Niebo - heroiczny dar Boga
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Niebo - heroiczny dar Boga
Andy zwróć uwagę, że z tego iż Bóg jest doskonały, niczego od Ciebie nie potrzebuje i niczego nie możesz Mu odebrać, ani przydać wynika, iż jego miłość jest czysta, całkowicie bezinteresowna.
Inna sprawa, to to co mówi Marek - Bóg jest niepojęty, wszystkie opisy Boga są ograniczone naszym pojmowaniem i językiem. Często łatwiej nam mówić, jaki Bóg nie jest, niż jaki jest. I błędem jest z tych apofatycznych stwierdzeń wyciągać na siłę jakieś pozytywne wnioski, które się mieszczą w naszym pojmowaniu. "Bóg jest niezmienny" ktoś powie. "To co? Bóg jest nieruchomą rzeźbą"? Albo jak tutaj "Bóg jest beznamiętny" "To co? Bóg to bezduszny robot?". Miłość Boga jest potężniejsza niż miłość ludzka właśnie przez to, że jest nieograniczona żadnymi namiętnościami.
|
Pt lip 01, 2016 8:27 |
|
|
|
 |
Andy72
|
Najpierw piszesz że Bóg jest niepojęty i nie można o Nim nic napisać, a potem piszesz o Nim
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pt lip 01, 2016 10:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Andy72 napisał(a): Najpierw piszesz że Bóg jest niepojęty i nie można o Nim nic napisać, a potem piszesz o Nim Napisałem, że Bóg jest niepojęty. Nie napisałem, że nie można o Nim nic powiedzieć, a jedynie tyle, że łatwiej mówić o nim w negatywnych zdaniach oraz że często musimy posiłkować się pewnymi niedoskonałymi środkami w wypowiedzi.
|
Pt lip 01, 2016 11:16 |
|
|
|
 |
Askadtowiesz
|
Andy72 napisał(a): Askadtowiesz napisał(a): Z heroizmem pewnie przesada, Jaka przesada? A Jezus?? Przed Jezusem można było wątpić w heroizm Było to juz dyskutowane. Nie ma żadnego heroizmu. Przede wszystkim legenda o smierci Jezusa "za grzechy" czy jako "odkupienie" została dorobiona później. W Biblii nie ma nic na ten temat. jest tylko napisane, ze miało sie spełnic jakieś proroctwo, a w każdym razie ze jest takie postanowienie. Bezposredni zaś powód skazania na śmierć to bluiznierstwo (ze podawał sie za Syna Bozego). Gdzie tu miejsce na heroizm?
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
Pt lip 01, 2016 19:34 |
|
 |
Marek_Piotrowski
|
Askadtowiesz - W Biblii tego nie ma? jak widać, lubisz opowiadać o czymś, o czym nie masz pojęcia.
_________________ pozdrawiam serdecznie Marek
|
Pt lip 01, 2016 20:11 |
|
|
|
 |
Robek
|
Askadtowiesz napisał(a): Dlaczego sa do wyboru aż takie skrajności (niebo lub piekło) i nic pomiędzy? (Nie liczę czysćca, gdyz jest przejściowy). To jest bardzo dobre pytanie, tyle że nie na to forum. Bo jakiś ateista powie ci że tego wszystkiego i tak nie ma, więc po co sie przejmować, natomiast wierzący ludzie typu Helenka czy Piotrek, powiedzą ci że w tym Niebie jest tak cudownie że nie trzeba do tego żadnej alternatywy  I w ten sposób niczego pomiędzy nie ma, bo nikomu nie jest to potrzebne.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Pt lip 01, 2016 22:44 |
|
 |
Marek_Piotrowski
|
Cytuj: powiedzą ci że w tym Niebie jest tak cudownie że nie trzeba do tego żadnej alternatywy W ogole nie ma żadnej innej opcji (nie:alternatywy). Piekło nie jest żadną alternatywą, tylko porażką
|
Pt lip 01, 2016 23:17 |
|
 |
Robek
|
Marek_Piotrowski napisał(a): Cytuj: powiedzą ci że w tym Niebie jest tak cudownie że nie trzeba do tego żadnej alternatywy W ogole nie ma żadnej innej opcji (nie:alternatywy). Piekło nie jest żadną alternatywą, tylko porażką No i to jest największy problem, bo nie ma żadnych innych opcji. I właśnie z tego powodu to wszystko wydaje sie dla mnie mało atrakcyjne.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
So lip 02, 2016 12:54 |
|
 |
Askadtowiesz
|
