Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 19:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Jedna religia = katastrofa 
Autor Wiadomość

Śledząc waszą dyskusje utwierdzam się w przekonaniu że synteza istniejących religii jest absolutnie niemożliwa. No chyba że na drodze powstania nowej syntetycznej w stylu new age .

Dla mnie religia to podbudowa ideologiczna organizacji religijnych konkurujących ze sobą ( w celu czerpania kożyści ze swych wyznawców ). Konkurencja ( ekonomiczna ) z góry zakłada walke z innymi.
Jedynym powodem syntezy religii jest ( z tego punktu widzenia ) sojusz w celu zwalczania innych.

Ponieważ cechą religii jest głoszenie rzekomych prawd absolutnych niezręcznie jest imm wycofywać się z głoszonych przez siebie dogmatów ( zwłaszcza w dobie w miare dobrego dostępu do informacji ).
Synteza może zachodzć jedynie na zasdzie tworzenia nowych religii nie obciążonych ( w momęcie powstania ) balastem sprzecznych dogmatów.
Te młode z kolei są zwalczane przez istniejące z wielką zaciekłością jako bardzo niebezpieczny bo lepiej przystosowany do środowiska przeciwnik.

Pisze to nie tyle dla tego by kogoś przekonać do swojego punktu widzenia ( bo wierzący widzą to inaczej ) , ale by zaznczyć że z ateistycznego punktu widzenia dyskusja to bardzo fantastyczna fantazja.

Ciekawą kwestią jest np. czy religia na skutek edukacji religijnej może rozprzestrzenić się tak by wyjść poza struktury organizacyjne i funkcjonować jako idea w czystej postaci ?
Czy zawsze musi prowadzić do powstania struktór organizacyjnych będących mechanizmem ekonomicznym służącym przyziemnym celom ?
Czy społeczeństwo informacyjne jakie powstaje na skutek rozwoju cywilizacji zmieni coś od czasów Jezusa , czy też zmiana nie jest możliwa ?

Śr gru 28, 2005 9:47

jestem przerażony, pan roberthat pisze za przeproszeniem kompletne brednie!
jesli wierzy pan że jest prawda, i można ja poznać i jesli założy pan że jedna religia posiada pełnie prawdy to niech się pan zastanowi, żyć w błednie, w kłamstwie i życ w prawdzie? I jakie ma pan prawo skazywac innych w imie niedorzecznego pluralizmu na życie w kłamstwie???!!!

Ja też jestem przerażony tym co wypisujesz w tym temacie ....

Śr gru 28, 2005 10:06

Post Re: Jedna religia = katastrofa
Incognito napisał(a):
roberthat napisał(a):
ncognito, zapomniałeś chyba rozwinąć zdanie.
Katolik:
Nie mam nic przeciwko, byleby była to jedyna prawdziwa, moja religia ....
Żyd:
Muzułmanin:
itd....

Nie - nie zapomniałem, bo gdyby na świecie doszło - tak jak napisałeś - do monopolu jednej religii, nie byłoby przedstawicieli 3 różnych religii tak jak to przedstawiłeś powyżej. Spytałeś o ocenę sytuacji już po dokonaniu monopolizacji - to jak na to można się zapatrywać obecnie jest zupełnie inną kwestią.

Zadałem oczywiście pytanie czysto akademickie, do monopolu NIGDY nie dojdzie. A skąd ta Twoja pewność, że gdyby doszło do monopolu to byłaby to religia katolicka ? Przecież obecnie ludzi przyznajacych się do wiary katolickiej (co nie oznacza, że jej przestrzegających) jest zaledwie 20% wśród całej populacji ludzkości. Argument, że 80% ludzi wyznaje inne religie bo nie słyszało o Jezusie jest w dobie środków masowego przekazu (TV satelitarna i przede wszystkim Internet) bezpodstawny. Myślę, że prawie wszyscy ludzie na naszym globie wiedzą co głoszą największe religie na naszej planecie i jakoś nie widać masowego przechodzenia na katolicyzm. Wręcz przeciwnie, w cywilizowanych krajach np. Francja itp. coraz mniej ludzi ma ochotę wysłuchiwać skrajnych ortodoksów.

