Śmierć po chorobie z grzechem cięzkim, możliwe niebo?
Autor |
Wiadomość |
Idący
|
 Re: Śmierć po chorobie z grzechem cięzkim, możliwe niebo?
george45 napisał(a): Przypuszczam, że na twą wypowiedź mogła mieć wpływ wysoka temperatura oraz brak napoi chłodzących. Zatem, skoro temperatura uniemożliwia odczytanie postu ze zrozumieniem, to powstrzymaj się do jesieni.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
So cze 29, 2024 21:53 |
|
|
|
 |
george45
|
Idący, nie brnij, czy nie prościej byłoby gdybyś napisał np "Chlapnąłem, co innego myślałem, a co innego napisałem. Stawiam znak równości pomiędzy wierzącym biskupem pedofilem, a niewierzącym hydraulikiem pedofilem, ze wskazaniem, że większą szkodę ofierze wyrządzą wierzący biskup". PS Patrzę na Twój awart i zastanawiam się, czy to Ty prowadzisz czy jesteś prowadzącym. W sumie, to chyba żadna różnica, widząc co przed wami. 
|
N cze 30, 2024 7:59 |
|
 |
Idący
|
Eureka. Odkryłeś, że księża nie są jedynymi, którzy popełniają przestępstwa. Natomiast zaskakuje mnie konstatacja, która jest w pełni słuszna, ale nie spodziewałem się, aby ktoś tak zaślepiony i kierujący się nienawiścią był w stanie to zauważyć: Masz rację w tym, że im większe oddziaływanie społeczne, tym surowiej należy oceniać popełnione czyn. Cieszę się, że pomimo upału udało ci się zrobić jakiś krok do przodu.
Awatar. Inteligentna konstatacja. Chodzi w nim o dwie sprawy. Szukanie drogi oraz pomoc innym w odnajdywaniu drogi. Mam świadomość tego, że wobec Boga jestem ślepcem. Tylko Bóg wie. Tylko on zna drogę. A ja staram się odczytywać znaki, które postawił na mojej drodze. I korzystać z nich, aby trafić do Celu, który dla mnie wyznaczył.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
N cze 30, 2024 9:26 |
|
|
|
 |
george45
|
Idący, dyskusja nie polega na przyznawaniu racji, ale na rozważaniu jakiegoś zagadnienia. Po zakończeniu dyskusji, ono nadal jest nierozwiązane, ale dysktując poszerzasz swoje spojrzenie na to zagadnienie.
Pisząc o moim zaślepieniu i nienawiści, sprzeciwiasz się słowom Boga, który mówi nie osądzaj.
Skoro uważasz się za ślepca wobec Boga a zarazem pouczasz innych ślepców, to chyba lepszego awatara nie mogłeś wybrać.
|
N cze 30, 2024 9:46 |
|
 |
Idący
|
george45 napisał(a): Idący, dyskusja nie polega na przyznawaniu racji, ale na rozważaniu jakiegoś zagadnienia. . A omawianym zagadnieniem jest: Śmierć po chorobie z grzechem cięzkim, możliwe niebo?
|
N cze 30, 2024 12:53 |
|
|
|
 |
george45
|
Idący napisał(a): george45 napisał(a): Idący, dyskusja nie polega na przyznawaniu racji, ale na rozważaniu jakiegoś zagadnienia. . A omawianym zagadnieniem jest: Śmierć po chorobie z grzechem cięzkim, możliwe niebo?Idący, skoro mówisz Idący napisał(a): Mam świadomość tego, że wobec Boga jestem ślepcem. to praktycznie powinniśmy sobie uświadomić, że będzie to taki temat baju baju będziemy w raju. Możemy mówić nie kto i czy będzie w niebie, ale jakie warunki do spełnienia i obwarowania wprowadza dana religia i jej odłamy, na podstawie dokonywanych przez siebie tłumaczeń (jak ustaliliśmy) kopi kopi napisanej pod natchnieniem Księgi, której tłumaczenia było dokonywane już bez natchnienia. Co jest grzechem, Jerzy_ 67 mówi, że Adwentyści Dnia Siódmego świętują w sobotę, inni uważają że powinniśmy świętować w niedzielę. Ja, że całe życie jest świętowaniem i nie czynienie tego jest grzechem, który powoduje, że bycie w niebie staje się niemożliwym. Co sądzisz o takim spojrzeniu?
|
N cze 30, 2024 15:19 |
|
 |
mareta
|
Soul33 Może pora zakończyć? Autor nie pisze więcej, nie podejmuje dyskusji, zresztą pytanie tego samego autora padło na innym, katolickim forum. To jak chodzenie kolejno do kilku lekarzy, lub znachorów, bo jedna diagnoza mnie nie zadowala. Po co dalej ciągnąć wątek?
