałym?
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Cz lip 30, 2015 22:19 |
|
|
|
 |
glejt
|
Myśli Boga a nasze. Po co Bóg miałby rozważać coś tak szalonego i niemożliwego jak myśli kogoś kto nie myśli tak samo jak ON. Jego myśli są doskonałe i w doskonały sposób dzieli się On z nimi ze swoimi dziećmi, które są z Nim w jedności. Tu na ziemi nie jesteśmy z nim w jedności dlatego mamy szalone myśli mające na celu rozwiązywanie nieustannych problemów które sami tworzymy. Święci śmiałkowie, którzy ośmielają się myśleć razem z Duchem św i Z Bogiem nazywani są na tym świecie szaleńcami. To z grubsza wyjaśnia dlaczego Bóg sam nie wchodzi w nasze myśli i nasze działania. Ponieważ jako przeciwne Bogu są szalone. A nikt zdrowy na umyśle nie będzie próbował prostować szaleństwa i szaleńczych myśli za pomocą innych szalonych sposobów. To właśnie z tego powodu dał nam swój Głos , Głos uczący prawdy o nas i o Bogu. I dlatego zbawić się można dzięki prawdzie głoszonej przez Ducha św i w jedności z nim oraz Chrystusem. I tylko dzięki wejściu w ten jeden jedyny plan zbawienia możemy się zbawić. Inne plany nie działają nie znając prawdy nasz plan zawsze będzie nieskuteczny. Ps. Bóg nie ma rąk do działania On jest wszechobecnym i wszechmocnym Duchem Miłości , który tę miłość rozprzestrzenia na innych jak również stwarza innych w swoim Duchu aby bez ustanie poszerzać i powiększać swoje Królestwo.
_________________ [color=#BF00FF]Szukaj Prawdy a Prawda cię wyzwoli.[/color]
|
Pt lip 31, 2015 13:11 |
|
 |
Robek
|
glejt napisał(a): To z grubsza wyjaśnia dlaczego Bóg sam nie wchodzi w nasze myśli i nasze działania. Ponieważ jako przeciwne Bogu są szalone. To działa w obu kierunkach, bo jeśli dla Boga jestem szalony, to dla mnie Bóg jest wariatem.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Pt lip 31, 2015 15:23 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
glejt napisał(a): Myśli Boga a nasze. Po co Bóg miałby rozważać coś tak szalonego i niemożliwego jak myśli kogoś kto nie myśli tak samo jak ON. Jego myśli są doskonałe i w doskonały sposób dzieli się On z nimi ze swoimi dziećmi, które są z Nim w jedności. To poprawnie napisałeś  Zgoda glejt napisał(a): Tu na ziemi nie jesteśmy z nim w jedności dlatego mamy szalone myśli mające na celu rozwiązywanie nieustannych problemów które sami tworzymy. Święci śmiałkowie, którzy ośmielają się myśleć razem z Duchem św i Z Bogiem nazywani są na tym świecie szaleńcami. To zdanie już zaprzecza temu co napisałeś wyżej, więc jest sprzeczność. glejt napisał(a): To z grubsza wyjaśnia dlaczego Bóg sam nie wchodzi w nasze myśli i nasze działania. Jeśli zawierzasz się Bogu i oddajesz mu swoje życie i wolę , tym samym w Jezusie Chrystusie jesteś chroniony, prowadzony ku większej miłości Boga i bliźniego. glejt napisał(a): Ponieważ jako przeciwne Bogu są szalone. A nikt zdrowy na umyśle nie będzie próbował prostować szaleństwa i szaleńczych myśli za pomocą innych szalonych sposobów. Nie wiem co dla Ciebie znaczy słowo szalony ? Pójście za Jezusem, dla osób , które nie posiadały wiary, także postrzegane było jako pewne "szaleństwo". Czy o takim szaleństwie mówisz?
|
Pt lip 31, 2015 17:19 |
|
 |
Askadtowiesz
|
Robek napisał(a): Askadtowiesz napisał(a): Niemniej zagadnienie wydaje mi się ciekawe. Mozna też zapytać, czy Bóg, bedąc doskonałym, w ogóle cokolwiek robi? Człowiek do czegos dąży, cos doskonali, cos osiaga. Istota doskonała nie jest w stanie - właśnie dlatego ze juz jest doskonała. Nudzic też sie nie moze, bo istota doskonała z definicji nie moze. Sytuacja wygląda na patową. Co ma nuda do doskonałości? Odczuwanie jakiś tam emocji, powoduje że sie przestaje być doskonałym? Emocje wiąża się z czymś nieoczekiwanym, jakąś niespodzianką. Bóg, jako istota doskonała, wie wszystko i nie ma dla niego nispodzianek. Jak więc mógłby odczuwać emocje?