Śr gru 28, 2005 10:18

Incognito napisał(a):
roberthat napisał(a):
Kiedyś słyszałem w TV jakiegoś ważnego Rabina który jednoznacznie stwierdził że dla Żydów Chrystus to tylko bożek.
A co myślą niektórzy katolicy o Żydach .... wystarczą cytaty o. Rydzyka lub ks. Jankowskiego, publikowane czasami w środkach masowego przekazu.

I czego to ma dowodzić?

Ano tego, że największymi siewcami nienawiści wśród ludzi są religijni ortodoksi po wszystkich stronach barykad ....

Czy wyobrażasz sobie dyuskusję między Naczelnym Rabinem i Papieżem prowadzoną w tym stylu:

Naczelny Rabin:
Dla nas Chrystus to tylko bożek (słowa Rabina z TV)

Papież:
To wy Zydzi zamordowaliście Pana Jezusa (ks. Jankowski)

bo ja nie ....

Śr gru 28, 2005 10:27

Incognito napisał(a):
roberthat napisał(a):
Liwia napisała:
Tak, jak już wczęsniej pisałam, to każda religija ma w sobie coś pięknego i szlachetnego i żadna nie jest gorsza
Brawo Liwia, zgadzam się z tym w 100%, tylko czy zrozumią to ortodoksi po obu stronach barykady .....

Masz rację, co tam Benedykt XVI, jeden z najgenialniejszych teologów katolickich - Liwia, dziewczyna z liceum, wie lepiej.[/url]

Czy z poziomu "moja religia jest jedyną prawdziwą" w wszystkie inne to coś gorszego byłby możliwy dialog między stolicą apostolską a innymi wyznaniami ? ....

Tak w ogóle to twierdzenie ortodoksów, że nawet niewierzący w religię katolicką (a jest ich około 80% ludności swiata) doznają zbawienia, gdyż nie słyszeli o Jezusie jest w dobie dzisiejszych środków masowego przekazu fałszywe. Z kolej twierdzenie, że jeśli słyszeli o Jezusie i nie przeszli na katolicyzm to pójdą do piekła jest absurdalne .... czyż nie ?

Śr gru 28, 2005 10:40

roberthat napisał(a):
Zadałem oczywiście pytanie czysto akademickie, do monopolu NIGDY nie dojdzie. A skąd ta Twoja pewność, że gdyby doszło do monopolu to byłaby to religia katolicka ?

A gdzie ja coś takiego napisałem?
roberthat napisał(a):
Wręcz przeciwnie, w cywilizowanych krajach np. Francja itp. coraz mniej ludzi ma ochotę wysłuchiwać skrajnych ortodoksów.

O stopniu ucywilizowania Francji i tym jakie ma teraz problemy wypowiadać się nie będę.
roberthat napisał(a):
Ano tego, że największymi siewcami nienawiści wśród ludzi są religijni ortodoksi po wszystkich stronach barykad ....

Tyle, że Rydzyk i Jankowski nie są ortodoksami i nie z ortodoksji wynikają ich wypowiedzi, a o tym rabinie nie wiadomo czy jest ortodoksem (w każdym razie Ty nie podałeś takich wiadomości).
roberthat napisał(a):
Czy wyobrażasz sobie dyuskusję między Naczelnym Rabinem i Papieżem prowadzoną w tym stylu:

Nie, bo papież to zbyt mądry człowiek żeby dyskutować w ten sposób.
roberthat napisał(a):
Czy z poziomu "moja religia jest jedyną prawdziwą" w wszystkie inne to coś gorszego byłby możliwy dialog między stolicą apostolską a innymi wyznaniami ? ....

