Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 17:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Juz sie problemy zaczely 
Autor Wiadomość

Tego to nie rozumiem wogole :?

Ok, tylko potem nie wypominaj że nie jest na oryginalny temat, bo sama zmieniłaś.
plomyk napisał(a):
Zwiazki homo sa officialnie odrzucone przez Kosciol Katolicki. Nawet teraz po akceptacji przez Senat nasz Biskop nam o tym przypomina.

Słusznie robi.
plomyk napisał(a):
I tu jest cos co jest dla mnie niezrozumiale: rodzice tej samej plci chca ksztalcic swoje dzieci (adoptowane) w szkolach katolickich. Juz byly pierwsze romowy takich rodzicow z ksiezmi. Ja nie widze tu prostego rozwiazania.

A ja widzę - odmówić przyjęcia dzieci homoseksualistów do szkół katolickich. Moim zdaniem trzeba być konsekwentnym - albo się idzie z Kościołem, albo się nie pcha z butami choćby w jego przedsionki.

Pt sie 05, 2005 9:03

Jestem Katoliczką, ale staram się być obiektywna.

plomyk napisał(a):
Problem jest w tym, ze w Konstytucji Kanadyjskiej w pierwszym zdaniu czytamy:
Whereas Canada is founded upon principles that recognize the supremacy of God and the rule of law:

Naprawde kierując sprawę do sądu nie można opierać się na wstępie do konstytucji.

plomyk napisał(a):
I tu jest cos co jest dla mnie niezrozumiale: rodzice tej samej plci chca ksztalcic swoje dzieci (adoptowane) w szkolach katolickich. Juz byly pierwsze romowy takich rodzicow z ksiezmi.

KK nie uznaje również rozwodów cywilnych a mimo to nie odrzuca dzieci z takich związków. Myśle, jesli para homoseksualna decyduje sie na coś takiego musi liczyc się z faktem, że "ich" dziecko usłyszy w szkole, że homoseksualizm to grzech. I nie mogą mieć do tego pretensji. Trochę się dziwię tym parom, ale to ich decyzja.

Wracając do sprawy urzednika. Uważam, że po wprowadzeniu tego prawa powinno sie zadbać również o katolickich urzędników. Myśle, że rozwiązaniem byłoby delegowanie wspomnianego urzędnika na inne stanowisko.

nie zginął, ale miał życie wieczne."
J 3,16

Pt sie 05, 2005 9:09
Plomyk - czy po katolicku bedzie zamykac dziecku droge w szkole katolickiej, tylko dlatego, ze rodzice sa -homo? Czy to, ze rodzice sa homo, oznacza, ze nie chca dac dziecku dobrego, katolickiego wyksztalcenia? Rozwiazanie jest proste - pozwolic.

Crosis

Pt sie 05, 2005 9:28

Nie uważasz, Crosisie, że to będzie tylko jedna wielka okazja do konfliktów? A to homo się oburzą, że w szkole ich adoptowanego dziecka potępia się ich związek (potępiając zachowania homoseksualne), a to dziecko będzie musiało żyć z poczuciem wstydu, że ma takich opiekunów. Nie lepiej posłać dziecko do innej dobrej szkoły?

Pt sie 05, 2005 10:17
A co z rodzicami, ktorzy sa katolikami? Poza tym, nie wydaje mi sie, zeby potepianie zwiazku rodzicow w twarz dziecku bylo zachowaniem licujacym sie z godnoscia katolika. Co zas sie tyczy tych konfliktow - wlasnie w ten sposob w koncu przemina. Ponadto, skoro wiekszosc spoleczenstwa kanadyjskiego zgadza sie ze zwiazkami homoseksualistow i potrzeba ich legalizacji, to mysle, ze nie bedzie az tak zle. To nie Polska.

Crosis

Pt sie 05, 2005 10:25

A co z rodzicami, ktorzy sa katolikami?

Co masz na myśli? Jeśli sugerujesz, że ktoś może żyć w homoseksualnym związku, do tego adoptować dziecko i taka osoba jest katolikiem, to sorry, ale to są kpiny.
Crosis napisał(a):
Poza tym, nie wydaje mi sie, zeby potepianie zwiazku rodzicow w twarz dziecku bylo zachowaniem licujacym sie z godnoscia katolika.

Zadaniem Kościoła jest przekazywanie jego nauki, przekazywanie praw bożych i Jego słów, które mówią min. to, że stosunki homoseksualne są obrzydliwością w oczach Boga i że mężczyźni współżyjący ze sobą nie odziedziczą Królestwa Bożego. To o czym piszesz to cwane zamykanie ust Kościoła, na które żaden katolik nie może przystać.
Crosis napisał(a):
Co zas sie tyczy tych konfliktow - wlasnie w ten sposob w koncu przemina.

Poprzez ustępstwo Kościoła na rzecz homoseksualistów? Kościół musiałby się wyrzec nauki płynącej z Biblii a tak się nie stanie.
Crosis napisał(a):
Ponadto, skoro wiekszosc spoleczenstwa kanadyjskiego zgadza sie ze zwiazkami homoseksualistow i potrzeba ich legalizacji, to mysle, ze nie bedzie az tak zle.

Widocznie ta większość nie jest katolicka, więc niech homo uczą adoptowane przez siebie dzieci w szkołach prowadzonych przez ludzi, którzy ich poparli.

Pt sie 05, 2005 10:40
Widzisz... piszesz o tym co u nas. Kanada to inny kraj inne spolczenstwo, tez w duzej mierze katolickie, a jednak z innym spojrzeniem na ta sprawe. Sam fakt takiej a nie innej ustawy duzo mowi. Dlatego przestanmy sie zastanawiac i odnosic do naszych realiow. Poczekajmy na rezlutaty.

