Autor |
Wiadomość |
Luiza
|
Yamaha napisał(a): Phobos napisał(a): Myśłę, że prawda jest następujaca, nie ma Boga, bo to przecież ludzki wymysł, czyż nie mam racji? Owszem masz  100%rację , zgadzam sie z Toba
A na jakiej podstawie doszedłeś do tej prawdy. Czy jej podstawą nie są ludzkie myśli, oparte na rzekomych doświadczeniach, obserwacjach (głównie zmysłowych). Niczym nie poparte domysły  ? Ludzki wymysł
Ech, słowne utarczki... ble
Yamaha, może coś o swoich przemyśleniach napiszesz, chętnie poczytam
szacunek
_________________ "każdy myśli to co myśli,
myśli sobie moja głowa.
Może w końcu mi sie uda
wypowiedzieć proste słowa."
|
So lip 16, 2005 13:00 |
|
|
|
 |
didymos
|
Członek każdej kultury, bez względu na rasę czy miejsce zamieszkania i czas życia wierzy że istnieje pewna moc, wobec której jest bezsilny i która jest większa od niego.
Niektórzy nazywają tę moc Bogiem, niektórzy Opatrznością, a niektórzy zrządzeniem losu. Wybierz sobie sam. Fakt pozostanie faktem, że jakkolwiek byś tego nie nazwał, i tak pozostanie to Mocą o właściwościach Boga.
|
So lip 16, 2005 15:31 |
|
 |
Incognito
|
Dyskusja o tym czy Bóg istnieje czy Go nie ma jest bez sensu, jest właściwie niewykonalna z racji braku możliwości przeprowadzenia dowodu przez którąkolwiek ze stron.
|
So lip 16, 2005 16:15 |
|
|
|
 |
didymos
|
Incognito napisał(a): Dyskusja o tym czy Bóg istnieje czy Go nie ma jest bez sensu, jest właściwie niewykonalna z racji braku możliwości przeprowadzenia dowodu przez którąkolwiek ze stron.
Wszyscy mówicie tym samym językiem, jesteście śmieszni. Mimo innych pobudek zgadzam się że dyskusja ta nie ma sensu
Czy jest tu ktoś kto nie jest uczniem Arystotelesa? Chętnie poznam 
|
So lip 16, 2005 16:45 |
|
 |
Yamaha
|
Luiza napisał(a): Yamaha napisał(a): Phobos napisał(a): Myśłę, że prawda jest następujaca, nie ma Boga, bo to przecież ludzki wymysł, czyż nie mam racji? Owszem masz  100%rację , zgadzam sie z Toba A na jakiej podstawie doszedłeś do tej prawdy. Czy jej podstawą nie są ludzkie myśli, oparte na rzekomych doświadczeniach, obserwacjach (głównie zmysłowych). Niczym nie poparte domysły  ? Ludzki wymysł Ech, słowne utarczki... ble Yamaha, może coś o swoich przemyśleniach napiszesz, chętnie poczytam szacunek
Jak juz to doszłaś
Nie wierze w coś czego nie moge dotkanąc i czego nie ma namacalnego dowodu....Wierze w to co chce
A w boga nie wierze....wymysł ludzki pozostawiający trwały slad w psychice narodu....
Szacuneczek 
_________________ Jade jade na motorze....włosy mi rozwiewa wiatr :D.....
|
So lip 16, 2005 20:17 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
 Re: Bóg istnieje bo my istniejemy
Andr2ej napisał(a): Czy mogło by być to kwestią przypadku ? (...) Jeśli uważasz że tak to zrób eksperyment. Powsadzaj do obudowy komutera przypadkowo jakieś części, włącz go i sprawdź czy będzie działał... :-D ..  ..  ..
Kwestia liczby prób. Jeśli posadzisz dostatecznie wiele małp przy maszynach do pisania, to jedna z nich napisze Biblię. Jeżeli tych małp będzie nieskończenie wiele, to nieskończenie wiele z nich napisze Biblię. Nie wiemy jedynie, czy wszechświat jest nieskończony...
|
So lip 16, 2005 20:45 |
|
 |
Ksiaze
|
didymos napisał(a): Członek każdej kultury, bez względu na rasę czy miejsce zamieszkania i czas życia wierzy że istnieje pewna moc, wobec której jest bezsilny i która jest większa od niego.