Tak.
roberthat napisał(a):
Tak w ogóle to twierdzenie ortodoksów, że nawet niewierzący w religię katolicką (a jest ich około 80% ludności swiata) doznają zbawienia, gdyż nie słyszeli o Jezusie jest w dobie dzisiejszych środków masowego przekazu fałszywe. Z kolej twierdzenie, że jeśli słyszeli o Jezusie i nie przeszli na katolicyzm to pójdą do piekła jest absurdalne .... czyż nie ?

Przede wszystkim podaj jacy ortodoksi snują takie twierdzenia, bo na pewno nie katoliccy.

I proszę, odpowiadaj w jednym poście zamiast rozbijać wypowiedź na kilka - zupełnie niepotrzebnie.

Śr gru 28, 2005 12:55

Sorry, ale twierdzenie, że Bóg dał religie pogańskie ludziom to chyba sobie z palca wyssałeś.

człowiek jest storzeniem Boga, jego natura także. Naturą człowieka jest szukanie Boga, pomimo upadku pierwszych rodziców nadal człowiek ma silne poczucie rozłączenia z Bogiem. Religie poganskie były wyrazem naturalnej skłonności człowieka do szukania Boga. Bóg stworzył religie pogańskie pośrednio, poprzez ludzką nature. Ale te religie były światełkime na drodze do Boga tylko w czasie mroku, od przyjścia Chrystusa jest światło. Dziś te światełka sa przyćmione światłem Jezusa. W dzień światła gwiazd i księżycza nie sa potrzebne bo mamy słońce. Istnienie religi poganskich, islamu, buddyzmu, hinduizm jest dziełem szatana aby odciągnąć człowieka od jedynej drogi zbawienia. Szatan ma jeden el, niedopuscic człowieka do Jezusa, sprawić aby człowiek zaparł sie Zbawiciela. To jak z Prawem, Bóg dał je Żydom aby wypełniając je mogli sie po przyjściu Jezusa zbawić przebywajac w Szeolu. Dziś Prawo nie ma mocy zbawczej, stworzył je Bóg ale dzis traci swoją misje bo jest Jezus.

Do pana roberthat, mam wątpliwości czy to co pan pisze nie wyłacza pana w Kościoła poprzez głoszenie herezji! Każda herezja automatycznie prowadzi do ekskomuniki. Prosze sie nad tym zastanwosić czy jest pan katolikiem czy wiernym nowej religii ekumenizmowi gdzie prawda znika .

Prawda historyczna jest taka, że to na wniosek Żydó został Pan Jezus ukrzyżowany. Żydzi nie mogli go ukamienować jak to było w zwyczaju wiec wydali do Piłatowi i mówili że ten pobdurza ludzi do zamieszek bo ogłosił się Królem Izraela. Fakt jest taki, że Pana Jezusa zabito dla tego bo Żydzi tak chcieli! Piłata mało obchodził Jezus, takich "proroków" było na pęczki.

Cytuj:
Dla nas Chrystus to tylko bożek

był pan kiedys w Izraelu? Na widok księdza Żydzi plują! Głośna była historia jak w wypadku na brooklinie był cięzko rany człowiek, świadkiem wypadku był Zyd, czlowiek prosił aby ten zadzwonił po pomoc, Żyd odpowiedział ze nie wolno mu go on jest Gojem a Żyd nie ma prawa pomagac Gojom!
Nie zmieni się religii, durne jest myslenie że Żydzi zaczą uważać Jezusa za Boga tylko dla tego że mu bedziemy bardziej ustępliwi. Jak świat światem prawda była przedmiotem sporów, wojen i konfliktów. Jezus powiedział 'Nie przyszedłem przynieśc pokoju ale konflikt".

Co do jest dialog miedzyreligijny? Jest to próba zrozumienia róznic i odnalezienia podobieństw. Ale to nie jest próba tworzenia nowej religii.

