Autor |
Wiadomość |
Magdalena_i
|
 Re: Bezprawne egzorcyzmy.
JedenPost napisał(a): Owszem, wydaje mi się, że jeśli historia nie jest prawdziwa, to mógłby teraz dochodzić swoich praw w związku z pomówieniem. Dziewczyna aż się prosi o porządne lanie.
_________________ " Wolność w Miłości należy do Ciebie "
|
N sie 07, 2016 17:08 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Alus napisał(a): W prawie cywilnym - osoba nieletnia nie ma prawa decydować o zamążpójściu, o leczeniu w szpitalu, o operacji, także Kościół wymaga zgody rodziców/opiekunów młodocianej w przypadku egzorcyzmów i diagnozy lekarza psychiatry. Nie odpowiedziałaś. Dałas przykłądy z dziedzin faktycznie uregulowanych, ja natomiast pytam gdzie jest uregulowane, że do odprawiania egzorcyzmów na osoby nieletniej potrzeba pisemnej zgody rodziców i że wydawana jest im jej kopia. Jest uregulowane w prawie cywilnym, które obowiązuje wszystkich członków Kościoła - zatem także egzorcystów. Prawo karne nie zwalnia z winy księdza, który dokonał czynu nierządnego na małoletniej osobie, tak samo cywilne nie zwalnia księdza o decydowaniu o małoletniej osobie.
|
N sie 07, 2016 17:13 |
|
 |
JedenPost
|
Prawo cywilne nakazuje pozyskiwać w takichj (tzn. jakich? jaka to kategoria?) pisemną zgodę i wydawać jej kopię? Który paragraf?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
N sie 07, 2016 17:16 |
|
|
|
 |
Magdalena_i
|
JedenPost napisał(a): Prawo cywilne nakazuje pozyskiwać w takichj (tzn. jakich? jaka to kategoria?) pisemną zgodę i wydawać jej kopię? Który paragraf? Pierwszy raz o czymś takim słyszę .
_________________ " Wolność w Miłości należy do Ciebie "
|
N sie 07, 2016 17:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Prawo cywilne nakazuje pozyskiwać w takichj (tzn. jakich? jaka to kategoria?) pisemną zgodę i wydawać jej kopię? Który paragraf? Prawo nakazuje pisemnej zgody. Kopia to już kwestia rozeznania podpisującego, każdy rozsądny zabezpiecza się potwierdzeniem/kopią i to w każdym urzędzie czy instytucji.
|
N sie 07, 2016 18:28 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dziewczyna wrzuciła durne oskarżenie. Pewnie jakby wniosła to musiałaby mieć wiarygodnych świadków. Z cała pewnością takich nie ma. I ma ubaw z tego co piszecie. Moim zdaniem to jest tania prowokacja.
|
N sie 07, 2016 18:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Coroner napisał(a): Dziewczyna wrzuciła durne oskarżenie. Pewnie jakby wniosła to musiałaby mieć wiarygodnych świadków. Z cała pewnością takich nie ma. I ma ubaw z tego co piszecie. Moim zdaniem to jest tania prowokacja. Dokładnie.
|
N sie 07, 2016 18:30 |
|
 |
JedenPost
|
Cytuj: Prawo nakazuje pisemnej zgody.
Pisemnej zgody na co?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
N sie 07, 2016 18:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Cytuj: Prawo nakazuje pisemnej zgody.
Pisemnej zgody na co? Ty w ogóle czytasz co pisałam?....wróć kilka postów wstecz, bo nie będę sie powtarzać.
|
N sie 07, 2016 18:31 |
|
 |
JedenPost
|
Nie napisałaś tego, o co pytam. Podałaś tylko kilka przypadków sytuacji, w których w świtle prawa cywilnego potrzebna jest taka zgoda. Nie ma wśród nich egzorcyzmów. Swoją drogą: http://wyborcza.pl/1,76842,14627060,Nas ... y__Bo.html-opis przypadku sprzed trzech lat, poddawana egzorcyzmom nieletnia osoba nie była nawet u psychologa, nie mówiąc o psychiatrze
Ostatnio edytowano N sie 07, 2016 18:37 przez JedenPost, łącznie edytowano 1 raz
|
N sie 07, 2016 18:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Nie napisałaś tego, o co opytam. Podałaś tylko kilka przypadków sytuacji, w których potrzebna jest taka zgoda. Nie ma wśród nich egzorcyzmów. Czy egzorcyzm, czy bierzmowanie, jest w Kościele w przypadku nieletnich obwarowane zgodą rodziców czy opiekunów....dalej masz zamiar grać w ten durny ping pong???
|
N sie 07, 2016 18:37 |
|
 |
JedenPost
|
Nie. Skoro są obwarowane, to poproszę o wskazanie wreszcie tych regulacji.
|
N sie 07, 2016 18:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Nie. Skoro są obwarowane, to poproszę o wskazanie wreszcie tych regulacji. PRAWO CYWILNE, przekroczenie którego skutkuje zastosowaniem prawa karnego.
|
N sie 07, 2016 18:47 |
|
 |
JedenPost
|
Alus, zdecyduj się, bo to zakrawa na schizofrenię, co post, to inna wersja. Gdzie jest w koncu obwarowane: w Kościele, czy w prawie cywilnym?
W obu wypadkach, po raz nie wiem już który, proszę o wskazanie konkretnej regulacji, która wg. Ciebie odnosi się do pisemnej zgody na egzorcyzmy.
|
N sie 07, 2016 18:52 |
|
 |
non_serviaam
|
Coroner napisał(a): Dziewczyna wrzuciła durne oskarżenie. Pewnie jakby wniosła to musiałaby mieć wiarygodnych świadków. Z cała pewnością takich nie ma. I ma ubaw z tego co piszecie. Moim zdaniem to jest tania prowokacja. Mam wiarygodnych świadków, księży, którzy byli obecni na egzorcyzmie. Mam również wydrukowane screeny z rozmów z tymi księżmi, gdzie pisali wprost, że wiązanie było podobno potrzebne. Byłam wtedy niepełnoletnia, więc rodzice zgodzili się za mnie. No cóż, mogłabym tutaj wstawić zdjęcie z rozmowy mailowej, gdzie pisałam z księdzem obecnym na egzorcyźmie o tym, że nie pamiętam co się tam działo, i o tym, że egzorcyzmy są mi według niego potrzebne. Ale po co miałabym to robić? Co by to dało?
|
N sie 07, 2016 19:11 |
|
|
|