Marek_Piotrowski napisał(a): Askadtowiesz - W Biblii tego nie ma? jak widać, lubisz opowiadać o czymś, o czym nie masz pojęcia. Gdzieś sie uczył takiego sposobu dyskutowania? Jest, to cytuj. Robek napisał(a): Askadtowiesz napisał(a): Dlaczego sa do wyboru aż takie skrajności (niebo lub piekło) i nic pomiędzy? (Nie liczę czysćca, gdyz jest przejściowy). To jest bardzo dobre pytanie, tyle że nie na to forum. Bo jakiś ateista powie ci że tego wszystkiego i tak nie ma, więc po co sie przejmować, natomiast wierzący ludzie typu Helenka czy Piotrek, powiedzą ci że w tym Niebie jest tak cudownie że nie trzeba do tego żadnej alternatywy  I w ten sposób niczego pomiędzy nie ma, bo nikomu nie jest to potrzebne. Nie jest potrzebne, bo sie nad tym nie zastanawiają. Wszelkie skrajne wyobrazenia, jak Niebo, w którym jest wszystko "naj.." i nie ma żadnych problemów, okazują sie fikcja, gdy sie nad tym głebiej zastanowic. Nawet i na tym forum wyłażą wewnętrzne sprzecznosci koncepcji Nieba, tyle ze są ignorowane a nie rozwijane.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
So lip 02, 2016 17:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Askadtowiesz napisał(a): Nawet i na tym forum wyłażą wewnętrzne sprzecznosci koncepcji Nieba, tyle ze są ignorowane a nie rozwijane. Gdzieś Ty się uczył takiego sposobu dyskutowania? Wyłażą, to cytuj.
|
So lip 02, 2016 22:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Marek_Piotrowski napisał(a): Cytuj: powiedzą ci że w tym Niebie jest tak cudownie że nie trzeba do tego żadnej alternatywy W ogole nie ma żadnej innej opcji (nie:alternatywy). Piekło nie jest żadną alternatywą, tylko porażką Dokładnie 
|
N lip 03, 2016 6:37 |
|
 |
Marek_Piotrowski
|
Askadtowiesz napisał(a): Marek_Piotrowski napisał(a): Askadtowiesz - W Biblii tego nie ma? jak widać, lubisz opowiadać o czymś, o czym nie masz pojęcia. Gdzieś sie uczył takiego sposobu dyskutowania? Jest, to cytuj. A gdzieś Ty się uczył sposobu "dyskutowania" który polega na tym, że mówisz o zawartości księgi, której nie znasz?Nie cytowałem, bo dla każdego czytelnika Biblii sprawa jest oczywista. Ale jak chcesz... Napisałeś: Askadtowiesz napisał(a): Przede wszystkim legenda o smierci Jezusa "za grzechy" czy jako "odkupienie" została dorobiona później. W Biblii nie ma nic na ten temat. Oczywiście nie zacytuję wszystkich wersetów mówiących na ten temat - to tylko próbka, pokazująca jak skrajnie absurdalne tezy wygłaszasz: "(25)On to został wydany za nasze grzechy i wskrzeszony z martwych dla naszego usprawiedliwienia."/Rz 4,25/ "(28)bo to jest moja Krew Przymierza, która za wielu będzie wylana na odpuszczenie grzechów."/Mt 26,28/ "(3)Przekazałem wam na początku to, co przejąłem; że Chrystus umarł - zgodnie z Pismem - za nasze grzechy,"/1Kor 15,3/ "(26)Inaczej musiałby cierpieć wiele razy od stworzenia świata. A tymczasem raz jeden ukazał się teraz na końcu wieków na zgładzenie grzechów przez ofiarę z samego siebie."/Hbr 9,26/ "(24)On sam, w swoim ciele poniósł nasze grzechy na drzewo, abyśmy przestali być uczestnikami grzechów, a żyli dla sprawiedliwości - Krwią Jego zostaliście uzdrowieni."/1Ptr 2,24/ "(2)On bowiem jest ofiarą przebłagalną za nasze grzechy i nie tylko za nasze, lecz również za grzechy całego świata."/1J 2,2/ "(24)a dostępują usprawiedliwienia darmo, z Jego łaski, przez odkupienie które jest w Chrystusie Jezusie."/Rz 3,24/ "(30)Przez Niego bowiem jesteście w Chrystusie Jezusie, który stał się dla nas mądrością od Boga i sprawiedliwością, i uświęceniem, i odkupieniem,"/1Kor 1,30/ "(7)W Nim mamy odkupienie przez Jego krew - odpuszczenie występków, według bogactwa Jego łaski."/Ef 1,7/ "(14)w którym mamy odkupienie - odpuszczenie grzechów."