Dla muzułmanów i Zydów modlitwa wstawienicza do swietych jest bałwochwalstwem, dla Żydów krzyż jest symbolem hańby. Jakby sie przejmowac co powiedza inni musielibysmy po pierwsze odebrać Jezusowi tytuł Syna Bożego, zaprzestac wiary w Trójce Św, odebrać Maryji tytuł theotokos, przestac modlić sie do swiętych, spalić obrazy z Kościołów. I tak można jeszcze dalej. Miliony męczenników za wiarę, gineli z rąk saracenów, turków, tatarów etc aby zachować wiarę, dziś przekresla się ofiarę krwi mówiac ze nie ma sensu walczyć o wiarę bo wszystkie religie sa dobre! Ja się na to nie zgadzam, Miliony chrześcijan w Libanie, Syrii, Iraku, Egipcie , Sudanie dzien w dzien świadcza o Chrystusie, sa często poddawani szykanom, w Pakistanie, regularnie giną chrześcijanie, w Indonezji tysiace chrześcijaństkiej krwi popłyneło aby oderwac chrześcijanski Timor od islamskiej Indonezji, w Arabii za bycie chrześcijanem jest w najlżejszym wydaku wiezienie a w najgorszym smierc! Nie wszystkie religie sa równe. Jest jedna prawdziwa - chrześcijaństwo. Kto twierdzi inaczej nie może byc chrześcijaninem-katolikiem.

Śr gru 28, 2005 13:18
Zobacz profil WWW

człowiek jest storzeniem Boga, jego natura także.

Tyle że natura człowieka została skażona grzechem który od Boga nie pochodzi i trzeba brać na to poprawkę.
marcin_jarzębski napisał(a):
Naturą człowieka jest szukanie Boga, pomimo upadku pierwszych rodziców nadal człowiek ma silne poczucie rozłączenia z Bogiem.

Nie każdy.
Religie poganskie były wyrazem naturalnej skłonności człowieka do szukania Boga.

Niekoniecznie - źródłem religii pogańskich mogła być równie dobrze potrzeba wytłumaczenia sobie czegoś co wtedy przechodziło ludzkie pojmowanie, jak np. różne zjawiska w przyrodzie. Mogły też pochodzić od demonów.
Bóg stworzył religie pogańskie pośrednio, poprzez ludzką nature.

Gdybyś czytał Biblię z większym zrozumieniem wiedziałbyś, że Bóg darzył wielką niechęcią pogańskich bogów.
To jak z Prawem, Bóg dał je Żydom aby wypełniając je mogli sie po przyjściu Jezusa zbawić przebywajac w Szeolu. Dziś Prawo nie ma mocy zbawczej, stworzył je Bóg ale dzis traci swoją misje bo jest Jezus.

Prawo nigdy nie miało mocy zbawczej - ją zawsze posiadał i posiada tylko Jezus Chrystus - Bóg. Nikt sam się nie zbawiał i się nie zbawi.
Do pana roberthat, mam wątpliwości czy to co pan pisze nie wyłacza pana w Kościoła poprzez głoszenie herezji! Każda herezja automatycznie prowadzi do ekskomuniki. Prosze sie nad tym zastanwosić czy jest pan katolikiem czy wiernym nowej religii ekumenizmowi gdzie prawda znika .

Zamiast patrzeć na Roberthata lepiej byś się przyjrzał temu jak heretyckie są Twoje teorie o pochodzeniu religii pogańskich od Boga i zbawianiu się człowieka poprzez prawo.
Fakt jest taki, że Pana Jezusa zabito dla tego bo Żydzi tak chcieli!

Fakt jest taki, że Żydzi którzy tak chcieli od wielu wieków nie żyją :roll:
był pan kiedys w Izraelu? Na widok księdza Żydzi plują! Głośna była historia jak w wypadku na brooklinie był cięzko rany człowiek, świadkiem wypadku był Zyd, czlowiek prosił aby ten zadzwonił po pomoc, Żyd odpowiedział ze nie wolno mu go on jest Gojem a Żyd nie ma prawa pomagac Gojom!

A kiedyś "dobrzy chrześcijanie" gnoili murzynów bo czarny to nie był człowiek. W każdej społeczności religijnej znajdą się hipokryci i bydlęta.
Nie zmieni się religii, durne jest myslenie że Żydzi zaczą uważać Jezusa za Boga tylko dla tego że mu bedziemy bardziej ustępliwi.

Rzeczywiście - tylko kto tak myśli?

Śr gru 28, 2005 15:04

rozumiem, że moje słowa nie są dla pana argumentem zatem pozwole sobie na zacytowanie hierarchów Kościoła.

kard. Józef Ratzinger napisał(a):
...religie pochodzą w części z naturalnego Objawienia. Człowiek nie stał się przecież zupełnie ślepy na Boga; jako katolicy nie uważamy, że grzech pierworodny spowodował całkowitą ślepotę i absolutne zniszczenie. Wciąż jeszcze Bóg mówi w człowieku. tak więc w religiach możemy odnaleźć to pierwotne odsłonięcie się Boga, chociaż jest ono w różny sposób zaciemnione. (...) z jednej strony pochodzą one od Stwórcy, ale z drugiej - czekają na pełniejsze Objawienie. Widzimy, że przez zniekształcenie pochodzące z grzechu odbija się w religiach p pewien sposób prawda Stwórcy. Ale też one same wskazują, że są czymś niewystarczającym i ukrywają w sobie oczekiwanie na Zbawiciela, które ostatecznie jest oczekiwaniem na Chrystusa.

kardynał Jakub (Giacomo) Biffi napisał(a):
Zgadzam się z opinią, że wszystkie religie są sobie równe. To prawda, ale chrześcijaństwo nie ejst religią. Chrześcijanstwo jest faktem, który miał miejsce, historycznym fakte zejścia Syna Boga na ziemię, Jego śmierci i zmarchwystania. Religie, podobnie jak filozofie można traktowac wybiórczo.(....) z faktami tak być nie może. Z faktami możemy się w całości zgodzić, albo w całości je odrzucić

co do judaizmu

kardynał Jakub (Giacomo) Biffi napisał(a):
Chrystus jest Zbawcą Żydów i nie-Żydów i że to do Niego należy zbawienie. Wszystkim możemy życzyć, aby dotarli do jedynego Zbawiciela, którym jest Syn Boży (...) jest jedna droga do zbawienia - droga Jezusa Chrystusa

kardynał Adrianus Johannes Simonis napisał(a):
Dążenie do bycia jednością w Chrystusie to obowiązek chrześcijan, a nie hobby kilku ludzi. Ale wszystko zależy od spojrzenia na wiarę. Wielki kardynał John Henry Newman, który znakomicie znał inne wyznania, powiedział o kalwinizmie: <<to jest inna religia>>. Jednak w czasach relatywizmu i liberalizmu mamy wielu katolików, którzy nie znają swojej własnej religii. Powoduje to sytuację ogólnej relatywizacji: wszystkie religie są takie same, wszystko jest dozwolone, wszystko wolno. Ale taka postawa prowadzi w ślepy zaułek. Żyjemy w czasach, w których nie jest zbytrozpowszechnione myślenie w kategoriach prawdy. Myśli się raczej w kategoriach opinii i własnego dobrego samopoczucia (...) kiedy zaczniemy mysleć o prawdzie i ujrzymy, że relatywizacja w ekumenizmie widzie donikąd, i będziemy musieli zacząć wszystko od początku. Musimy pozostać wierni naszej wierze, robić razem to, co można, a odrzucić to, co jest niemożliwe, jak na przykład interkomunię z protestantami.

wszystkie cytaty pochodzą z książki "Oni wybrali papieża" Fronda, Warszawa 2005, stron 111.

Książka jest wywiadem dziennikarzy Frondy z 5 kardynałami.

Śr gru 28, 2005 18:48
Zobacz profil WWW

Incognito napisał(a):
roberthat napisał(a):

Tyle, że Rydzyk i Jankowski nie są ortodoksami i nie z ortodoksji wynikają ich wypowiedzi, a o tym rabinie nie wiadomo czy jest ortodoksem (w każdym razie Ty nie podałeś takich wiadomości).

Nie znam definicji ortodoksy. Dla mnie ktoś kto sieje nienawiść wśród ludzi bo tak a nie inaczej interpretuje swoją religię jest religijnym ortodoksą. Super skrajnym ortodoksą jest też Pna marcin_jarzębski, tylko jego poglądów z oczywistych względów nie zacytują żadne środki masowego przekazu ... może z wyjątkiem Radia Maryja. Kto w Izraelu podsyca nienawiść między żydami a palestyńczykami jak nie religijni ortodoksi, kto sieje światowy terroryzm ... itd
Incognito napisał(a):
roberthat napisał(a):

Tak.

Czy zacząłbyś dyskusję np. z Żydem gdyby ten rozmowę zaczął w taki sposób:
Judaizm jest jedyną prawdziwą religią, Chrystus to tylko bożek.

kardynał Jakub (Giacomo) Biffi napisał:
Zgadzam się z opinią, że wszystkie religie są sobie równe. To prawda, ale chrześcijaństwo nie jest religią. Chrześcijanstwo jest faktem, który miał miejsce, historycznym fakte zejścia Syna Boga na ziemię, Jego śmierci i zmarchwystania. Religie, podobnie jak filozofie można traktowac wybiórczo.(....) z faktami tak być nie może. Z faktami możemy się w całości zgodzić, albo w całości je odrzucić

Tylko z poziomu wytłuszczonego możliwy jest dialog między różnymi religiami. Żyd na pewno będzie kontynułował tak:
To prawda, ale Judaizm nie jest religią, jest faktem ... itd

Tylko że owe fakty nie sposób udowodnić bo oparte są w 100% na wierze. Tak więc nie sposób udowodnić wyższości jednej religii nad drugą, nie sposób udowodnić która religia jest tą jedyną, prawdziwą ...

Incognito napisał(a):
roberthat napisał(a):

Przede wszystkim podaj jacy ortodoksi snują takie twierdzenia, bo na pewno nie katoliccy.

Jeśli uważasz, że ludzie innych wyznań np. protestanci też mają szansę na niebo, to mamy takie same poglądy w tej sprawie.
Niekoniecznie trzeba być katolikiem, aby wylądować w niebie.
Wiele odłamów KK było wynikiem buntu wobec KK ... być może nawet uzasadnionego, nie znam szczegółów o co poszło.

Cz gru 29, 2005 11:05

Cytuj:
Tylko że owe fakty nie sposób udowodnić bo oparte są w 100% na wierze. Tak więc nie sposób udowodnić wyższości jednej religii nad drugą, nie sposób udowodnić która religia jest tą jedyną, prawdziwą ...

przepraszam ale pisze pan głupoty, brednie o do tego jeśli jest pan katolikiem takie teksty automatycznie wykluczją pana z Kościoła. To jest herezja i podlega ekskomunice.

Religia nie jest relatywizmem. Prawda nie jest subiektywizmem. Da się udowodnic co jest prawda co nie, bo inaczej całe dzieło Zbawienia było by bez sensu. Bóg dał człowiekowi rozum aby ten mogł dojśc do drogi któa prowadzi do niego. Tylko że niektózy zamykaja się na prawdę, w imie niepojetej ideologi przyjmują że religie sa sobie równe. To nie prawda. Benedykt XVI jasno wypowiada się na ten temat. Prosze przeczytac deklaracje Dominus Iesus. Pan roberthat nie chce przyjąć do wiadomości faktów, głosu autorytetu Kościoła a wydumał sobie bredne teorie i z moca dogmatu chce je prezentować!

Nie jest pan autorytetem Kościoła,. nie wypowiada się pan ex cathedra wiec prosze o wiecej pokory..jesli jest pan katolikiem to zobowiązany jest pan przestrzegac prawd wiary i dogmatów.

Cz gru 29, 2005 14:43
Zobacz profil WWW

roberthat jest pan katolikiem?
Cytuj:

przepraszam ale pisze pan głupoty, brednie o do tego jeśli jest pan katolikiem takie teksty automatycznie wykluczją pana z Kościoła. To jest herezja i podlega ekskomunice.

Dzięki za ekskomunice ... tylko czy ma Pan odpowiednie uprawnienia ...
Jako katolik uważam, że mam prawo logicznie myśleć, a nie tylko powtarzać cytaty skrajnych ortodoksów ... Panu podobnych.

Tak sobie zajrzałem do słownika wyrazów obcych:
Ortodoksa - człowiek rygorystycznie przestrzegający zasad swojej religii.
Wszystko fajnie tylko jak widać na przykładzie Pana Marcina "zasady religii" to pojęcie z baaardzo rozciągliwej gumy.

Pan Marcin napisał:
Istnienie religi poganskich, islamu, buddyzmu, hinduizm jest dziełem szatana aby odciągnąć człowieka od jedynej drogi zbawienia. Szatan ma jeden cel, niedopuscic człowieka do Jezusa, sprawić aby człowiek zaparł sie Zbawiciela.

Panie Marcinie, skoro uważa Pan że inne religie stworzył szatan to wyznawcy tych religii pójdą do piekła - czyż nie ? Tylko czy wie Pan ilu jest wyznawców islamu, buddyzmu, hinduizmu ...etc. Czy zdaje Pan sobie sprawę z konskwencji takiego myślenia, przecież to przypadek że urodził sie Pan w Polsce. Gdyby to był np. Iran byłby Pan pewnie super ortodoksą islamskim z góry skazanym wg ortodoksów katolickich na piekło - czyż nie ? Mnie nie mieści się w głowie, dlaczego zbawienia może dostąpić wyłącznie nieliczna grupka podobnych Panu katolików ... to wynika z Pana tekstów.

Jak pisałem wyżej mnie słowo ortodoksa kojarzy się negatywnie, z człowiekiem siejącym nienawiść wśród ludzi.
"Zasady wiary" nie są jednoznaczne nawet wśród episkopatu polski. Część biskupów otwarcie popiera politykierstwo w Radiu Maryja, nie przeszkadza im że dziś radio popiera otwarcie PIS, wczoraj LPR a w przyszłości ? (może samoobronę ?), że radio sieje nienawiść wśród ludzi. Nieprzypadkowo Lech Wałęsa użył swormułowania "Psychole od Rydzyka". Najważniejsi ludzie wśród episkopatu z ks. Prymasem na czele, bp. Pieronkiem, bp. Gocławkim itd to ludzie bardzo światli, przeciwni temu co dzieje się w Radiu Maryja. Bardzo cenię bp. Gocławskiego za odsunięcie ks. Jankowskiego za szerzenie nienawiści wśród ludzi, bp. Pieronka za jego nieortodoksyjne myślenie i bardzo sensowne wypowiedzi w środkach masowego przekazu.

Cz gru 29, 2005 17:31

prosze pana, prosiłbym, może zanim pan cos napisze prosze to przemysleć, skontaktowac się z księdzem, najlepij z pana proboszczem, może nauczycielem religii. Prosze iśc do księgarni chrześcijanskiej i nabyć encykliki.

Stosunek do Radia Maryja nie jest dogmatem, stoseunek do gospodarki nie jest dogmatem tu możemy sie róźnic, dyskutować, ale przeciez dwóch katolików nie będzie dyskutowac o tym czy Jezus jest Bogiem i Zbawicielem.
Samo zadeklarowanie jako "katolik" oznacza że przyjmuje pan cały bagaż tradycji, jest pan z prawa zobowiązany do zaakceptowania nauczania Kościoła w sprawie wiary i moralności.