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
Pt lip 31, 2015 20:15 |
|
 |
Askadtowiesz
|
glejt napisał(a): Jego myśli są doskonałe i w doskonały sposób dzieli się On z nimi ze swoimi dziećmi, które są z Nim w jedności. Gładko sie mówi na okrągło. Moze jakis przykład?
|
Pt lip 31, 2015 20:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Hufce napisał(a): Nie wiem czy kiedykolwiek zastanawialiście się na istotą Boga ,nad jego fenomenem. Tak sobie czytam o tych wszystkich wyobrażeniach Boskiej emanacji, i z podziwu wyjść nie mogę, do jakiego absurdalnego stopnia prowadzi taka demagogia. Sami powtarzacie to notorycznie, że ograniczony ludzki umysł nie jest w stanie w najmniejszym stopniu nawet, zbliżyć się do istoty tego Waszego Boga... Mimo to, nadal kreowane są jakieś tam wyobrażenia o Bogu, i bez najmniejszego problemu uznajecie je za tak oczywiste i prawdziwe, mimo świadomości, że wyobrażenia te są z palca wyssane. Hufce napisał(a): Jasne ,zgodzę się z Tobą ,że Bóg i nasze o nim wyobrażenie może się daleko mijać z prawdą ,ale o pewnych rzeczach wiemy z nauki Kościoła ,o pewnych rzeczach mówi nam sam Bóg w Piśmie Świętym Problem polega na tym, że niczego nie "mówi" Ci sam Bóg. Biblia to nie Koran! Biblia to dokładnie te same wyobrażenia o Bogu i jego majestacie, co powyżej prezentowane wyobrażenia. Wyobrażenia, które to zostały przyjęte jako podstawowe źródło traktujące o Bogu.
|
So sie 01, 2015 10:03 |
|
 |
Hufce
|
Ja doświadczyłem wielokrotnie Boga w swoim życiu także z mojego punktu widzenia taka dyskusja jest bardzo ciekawa ,bo u mnie jest pewność ,że Bóg istnieje na 100% a kogoś wątpliwości czy on istnieje czy nie zupełnie mnie nie interesują nie poruszają bo ja wiem ,że Bóg istnieje ,także nie wiem czy u mnie można mówić jeszcze o wierze czy już tylko o pewności.
|
So sie 01, 2015 11:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Whispernight napisał(a): zbliżyć się do istoty [tego Waszego] Boga Co rozumiesz pod pojęciem zbliżyć się do istoty Boga? Whispernight napisał(a): Biblia to dokładnie te same wyobrażenia o Bogu i jego majestacie Biblia to życiorysy ludzi, którzy szukają drogi do Boga. A przeciez i Ty Whisper szukasz tej drogi do Boga....bo w Niego wierzysz. Zatem, jaki jest Twój Bóg?
|
So sie 01, 2015 11:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Askadtowiesz napisał(a): glejt napisał(a): Jego myśli są doskonałe i w doskonały sposób dzieli się On z nimi ze swoimi dziećmi, które są z Nim w jedności. Gładko sie mówi na okrągło. Moze jakis przykład? 1."A oto zasłona przybytku rozdarła się na dwoje z góry na dół"Mt 27,51 Bóg jako Ojciec Jezusa wyraził w ten sposób swój ból, żal , smutek z powodu śmierci swojego Jedynego Syna. 2.Jezus rozradował się w Duchu Świętym i rzekł:...Łk 10,21 i inne.
|
So sie 01, 2015 15:37 |
|
 |
Askadtowiesz
|
Hominibus napisał(a): Askadtowiesz napisał(a): glejt napisał(a): Jego myśli są doskonałe i w doskonały sposób dzieli się On z nimi ze swoimi dziećmi, które są z Nim w jedności. Gładko sie mówi na okrągło. Moze jakis przykład? 1."A oto zasłona przybytku rozdarła się na dwoje z góry na dół"Mt 27,51 Bóg jako Ojciec Jezusa wyraził w ten sposób swój ból, żal , smutek z powodu śmierci swojego Jedynego Syna. 2.Jezus rozradował się w Duchu Świętym i rzekł:...Łk 10,21 i inne. Czy to nsa pewno miały byc przykłądy na doskonałosć mysli i na dzielenie sie nimi? Cos nie widzę związku.
|
So sie 01, 2015 16:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Askadtowiesz napisał(a): Robek napisał(a): Askadtowiesz napisał(a): Bóg, jako istota doskonała, wie wszystko i nie ma dla niego nispodzianek. Jak więc mógłby odczuwać emocje? Podałem ci przykłady,że Bóg jako Istota Doskonała emocje odczuwa.
|
So sie 01, 2015 16:20 |
|
 |
Askadtowiesz
|
Askadtowiesz napisał(a): Bóg, jako istota doskonała, wie wszystko i nie ma dla niego nispodzianek. Jak więc mógłby odczuwać emocje? Hominibus napisał(a): Podałem ci przykłady,że Bóg jako Istota Doskonała emocje odczuwa. (Aha, wiec przykłądy były jednak na emocje, jak podajrzewałem, choć pojawiły się w innym temacie). A i owszem, Biblia pełna jest opisów boskich emocji. Bład więc moze tkwi w uznaniu, ze Bóg jest doskonały. Inaczej mamy sprzeczność. Weźmy pierwszy przykład: Bóg jako Ojciec Jezusa wyraził w ten sposób swój ból, żal , smutek z powodu śmierci swojego Jedynego Syna.Bóg jako istota doskonała, wiedział przecież, ze śmierc na krzyżu nie jest końcem życia Jezusa, ze potem bedzie zmartwywstanie i wniebowstąpienie. Z punktu widzenia Boga było to tylko przedstawienie o znanej treści. Gdzie tu miejsce na emocje? Taki autentyczny ból i żal móglby byc wtedy gdyby Bog nie spodziewał sie śmierci Jezusa i gdyby to była śmierć nieodwracalna.
|
So sie 01, 2015 20:27 |
|
|
|