/Kol 1,14/ "(12)ani nie przez krew kozłów i cielców, lecz przez własną krew wszedł raz na zawsze do Miejsca świętego, zdobywszy wieczne odkupienie."/Hbr 9,12/ "(15)I dlatego jest pośrednikiem Nowego Przymierza, ażeby przez śmierć, poniesioną dla odkupienia przestępstw, popełnionych za pierwszego przymierza, ci, którzy są wezwani do wiecznego dziedzictwa, dostąpili spełnienia obietnicy."/Hbr 9,15/ "(21)Porodzi Syna, któremu nadasz imię Jezus, On bowiem zbawi swój lud od jego grzechów ."/Mt 1,21/ "(6)To wiedzcie, że dla zniszczenia grzesznego ciała dawny nasz człowiek został razem z Nim ukrzyżowany po to, byśmy już więcej nie byli w niewoli grzechu."/Rz 6,6/ "(2)Albowiem prawo Ducha, który daje życie w Chrystusie Jezusie, wyzwoliło cię spod prawa grzechu i śmierci."/Rz 8,2/ "(3)Co bowiem było niemożliwe dla Prawa, ponieważ ciało czyniło je bezsilnym, [tego dokonał Bóg]. On to zesłał Syna swego w ciele podobnym do ciała grzesznego i dla [usunięcia] grzechu wydał w tym ciele wyrok potępiający grzech,"/Rz 8,3/ "(19)Albowiem w Chrystusie Bóg jednał z sobą świat, nie poczytując ludziom ich grzechów, nam zaś przekazując słowo jednania."/2Kor 5,19/ "(4)który wydał samego siebie za nasze grzechy, aby wyrwać nas z obecnego złego świata, zgodnie z wolą Boga i Ojca naszego."/Gal 1,4/ "(3)Ten /Syn/, który jest odblaskiem Jego chwały i odbiciem Jego istoty, podtrzymuje wszystko słowem swej potęgi, a dokonawszy oczyszczenia z grzechów, zasiadł po prawicy Majestatu na wysokościach."/Hbr 1,3/ "(28)tak Chrystus raz jeden był ofiarowany dla zgładzenia grzechów wielu, drugi raz ukaże się nie w związku z grzechem, lecz dla zbawienia tych, którzy Go oczekują."/Hbr 9,28/ "(12)Ten przeciwnie, złożywszy raz na zawsze jedną ofiarę za grzechy, zasiadł po prawicy Boga,"/Hbr 10,12/ "(18)Chrystus bowiem również raz umarł za grzechy, sprawiedliwy za niesprawiedliwych, aby was do Boga przyprowadzić; zabity wprawdzie na ciele, ale powołany do życia Duchem."/1Ptr 3,18/ "(10)W tym przejawia się miłość, że nie my umiłowaliśmy Boga, ale że On sam nas umiłował i posłał Syna swojego jako ofiarę przebłagalną za nasze grzechy."/1J 4,10/ "(5)i od Jezusa Chrystusa, świadka Wiernego, Pierworodnego umarłych i Władcy królów ziemi. Temu, który nas miłuje i który przez swą krew uwolnił nas od naszych grzechów,"/Ap 1,5/
|
N lip 03, 2016 10:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Marku, Świadkowie Jehowy nie uznają świętego Pawła. Boję się, że natrudziłeś się na darmo.
Ktoś kto pisze: "legenda o smierci Jezusa "za grzechy" czy jako "odkupienie" została dorobiona później. W Biblii nie ma nic na ten temat. " z pewnością nie jest chrześcijaninem. A skoro go interesuje Biblia i takie dyskusje, to prawdopodobnie jest Świadkiem Jehowy.
|
N lip 03, 2016 10:43 |
|
 |
Marek_Piotrowski
|
Wątpię, podałem też cytaty z Ewangeli. Nawet Świadkowie nie powiedzieliby takiej bzdury...
|
N lip 03, 2016 11:13 |
|
 |
Askadtowiesz
|
Marek_Piotrowski napisał(a): Nie cytowałem, bo dla każdego czytelnika Biblii sprawa jest oczywista. Ale jak chcesz... No tak, nieprecyzyjnie się wyraziłem, piszac ogolnie o Biblii, w skłąd której wchodzą też listy Pawłowe. Chodzi jednak o to, ze w opisach zawartych w ewangeliach, przedstawiających chronologie wydarzeń, nie ma takiego motywu jak smierc za odpuszczenie grzechów. Dopiero niemały czas po śmerci Jezusa zaczęła byc dorabiana taka ideologia, szczeólnie przez św. Pawła. Ten jeden cytat z ewangelii św, Matausza oczywiscie nie mówi o smierci za grzechy. W ogole jest rzecza ciekawą, ze ewangelie, pisane później niż listy Pawłowe, nie wymieniają motywu śmierci za grzechy. Najwyraźniej te idee jeszcze się w tym czasie nie przyjęły.
|
N lip 03, 2016 20:03 |
|
|
|