Polska wciąż pozostaje w tyle; oby tak dalej, a nawet lepiej
Autor |
Wiadomość |
Idący
|
 Re: Polska wciąż pozostaje w tyle; oby tak dalej, a nawet le
mareta napisał(a): Właściciel forum konsekwentnie milczy, delikatnie mówiąc, nie zauważyłeś? Właściciel odwraca się od katolicyzmu. Ale przede wszystkim okazało się, że forum nie przynosi korzyści finansowych. A skoro nie przynosi zysku, to po co się tym interesować. Wydaje mi się, że stosunek do tego forum jest jednym z przejawów sekularyzacji następującej w Polsce. Zapewne tylko z powodów jakichś niedopatrzeń jeszcze jest utrzymywane na jakimś serwerze. Danse macabre.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
N wrz 14, 2025 10:50 |
|
|
|
 |
Atimeres
|
Witold33 napisał(a): Proces niestety nieuchronny, nieodwracalny. Ale zadziwia brak namysłu i rozumnych prób jego spowolnienia ze strony Mędrców Kościoła. Np.w postaci uwspółczesnienia nauk. Przepracowania dogmatów. A które dogmaty nie pochodzą z Ewangelii i można je przeinaczyć według własnej woli?
|
N wrz 14, 2025 19:21 |
|
 |
george45
|
Atimeres napisał(a): Witold33 napisał(a): Proces niestety nieuchronny, nieodwracalny. Ale zadziwia brak namysłu i rozumnych prób jego spowolnienia ze strony Mędrców Kościoła. Np.w postaci uwspółczesnienia nauk. Przepracowania dogmatów. A które dogmaty nie pochodzą z Ewangelii i można je przeinaczyć według własnej woli? Dogmaty mają swoje źródło zarówno w Ewangeliach, jak i w tradycji Kościoła, który interpretuje i ogłasza te fundamentalne prawdy wiary. Innymi słowy, Kościół przeżuł Ewangelię wraz ze swoimi tradycjami i tą papką karmi swe owieczki, zapewniając że lepszego przepisu na papkę nie znajdą. PS Podobne papki tworzą również inne wyznania i podobne zapewnienia czynią. Im wcześniej zostanie zaaplikowana tym ciężej będzie się od niej odzwyczaić. Smaki dzieciństwa...
|
N wrz 14, 2025 20:03 |
|
|
|
 |
Atimeres
|
george45 napisał(a): Atimeres napisał(a): Witold33 napisał(a): Proces niestety nieuchronny, nieodwracalny. Ale zadziwia brak namysłu i rozumnych prób jego spowolnienia ze strony Mędrców Kościoła. Np.w postaci uwspółczesnienia nauk. Przepracowania dogmatów. A które dogmaty nie pochodzą z Ewangelii i można je przeinaczyć według własnej woli? Dogmaty mają swoje źródło zarówno w Ewangeliach, jak i w tradycji Kościoła, który interpretuje i ogłasza te fundamentalne prawdy wiary. Innymi słowy, Kościół przeżuł Ewangelię wraz ze swoimi tradycjami i tą papką karmi swe owieczki, zapewniając że lepszego przepisu na papkę nie znajdą. PS Podobne papki tworzą również inne wyznania i podobne zapewnienia czynią. Im wcześniej zostanie zaaplikowana tym ciężej będzie się od niej odzwyczaić. Smaki dzieciństwa... Papką jest Twoje myślenie ( w ogóle po co używasz tu takiego prostackiego języka?). Dogmaty to tylko definicje, drogowskazy wierzenia w danym wyznaniu na podstawie słów Jezusa: "Cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie, a co rozwiażesz, będzie rozwiązane w niebie"
|
Pn wrz 15, 2025 5:08 |
|
 |
Witold33
|
A niech mnie, ludzie, wy serio wierzycie, że słowa Jezusa są prawdziwie przedstawione w Ewangeliach? Naprawdę? Jesteście już dorośli?
|
Pn wrz 15, 2025 7:02 |
|
|
|
 |
george45
|
Atimeres napisał(a): george45 napisał(a): Atimeres napisał(a): A które dogmaty nie pochodzą z Ewangelii i można je przeinaczyć według własnej woli? Dogmaty mają swoje źródło zarówno w Ewangeliach, jak i w tradycji Kościoła, który interpretuje i ogłasza te fundamentalne prawdy wiary. Innymi słowy, Kościół przeżuł Ewangelię wraz ze swoimi tradycjami i tą papką karmi swe owieczki, zapewniając że lepszego przepisu na papkę nie znajdą. Papką jest Twoje myślenie ( w ogóle po co używasz tu takiego prostackiego języka?). Dogmaty to tylko definicje, drogowskazy wierzenia w danym wyznaniu na podstawie słów Jezusa: "Cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie, a co rozwiażesz, będzie rozwiązane w niebie" No Atimeres, chciałem rzec nie rób się głupi, ale widzę, że nawet z wielokroć przeżutej papki, spożywanej od dzieciństwa wydaliłeś nową dogmato-definicję, której żródłem jak domniemam według Ciebie jest Ewangelia. Jestem skłonny nawet uznać po części ten drogowskaz i uwierzyć, że jak piszesz : „Cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie”, natomiast nad drugą częścią radziłbym popracować, no chyba, że nieświadomie zapomniałeś dodać przeczącej partykuły „nie”. pisząc „a co rozwiażesz, będzie rozwiązane w niebie", miast a co rozwiążesz, będzie nierozwiązane w niebie". Ps Mam wrażenie, że przyswoisz wiedzę na temat różnic, między dogmatem, a definicją: Źródło: Definicje są często oparte na obserwacji, analizie i konwencji, podczas gdy dogmaty są oparte na objawieniu religijnym. Cel: Celem definicji jest wyjaśnienie pojęcia, podczas gdy celem dogmatu jest wyrażenie prawdy wiary. Akceptacja: Definicje są akceptowane na podstawie logicznej argumentacji i dowodów, podczas gdy dogmaty są akceptowane na podstawie wiary. Niezmienność: Dogmaty są uważane za niezmienne i wieczne, podczas gdy definicje mogą ulegać zmianom w miarę rozwoju wiedzy.
|
Pn wrz 15, 2025 7:27 |
|
 |
Atimeres
|
george45 napisał(a): Atimeres napisał(a): george45 napisał(a): Papką jest Twoje myślenie (w ogóle po co używasz tu takiego prostackiego języka?). Dogmaty to tylko definicje, drogowskazy wierzenia w danym wyznaniu na podstawie słów Jezusa: "Cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie, a co rozwiażesz, będzie rozwiązane w niebie" No Atimeres, chciałem rzec nie rób się głupi, ale widzę, że nawet z wielokroć przeżutej papki, spożywanej od dzieciństwa wydaliłeś nową dogmato-definicję, której żródłem jak domniemam według Ciebie jest Ewangelia. Jestem skłonny nawet uznać po części ten drogowskaz i uwierzyć, że jak piszesz : „Cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie”, natomiast nad drugą częścią radziłbym popracować, no chyba, że nieświadomie zapomniałeś dodać przeczącej partykuły „nie”. pisząc „a co rozwiażesz, będzie rozwiązane w niebie", miast a co rozwiążesz, będzie nierozwiązane w niebie". Ps Mam wrażenie, że przyswoisz wiedzę na temat różnic, między dogmatem, a definicją: Źródło: Definicje są często oparte na obserwacji, analizie i konwencji, podczas gdy dogmaty są oparte na objawieniu religijnym. Cel: Celem definicji jest wyjaśnienie pojęcia, podczas gdy celem dogmatu jest wyrażenie prawdy wiary. Akceptacja: Definicje są akceptowane na podstawie logicznej argumentacji i dowodów, podczas gdy dogmaty są akceptowane na podstawie wiary. Niezmienność: Dogmaty są uważane za niezmienne i wieczne, podczas gdy definicje mogą ulegać zmianom w miarę rozwoju wiedzy. Szkoda, że poprawiając mój błąd, zaciemniłeś. Poprawnie" "Cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane i w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane i w niebie." Tyczy się to przede wszystkim praw dyscyplinarnych w Kościele. A dogmat nie jest tworzeniem nowych prawd. Jest definiowanie naszej wiary, wypływającej z jakiejś objawionej prawdy.
|
Pn wrz 15, 2025 7:40 |
|
 |
george45
|
Atimeres napisał(a): Szkoda, że poprawiając mój błąd, zaciemniłeś. Poprawnie" "Cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane i w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane i w niebie." Tyczy się to przede wszystkim praw dyscyplinarnych w Kościele.
A dogmat nie jest tworzeniem nowych prawd. Jest definiowanie naszej wiary, wypływającej z jakiejś objawionej prawdy. Ależ ja nie poprawiałem, wyraziłem uznanie dla Twej dogmato-definicji, a w zasadzie do jej pierwszej części i zasugerowałem poprawki do drugiej. Poprawnie, może i było, ale się zmieniło. Dziś to: "Cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane i w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane i w niebie." zostało zmienione na "Cokolwiek zwiążecie na ziemi, będzie związane i w niebie, a co rozwiążecie na ziemi, będzie rozwiązane i w niebie". No i oczywiście ci związujący i rozwiązujący też zostali dogmatycznie zdefiniowani. PS Nie myślałeś od czasu do czasu miast przeżutej i wyplutej papki popróbować innych smaków, uzupełnić monotonną dietę o produkty nieprzetworzone, witaminy...?
|
Pn wrz 15, 2025 8:45 |
|
 |
Atimeres
|
george45 napisał(a): Atimeres napisał(a): Szkoda, że poprawiając mój błąd, zaciemniłeś. Poprawnie" "Cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane i w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane i w niebie." Tyczy się to przede wszystkim praw dyscyplinarnych w Kościele.
A dogmat nie jest tworzeniem nowych prawd. Jest definiowanie naszej wiary, wypływającej z jakiejś objawionej prawdy. Ależ ja nie poprawiałem, wyraziłem uznanie dla Twej dogmato-definicji, a w zasadzie do jej pierwszej części i zasugerowałem poprawki do drugiej. Poprawnie, może i było, ale się zmieniło. Dziś to: "Cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane i w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane i w niebie." zostało zmienione na "Cokolwiek zwiążecie na ziemi, będzie związane i w niebie, a co rozwiążecie na ziemi, będzie rozwiązane i w niebie". No i oczywiście ci związujący i rozwiązujący też zostali dogmatycznie zdefiniowani. PS Nie myślałeś od czasu do czasu miast przeżutej i wyplutej papki popróbować innych smaków, uzupełnić monotonną dietę o produkty nieprzetworzone, witaminy...? Ach, po te inne papki i ich maki trzeba się udać do Onetu albo Wyborczej... W Biblii raczej jej nie zasmakujesz, chyba, że coś tam w literaturze (naukowej) wyczytano między wierszami. Stale powstają nowe magisterki i doktoraty, ale jak zwykle, kanapowa nauka nie udziela się partakom.
|
Pn wrz 15, 2025 9:02 |
|
|
|