|
Pn lip 01, 2024 13:13 |
|
 |
Kanao
|
białogłowa napisał(a): Kanao napisał(a): Nie mogę tego teraz znaleźć, ale w dzienniczku św. Faustyny był fragment w którym opisuje ona, że w Bóg w ostatniej chwili życia daje możliwość człowiekowi, wyrażenia żalu. Oczywiście taka dusza spędzi jakiś czas w czyśccu ale ma szanse na zbawienie. Poczytaj dzienniczek "1698. Często towarzyszę duszom konającym i wypraszam im ufność w miłosierdzie Boże i błagam Boga o wielkość łaski Bożej, która zawsze zwycięża. Miłosierdzie Boże dosięga nieraz grzesznika w ostatniej chwili, w sposób dziwny i tajemniczy. Na zewnątrz widzimy, jakoby było wszystko stracone, lecz nie tak jest; dusza oświecona promieniem silnej łaski Bożej ostatecznej, zwraca się do Boga w ostatnim momencie z taką siłą miłości, że w jednej chwili otrzymuje od Boga [przebaczenie] i win i kar, a na zewnątrz nie daje nam żadnego znaku, ani żalu, ani skruchy, ponieważ już na zewnętrzne rzeczy oni nie reagują." Z "Dzienniczka". Nie do końca rozumiem co znaczy odpuszczenie kar. Tak osoba nie potrzebuje się oczyścić?
_________________ I saw in you what life was missing You lit a flame that consumed my hate I'm not one for reminiscing but I'd trade it all for your sweet embrace
|
Cz lip 11, 2024 15:37 |
|
 |
george45
|
Kanao napisał(a): Nie do końca rozumiem co znaczy odpuszczenie kar. Tak osoba nie potrzebuje się oczyścić? Może bardziej przyswoisz na przykładzie. Ani pan Wąsik, ani pan Kamiński, się nie oczyścili, a pan Prezydent A. Duda karę odpuścił.
|
Cz lip 11, 2024 15:55 |
|
 |
białogłowa
|
Kanao napisał(a): Nie do końca rozumiem co znaczy odpuszczenie kar. Tak osoba nie potrzebuje się oczyścić?
Potrzebuje się oczyścić, grzechy odpuszczone, bo dusza zwróciła się do Boga, ale czyściec jest konieczny. Nie-święty nie może stanąć przed Obliczem Świętego. Bodaj u Katarzyny Emmerich jest o tym, że sama dusza nawet tego nie chce, tak jak ktoś w brudnej sukni nie chciałby wejść na wesele pośród biesiadników. Dusza sama wie, że musi się oczyścić.
_________________ Tylko Bogu chwała
|
Cz lip 11, 2024 16:35 |
|
 |
Idący
|
białogłowa napisał(a): Nie-święty nie może stanąć przed Obliczem Świętego. Bodaj u Katarzyny Emmerich jest o tym, że sama dusza nawet tego nie chce, tak jak ktoś w brudnej sukni nie chciałby wejść na wesele pośród biesiadników. Dusza sama wie, że musi się oczyścić. To jest wyraźnie napisane w Biblii. Mt 22.11-14 Wszedł król, żeby się przypatrzyć biesiadnikom, i zauważył tam człowieka, nie ubranego w strój weselny. Rzekł do niego: "Przyjacielu, jakże tu wszedłeś nie mając stroju weselnego?"2 Lecz on oniemiał. Wtedy król rzekł sługom: "Zwiążcie mu ręce i nogi i wyrzućcie go na zewnątrz, w ciemności! Tam będzie płacz i zgrzytanie zębów". Bo wielu jest powołanych, lecz mało wybranych».Osoba zbawiona, czyli posiadająca pewność zbawienia, w czyśćcu oczyszcza szaty w Krwi Baranka. Czyli w czyśćcu następuje oczyszczenie tych, którzy dostaną się do nieba.
|
Cz lip 11, 2024 17:57 |
|
 |
mareta
|
Idący napisał(a): george45 napisał(a): Idący, dyskusja nie polega na przyznawaniu racji, ale na rozważaniu jakiegoś zagadnienia. . A omawianym zagadnieniem jest: Śmierć po chorobie z grzechem cięzkim, możliwe niebo? To zupełnie nieistotne co jest omawianym zagadnieniem.  byle komuś dobrze przyłożyć.
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
Cz lip 11, 2024 17:59 |
|
|
|