Niektórzy nazywają tę moc Bogiem, niektórzy Opatrznością, a niektórzy zrządzeniem losu. Wybierz sobie sam. Fakt pozostanie faktem, że jakkolwiek byś tego nie nazwał, i tak pozostanie to Mocą o właściwościach Boga.
didymos a moze ta moc nazywa sie po prostu "niepoznawalne". Cos czego nie rozumiemy przerasta nas, budzi lek. Nie umiemy sobie czegos wytlumaczyc, wiec nazywamy to Bogiem. Tak jak kiedys slonce bylo bogiem, tak dzis wiemy ze jest gwiazda, itd... W zasadzie pozostalo ostatnie pytanie: "Po co jestesmy?" I tu rzeczywiscie mozna byc bezradnym.
|
So lip 16, 2005 20:52 |
|
 |
Luiza
|
Cytuj: Jak juz to doszłaś Przepraszam, to niezamierzony błąd  Cytuj: Nie wierze w coś czego nie moge dotkanąc i czego nie ma namacalnego dowodu.... Niech zrozumiem, wierzysz w świat materialny. Natomiast w świat niematerialny mogłabyś uwierzyć, o ile udowodni go świat materialny? Cytuj: Wierze w to co chce A jeśli chciałabyś uwierzyć w coś, czego nie można dotknąć i na co nie ma namacalnego dowodu? Cytuj: A w boga nie wierze....wymysł ludzki pozostawiający trwały slad w psychice narodu.... To temat rzeka... Słowne utarczki, ble Yamacha, a jak dochodzisz do swojej prawdy? Cytuj: Szacuneczek 
Szacunek w dlaszym ciągu 
myśli sobie moja głowa.
Może w końcu mi sie uda
|
So lip 16, 2005 22:10 |
|
 |
Xenotym
|
Yamaha napisał(a): Nie wierze w coś czego nie moge dotkanąc
W końcu zrozumieałem, że nie ma fal elektromagnetycznych.
Znowu Polak (Polka?) załapie się na Nobla. Wsiadaj na motor i w te pędy do Sztokcholmu i najlepiej na skróty - via Baltic.
|
So lip 16, 2005 23:07 |
|
 |
Yamaha
|
Tak własnie to czym bóg istnieje to jest temat rzeka.....
nie dochode do zadnych prawd po prostu tak uwazam i tyle.
Jak mogę wierzyć w coś/kogoś , czego nawet nikt nie widział...tak tak wiem napiszecie a ludzie w dawnych czasach.....ple ple ple....
własnie w dawnych czasach.....czemu teraz nikt nic nie widzi , czemu terazkiedy jest tyle przemocy i biedy....skoro jest taki wchemogący to jak to sie mowi :"boze widzisz a nie grzmisz.."
Nie wierze i tyle ale to jest tylko moja zdanie nikt nie musi sie z tym zgadzać i nikt mnie nie przekona że istnieje , chyba ze on sam mi to udowodni....
Aha co do tego , to skoro nie wierze w coś na co nie ma namacalnego dowodu to i nie będe chciała w to uwierzyć bo bedzie to wbrew moim załozeniom
Oczywiscie szacuneczek  i pozdrawiam
Jak to sie mówi...wierzcie lub nie...
Ja nie wierze...