Crosis

Pt sie 05, 2005 10:45

Rzymski Katolicyzm jest jeden na całym świecie i wszędzie katolików obowiązują takie same prawa i taka sama nauka jest do nich kierowana. To jak wygląda rzeczywistość ludzi którzy są katolikami tylko z nazwy to inna para kaloszy i nie o tym pisałem. Ludziom którzy sami siebie oszukują mogę najwyżej współczuć.

Pt sie 05, 2005 11:19
Wiec wspolczuj kanadyjczykom, jesli taka Twoja wola.
Wytyczne kosciola katolickiego pochodza z Rzymu, od papieza. Tak sa przyjmowane w danych krajach, jakie jest ich spoleczenstwo. Kanadyjskie spoleczenstwo jest bardzo liberalne i po prostu nie odmawia homoseksualistom praw rodziny. Nie ma sensu o tym dyskutowac, po prostu tak tam jest.

Myle zas, ze nie Twoja sprawa jest okreslanie, czy sa to katolicy tylko z nazwy czy nie, bo nie znasz ich serc. Osadzi to Wasz Bog, kiedy razem naprzeciw niego staniecie.

Crosis

Pt sie 05, 2005 11:26
Hmmmm a co chodzi z tymi "katolickimi szkołami" ??? Czy macie na myśli wszystkie państwowe szkoły? Przecież katolickich szkół jest niewiele w porónianiu z państwowymi. Ja sam chodziłem do państwoej szkoły publicznej (podstawówki potem liceum) i owszem była tam religia, ale nieoboweiązkowa, więc poprzez fakt istnienia przedmiotu religia nie znaczy to że szkoła jest katolicka. Nie rozumiem więc w czym tkwi problem? Chyba nie sądzicie, że geje będą chcieli posyłać swoje dzieci do czysto katolickich szkół? Większość pośle je do normalnych zwyczajnych państwoewych szkół, a tam nie ma nauczania, że homoseksualizm jest grzechem. Ja chodizłęm do najzwyklejszej szkoły państwoewej i na lekcji biologii pani uczyła dzieci, że homoskesualizm to orientacja seksualna, mówiła że są hetero, geje i bi. Nie mówiła, że homo to grzech, nie chciała narzucać żadnego zdania, po prostu przedstawiała fakty. JEdnak jesłi jakiś geje zdecyduje się posłąc dziecko do szkoły typoweo katolickiej pod władaniem KK no to przecież oczywiste, żę będą problemy i nie ma sensu tam posyłać swoich dzieci, tym bardzoiej żę ma setki innych szkół do wyboru, po co więc posyłać dziecko do szkoły, w której jest nauczanie i szerzenie poglądu jakoby zwiazki homo były grzechem? Nie ma to najmniejszego sensu. Większość szkół jest niekatolickich, bezreligijnych, a jak nawet mają przedmiot religia to jest on nieobowiązkowy i nie trzeba na niego uczęśczać i słyszeć krzywdzących słów.

Pt sie 05, 2005 11:26
W kanadzie system nauki jest troche inny. Z tego, co sie doczytalem 8zreszta nie tylko w kanadzie - w stanach, anglii i paru jeszcze innych krajach wraca sie chocby do systemu szkol bardziej zamknietych, z internatem itd. W kanadzie najlepsze szkoly to szkoly prywatne, czesto katolickie.

Tylko prosze, nie porownujcie tego do sytuacji u nas. U nas szkola katolicka to od razu kojarzy sie z dewotyzmem itd. Tam jest to troszke inny model. Po prostu kladzie sie duzo wiekszy nacisk na edukacje, nie kladac od razu olbrzymiego na swiatopoglad.

Crosis

Pt sie 05, 2005 11:29

Co masz na myśli? Jeśli sugerujesz, że ktoś może żyć w homoseksualnym związku, do tego adoptować dziecko i taka osoba jest katolikiem, to sorry, ale to są kpiny.

Właśnie, czy taka osoba może być katolikiem? Moim, bardzo niepewnym zdaniem, może. Bo jaka jest ta granica bycia katolikiem?

Pt sie 05, 2005 11:31

Czy bycie/nie bycie katolikiem zależy od "poziomu" grzeszności?
Tak można by dłuuugo:
Czy złodziej może być katolikiem? A jeśli tak to do jakiej wartości łupu?
Czy zabójca może być katolikiem? A jeśli zabił w obronie własnej?
Czy ludzie żyjący "na kocią łapę" mogą być katolikami?

Pt sie 05, 2005 11:40
To, czy ktoś jest katolikiem czy nie to nie ustala tego człowiek. JEżeli ktoś wierzy w waszego boga to oczywistym jest, że jest on katolikiem. KAtolikiem jest się poprzez wiarę a nie takie czy inne doktryny KK i zasady. Katolicyzm to kwestia wiary. Jeżeli więc gej wierzy w boga to jest katolikiem i co do tego nie ma najmniejszsych wątpliwości. I nie ma tu żadnego znaczenia fakt, że jest on w zwiazku homoseksualnym i nie zgadza się z paroma kościlenymi naukami. On może wierzyć i zapewne więskzość gejó tak wierzy, iż są kochani przez boga a ich homoseksualność i zwiazki - aprobowane przez boga.

Pt sie 05, 2005 11:42
Mam kolege geja, któy jest bardzo wierzącą osobą. Chodzi on do kościoła, modli się do boga, uczęszcza we mszach, przystępuje do sakramentów będąc w zwiazku z chłopakiem. I wcale nie uważa on, że homoseksualizm jest grzechem, wręcz przeciwnie.

Pt sie 05, 2005 11:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona