Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 6:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 530 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 36  Następna strona
 Sens chrztu niemowlat 
Autor Wiadomość

Post Re: Sens chrztu niemowlat
Jakby to powiedział żydowski rabin z anegdoty:Ty też masz rację :)

Pn maja 17, 2010 13:30
zbanowany na stałe

Marek MRB napisał(a):
Jeśli ów bohater nie uznał za stosowne się ochrzcić to jaki sens ma grzebanie go w święconej ziemi ? Tym bardziej że najwidoczniej kłóci się to z jego własnymi poglądami.

Każdy kawałek ziemi jest święcony i każdy milimetr sześcienny wody jest święcony przez Boga na początku stworzenia ziemi. Święcenie powtórne ziemi jest jak stwierdzenie że Bóg ją stworzył nieczystą. Nie ma znaczenia gdzie spocznie ciało człowieka. Co najwyżej ludzkie wyobrażenia mogą czynić coś nieczystym, ale w czystym sercu nie powstanie nieczysta myśl.

Pn maja 17, 2010 18:12
W pewnym sensie masz rację - jednak Pismo wyraźnie wyróżnia niektóre fragmenty jako ziemię świętą.

Pn maja 17, 2010 23:26

Marek MBR napisał(a):
Jeśli ów bohater nie uznał za stosowne się ochrzcić to jaki sens ma grzebanie go w święconej ziemi ? Tym bardziej że najwidoczniej kłóci się to z jego własnymi poglądami.

A taka Maryja się ochrzciła ? Jej jakoś nie żałujecie zaszczytów , tytułów.

I to co powiedziałeś jedynie mnie utwierdza w przekonaniu o tym ,że dla chrześcijan ktoś nie ochrzczony to obywatel drugiej kategorii.

Wt maja 18, 2010 8:19
zbanowany na stałe

A jak to jest z ziemia poswiecona i diablem? Czy on moze ja w jakis sposob zbrukac?

Wt maja 18, 2010 13:57

Dural napisał(a):
A jak to jest z ziemia poswiecona i diablem? Czy on moze ja w jakis sposob zbrukac?
Mojżesz musiał zdejmować sandały z nóg, więc...
No chyba, że za takie bezczeszczenie czekałaby śmierć, ale
w praktyce jakoś nie widać by niewierni padali martwi na poświęconych cmentarzach.

Co do chrztu niemowląt... głos rozsądku: viewtopic.php?p=520686#p520686

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Wt maja 18, 2010 14:27
zbanowany na stałe

Cytuj:
głos rozsądku:

Zsoborniki dobrze pisze i to niejednokrotnie. Ma swoja gleboka wiare, ale i stara sie zrozumiec tych niewierzacych, nie wiesza "wrogow" na przydroznych drzewach. Gdyby tak wlasnie wygladal typowy katolik! Pomazyc dobra rzecz! :)

Wt maja 18, 2010 14:52
Myślę, że temat jest kłopotliwy dla chrześcijan bo Nowy Testament o tym nie mówi (chrzcie niemowląt). Jednak na uwagę zasługuje porównanie chrztu z obrzezaniem. Łk 2,21 "Gdy nadszedł dzień ósmy i należało obrzezać dziecię, nadano mu imię Jezus". Warto pamiętać o tej analogii. Żydzi jakoś nie mają problemu z obrzezywaniem noworodków. Jest to też wejście w grono wyznawców zupełnie nieświadome. por. Rdz 17,9-14

Wt maja 18, 2010 15:01

Athmosfer napisał(a):
Jednak na uwagę zasługuje porównanie chrztu z obrzezaniem.
Warto pamiętać o tej analogii. Żydzi jakoś nie mają problemu z obrzezywaniem noworodków.
Jest to też wejście w grono wyznawców zupełnie nieświadome.
O tym była już mowa, że taka analogia jest DO BANI (można cofnąć się o kilka stron).
Athmosfer napisał(a):
Myślę, że temat jest kłopotliwy dla chrześcijan bo Nowy Testament o tym nie mówi (chrzcie niemowląt).
Ja myślę, że dla biskupów ta sprawa nie była tak kłopotliwa, jak to widzą odszczepieńcy.
Jezus nie zabronił:
-palić czarownic,
-nosić ornatu,
-patroszyć heretyków,
-używać złotego kielicha,
-korzystać z internetu,
-dobijać Saracena,
-pobierać opłaty za msze,
-chrzcić niemowlęta,
-wybierać Polaka na papieża,
-miłować nieprzyjaciół,
...
Wszystkie te rzeczy NIE ZOSTAŁY ZAKAZANE.

A skoro coś nie jest zakazane, to jest dozwolone. To jest lo - gi - czne.
A logikę wymyślił Bóg.
Więc chrzest niemowląt wymyślił sam Bóg!
Tradycja Kościoła jest PRAWDZIWA.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Wt maja 18, 2010 15:23
Elbrus twoja logika, którą chyba wynika z sarkazmu, to typowy błąd non sequitur. Każdy kwadrat ma wszystkie boki równe > Dana figura ma wszystkie boki równe > dana figura jest kwadratem
Czy ja powiedziałem, że chrzest niemowląt jest wywiedziony z biblii - nie. Analogia nie znaczy równości. Ale zauważyłem, że biedni Żydzi wchodzą w przymierze z Bogiem w ósmym dniu "Ósmego dnia chłopiec zostanie obrzezany" Kpł 12,2-4. Ci biskupi, o których mówisz mogli się sugerować tymi przykazaniami Tory. Czy dobrze czy źle to inna sprawa. Moim zdaniem źle.
Ja zaś nie twierdzę, że ta analogia jest do bani. Poprostu analogia nic pozatym

Wt maja 18, 2010 16:34

Athmosfer napisał(a):
Elbrus twoja logika, którą chyba wynika z sarkazmu, to typowy błąd non sequitur. Każdy kwadrat ma wszystkie boki równe > Dana figura ma wszystkie boki równe > dana figura jest kwadratem
Wynika to z sarkazmu i jest uproszczoną logiką interpretacji Biblii
(wg pewnej Szkoły).
//na pierwszy rzut oka tej absurdalności nie widać
Athmosfer napisał(a):
Czy ja powiedziałem, że chrzest niemowląt jest wywiedziony z biblii - nie. Analogia nie znaczy równości.
Ty nie, ale inni widzą to wprost w Biblii.
Athmosfer napisał(a):
Ale zauważyłem, że biedni Żydzi wchodzą w przymierze z Bogiem w ósmym dniu "Ósmego dnia chłopiec zostanie obrzezany" Kpł 12,2-4.
Ci Żydzi/żydzi są biedni, bo
wchodzą w CAŁKIEM INNE przymierze niż chrześcijanie.
Athmosfer napisał(a):
Ci biskupi, o których mówisz mogli się sugerować tymi przykazaniami Tory. Czy dobrze czy źle to inna sprawa.
Chrześcijan obowiązuje w pierwszej kolejności Nowy Testament.
Jest on nowy, więc nie trzeba wracać do czegoś starego.
Jak widać jeśli coś komuś pasuje, to pewne rzeczy nawet dzięki apokryfom może udowodnić.
Athmosfer napisał(a):
Poprostu analogia nic pozatym
To jest pozorna analogia, która nie ma odzwierciedlenia w tekstach NT
(szczególnie Pawła, o czym już pisałem).

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Wt maja 18, 2010 16:43

Post Re:
szumi napisał(a):
zbyszek58-61 napisał(a):
Od pewnego czasu dostrzec można (przynajmniej na tym forum - że dla wieli "tradycja kościoła" jest bardziej obligująca ich jako osoby podające sie za chrześcijan, aniżeli Słowo Boże. Oczywiście, że jest to prawo tych osób, ale czy to jest właściwe?

Mój Drogi, dla Katolików Tradycja Kościoła (bo o takiej tu mówimy, nie zaś o tradycji) jest na równi z Pismem Świętym, bo tak jedno jak i drugie jest autentycznym Objawieniem Bożym. Skąd to wiadomo? Po pierwsze trzeba wiedzieć jak powstało Pismo Święte. A powstało tak: Jezus nauczał, Apostołowie słuchali, po Pięćdziesiątnicy zaczęli tego nauczać. Z biegiem czasu wynikła potrzeba spisania tego co ma służyć wzbudzeniu i podtrzymaniu wiary wśród słuchaczy. Zatem powstają pisma (Ewangelie, listy, etc). Ale czy spisywano wszystko? Nie. Dlaczego? Z dwóch powodów: po pierwsze nie wszystko było na ten czas konieczne do napisania (bo trzeba wiedzieć, że słowo pisane miało taką samą wartość jak słowo mówione- nadal było to słowo Apostoła o Jezusie!), bo wybrano to co było istotne. Drugi powód wynika z pierwszego: gdyby spisać wszystkie pouczenia Jezusa to "sądzę, że cały świat nie pomieściłby ksiąg, które by trzeba napisać" (J 21, 25b). Sam Jan podaje na końcu "swojej" Ewangelii, że jest to tylko "wyciąg" z nauki Jezusa, bo całość jest nie do spisania! A więc część nauki Jezusa trwała od
początku w Kościele. Zatem Tradycja jest tym samym co Pismo Święte, tylko w inny sposób przekazywana jest. Gdy więc ktoś odrzuca (czy deprecjonuje) Tradycję musi to samo zrobić i z Pismem Świętym, bo nie jest to księga objawiona (jak Koran- ponoć), ale objawiona.
Co do chrztu dzieci to poświadczony chrzest całych "domów", czyli całych rodzin, wskazywać może na praktykę chrztu także dzieci. A po drugie praktyka chrztu dorosłych wcale nie musi być "dogmatycznie" rozumianą, ale wynikała z zastanej sytuacji: słowo głoszono dorosłym, więc dorośli przyjmowali chrzest, a wraz z nimi także ich domy, czyli wszyscy członkowie rodziny (oraz służba). Nie ma w tym nic dziwnego, że rodzice chrześcijanie gdy im się rodziło dziecko chcieli je ochrzcić. I tak się działo już od drugiego pokolenia chrześcijan (czyli Ci którzy przyjęli jako dorośli swoje dzieci już przynosili jako niemowlęta). A to że były głosy przeciwne tej praktyce to normalne.

Teologiczne podejscie do sprawy niczego nam nie wyjasni ..i tak jak Zbyszek napisal w Bibli nigdzie nie jest ujete ze dzieci powinny byc chrzczone Jezus w tej sprawie sie nie wypowiedzial chrzescijaninem staje sie ten kto uwierzy w Jezusa Chrystusa i jako dorosly i w pelni swiadomy czlowiek da sie ochrzcic tak jak to zrobil Jezus Chrystus ..... i nie zgodze sie nigdy z opinia ze tradycja kosciola jest na rowni z Pismem Swietym inaczej mowiac z Biblia :) to w tej wlasnie Bibli nie ma zadnej wzmianki o pielegnacji tradycji koscielnych zachecam do czytania Bibli ale tylko tej ktora jest tlumaczona i pokrywa sie z orginalem czyli Bibli Luthra poniewaz Biblia katolicka wzbogacila sie niestety o rozne zapiski i ``legendy`` ktorych nie ma w orginale .....

Wt maja 18, 2010 21:01

amadeus35 napisał(a):
w Bibli nigdzie nie jest ujete ze dzieci powinny byc chrzczone Jezus w tej sprawie sie nie wypowiedzial
Wypowiedział się, że nie muszą, a
Kościołowi potrzeba było wiele wieków, zanim zauważył to, co było napisane czarno na białym.
amadeus35 napisał(a):
zachecam do czytania Bibli ale tylko tej ktora jest tlumaczona i pokrywa sie z orginalem czyli Bibli Luthra
Tylko że nie każdy zna niemiecki... :doubt:

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Wt maja 18, 2010 21:28

Elbrus napisał(a):
amadeus35 napisał(a):
w Bibli nigdzie nie jest ujete ze dzieci powinny byc chrzczone Jezus w tej sprawie sie nie wypowiedzial
Wypowiedział się, że nie muszą, a
Kościołowi potrzeba było wiele wieków, zanim zauważył to, co było napisane czarno na białym.
amadeus35 napisał(a):
zachecam do czytania Bibli ale tylko tej ktora jest tlumaczona i pokrywa sie z orginalem czyli Bibli Luthra
Tylko że nie każdy zna niemiecki... :doubt:

Biblia Luthra jest rowniez tlumaczona na jezyk Polski i dostepna w kazdym kosciele Evangielickim w Polsce :)

Śr maja 19, 2010 13:47
ashkel86 napisał(a):
Marek MBR napisał(a):

A taka Maryja się ochrzciła ?
Oczywiście.
ashkel86 napisał(a):
I to co powiedziałeś jedynie mnie utwierdza w przekonaniu o tym ,że dla chrześcijan ktoś nie ochrzczony to obywatel drugiej kategorii.
Bajdurzysz.
Po prostu nie jest członkiem społeczności Kościoła.
Tylko tyle i aż tyle.

Śr maja 19, 2010 23:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 530 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 36  Następna strona