Prawda nie wymaga większości. Demokracja w Kościele nie-istnieje.
Pan Jezus był przeciwko wszystkim, poszło z nim jedynie 12 uczniów.
Prosze pana, widze że jest pan zagubiony, jeśli chce pan porozmawiac o wierze bardzo prosze napisac na gadu gadu (1815130), pan nie wie co to znaczy być katolikiem. Pan chce aby wszyscy mogli byc zbawieni, ja też tego chce, ale jesli pan wie że za rok jest matura to pan ma wybór, albo zaczne się uczyć, przygotowywac albo uznam że mi cie nie chce.
Jesli ktoś przygotowuje się, robi co może a jednak tej matury mimo ze zrobić co mógł nie zda to inna sprawa jakby nieprzygotowywał sie i "olał" sprawe. Życie to przygotowanie do egzaminu przed Panem Bogiem. Jesli ktoś całe życie szukał, pragnął poznac prawde a jakimiś subiektywnymi czynnikami zostało mu to utrudzone jest usprawiedliwiony i moca Łaski zbawiony, ale jeśli ktoś uznał że wszystko wie, że pozjadał wszystkie rozumy i nie szukał prawdy, wiedział że istnieje Chrześcijanstwo. miał argumenty cudów, objawień, proroctw, świadectw a mimo to zlekcewazył ta droge sam wybrał, Bóg uszanuje jego wole.
Zbawini sa wszyscy ale od człowieka zależy czy to zbawienie zaakceptuje.
Jesli ktoś jest dobrym buddysta, hinduista czy muzułmanem znajdzie drogie do Jezusa bo Bóg go nie zostawi. Wystarczy byc otwartym na prawde. Jezus nie ejst równy Mahometowi, Krisznie, Bramie, Światowidowi, Zaratusznie, Jezus jest Zbawca i za nas zmarchwystał!
Prawda nie może byc tyle samo warta co fałsz.

Prosze odłożyc moje widzi mi się, troche pokory i poczytac nauczanie Kościoła. Prosze mi wierzyc, 2tys lat działania Ducha Swiętego w Kościele a pana "widzi mi się"? Grzech pychy!

Cz gru 29, 2005 17:52
Zobacz profil WWW

Zbawini sa wszyscy ale od człowieka zależy czy to zbawienie zaakceptuje.
Jesli ktoś jest dobrym buddysta, hinduista czy muzułmanem znajdzie drogie do Jezusa bo Bóg go nie zostawi. Wystarczy byc otwartym na prawde. Jezus nie ejst równy Mahometowi, Krisznie, Bramie, Światowidowi, Zaratusznie, Jezus jest Zbawca i za nas zmarchwystał!
Prawda nie może byc tyle samo warta co fałsz.

Cieszę się, że dopuszcza Pan myśl że inni np. buddysta, hinduista czy muzułmanem też mogą być zbawieni, bo Bóg ich nie zostawi .... tylko o to mi chodziło. Zgodzi sie Pan jednak, że narzucanie siłą wiary katolickiej komukolwiek: żydom, muzułmanom etc. jest niedopuszcalne, że nawet żyd który za życia mówił o Chrystusie "bożek" może być zbawiony.

Cz gru 29, 2005 18:22

Sw Augustyn napisał że przyjęcie wiary może byc tylko dobrowolny bo jesli nie jest dobrowolne to go nie ma! Nie wolno siła narzucac wiary, to jest tradycyjne nauczanie Koscioła.
W Biblii jest napisane, że nie ma zbawienia poza imieniem Jezus. Jesli ktoś znał chrześcijantwo, miał wolny, nieskrepowany dostep to materiałów wyjasniających chrzescijanstwo to nie ma dla niego wytłumaczeniam. Ale Arab z Arabii Saudyjskiej praktycznie nie ma pojęcia o chrześcijaństwie, taki jesli całe życie żył w A.S. bedzie oceniany według prawa naturalnego.

Cz gru 29, 2005 18:54
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona