Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 16:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Chcę przybliżyć wam fundamentalną prawdę o was. 
Autor Wiadomość

Post Re: Chcę przybliżyć wam fundamentalną prawdę o was.
Ale ja mam na myśli nie dociekanie nad naukowymi teoriami , które i tak nieustannie się zmieniają tak iż nowe teorie przeczą starym wprowadzając inne myślenie. Chodzi mi raczej o bardziej praktyczne myślenie na temat jaki jest świat i otaczający nas ludzie co o nich myślimy. I w jakim stopniu to co uznajemy za naszą prawdę nieustannie sie potwierdza. ( jak samospełniająca sie przepowiednia) . Tak iz zwykle każdemu sie wydaje, że to co uznaje za prawdę jest rzeczywiście prawdziwe. Choć jednocześnie mozna spotkac ludzi, którzy na dany temat maja inne zdanie i im też nieustannie potwierdza sie ich "prawda".

Pt cze 03, 2016 20:16

Post Re: Chcę przybliżyć wam fundamentalną prawdę o was.
glejt napisał(a):
Ale ja mam na myśli nie dociekanie nad naukowymi teoriami , które i tak nieustannie się zmieniają tak iż nowe teorie przeczą starym wprowadzając inne myślenie. Chodzi mi raczej o bardziej praktyczne myślenie na temat jaki jest świat i otaczający nas ludzie co o nich myślimy. I w jakim stopniu to co uznajemy za naszą prawdę nieustannie sie potwierdza. ( jak samospełniająca sie przepowiednia) . Tak iz zwykle każdemu sie wydaje, że to co uznaje za prawdę jest rzeczywiście prawdziwe. Choć jednocześnie mozna spotkac ludzi, którzy na dany temat maja inne zdanie i im też nieustannie potwierdza sie ich "prawda".

Taki sposób myślenia był charakterystyczny dla starożytności. Obecnie myślenie praktyczne jest oparte o dane naukowe (w fizyce, w psychologii i w ogóle w każdej dziedzinie). Podstawy nauki pozostają niezmienne, niektóre teorie sie zmieniają, nie ma tu zamętu. I nie można sobie wymyslać dowolnych teorii, choc nie jest to karalne;-). Każdy moze sobie tworzyc prywatne teorie, jednak powinien je w jakis sposób weryfikować, poddawać próbie. Teoria jest sensowna nie wtedy gdy potwierdza sie czasami lecz gdy potwierdza sie zawsze.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Pt cze 03, 2016 20:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2