|
N lip 17, 2005 10:13 |
|
 |
Luiza
|
Cytuj: nie dochode do zadnych prawd po prostu tak uwazam i tyle. Może i nie dochodzisz do prawd, ale zauważ, że niejednokrotnie im podlegasz. Pytam, czy robisz to świadomie, czy nie? Żyjesz wg własnego widzi mi_sie? Wg własnego chciejstwa? Żyjesz spontanicznie? Są chyba jednak jakieś wartości, którym ustępujesz pierwszeństwa? Cytuj: Jak mogę wierzyć w coś/kogoś , czego nawet nikt nie widział...tak tak wiem napiszecie a ludzie w dawnych czasach.....ple ple ple.... Jeśli piszę o osobach współczesnych, które Go widziały, najczęściej diagnoza odpowiadających jest jedna: osoby chore psychicznie. Więc powstrzymam się... Cytuj: własnie w dawnych czasach.....czemu teraz nikt nic nie widzi , czemu terazkiedy jest tyle przemocy i biedy....skoro jest taki wchemogący to jak to sie mowi :"boze widzisz a nie grzmisz.." A co wg Ciebie powinien zrobić? Cytuj: Nie wierze i tyle ale to jest tylko moja zdanie nikt nie musi sie z tym zgadzać i nikt mnie nie przekona że istnieje , Czujesz, że ktoś Ci coś wciska? Czyżbym to była ja  Kobieto jesteś wolna w swoich przekonaniach. Cytuj: Aha co do tego , to skoro nie wierze w coś na co nie ma namacalnego dowodu to i nie będe chciała w to uwierzyć bo bedzie to wbrew moim załozeniom  Czyli wierzysz w co chcesz, ale ma to spełniać pewne prawdy. A jednak  Cytuj: Oczywiscie szacuneczek  i pozdrawiam Podwójny szacunek, odwzajemniam pozdrowienia
A ja codziennie uczę się wierzyć...
ps Jeśli gdzieś przesadziłam - wybacz, mam takie tendencje 
myśli sobie moja głowa.
Może w końcu mi sie uda
|
N lip 17, 2005 11:50 |
|
 |
Mieszek
|
didymos
Cytuj: Czym jest prawda?
Arystoteles: "Prawdą jest powiedzieć o tym co jest że jest a o tym co nie jest że nie jest." phobos Cytuj: Wciąż szukam prawdy, jak ją znaleść, gdzie ona jest i kto z was ma rację?
niewiem czy wiecie ale dla cywilizacji łacińskiej i ugrzęzłych w Europie specyficzne jest poszukiwać prawdy
dla innych religii i cywilizacji co innego jest ważne
historycy są u nas na fundamencie Prawdy historykami
archeologia też potrzebuje poszukiwania Prawdy
w innych naukach tak samo jest
czyli nasze nauki są poszukującymi Prawdy
chyba jak powiem , że jesli ktoś nieszuka prawdy to sie nienadaje do nauki to większość się ze mną zgodzi
bo co w takim razie szuka?
i co ludziom chce wcisnąć taki pseudonaukowiec?
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
N lip 17, 2005 19:47 |
|
 |
R6
|
Jakie są wady klasycznej def prawdy?(Artka)
Z tego co wiem to filozofia Augustyna oparta jest głownie na neoplatoniźmie ale def prawdy Augustyna podobna jest do def Arystotelesa. pokręciłem coś?
|
Pn lip 18, 2005 16:54 |
|
 |
Yamaha
|
Luiza nie przesadziłaś  spoko jest
wiec nie heeh nie czuję żeby mi ktoś coś wciskał
Tak własnie wierze w to co chce , żyje wedłuf własnego widzi mi sie i według własnych potrzeb (co nie oznacza że jak mi sie zachce wierzyć w boga to w niego uwierze bo to bezsensu) każdy ma inny trub życia i innaczej postrzega rozne sytuacje
Dzieki za pozdrowienia wzajemnie
I oczywiscie wiem że jestem wolna  jak ptak
Powodzenia w nauce wierzenia
Pozdrawiam 
|
Wt lip 19, 2005 12:27 |
|
 |
Luiza
|
Cytuj: wiec nie heeh nie czuję żeby mi ktoś coś wciskał uf..., kamień z serca Cytuj: Tak własnie wierze w to co chce , żyje wedłuf własnego widzi mi sie i według własnych potrzeb (co nie oznacza że jak mi sie zachce wierzyć w boga to w niego uwierze bo to bezsensu) A Twoje chcenie zależy od... przyjemności? korzyści? zysku? dobra? Cytuj: każdy ma inny trub życia i innaczej postrzega rozne sytuacje A co robisz, kiedy Twoje chcenie koliduje z chceniem innych? Cytuj: Powodzenia w nauce wierzenia
To jest trudne, ale wykonalne z Jego pomocą
Pozdrawiam
ps
Yamacha, ciągle Cię o coś pytam, jeśli chcesz możesz pytać mnie 
myśli sobie moja głowa.
Może w końcu mi sie uda
|
Wt lip 19, 2005 18:43 |
|
|